返回列表 發帖

Gin Lee鄉音勁 唱唔正兩粒字

就係因為「堅持」,搞到Gin Lee要不停重錄。

歌手李幸倪(Gin Lee)接受電台訪問,提到新歌《很堅持》時,Gin Lee自爆錄音時遇到發音的問題,因「堅持」兩個字,一直以來用廣東話發音都不太正,所以當在錄音室唱的時候都唱了很多遍,監製Eric Kwok都有教她自然地去唱,又要她盡量嘴和脷不要動去說「堅持」,最終都成功收貨。

問到在情路上會是強者或者弱者?Gin Lee坦言是直接型,當然愛情是雙方面,一定要一來一往有交流,而適當時候她都會是溫柔女友。若然面對感情危機,她會是理智地和對方傾清楚,若沒彎轉,她不會發爛,最多事後才爆喊一場。她笑言讀書曾暗戀一個人,對方其實都喜歡她,但因某個原因不能一齊,之後男方和她的同學拍拖,她好傷心,足足傷心了三年。

Gin Lee即將舉行紅館處女騷「Gin Lee李幸倪First Of All Live 2018演唱會」,談到最近Gin Lee亦推出了一張精選大碟,她表示感覺好奇妙:「覺得要有咁上下嘅年資、經歷先出到,但原來自己都出道咗一段時間,仲可以去紅館開騷。」問到會如何形容目前的歌手生涯?Gin Lee用「精彩」二字形容:「多謝自己Keep到份信念、多謝自己有不服輸嘅心態、多謝自己有信心同耐心,入行初期到依家,我都用咗好多人都唔知嘅耐心同準備。」

Gin Lee又分享一件剛入行的事:「有一次大合唱,我用咗好多心機準備,要唱嗰句我倒轉都可以唱番出嚟,但到頭來我一句都分唔到嚟唱,而嗰日嗰個大明星反而就冇乜準備,好幸運嘅係依家達成咗心目中嘅目標,有一個穩定嘅位置。」另外,她又指要非常多謝Fans一直以來的支持:「我份人係唔鍾意畫公仔畫出腸咁,好少講嘢講得咁清楚,但我啲Fans個個都好了解我,慢慢知道我想講咩啲。特別係有一個喺外國住嘅Fans,佢係有情緒病,當佢需要力量就會聽我嘅歌,佢有Message多謝我畀力量佢,我聽到都好開心。」

----------------------------

個人感想:
唔知「很堅持」係記者聽5000次都仲聽錯歌名
定係真係仲有個咁噴既新歌名呢

另外Gin Lee好幸運依家達成咗心目中嘅目標,有一個穩定嘅位置
好幸運呀
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

很堅持笑到 _ 街

佢首歌叫仍堅持 冇錯呀
恭喜阿堅係世界盃主題曲可以分到幾句唱  佢個風格同首歌&譚伯好夾

很堅持笑到 _ 街
kwanie 發表於 2018-5-3 00:23

都啱音喎 好似係

睇完爆笑
喂啊 個記者係咪又係反煎力黎架
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

她又指要非常多謝Fans一直以來的支持:「我份人係唔鍾意畫公仔畫出腸咁,好少講嘢講得咁清楚,但我啲Fans個個都好了解我,慢慢知道我想講咩啲。特別係有一個喺外國住嘅Fans,佢係有情緒病,當佢需要力量就會聽我嘅歌,佢有Message多謝我畀力量佢,我聽到都好開心。」

我想知煎煎講「咩啲」啊 求下佢快啲講
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望演唱會可以表演倒轉唱很堅強
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

回復 6# 帥小寶`

特別係有一個喺外國住嘅Fans,佢係有情緒病,當佢需要力量就會聽我嘅歌,佢有Message多謝我畀力量佢,我聽到都好開心。

容祖兒:好多謝同我發生過關係既所有人,佢地既力量令我更加舒服!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

希望演唱會可以表演倒轉唱很堅強
JasOh103 發表於 2018-5-3 00:29

唔知會唔會首唱新歌很堅持呢

回復  帥小寶`

特別係有一個喺外國住嘅Fans,佢係有情緒病,當佢需要力量就會聽我嘅歌,佢有Message多謝 ...
John 發表於 2018-5-3 00:30

個個人係咪你?

特別係有一個喺外國住嘅Fans,佢係有情緒病,當佢需要力量就會聽我嘅歌,佢有Message多謝我畀力量佢,我聽到都好開心。

希望某會員早日康復

回復  帥小寶`

特別係有一個喺外國住嘅Fans,佢係有情緒病,當佢需要力量就會聽我嘅歌,佢有Message多謝 ...
John 發表於 2018-5-3 00:30

原本好開心佢講個外國fans就係我
不過我冇情緒病

雖然就快有...
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

原本好開心佢講個外國fans就係我
不過我冇情緒病

雖然就快有...
JasOh103 發表於 2018-5-3 00:33

你唔係外國 係同鄉

特別係有一個喺外國住嘅Fans,佢係有情緒病,當佢需要力量就會聽我嘅歌,佢有Message多謝我畀力量佢,我聽 ...
kayzzz 發表於 2018-5-3 00:32

Gin粉都好堅強
同埋好堅持

都啱音喎 好似係
kayzzz 發表於 3/5/2018 00:26
很堅持 很堅強 黑彩虹 很堅強~

一定係咬字問題
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

很Kary~ 很Kary~ 很Kary~

可能第三plug叫很堅持

隻碟tracklist:
1. 很堅強
2. 很堅定
3. 很堅持
4. 很堅忍
5. 很堅硬
6. 很堅挺
7. 很堅訣
8. 信
9. 很堅強的黑彩虹 feat 欣宜、明哥、阿詩、二汶、凱彤

1. 很堅強
2. 很堅定
3. 很堅持
4. 很堅忍
5. 很堅硬
6. 很堅挺
7.  ...
hehehaha 發表於 2018-5-3 02:37

想聽很堅硬

幾時出很堅強(堅持remix)啊
舞來舞去 不日內開始錄音。

很堅持

嗰日嗰個大明星反而就冇乜準備,好幸運嘅係依家達成咗心目中嘅目標,有一個穩定嘅位置。

好想知係咩大明星,穩定嘅位置?即係萬年女銀?

她盡量嘴和脷不要動去說「堅持」,笑到噴飯

很堅挺
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

很堅挺
風見志郎 發表於 2018-5-3 08:33

你講佢塊包面?

定係見信bam到極出新歌

歌手李幸倪(Gin Lee)接受電台訪問,提到新歌《很堅持》時,Gin Lee自爆錄音時遇到發音的問題,因「堅持」兩個字,一直以來用廣東話發音都不太正,所以當在錄音室唱的時候都唱了很多遍,監製Eric Kwok都有教她自然地去唱,又要她盡量嘴和脷不要動去說「堅持」,最終都成功收貨。

成份詞都冇堅持呢兩個字
eric kwok教緊佢讀啲咩咖

1. 很堅強
2. 很堅定
3. 很堅持
4. 很堅忍
5. 很堅硬
6. 很堅挺
7.  ...
hehehaha 發表於 2018-5-3 02:37

想聽堅硬同堅挺

香港D娛記真係低質

香港D娛記真係低質
lblemon 發表於 2018-5-3 11:55

可能個記者係cm人黎 唔係邊會堅式笑堅

香港D娛記真係低質
lblemon 發表於 2018-5-3 11:55

成日錯資料
01試過話傾城係張學友主唱=.=

好想知佢個情緒病fans
需要力量既時候聽gin lee邊首歌
係咪型人道

堅堅好慘呀
成日俾人打錯歌名, 人名

堅堅好慘呀
成日俾人打錯歌名, 人名
星夢情真 發表於 2018-5-3 22:35

娛記用心良苦 幫Gin Lee增加曝光率