返回列表 發帖
多謝支持和每天講再見
John 發表於 2017-11-24 07:34

我發現首歌最勁係由第一句歌詞到最後一句都係押韻

日期:19/12/2017
時間:1800-18:02
節目:我最喜愛的歌曲

十戒歌阿鼻地獄remix /

突然成版Gin Lee
Gin Lee好紅

Songs of Winter

想創 - 陳柏宇
舌尖紋了瑪利亞 - JUNO
賴床 - 謝安琪
有誰來愛我 - 泳兒
小俠 - Ivana Wong

T.T The Drug :0( Called Music ^.^

Heads up phones down
450蚊
Watch out
咖啡因萬歲
午夜蓓蕾
幸福止痛
一念
不經不覺
Upsidedown

Poor田田
帥小寶` 發表於 2018-1-6 01:38

嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙
很多人都知 幾多年方知 這生存哲理

903真係

脆弱(謝安琪) / 很堅強 / I wanna be Strong(方皓玟) / 其後(陳慧琳) /

和每天講再見/和每天講再見/和每天講再見/和每天講再見/和每天講再見/和每天講再見/和每天講再見/和每天講 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-15 01:15

聽下remix啦

放咩歌落跑步playlist好? (只限廣東歌)

日期 : 18 / 1 / 2018
時間 : 8:00-8:09
節目 : 一啖砂糖一啖_

給自己的情書 / 樂觀

快(梁佑嘉)
harryharry 發表於 2018-1-17 23:12

個beat太慢,好似唔夠力咁
有冇另一首?

柔弱的角

逆蒼生
        鶴頂紅
                畸

拿走我呼吸
                                鎖骨

新城勁爆最悲慘男歌手

翁三菇 - 獨菇蹤

全碟

日期 : 13/02/2018
時間 :
節目 : 世界讓你自信動搖 但作者已死了 活出你想要的未來不要再等了

放棄治療(Serrini) / 豔羨(吳雨霏) /

雙雙
想創
飲酒思源
和好

Come with Me / Come with Me(side chains Mix) / Come with Me

願我可以學會放低你 - 何韻詩
思覺失調 - 劉浩龍
愛一個上一課 - 容祖兒

節目: Best of Mammy

愛徹底 - 吳雨霏
無人像你 - 方皓玟
其後 - 陳慧琳
第一天 - 謝安琪
飲酒思源 - 楊千嬅

Gin Lee 首 雙雙 真係好好聽

好想Kary既音樂傳到全世界每個角落

Goodbye & Hello - 蔡健雅

達爾文 - intro頭四粒音已經好過Gin Lee所有歌加埋
Goodbye & Hello - 自信的眼 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-22 22:49

我第一隻雅雅CD~

你終於會不會改
我都要堅決說出來
知我想放開 也知我想更覺得被愛

信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
信 - Gin Lee
換季生活 - Gin Lee
今天終於一人回家   - Gin Lee
空姐 - Gin Lee

節目:上上下下

零(陳慧琳) / 一(AGA)

叱咤樂壇流行榜陳奕迅歌曲播放率2018(截至第24周)

專業陳年推介.EASON十大2018
統計全年最高播放率Eason歌曲

1. 幸災樂禍 7(次)
2. 葡萄成熟時 / 今天只做一件事 6(次)
3. 忘記歌詞 / 黑夜不再來 / 我的快樂時代 5(次)
7. 後台 / 人車誌 / 大個女 / 他一個人 / 熱帶雨林 / 天使的禮物 / 兩名男子街頭相遇 / 4(次)

13. 海膽 / 四季 / 今日 / 陀飛輪 / 隨意門 / 落花流水 / 不死傳說 / 還有什麼可以送給你 / K歌之王 / 猜情尋 / 夕陽無限好 / 太陽照常升起 / 2001太空漫遊 / Shall We Talk / 3(次)

25. 1874 / 碌卡 / 沙龍 / 披風 / 信任 / 怪物 / 單車 / 之外 / 怕死 / 苦瓜 / 浮誇 / 黑澤明 / 演唱會 / 任我行 / 無條件 / 不如不見 / 最後派對 / 最佳損友 / 我不好愛 / 給愛麗絲 / 孤獨探戈 / 數字人生 / 最冷一天 / 於心有愧 / 不良嗜好 / 時代巨輪 / 因為愛情 / 人工智能 / 活著多好 / 與我常在 / 不來也不去 / 16月6日晴 / 幸福摩天輪 / 每一個明天 / 喜歡一個人 / 神奇化妝師 / 瑪利奧派對 / 最後的嬉皮士 / 時光倒流二十年 2(次)

63. 阿怪 / 兄妹 / 真相 / 綿綿 / 十年 / 黑洞 / 超錯 / 解藥 / 傷信 / 謝謝儂 / 孤兒仔 / 一疋布 / 人神鬥 / 變色龍 / 專家話 / 重口味 (The Headmaster Remix) / 黃金時代 / 天下無雙 / 衝口而出 / 信心花舍 / 男人的錯 / 大開眼戒 / 失戀太少  / 不知所謂 / 你的背包 / 一切還好 / 打得火熱 / 人來人往 / 一個旅人 / 六月飛霜 / 裙下之臣 / 張氏情歌 / 失憶蝴蝶 / 富士山下 / 七百年後 / 床頭床尾 / 低等動物 / 防不勝防 / 不如這樣 /人生馬拉松 / 零下幾分鐘 / 葉問風中轉 / 床上的黑洞 / 新美人主義 / 愛是一本書 / 穩穩的幸福 / 月球上的人 / 我有我愛你 / 呀邊個邊個 / 小孩不懂怕 / 我們都寂寞 / 黑暗中漫舞 / 今天等我來 / 一生中最愛(Live)/ 路...一直都在 / 第一個雅皮士 / 我的世界末日 / 我什麼都沒有 / 超人的主題曲 / PG家長指引(live) / 愛上你是我眼睛的錯 / Crying In The Party / Shall We Dance / Life Goes On / New Order / Let It Out / Sleep Alone / 叱咤2017medley(Live) 1(次)

叱咤樂壇陳年陳奕迅排名2018

1. 環球陳奕迅 128次
2. 英皇陳奕迅 87次
3. 華星陳奕迅 31次
4. 叱咤陳奕迅 1次

叱咤樂壇陳年陳奕迅至尊唱片2018

1. u87(2005) - 21次
播放歌曲: 葡萄成熟時(6) / 怕死(2) / 浮誇(2) / 夕陽無限好(3) / 不良嗜好(2) / 新美人主義(1) / 16月6日晴(2) / 大個女(4)

2. H3M(2009) - 19次
播放歌曲: 今天只做一件事(6) / 還有什麼可以送給你(3) / 於心有愧(2) / 太陽照常升起(3) / 沙龍(2) / 七百年後(1) / 一個旅人(1) / 不來也不去(2) / Life Goes On(1)

3. Live For Today(2003) - 18次
播放歌曲: 幸災樂禍(7) / 忘記歌詞(5) / 猜情尋(3) / 真相(1) / 呀邊個邊個(1) / 小孩不懂怕(1)

4. The Easy Ride(2001) - 17次
播放歌曲: 他一個人(4) / 熱帶雨林(4) / 我不好愛(2) / 活著多好(2) / 衝口而出(1) / 大開眼戒(1) / 不知所謂(1) / 人工智能(2)

[JUN/9/2018] SELF PORTRAIT - GIN LEE (CD)

歌手:GIN LEE
唱片名稱:SELF PORTRAIT
唱片封面:

推出日期:2018/06/09
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 燒
2. 很堅強
3. 鏡中花
4. 信 (album version)
5. Stay
6. 自我感覺還好
7. 要記得我愛你
8. 不再分離
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

堅料?
希望只係你自己個人創作 d歌名娘到
kayzzz 發表於 2018-5-23 20:32

如果你睇開我呢度d post都係concept playlist
唔算完全係個人創作
今次講多少少啦見你係GIN BB超級fans
張封面相(右邊)係佢試演唱會clothing既photo shot, IG佢post過
而第一首歌係林憶蓮原唱
鏡中花係鄒靜原唱
5, 7, 8係佢第一隻碟One & Only專輯既歌

Bb 你真係作得好似 我係超級粉絲都作唔出
你平時作嗰啲album推出日期都係亂作 今次講到似層層咁 fake左我 ...
kayzzz 發表於 2018-5-23 21:53

之前整過Eason

[DEC /29 /2017] We Follow The Sun - VA (CD)

TrackList:

CD1 迅流

1. 低等動物 - 關淑怡
2. 與我常在 - 梁漢文
3. 床頭床尾 - 劉美君
4. 人來人往 - 張敬軒
5. 裙下之臣 - 藍奕邦
6. 超錯 - 黃耀明
7. 四季 - 王菀之
8. 任我行 - 林奕匡
9. 想聽 - 謝安琪
10. 最佳損友 - 楊千嬅

CD2 奕流

1. 送院途中 - RubberBand
2. 不知所謂 - 林宥嘉
3. 失憶蝴蝶 - 許廷鏗
4. 不如不見 - Gin Lee
5. 完 - Eric Kwok
6. 黑夜不再來 - 鄧小巧
7. 不來也不去 - C AllStar
8. 飄飄飄飄 - AGA
9. 今天只做一件事 - 周國賢
10. Welcome to the Future - 竇靖童

附加資料:
EASON慶祝成立20周年致敬專輯《We Follow The Sun》
特別推介: 最佳損友 - 楊千嬅
低等動物 - 關淑怡
床頭床尾 - 劉美君

依個未免太假
kayzzz 發表於 2018-5-23 22:13

其實出發點係, 如果呢d歌由呢個歌手唱就好啦/ 呢首其實好啱邊個邊個唱
所以先有呢個list

#FF既野唔好太認真

以下兩首唔認同:

裙下之臣 - 藍奕邦
要唱嘅話就要改過晒啲詞

不如不見 - Gin Lee
作死你 gin  ...
kayzzz 發表於 2018-5-23 22:26

裙下之臣覺得無問題,可以係Cross-dressing/pansexual
不如不見叫GIN BB升key啦

今年至尊歌 confirmed. https://www.youtube.com/watch?v=BM5Xa1FvNQQ

來吧接受
這炎熱氣候
現時上身都濕透
https://www.youtube.com/watch?v=e4_1KD-Tid0

會努力出碟評 終於無咁忙
帥小寶` 發表於 2018-5-29 19:16

去完旅行啦?

HEHEHAHA 廣東十大 2007-2017

1. 麥浚龍 - Chapel of Dawn (2007)
2. 謝安琪 - Kontinue (2014)
3. Swing - 武當 (2009)
4. 關淑怡 - Shirley's Era (2009)
5. RubberBand - Easy (2012)
6. 謝安琪 - Binary (2008)
7. 鄧小巧 - The Strength of Weakness EP (2016)
8. 劉美君 - Queen of Hardships (2009)
9. C AllStar - 生於斯 (2015)
10. My Little Airport - 香港是個大商場 (2011)

Gin呢
帥小寶` 發表於 2018-5-29 20:43

係第11位

同me都幾似

我個排行榜

1. 容祖兒 - me, re-do (2015)
2. 容祖兒 - 一百個我 (2016)
3. 容祖兒 - 喜歡 ...
John 發表於 2018-5-30 00:13

你個榜2016隻至尊碟JPOP呢?

歐遊(官恩娜) / 阿姆斯特丹(黃耀明) / 格拉斯哥流浪(Jude) / 花城(容祖兒) / 巴黎沒有摩天輪(王菀之) /
重回布拉格(林一峰) / 嘆息橋(何韻詩) / 魂斷威尼斯(楊千嬅) / 雷克雅未克(麥浚龍) / 冰島(J.Arie) /

女權女神可唔可以出首free the nipples

喪婆
菲情歌
港女的幸福星期日
鍾無艷
藝妓回憶錄
清潔皇后
香女人
神奇女俠的退休生活
人妻的偽術

[JUN/22/2018] She My BAE BAE - TL 韓梓亮 (Digital EP)

歌手:TL 韓梓亮
唱片名稱:Prologue
唱片封面:

推出日期:2018/6/22
唱片類型:

TrackList:
CD
1. SHE MY BAE BAE
2. Party with TL
3. Haters
4. 應該分開嗎?
5. 愛到心甘命抵
6. TML

阿姐好正啊~~ 我見到30年後既祖兒

叱咤樂壇流行榜陳年楊千嬅歌曲播放率2018(截至第24周)

每周平均播放率: 4.6次

專業陳年推介千嬅十大2018
統計全年最高播放率楊千嬅歌曲

1. Wonder Woman / (8次)

2. 小星星 / 自由行 / 出埃及記 / 最後的歌 / (4次)
6. 我係我 / 水月鏡花 / 美味情緣 / 夏天的故事 / (3次)
10. E-714342 / 滾 / 冰點 / 閃靈 / 愛人 / 斗零踭 / 楊千嬅 / 飲酒思源 / 電光幻影 / 飛女正傳 / 家有幾米 / 學習街童 / 熱血青年 / 繼續努力 / 一些生活 / 當我想起你 / 撈月亮的人 / 我的生存之道 / 原來過得很快樂 / 假如讓我說下去 / 彈珠人的愛心炸彈 / (2次)
29. Mr. / 初見 / 火鳥 / 姊妹 / 啫喱 / 數你 / 直覺 / 傻仔 / 大傻 / 烈女 / 手信 / 深息 / 剛剛好 / 狼來了 / 煉金術 / 小飛俠 / 野孩子 / 塔羅迷 / 呼吸需要 / 小城大事 / 因為所以 / 大慈喜家 / 集體回憶 / 龍爭虎鬥 / 冬天的故事 / 再見二丁目 / 花與愛麗絲 / 快樂與哀愁 / 木偶奇遇記 / 男女關係科 / 向左走向右走 / 長信不如短訊 / 台北夜沒有車 / 我在橋上看風景 / 好不容易遇見愛 / 如果東京不快樂 / (1次)

叱咤樂壇陳年千嬅排名2018

1. Gold Label千嬅  44次
2. 華星楊千嬅(1996-2000)  39次
3. 寰亞千嬅  22次
4. A Music千嬅  6次

叱咤樂壇陳年楊千嬅至尊唱片2018

1. ( TBC )
播放歌曲:

Thanks 4.6算唔錯WOR
放空 發表於 2018-6-13 19:08

Eason係 10
應該冇人超越到

救命 無一首難聽
帥小寶` 發表於 2018-6-13 20:18

Sor 有一首一直覺得唔好聽
彈珠人

#9up寫幾句大灑狗血 #過分解讀mode #睇得明既就會明

聽左成日,覺得歌詞好,MV同樣拍得好
玩斬斷重練、高深難懂還是俗套,用一首俗套的歌(Ballad)去反俗套(Anti-Kitsch)
mv放左好多比喻係藝術品入面,有幾幕鍾意到不得了
一開頭係模仿達文西(da vinci)既最後晚餐(Last Supper),紅色光環(Aura)對應"兩溝"mv曾經出現過的圓環

是神聖的,而光環(Aura)在藝術當中亦代表作品既美學(Aesthetics)與原真性(Authenticity)*
*機械複製時代的藝術作品 - 本雅明(The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction by Walter Benjamin)
背景三張淋血poster係小巧之前cover art既相
最後晚餐當中耶穌之後就釘上十字架,死完再3日後復活,過去既"小巧"係第一幕已經死去
另一幕幾個石膏雕塑(對應"和好"既石膏?)
其中一個係Michelangelo大衛像(David)

大衛係英雄,有說大衛像描繪戰鬥前的一刻,頭望向左,代表面對住過去既一方
雕塑亦代表一種至完美, 高尚既一種呈現 (最後mv一一親的手打破哂)
石膏雕塑上既蝴蝶有脫變成長既意思, 蝴蝶亦係"荒唐"、"雅俗"mv出現過
mv亦見到書海, 對應"心靈作家"

至於灑溪錢:
姐死姐還在

評分人數

[Jul/21/2018] BE-GIN-LEE - Gin Lee (BOXSET CD)

歌手:Gin Lee
唱片名稱:BE-GIN-LEE
唱片封面:

推出日期:2018/07/21
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 曌 Feat: Kary Ng, AGA, Keeva (Miss Yellow Remix)
02. 隨風而來 隨風而去 (DJ 吹風機 remix)
03. 今朝有酒 (Solo version)
04. 很想要吧 (Missed MeMissed Me)
05. 未來 (EDM mix)
06. 下一位 (Kiri T mix)
07. 1st Date (DJ King Remix)
08. 隨風而來 隨風而去 (Night Mix)
09. 和每天講再見 (Day Mix)

附加資料:
首批BOXSET附送海報1張, 10" x 10" 寫真相集, 迷你吹風機,吹氣獨角獸
Gin Lee李幸倪2018全身快歌remix大碟 - “BE-GIN-LEE” 「樂壇性感女漢子」
Gin Lee
外在大膽性感,源自內在堅強好勝.藉《BE-GIN-LEE》與樂迷記錄炎熱夏季

呢條友/ 呢隻碟勁到chi sin, 玩Jazz仲cover埋顧嘉煇, 偏偏香港無咩人聽, 推下先, 星期日之選
Kamasi Washington - Heaven and Earth
(Fusion, Contemporary Jazz, Psychedelic, Soul-Jazz)

你都有睇pitchfork架?
見你推既好多都係佢地既best new music
bagfgfcde 發表於 2018-7-2 22:47

有,十年前已經睇開
我有時聽啲仲另類仲實驗,不過唔敢post上黎

Kamasi Washington果隻太長 我未有心機聽哂成隻
但聽左幾首都覺得唔錯  

講開另類 我諗起今年 ...
bagfgfcde 發表於 2018-7-2 23:42

短album可以聽下Grouper - Grid of Points (無best new music)
上年既碟我鍾意The National 同Slowdive, 都係band野

新地樂壇流行榜 自2011年創榜以來之冠軍歌數目

女歌手
薛凱琪 17
吳雨霏 17
王菀之 15 ...
帥小寶` 發表於 2018-7-8 15:24

問心, Gin Lee有幾多冠?