返回列表 發帖

[May/11/2018] The Makings Of - 葉巧琳 (EP)

歌手:葉巧琳
唱片名稱:The Makings Of
唱片封面:

推出日期:2018/05/11
唱片類型:EP

TrackList:
CD
01. 能見度
02. 殘渣
03. 毛球
04. 我快學懂了
05. 孤單的貝多芬
06. 神把眼淚都留給了人

附加資料:
首批超豪華包裝,內附6張精美厚歌詞咭

SONY MUSIC重點推介女歌手-葉巧琳 首張個人專輯<The Makings Of>千呼萬喚終於面世. 以超驚歎之唱功以大獲外界好評之MISCHA初出道以一曲快歌 孤單的貝多芬 為歌迷所熟悉. 及後多首作品 能見度, 神把眼淚都留給了人 及 殘渣 以動聽旋律加憂愁演繹貫穿樂迷耳朵均一致大獲好評. 專輯配合最新主打 毛球 及 我快學懂了 收錄共6首歌曲.

出處:Echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

乜水黎

Sony music無柄既cm無興趣呀

超驚歎之唱功以大獲外界好評
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

可能會支持下,因為佢唱得唔錯,加油。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

叫香港歌姬、未來天后、樂壇空前絕後女聲丫笨
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

乜水黎
cathay1996 發表於 2018-5-4 14:15
關詠荷碟, 如果係英文碟, Maggie Q?

關詠荷出碟, 如果係英文碟, Maggie Q?
boy4dudes 發表於 2018-5-4 15:45

甄楚倩啦下嘩

超豪華
但得6張歌詞咭

只想講句,SONY點廢d歌手出碟一定有side track聽

超驚歎之唱功...
咁Gin Lee唱功可以點形容

其實D歌幾好聽
希望佢練下LIVE

超豪華
但得6張歌詞咭
艾石仔 發表於 2018-5-4 18:00

林奕匡個cookbook吹到好大
最後得幾張紙

都係聽番trekkerz好
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

段文案都幾誇下..

認唔到佢個樣
但支持
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

呢段文案......

聲線算幾好聽、易認。唱情歌有慘情feel。
作為新人已經贏了一步,之後就希望快D出多幾首情歌hit歌,確立位置。

林奕匡個cookbook吹到好大
最後得幾張紙
hehehaha 發表於 2018-5-4 20:46

果D食譜垃圾到一個點

個樣又唔同

千呼萬喚?Really?
超驚歎之唱功?Seriously?

不過錄音室唱功畀得上我霏
如果唔貴買應該會買嚟聽兩嘢

歌就唔錯,但至於超驚嘆之唱功就...

個tracklist完全睇唔透
好似隨機亂排咁

其實堆歌完全無focus
聽過佢開ig live講野又勁普通
都唔怪得sony包裝得佢咁差

隻實體碟好贅手

殘渣係幾好聽既

我只係鐘意眼淚 同 毛球

#CMMetacritic Vol 9

葉巧琳《The Makings Of》
評分:28

Mischa從Trekkerz單飛發展本來就係極離奇嘅事,因為佢嘅聲音無辨識度,唱功唔突出,Mike同Pong亦無法反襯佢嘅外貌。《The Makings Of》嘅歌曲某程度上與Mischa幾配合,因為全部都好forgettable同無個人特色。

專輯無咩主題、概念或flow,歌曲質素亦唔高。最初嘅《能見度》副歌旋律同韻腳都似《最真心一對》,整體同歌曲主角一樣無「能見度」。但相比「拍手再去洗手」《殘渣》同過耳即忘嘅《我快學懂了》,《能見度》已經係碟中比較好嘅歌。《神把眼淚留給了人》嘅旋律係全碟最佳,歌詞亦嘗試做到層次遞進,但睇完都唔知喊唔喊好。而再煽情嘅編曲亦無法掩飾Mischa演繹依舊毫無變化。

另外,歌曲中塑造嘅形象唔統一,無法好好介紹Mischa呢個「新人」。她一時訴苦「天聽不到 地看不見」,一時又「很堅強」地做「孤單的貝多芬」。她專心養貓,但「臨行前終於痛哭」。專輯曲風上跳黎跳去,令《毛球》同《孤單的貝多芬》嘅出現唔係refreshing而係跳tone。

平原習作發掘唔少有潛質有個性嘅歌手,但卻無能力捧起任何一個。Mischa正係其中一個失敗嘅例子。Edward Chan嘅團隊無法不斷再做出好歌,題材同曲風亦愈見保守。Sony一眾歌手要在音樂上有所發展,大概只能自求多福。

Mischa從Trekkerz單飛發展本來就係極離奇嘅事, ...
nicholashin 發表於 2018-5-15 21:09

如果 葉寶琳 出碟應該高分過佢

Mischa從Trekkerz單飛發展本來就係極離奇嘅事, ...
nicholashin 發表於 2018-5-15 21:09

以歌嚟講2nd,3rd,4th plug都高質好loop嘅K歌喎
點forgettable法?

真係一陣臭貨港女味

我快學懂了都算幾好聽, tracklist 我會排:

01. 孤單的貝多芬
02. 殘渣
03. 毛球
04. 能見度
05. 神把眼淚都留給了人
06. 我快學懂了

我快學懂了 歌詞~
快要結束嗎 我再也不怕
那再要裝歡笑童話
已被我證實 同你的一分一秒 甚麼亦被燃燒 便學懂走了

我快學懂了 is the best song to finish her career as a 一碟歌手

Bye bye Mischa

我快學懂了 is the best song to finish her career as a 一碟歌手
boy4dudes 發表於 2018-5-19 16:50

我覺得Sony會捧佢
之後再出下歌

我覺得Sony會捧佢
之後再出下歌
hehehaha 發表於 2018-5-19 16:54

好似Lillian咁掛
一年一歌跟住收皮

Shandy就慘d
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實一個歌手無好明確風格已經死咗一半

我覺得Sony會捧佢
之後再出下歌
hehehaha 發表於 2018-5-19 16:54

有啲難坊間無反應
聽開嘅已知佢唱功災難

YesAsia 產品介紹:
葉巧琳(葉泠 Mischa)主修古典音樂,為香港樂壇三人組合「樂遊團」之主音,2015年以首支主打快歌「孤單的貝多芬」進軍樂壇,她的首張個人EP《The Makings Of》收錄了多首為人熟悉的歌曲包括貓咪慢活之歌「毛球」、歌者所經歷高低起伏的「能見度」、以前度為題的憂鬱情歌「殘渣」以及紀念已故經理人的「神把眼淚都留給了人」。

中肯過乜乜"千呼萬喚終於面世"好多 (apart from "收錄了多首為人熟悉的歌曲")

我覺得佢既歌好入耳,好過同期既女新人王嘉儀,顏卓靈等人
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

有啲難坊間無反應
聽開嘅已知佢唱功災難
Frankiekiekie 發表於 20/5/2018 13:21

佢D歌路我諗起07年新人CK

XYZZY 發表於 2018-5-30 20:39

唱得都幾嘔心唔係講笑

903個live我覺得唱得幾好喎