返回列表 發帖
支持娃娃

有過去的女人 好聽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

撐雨霏
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

十歲再十歲 日記簿篇篇一樣
理想不理想 麻木到假裝很堅強

四月之歌

再一次 - 小宇 (全碟)

呢隻都好好聽WOR

走失了便化做塵埃~外~曖~愛~呆~
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

今日之歌係呼天不應

面對分離好難 但感激有 若 呢首歌

韋禮安以前既歌真係好聽
有人在等入唔到金曲歌王係十級膠

《我說》好好丁牙
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Heyo - 花華 (全碟)

終於聽左 只能講好高質

PINK SONG全日狂聽

決定RE Pink Song空降冠軍

大場面真係好好聽

城市人 (陳慧敏) / 城市當代配樂團 (Rubberband)
連個key 都一樣。。。
week13

M記 playlist

一呼一吸 / What Do You Say
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

希望大家多多支持麻利新歌一百億光年~
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Isolation - Kali Uchis

今年頭三好聽既外語碟之一

慢慢喜歡你

抱抱 / 這麼近那麼遠 / 間接傷害 / 啜泣 / 麻煩你 / 夢非夢
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

個編曲一路聽一路勁想笑
請由01:54開始聽

抱抱 / 抱抱 / 抱抱 / 抱抱 / 抱抱 / 抱抱...

真係神曲嚟
若你都驚覺待我太好
但願仍然慈悲上路
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我真係唔知原來係大家係咁需要依個POST去分享D歌
我一直以為 有小確幸/訴苦區 可以任吹任灌已經好夠
既然係咁 我就拆番開咁繼續用番以前依個POST既特色
而 有主題既PLAYLIST就開個新POST
等有需要分享有意思有主題既會員有個地方可以集中D分享

WORK IN PROCESS

Gin Lee 冠軍歌回顧

潛水 /

CONFIRM
-Prince- 發表於 2018-1-21 14:38

笑死

我真係唔知原來係大家係咁需要依個POST去分享D歌
我一直以為 有小確幸/訴苦區 可以任吹任灌已經好夠
既然係 ...屮SiU霖屮 發表於 2018-5-12 15:02

咁想問我啲5首歌可以放邊?
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

咁想問我啲5首歌可以放邊?
Evan@LaRossa 發表於 2018-5-12 22:16

基本上依邊都係好似以前咁
但係個邊就會緊小小 要有主題要有意思
數量上就暫定5首以上
依家要十首歌 只係個活動需要姐

當初說這裡有天會由樹變成路
一醒覺經已殺出這條路

笑死
帥小寶` 發表於 2018-5-12 20:59

其實當年有諗過冠我說同今天終於一人回家

其實當年有諗過冠我說同今天終於一人回家
-Prince- 發表於 2018-5-13 19:25

李幸倪冠軍歌曲列表:
廢話少說(2011) / 潛水(2011-2012) / 今天終於一人回家(2012) / 我說(2013-2014) / 雙雙(2016) / 光環(2016) / 隨風而來 隨風而去(2017) /

原來都幾多

給我冷漠 給我傷害
給我寂寞 給我悲哀
給我裂縫 給我遺憾

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

人們虛假又造作
總愛得不溫不火

極夜後

納羅莎的音樂盒 - 第三集:At17
趁在公司的午膳時間寫一個難度一般的組合
最終是八揀五......

1. 無家想歸
Track 7 by 變變變
作詞:周耀輝
作曲:盧凱彤@At17
編曲:蔡德才@人山人海+盧凱彤@At17

我可以跪低 可家裡無上帝
青春身體 但有污漬想洗

自小摧毀我的美麗」

沒有被性侵的人才不明白自己可以是如此嫌棄自己的身體。
曾經求救心理專家,卻無補於事,到最後,遺下了一道道傷痕。

2. 金魚歌

Hidden Track By Kiss Kiss Kiss

在某架飛往香港的回程機上,娛樂系統竟然播著這首半兒歌的物體。
在等候飛機停定的過程上,用這首歌拖延時間鬧著玩也不錯。

3. 你有自己一套

Track 5 By Meow Meow Meow
作詞:林一峰
作曲:林二汶
編曲:李端嫻@人山人海

你心有數 不想碰釘 太有態度
 危或機 若你不試試怎可以知道

你有自己一套 有得有失只有自己知道
如果接近崩潰 總有歌來給你輔導」

被同學、朋友、同儕等認為「鶴立雞群」已成常態,但我只是不安於刻板的建制路上。
明明應該待在家照顧嬰孩,卻走了去工作賺錢;
明明自己身在最靈恩的教會中,卻寫了個反對某些行為的專頁,
幸好暫時還未到「兩頭唔到岸」。

4. 安樂

Track 3 By Over The Rainbow Vol.4 - Blue

作詞:于逸堯
作曲:盧凱彤@at17
編曲:于逸堯.李端嫻

不要害怕幽暗的空間裏孤獨入眠 沒有不了的自由心願
只要用心去珍惜一切愛恨纏綿 事過境遷終不許留待下一次」

唸過臨終照護課程的我,早已預備好預設醫療指示。
如有重病,不醫不救,由得歲月流逝。
最重要還是珍惜生前時光,別要愛得太遲。

5. 才女

Track 6 by 變變變
作詞:于逸堯@人山人海
作曲:林二汶@At17
編曲:梁基爵@人山人海

可惜我只配談文字戀
強項得書信對白婉轉
講曲線體態自然落選
憑面相難完心願」

中學時期,因為對寫作產生濃烈興趣,常常在討厭的數學堂上書寫片言隻字。
其實我也是目不識丁,只是蜀中無大將之下,被同學認為是老師的愛徒,
繼而成為所謂的「文藝少女」。

年紀大了,有了工作與家庭,才不會像以前般吟詩寫字。
老師問我有否抱持初心,現今的答覆還真慚愧。
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

說什麼我愛你
說什麼我願意

All the drama queens taking swings

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

If you're ever gonna find a silver lining
It's gotta be a cloudy day

「這首歌真是十分好聽, 令我深深地迷戀了, 而且歌詞每一句都很有意義
因此我製作了一個跑online(遊戲版)的mv, 以表達我對這首歌的愛」

「這首歌真是十分好聽, 令我深深地迷戀了, 而且歌詞每一句都很有意義
因此我製作了一個跑online(遊戲版) ...
nicholashin 發表於 2018-5-16 21:10

week13

我們同在了 兒夜依野

才華竟
早已入了棺

不如係音樂廳都po埋啦....

[尋人啟事] CM金曲獎評審團

大家好, 雖然CM係一個以廣東歌為主既論壇
但同一時間其實都有一班好留意華語樂壇既「國語力」
每年我都會見大家討論金曲獎
預測歌皇歌后
但估錯之後又要自嘲自己係燈神
我就諗, 我地可唔可以組成一個屬於CM既「金曲評審團」(又或者係明燈團)
用樂迷既角度, 係金曲獎既入圍名單中
選出一份屬於CM既推薦名單

姐係點? 姐係透過討論同投票
選出屬於CM既最佳國語專輯、CM心中既金曲歌皇歌后

評審項目
當然, 金曲獎咁多個獎項
我地唔會每個都去選
例如台語歌, 我地就因為言語問題
未必識去評審
如果成功組團, 我打算評選下列項目:

最佳國語專輯獎
年度歌曲獎
最佳國語男歌手獎
最佳國語女歌手獎
最佳樂團獎*
最佳演唱組合獎*
最佳新人獎
最佳作曲人獎
最佳作詞人獎
最佳編曲人獎
最佳專輯製作人獎*
最佳單曲製作人獎*
最佳音樂錄影帶獎*

* Optional, 如果成功組團再同評審團探討可能性

評選方法
透過telegram 討論之後投票
直至其中一項入圍作品取得過半數得票

參加資加
只要你聽過上面評選項目既所有入圍作品 (又或者有信心係討論前聽晒)
(當然至少有信心聽晒無打* 既項目啦)
而你又願意同大家討論, 分享你既選擇同原因 (唔洗長, 真係幾句都得)
歡迎你加入評審團

暫時目標係至少人有七至八人 (搵唔到就當我無講過)
當然愈多愈好, 但又為左方便討論唔會整太多
(如果踴躍咪先到先得, 雖然我連成唔成團都唔知....)

目標
得出結果後
會總結大家既討論過程
推薦原因, 係CM同大家分享番
從而達到呢幾個目的
1. 召集所有國語力, 將優質國語歌分享比大家
2. 認識其他國語力, Make new friends
3. 試行金曲獎模式, 睇下有無可能係下年年頭搞一個for canton pop既CM金曲獎 (姐係一個CM會員可參與既樂評選)

如果大家有興趣參與, 直接PM我啦
(其實我呢兩日有問過其他會員有無興趣
如果你表示過有興趣, 可唔可以都PM我作confirm)
如果我係呢個星期組到 7個人以上
就立即成團

不如係音樂廳都po埋啦....

[尋人啟事] CM金曲獎評審團

大家好, 雖然CM係一個以廣東歌為主既論壇
但同一時 ...
CunninG 發表於 2018-5-17 22:45

Support
推一下先

當你 只有 一雙臂
總有 一個 抱不到你

HOHOTAN AH

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

當你 只有 一雙臂
總有 一個 抱不到你

HOHOTAN AH ...
JasOh103 發表於 2018-5-18 19:55

你真係聽咗成日

你真係聽咗成日
stopzi 發表於 2018-5-18 23:13

I love Gigi Leung
Gin Lee who?

改版後都係唔知擺邊好
CM metacritic 特約: kevinlai1621點評

TheMakings of – 葉巧琳

作為第一隻個人ep, 論音樂性都算係平淡左d, 不過係大眾接受情度較高嘅歌曲. 都明白嘅,如果要去聽音樂性都走去聽Trekkerz 啦.如果真係作為一個踏腳石去認識, 呢個係唔錯嘅選擇.

之前派台嘅三首作品個人都好喜歡, 特別係《神把眼淚都留給了人》, 情感真係表達得好好. 如果d歌係上得口, 又令人好想繼續聽, 咁佢就真係好成功, 以上呢3首就做到.

儲歌出ep通常都係欠缺編排, 呢隻都唔例外, 慘情變隻貓真係跳得好快, 然後又插隻fing嘅貝多芬, 轉個頭又走去行感性, 其實cut左《毛球》佢都無壞, 又唔係話特別好聽.

未出街嘅《我快學懂了》都唔錯, tempo雖然係慢, 但背後提琴都係一個好好自白.

5.5分 (歌曲唔錯, 最大敗筆係毛球同埋亂拼無flow)

TheMoments – 胡琳

繼續行jazz嘅路線, 上次the fifth season我覺得佢Jazz得黎都叫平行到流行元素, 流行元素未必係指曲嘅上口程度,而係個d故意口水聲嘅平衡,但係今次好似就走火入魔左d. 整體上最新派台嘅已經係最好聽嘅, 《青玉案》一首詩變成輕快嘅jazz,呢個效果唔錯. 《自遊》全碟最愛, 因為鍾意佢個曲同編, 《願望樹》《一天不能少》好明顯就係走火入魔之作, 前者編曲出哂事, 後者把聲出哂事.

所謂jazz其實可能都係睇編曲,但係有d都幾好為做而做. (e.g.《浮生若夢》頭十秒個編曲亂到mud.)相反一d較為簡單嘅編曲仲吸引(e.g.《床上戲》). 至於氣聲處理相信佢唱左咁多隻碟,都無咩問題, 不過有d扭聲, 明白係歌詞需要, 但都要d時間消化…(e.g.《赤兔》) 反而一d有些少節奏嘅歌佢都handle得唔錯, 除左派台《青玉案》,未plug嘅《盡情投》《黑白》都唔錯,不過鍾意前者演繹多d

主題方面, 訪問有提過moments其實都係紀錄自己嘅moments, 因為有d歌都係自己寫, 但係真心就咁聽, 其實聽唔出有咩連貫性. 碟嘅編排都啱flow嘅, 由快到慢,
只係最後個隻《時光》真係慢到訓著.

6分(中規中矩, 有d歌都係吸引嘅, 但係主題, 編曲有些少保留)

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾