返回列表 發帖

重光紀念日 - 林欣彤

單選投票, 共有 124 人參與投票
78.23% (97)
6.45% (8)
4.03% (5)
1.61% (2)
9.68% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 重光紀念日
主唱: 林欣彤

派台日期: 2018-5-9

作曲:Howie@Dear Jane
填詞:梁栢堅
編曲:謝國維
監製:關禮琛 / Howie@Dear Jane

從電腦刪去合照 然後再燒去舊信
好 再恨心刪去舊帳號
無視那警告字眼 然後按鈕確定了
一切死結 都也終結 恩怨亦泯滅

重新的洗腦不要再備份
重生中掙脫洗劫那靈魂
從焦土中再灑過眼淚 不再畏懼
青草方再生

我 終於修到這種正果 過去就像淪陷中一個
營裡面這戰俘 得我最清楚
我這歌 要紀念這日在重光
歷史的戰禍
在淌血終於開花結果
暴政過終於有日同賀
內心經過戰火 誰又記得歷史功過
今天慶祝只有我

曾被你羞我辱我 曾為你忍過受過
一切苦澀 都似苦劫 灰裡盡化蝶

重新的出發一切已莫問
重光中擊退苦戰那情人
拿香檳一碰飲過眼淚 一覺午睡
今天的冠軍

我 終於修到這種正果 過去就像淪陷中一個
營裡面這戰俘 得我最清楚
歷史的戰禍
在淌血終於開花結果
暴政過終於有日同賀
今天慶祝只有我

其實我這種狠角色 在世間是相當稀有的
埋下了昨天堡壘 這天的瓦礫

我 不敢想得太多太多 過去就像淪陷中一個
誰送贈我記憶 得你最清楚
歷史的戰禍
在淌血終於開花結果
暴政過終於有日同賀
青史裡始終有我

我今年女三甲 book 左 Mag bb 啦, 已經狂 loop 緊 重光紀念日
CLICK here for boy4dudes Girl Power Charts
上週粵語冠軍歌:《冷淡》陳慧琳
上週國語冠軍歌:《一樣的是》李佳薇

咁快有2個 有緣先聽(1分)

個曲麻麻地本身仲好期待

5分係俾人,希望今年佢爭氣,佢係有能力做新生代女歌手嘅龍頭
同埋聽多幾次之後就順耳,雖然無忍咁搶但都好loop

曲黎講, 我覺得Dear Jane今次無咁似佢地一貫嘅野
詞我係總係覺得梁柏堅有隱喻, 不過真心呢個比喻係得嘅
overall黎講, 我覺得mag都係爭氣嘅, 曲都係順車好loop
5分
WYTV Music Chart(Week 33)
自plug要出場啦!!

5分俾mag
希望今年會殺出重圍
哩首歌真系要聽多幾次先會有感覺的

第一次聽真係覺得麻麻地
後尾用耳機聽多幾次就上晒癮
尤其歌曲中後段,Mag唱功好加分

5分,希望今年等到好成績加演唱會
怪獸一族

崇光紀念日

用戰爭嘅苦難形容愛情,加埋激昂嘅節奏,有種悲壯嘅感覺,聽到有點上癮。我鍾意呢首多過忍好多。

構思MV嘅團隊值得一讚啦,影住兩條友喺街度拍拖但拍出一種心痛欲裂嘅感覺。唔洗走去燒車燒雜物咁唔環保。

好洗腦 支持
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 34
1. 人妻的偽術 2. 絕望元年 3. 荒原

重光 = 重新光復, 重見光明.

梁栢堅D詞好鬼正
CLICK here for boy4dudes Girl Power Charts

唔算好k
但好loop到要畀五分

暴政過終於有日同賀

其實由佢出道到依家D歌真係冇乜話唔好聽,重光紀念日都唔例外,好好loop。

5分 一直被低估的歌手 今年爭氣D

唔該Mv字幕組反醒下 d歌詞真係好難睇到 唱5fun
Elio喜歡上別人了

同時又應驗左:想紅,唱多d K歌儲人氣。
Elio喜歡上別人了

越聽越好聽~

第一次聽見到HOWIE作,仲以為係D非常K既歌
但聽落又唔係WOR
聽多幾次真係好好LOOP
呢個三部曲的確舖排得好好
5分SURE
MAG 今年加油,希望最少有女銅

幾好聽。4分
但咬字方面要改改。
7.12千年如一日
我風光因你起,准我仍然擁護你,准我能陪你飛。
還像最初,還像最初,一千年與你步過。

好中意啲詞,聽幾次之後越聽就越喜歡。

5分 一直被低估的歌手 今年爭氣D
kelvinho726 發表於 2018-5-11 01:31

MAG從來冇被低估,一直被打壓,一直運氣差倒係真

首歌好慢, 真係好慢 Z__Z
更新至 19/08 16:00
未冠歌曲: (5) 心 135 + 6  (7) 漸 118-1 + 18  沉 95+1 + 11  潛 72-1 + 8 
Music Awards 完整得獎名單
Music Picks Week 33 (18/08)  1. 漸漸 - 陳奕迅  2. 體操 - 許廷鏗  3. 一生旅行團 - 野仔

首歌好慢, 真係好慢 Z__Z
kwanie 發表於 2018-5-11 22:45

已經叫轉左幾次拍子

認真好loop,鍾意哩首多過忍
CCL :)

"在淌血終於開花結果
暴政過終於有日同賀"

呢段幾特別幾洗腦lol
個pattern 我諗起陳輝陽d曲

kop1874 發表於 2018-5-11 20:55

運氣差又點會取得巨聲冠,更没有被低估,打壓倒是有得,她祗是不懂得如何在逆境中生存。

另外她做事不夠圓滑,可以從她的歌曲中流露,這首重光紀念日加添了她的個人感受,懂得聽會更加明瞭她的内心世界。5fun
聽著誰 看著誰 抱著誰 放下誰 怨著誰 愛著誰 接受誰 厭倦誰.......最後誰 掛念誰 我是誰
一扇門是我  可凱旋四方 不怕前面對著那路  不夠康莊

運氣差又點會取得巨聲冠,更没有被低估,打壓倒是有得,她祗是不懂得如何在逆境中生存。

另外她做事不 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-5-12 10:26

巨聲奪冠算係大熱勝出,眾望所歸。運氣差係指簽約後嘅星路,簽咗間明捧暗壓嘅公司,之後失聲,曝出被男友打等事件,人氣直插谷底,真係好慘。

hkwilliamsiu 發表於 2018-5-12 10:26

人地能夠堅持咁多年然後谷底反彈, 即係懂得逆境中生存啦。仲有, 巨聲奪冠係靠實力, 唔係靠運氣囉。

用1.25x 聽 幾好聽lol

運氣差因為簽不到真心栽培佢嘅公司
一係有資源無心、再唔係就有心但無資源
加上遇唔到好歌
當然佢唔識把握所有機會hard sell自己、
幫自己製做話題係硬傷
怪獸一族

kop1874 發表於 2018-5-11 20:55
佢唔係運氣差,係性格使然。想當初巨聲冠軍後tvb點捧佢,只係自己抗不了壓力。

今年算係幾成功嫁啦 三部曲幾好

用謝國維編曲真係高一截
更新至 19/08 16:00
未冠歌曲: (5) 心 135 + 6  (7) 漸 118-1 + 18  沉 95+1 + 11  潛 72-1 + 8 
Music Awards 完整得獎名單
Music Picks Week 33 (18/08)  1. 漸漸 - 陳奕迅  2. 體操 - 許廷鏗  3. 一生旅行團 - 野仔

好希望今年 Mag 903 最女五強

第二段副歌真係好好聽

越聽越好聽
而且個編曲變咗謝國維 冇DJ平時自己編嗰啲咁罐頭
Jayant Music Chart Week 33
1.Serrini - Let Us Go Then You And I
2.張敬軒 - 潛水
3.陳奕迅 - 漸漸

歌手們要做多啲三部曲先有noise,
只要hit到一首就會帶熱埋其餘既歌,近年有Dear Jane/Juno/JW/Mag

把聲繼續靚聲
個mv將曲同詞拉得更緊
Be Happy.  

呢首歌希望可以留榜耐D

我覺得成個概念都唔match 哪裡只有我共你wor
連個曲都唔係幾Dear Jane
41. 想守總有道理 想走總有藉口
Week34
bong2017
1芭樂2沉默的士高3慌

我覺得成個概念都唔match 哪裡只有我共你wor
連個曲都唔係幾Dear Jane
b01091018 發表於 2018-5-28 12:08

可能同編曲唔同人既關係掛

忍既上升速度同重光紀念日真係都差幾遠 k歌仍然受大眾歡迎少少?

宣傳勁hea, 再好嘅歌都嘥料。

dear jane d曲好悶

忍搶耳好多

dear jane d曲好悶

忍搶耳好多
Flambeau 發表於 2018-6-3 23:11

Howie 作到有點技窮 ... 不過我覺得編曲編得唔錯

初初聽覺得無忍咁搶耳, OK既
但聽多大約十次度就愈聽愈正, 好好loop
冠軍歌 心之科學 - 容祖兒
亞軍歌 芭樂 - 鄧小巧
季軍歌 荒原 - 盧凱彤 [ week 33 ]

歌名好似暗示紧d嘢咁,离开淫窟重见光明 入错公司啦,间公司好钟意签d有能力威胁某歌手㗎新女歌手翻黎摆,摆到变暗星就放弃。。中晒人地圈套
脱粉张敬轩,以后无必要上lee度睇ap