返回列表 發帖

各大流行榜@2018/05/12

TVB勁歌金榜@2018/05/12
RK LW Songs       Singers
01 02 嫁給我        羅力威
02 03  其實我牽掛      謝文欣
03 04 回到以前        HANA菊梓喬
04 05 別再記起        吳若希
05 06  沒有人是孤島     顏卓靈
06 07 不只是朋友     伍富橋
07 08 自遊        胡琳
08 09 後來沒有你     Rainky蔚雨芯
09 10 殘渣             葉巧琳
10 NE  小明少少明            ToNick

903專業推介@2018/05/12
RK LW  Songs          Singers
01   13   未來紀念館      Robynn & Kendy
02   15   生涯規劃       衛蘭
03   02   Yeah          林二汶
04   05   冇得解        劉浩龍
05   NE   放工未        陳詠謙
06   03   Run Away      陳蕾
07   09   殘渣         葉巧琳
08   10   慢慢喜歡你      莫文蔚
09   11   男人背後       周柏豪
10   16   破地獄        MastaMic
11   08   給傷心        新青年理髮廳
12   06   天才兒童1985     張敬軒
13   NE   年輕的我們      野仔
14   14   信          李幸倪
15   NE   一切天空早注定    鄭融
16   07   黑彩虹        鄭欣宜
17   18   放肆         謝霆鋒
18   12   Face it Don't Run   謝芊彤&謝芊蕾
19   NE   從世界到我家     林奕匡
20   NE   單身狗        李克勤

中文歌曲龍虎榜@2018/05/12
RK LW  Songs          Singers
01   02   沒有人是孤島     顏卓靈
02   04   Yeah          林二汶
03   15   放肆         謝霆鋒
04   10   橙海         Supper moment
05   06   生涯規劃       衛蘭
06   01   城市當代配樂團    Rubberband
07   09   黑彩虹        鄭欣宜
08   05   理想家        盧冠廷
09   13   男人背後       周柏豪
10   14   Sol#4        Dear Jane
11   17   信          Gin Lee
12   03   小明少少明      ToNick
13   16   回到以前       HANA
14   18   天才兒童1985     張敬軒
15   08   凱旋門        吳業坤
16   NE   流水落花       劉卓軒
17   19   苦情俠        鄧思朗
18   20   從世界到我家     林奕匡
19   NE   單身狗        李克勤
20   NE   一切天空早注定    鄭融

新城勁爆本地榜@2018/05/12
RK  LW  Songs       Singers
01   08   沒有人是孤島    顏卓靈
02   04   Yeah         林二汶
03   17   破地獄       MastaMic
04   09   放肆        謝霆鋒
05   07   男人背後      周柏豪
06   06   橙海        Supper Moment
07   15   從世界到我家    林奕匡
08   12   經得起變化     布志綸
09   14   一切天空早注定    鄭融
10   18   天才兒童1985     張敬軒
11   Ne   2+2=4                   鄧健泓
12   19   後來沒有你     蔚雨芯
13   Ne   黑彩虹                    鄭欣宜
14   Ne   放工未                    陳詠謙
15   20   回到以前      菊梓喬
16   Ne   騎膊馬                    泳兒
17   Ne   說散就散                 何維健&潘嘉麗
18   Ne   城市當代配樂團         RubberBand
19   Ne   窮我一生                 李晧軒
20   Ne   豐收                       MGCY明歌知欽

你哋唔好再話903 bad taste
隨時可能就係因為佢先斷cherry四台冠

BTW
寰亞仲有冇其他歌手plug歌一個人食曬quota食到年尾隨時可以接班美祖
Jayant Music Chart Week 20
1.鄧小巧 - 將沙拋給一片海
2.衛蘭 Feat. 陳柏宇 - 生涯規劃
3.張敬軒 - 天才兒童1985

恭喜MAY I上到997,定因為無咩歌上先俾她塞下低位?

新城 chi9sin out 小巧再冠雞叫鈴, 佢應該會三台冠, 不過似中左903新人金魔咒
CLICK here for boy4dudes Girl Power HOT 30 Charts
上週粵語冠軍歌:《呼吸都痛》鄭嘉嘉
上週國語冠軍歌:《極美》孫燕姿

期待cherry上勁歌唱沒有人是孤島走音live
Elio喜歡上別人了

Ivana係咪打算今年唔去頒獎禮?
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因

經此一役 估計”力撐997is高質”派真係可能長時間唔敢再出聲

恭喜MAY I上到997,定因為無咩歌上先俾她塞下低位?
hkbaby 發表於 2018-5-12 18:12

八首新上榜 唔上呢首都仲有七首 點會冇歌上

突然之間覺得903個榜始終最好

我都話997顏小姐兩周冠,翻版gin lee, 一點也不pun

無lun野啊 暗星都兩周冠
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 21
1. 生涯規劃 2. Run Away 3. 重光紀念日

將沙@903真係陰公到賴屎

你哋唔好再話903 bad taste
隨時可能就係因為佢先斷cherry四台冠

BTW
寰亞仲有冇其他歌手plug歌{ ...
JayantL 發表於 2018-5-12 17:52

SAMMI 開始錄新歌啦
不過都唔係親生女
我唱歌不感動吧 我唱歌不催淚吧
內心的掙扎 殘留歌中聽見嗎.....
姑且體貼到我竭力地為你聲沙

顏卓靈首歌係港台同新城都出奇地磨好耐,
唔知以為四台聯頒出番黎
可能兩台有共識一齊比佢首奪金曲

顏卓靈首歌係港台同新城都出奇地磨好耐,
唔知以為四台聯頒出番黎
可能兩台有共識一齊比佢首奪金曲{ ...
表妹保莉 發表於 2018-5-12 19:21

寰亞一姐走唔甩

經此一役 估計”力撐997is高質”派真係可能長時間唔敢再出聲
林仔 發表於 2018-5-12 18:34

我係997榜尾is高質派
41. 想守總有道理 想走總有藉口
Week20
bong2017
1荒原2凱旋門3YouJumpIJump

Ivana係咪打算今年唔去頒獎禮?
speedman 發表於 2018-5-12 18:32

近排做舞台劇吖 邊得閑派歌

我係997榜尾is高質派
b01091018 發表於 2018-5-12 19:30

但好多歌擺明係攝位置

雖然顏卓靈唱歌真係天資有限
但我覺得寰亞捧佢係啱嘅
畢竟佢有電影 起碼好過dum錢重新捧過另一個新人
隨時一個唔該又遇著部好戲紅咗甚至攞埋影后
返來即刻升呢到同瑞瑞同level

咁都兩周冠
鄭中基個金像獎係咪幫到D手..

可惜岳少因親中關係已經同金像獎嚴重分歧
已經半放棄電影,今年個電視電影展都沒有大制作。得套《花椒之味》。奇怪英記電影又可親中又可參與金像獎。
楊生果然掂當

咁都兩周冠
鄭中基個金像獎係咪幫到D手..
星夢情真 發表於 2018-5-12 19:43

講呢啲
黃金花攞女主角都冇幫到首歌上榜

商台:點解咁快落橙海啊⋯⋯
港台:一嚟就兩台冠,不過三台冠機會都幾大喎(估吓講緊邊首)
新城:咁多NE嘅RubberBand人哋冠哂佢先上兩週冠不過季軍抵讚
無綫:唔好再杯葛某星夢歌手喇好嗎⋯⋯好在都係上ToNick
潛在四台冠:男人背後(某榜肯上嘅話)
小企鵝推介冠軍 2018W20
華 未來紀念館 - Robynn & Kendy
外 Tokyo Lights - Monkey Majik

講呢啲
黃金花攞女主角都冇幫到首歌上榜
林仔 發表於 2018-5-12 19:51

因為佢係攞女主角唔係歌曲獎

因為佢係攞女主角唔係歌曲獎
PenguinMusic 發表於 2018-5-12 19:59

咁歌曲奬得主事實上亦唔係佢啫

咁歌曲奬得主事實上亦唔係佢啫
林仔 發表於 2018-5-12 20:03

但係有關嘛

997個榜真係來回地獄又折返人間畀May I上到但雞靈又兩週冠

寰亞一姐走唔甩
帥小寶` 發表於 2018-5-12 19:25

雞靈>>>>>MI=之=千世界大戰抹黑宇宙了Can you feel?

講真,沒有人是孤島拎冠軍已經好驚訝,仲要兩週冠

Yeah喱首歌同冇歌詞冇分別,如果拎叱咤十大,上台場個下都幾尷尬

WTF 憑咩2wks No.1
《Gin Lee First Of All》反應熱烈,現加開6月24日一場

估唔到二汶第一首三台高位嘅歌係呢首Yeah...
以往咁多好歌反而成績差到貼底
真係噁心
希望下Plug正啲
(雖然佢有Quota播得多係好事…)
突然一生人 / 靈感床 / Come with Me /
無敵 / 隨風而來隨風而去 / 當你走了以後 /
I Don't Know, I Don't Care / 行屍走肉 / Don't Text Him / 3am

WTF 憑咩2wks No.1
fifty1205 發表於 2018-5-12 21:34

金像獎光環

Yeah喱首歌同冇歌詞冇分別,如果拎叱咤十大,上台場個下都幾尷尬
軒的話 發表於 2018-5-12 21:26

可能Eman谷女銅,咁就無十大

估唔到二汶第一首三台高位嘅歌係呢首Yeah...
以往咁多好歌反而成績差到貼底
真係噁心
希望下Plug正啲
(雖 ...
hehemamama 發表於 2018-5-12 21:46

Yeah真心難聽
無忘花 銀髮白 do u love me 喱d高質又唔十大
喱首膠歌十大,真係接受唔到,到時十大唱,d街客一定o哂咀,唔埋和音,都唔知佢除左yeah之外有冇十句歌詞

Yeah真心難聽
喱首膠歌十大,真係接受唔到,到時十大唱,d ...
軒的話 發表於 2018-5-12 22:28

論quota既重要性!
Let’s Сelebrate

顏卓靈2星期冠真係夠曬噴...
冠軍歌 把持 - 吳嘉熙
亞軍歌 荒原 - 盧凱彤
季軍歌 放工未 - 陳詠謙  [ week 20 ]

Yeah真心難聽

903 經常用頒獎禮摧毀歌手
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

華納新仔洪嘉豪5.14派歌"半天空檔"
唔知唱功如何?

金培達上一首 曲編監 嘅 非四大天王 廣東歌 係邊首?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

金培達上一首 曲編監 嘅 非四大天王 廣東歌 係邊首?
Bluejays 發表於 2018-5-12 23:04

新城兩星期冠軍歌《沒有人是孤島》
再上一次已經係 2004 年董敏莉《我問我》同單身狗嘅《聽傷口說話》
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

新城兩星期冠軍歌《沒有人是孤島》
再上一次已經係 2004 年董敏莉《我問我》同單身狗嘅《聽傷口 ...
星勤 發表於 2018-5-12 23:18

十四年 ... 個光環係喺佢度呀 :)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

十四年 ... 個光環係喺佢度呀 :)
Bluejays 發表於 2018-5-12 23:22

因為金培達其實好少做編曲,多數做監製,頂多作曲加監製
論盡樂迷,敢愛敢恨

其實R&K同港台搞咩 成績已經唔好 而加連榜都上唔到

華納新仔洪嘉豪5.14派歌"半天空檔"
唔知唱功如何?
dom 發表於 12/5/2018 23:03

會唔會頂盡Yan Ting 2.0

其實R&K同港台搞咩 成績已經唔好 而加連榜都上唔到
帥小寶` 發表於 2018-5-12 23:51

可能是派歌的Quota被Gin lee用盡了!!!!

Yeah真心難聽

再一次證明 唱片公司bargaining power 重要過歌曲本身質素
追左903 咁多年,你而家先知?

八首新上榜 唔上呢首都仲有七首 點會冇歌上 ...
林仔 發表於 2018-5-12 18:34

但果堆歌有一半歌手都吾知邊個泥,所以畀 資深3線MAY I 拉反高個認受性

期待cherry上勁歌唱沒有人是孤島走音live
黃家正 發表於 2018-5-12 18:22

都幾難,佢嘅live真係穩陣過好多歌手

再一次證明 唱片公司bargaining power 重要過歌曲本身質素
追左903 咁多年,你而家先知? ...
cathay1996 發表於 2018-5-13 00:27

二汶當年做埋903節目主持算係大半個自己友都分唔到一個十大

二汶當年做埋903節目主持算係大半個自己友都分唔到一個十大
hehehaha 發表於 2018-5-13 01:21

無計啦
想當年人山人海 幫有耳非文爭到隻十大歌都唔幫at 17