返回列表 發帖
聽住先
Btw 我幫你入左分啦
bagfgfcde 發表於 2018-7-6 14:41

相信走數嘅只得一位
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

我們的距離在眉間皺了下
迅速還原成路人的樣子啊
越有禮貌我越害怕
紳士要放得下
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

一個字都沒說就被第五個字捲走

新地樂壇流行榜 自2011年創榜以來之冠軍歌數目

女歌手

薛凱琪 17
吳雨霏 17
王菀之 15
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

女歌手
薛凱琪 17
吳雨霏 17
王菀之 15 ...
帥小寶` 發表於 2018-7-8 15:24

原來你係愛薛力

原來你係愛薛力
kevinlai1621 發表於 2018-7-8 19:54

但佢而加flop到咁
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

但佢而加flop到咁
帥小寶` 發表於 2018-7-8 22:36

歌都唔出, 點幫得落

誠實會變天

〈看不清她的樣子〉點評葉巧琳《The Making Of》

單飛不是不好,而是Trekkerz時期的她比現在更亮眼。
三年前的〈孤單的貝多芬〉算是「一鳴驚人」,使人聽得精神。唯〈孤〉推出後便消聲匿跡,差點淪為一曲歌手。去年暑假發表的〈能見度〉,就好比歌者的形象一樣,模模糊糊,很難在聽眾腦海中留下印象。加上葉的咬字不清,MV亦沒加入字幕,實在令人難以聽懂她在唱什麼。〈神把眼淚都留給了人〉是碟內不俗的作品,編曲有層層遞進的效果,配合歌曲背後的故事,頗算動人耐聽,唯歌詞中「眼簾」一詞聽得人不寒而慄。大路情歌〈殘渣〉旋律是不錯的,然而歌詞實在不怎麼樣,沒有任何一句使人印象深刻,以致「聽左好似無聽過」。〈毛球〉及〈我快學懂了〉比〈殘渣〉更差,實在普通得無法聽第二次。

得分:42/100
上榜紀錄:
孤單的貝多芬 15
能見度 12
神把眼淚都留給了人 6
殘渣 2
毛球 19*

評分人數

女歌手
薛凱琪 17
吳雨霏 17
王菀之 15 ...
帥小寶` 發表於 2018-7-8 15:24

問心, Gin Lee有幾多冠?

問心, Gin Lee有幾多冠?
hehehaha 發表於 2018-7-9 18:56

Dr. Jolin

https://www.last.fm/user/bagsaside/library

follow me ^^

scrobbling since 17 Jan 2018
Top Artists (All time)
蔡健雅 2346
Taylor Swift 988
原子邦妮 864
小宇-宋念宇 829
Kacey Musgraves 704
方大同 287
Serrini 244
容祖兒 221
吳雨霏 220
陳珊妮 218

Top Artists (Last 30 days)
蔡健雅 578
Taylor Swift 240
原子邦妮 237
Kacey Musgraves 235
小宇-宋念宇 124
方大同 115
Per Se 98
蔡依林 96
鄭興 81
徐佳瑩 75

follow me ^^

scrobbling since 17 Jan 2018
Top Artists (All time)
蔡健雅 2346
Taylor Swift 988
原 ...
bagfgfcde 發表於 2018-7-12 13:11

無聊 一點意思也沒有
就係你不停po last fm野先搞到音樂廳今時今日咁
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

無聊 一點意思也沒有
JasOh103 發表於 2018-7-12 13:36

CM三大千古罪人
jose, ed8671ed, bagfgfcde

無聊 一點意思也沒有
JasOh103 發表於 2018-7-12 13:36

音樂廳本身歡迎大家分享音樂啦!

今週搵黎兩組台灣新人
下週會係香港既專輯

#CMMetacritic Vol 13

蕭秉治《凡人》
評分:50/100

MP魔幻力量正式解散後,主音蕭秉治 (廷廷) 以個人身份今年推出專輯《凡人》。廷廷創作嘅旋律幾搶耳同工整,整體音樂不過不失。可能係受上年某隻好難聽嘅男歌手兩字國語專輯影響,專輯唔少歌曲均加入電子音樂元素,效果卻強差人意。相比之下,《凡人》同《心狠手軟》音樂唔新鮮,但都係搶耳嘅流行作品,前者尤其動人。

專輯歌曲大部份都係情歌,但都有一定吸引力,音樂上唔算太重複,當中《天使之城》感覺最完整,取材亦比較有趣,並與主題呼應。不過,取材並唔特別,編排唔夠流暢,當中表達愛意嘅《靈魂訊息》放喺兩首失戀歌中間顯得格格不入,翻唱家家嘅《我沒資格》亦顯得多餘。

廷廷嘅演繹有唔少值得斟酌之處,甚至影響咗歌曲嘅詮釋。《我好想好想你》同《靈魂消息》就暴露咗廷廷演繹低音顯得相當吃力,即使加上和音亦無甚幫助。此外,廷廷喺部份歌嘅尾音加上震音,但無令演繹更深刻,反而似刻意修飾。《天使見證的愛情》廷廷同Erika各有各唱,聲線唔太夾,唔符合歌曲主題。

《凡人》展視咗廷廷嘅創作能力,但音樂上嘅發揮一般,歌曲製作亦有一定進步空間 (以獻給歌迷嘅舊歌《我無法不愛你》最明顯)。要以「歌手」而非「前MP魔幻力量成員」嘅身份取得成功,廷廷還需更多努力。

推介歌曲:凡人、心狠手軟

The Lighters《The Lighters 第一張同名創作迷你專輯》
評分:61/100

The Lighters一對姊弟兩人平均身高181 cm,父母係外交官,祖父係抗日將軍胡宗南,祖母係作家葉霞翟,絕對係「贏在起跑線」。雖然佢哋身世顯赫,佢哋嘅音樂卻非常平易近人,編曲唔繁複但夠full,情感誠懇真挈,取材適切,絕對係温暖人心嘅佳作。

專輯收錄三首獻給親友既歌曲。三首歌旋律唔算搶耳,但非常easy-listening,而且符合佢哋嘅演唱能力,唔會明顯handle唔到自己創作嘅歌曲。首先出現嘅《送給你》描述The Lighters祖父母嘅深刻愛情。佢哋雖然未見過被戰亂分隔兩地嘅祖父母,但每次閱讀祖母所寫嘅《天地悠悠》都會被感動。雖然兩人嘅vocal比較unpolished,但木結他同電子聲效出乎意料地夾,歌曲「甜度」適中,係一首唔錯嘅主打歌。表達對父母既愛嘅《喜歡聽你說說話》曲風比較acoustic,曲詞簡單到位,兩人嘅和唱非常悅耳,完全融化人心,為全碟最佳。最後嘅《You See Me》獻畀佢地不幸在車禍過世既好朋友毛柏鈞,歌曲展視咗佢哋有能力創作較複雜嘅旋律,整體係好搶耳,只係弦樂同電子音樂元素可以mesh up得更好。

The Lighters呢張專輯只有三首歌,但就呢三首歌同無入碟嘅《Running on Water》嘅質素而言,The Lighters仍係一隊非常有潛力嘅新組合。

推介歌曲:全碟

評分人數

全城狂賀煎煎3台冠

銅在

難怪冇金曲獎拎
原來改錯名 @@

好耐無見, 終於有時間寫碟
CM metacrictic特約: kevinlai1621點評

小塵埃 – Recall a Little Bit

認識小塵埃把聲, 就會知道兒歌專輯係佢地身上最合適不過. 原本以為佢地會自己寫, 結果六首都翻唱係有d失望, 但全碟聽完你又覺得佢地改編一d都唔兒戲, 再配上佢地嘅聲音, 實在百聽不厭.
先黎《阿花的故事》, 原版係一個好sad嘅故事, 但改編後娓娓道來一個故事, 一個好寫實但又好想繼續追落去嘅故事. 相反地《小太陽》就將本身一首好正能故事變成一個好sad故事, 好似已經同化左. 後者改編有新意, 不過未參透咁改法有何意思. 承接有《哪兒》, 開段或者已經對前者疑問給予答案, Pollie輕鬆唱法, 非常有兒歌感, 就算歌曲歷史久源, 現今聽都唔過事. 《仙樂處處飄》又有另一個想法, 同《哪兒》形成強烈對比, 再加上Jonathan, 效果更顯著. 《如果一打》一份好有深度嘅歌詞, 但係Pollie將呢個咁有意思嘅意境慢慢地說出, 一點都無說教feel, 甚至好入耳. 最後《生命有價》個人最愛, 輕快編曲再次注入對生命嘅熱愛, 作為兒歌令人充滿力量.
整張專輯鋪排完整, 雖然係翻唱, 但選曲環環相扣. 重新編曲亦為歌曲注入全新意思. 實屬完美.
8.5分 (翻唱個人會調低分數少少, 但無損呢張專輯嘅喜愛)

per se – ends

事先聲明, 個人對佢地熟悉程度不高, 不過最近對《天空塌下前》非常有好感,
所以都聽聽佢地隻碟. 佢地聲音辨析度都高, 再加上個人對二部和唱大有好感, 所以都對佢地歌曲特別有好感.
整張專輯編曲非常豐富, 但又唔會太過搶. 就算偏慢嘅《逝水如斯》/《。》, 都會讓人好有畫面. 最出色嘅當然就係《天空塌下前》.
vocal 上雖然都係佢地嘅特色, 但係全碟聽, d上唔到嘅高音其其實都會有些少un耳. 英文都還可, 但中文就會好甩.
中間嘅間場音樂個人覺得有d突兀. 可能因為之前幾首歌曲都幾類似, 所以想隔開少少, 但其實論編排《逝水如斯》《天空塌下前》交接並無不妥. 反而第二首間場音樂就有些少效果,氣氛上都承接左《家變》
6分. 雖然係有別於一般流行曲, 但其實有些少歌曲相似度頗高.

評分人數

〈最好的吳雨霏〉──點評吳雨霏《Best Of Kary》

不同於環球某女歌手,吳雨霏加入環球後的形象鮮明,歌曲 ...
帥小寶` 發表於 2018-7-6 15:31

全民愛霏我IG開佢幾時有新歌無覆到

CM metacrictic特約: kevinlai1621點評

小塵埃 – Recall a Little Bit  ...
kevinlai1621 發表於 2018-7-15 16:01

只想支持梁嘉茵 (你唔識果位)

只想支持梁嘉茵 (你唔識果位)
bagfgfcde 發表於 2018-7-15 17:39

而我不知梁嘉茵是誰

世間這旅店
難教我再驚艷

呢兩句好聽到

Are we in the clear yet

黃昏了過後 鳥兒停飛 風箏飄落地

放 心 去

小塵埃 – Recall a Little Bit  ...
kevinlai1621 發表於 2018-7-15 16:01

調低咗都咁高分 證明你十分喜愛呢隻碟

調低咗都咁高分 證明你十分喜愛呢隻碟
stopzi 發表於 2018-7-20 09:29

直情已經當左佢原創碟處理

世間這旅店
難教我再驚艷

呢兩句好聽到
帥小寶` 發表於 2018-7-15 21:48

係咪向hotel致敬?

飛過人間的無常

(你最近還會覺得悲傷嗎?)
在不自覺中
好像會突然之間跑出來
但是最近的悲傷
好像不太一樣
應該是漸漸找到一些
面對悲傷的方式了吧

(那你現在
都如何面對悲傷呢?)
其實我後來發現
悲傷的反面
是我們擁有過美好的證明
那我會回想那些
曾經帶給我悲傷的人事物
也許當時經歷很多幻滅和眼淚
但是其實最初的那些美好
你是會記得的
慢慢你就會變得
勇敢和堅強起來
也就不會再那麼容易害怕悲傷了
反而會想要謝謝那些
曾經帶給你悲傷的人
因為其實是他們讓我們知道了
什麼是真正該守護的美好

#SAMMI100SONGS
1. 實不相瞞

專輯: Wonder Woman
作曲:蔡德才 填詞:陳少琪

編曲:蔡德才 監製:蔡德才

2002年是Sammi的事業轉淚點
當時她以要把重心放在電影為由
宣佈不再出席樂壇頒獎禮 正式退位
這消息來得的確有點兒突然
剛剛在上一年登上巔峰首次榮獲903女金
重奪TVB最女 獎項數目冠絕所有女歌手
沒想過這麼快就下此決定
而當年發了兩張廣東碟與一張國語碟
年頭靠跨年歌密密儲AP 根本不似有預兆地離座

有很多人會覺得以Sammi好勝之性格
知道自己年尾會白果就寧願堅決罷玩
我相信當時的她絕對仍在乎獎項 所以會是因素之一
專注電影亦不是個藉口
但更深一層去想 當時的她是開始心灰意冷
飽受情傷之餘歌唱事業亦受到衝擊
既然想要得到的獎項都已經贏過
倒不如更進一步 看似輕於羽毛 輸得漂亮?

而關鍵的是 在訪問中有聽過她多麼的討厭頒獎禮的氣氛
令到個人變得很繃緊 面對很多的鏡頭就只懂木口木面
當年與許生離合鬧到熱烘烘 如果出席的話
主持人和鏡頭一定將話題繼續炒熱
媒體一定再大造文章 兩人的感情會不停被放大
不善於處理自己情緒和往往不提感情事的她
就選擇了避開一切尷尬和不安

這首歌就成為了年尾903女歌手之爭的關鍵
去到第四季仍留守三甲的她 派到Wonder Woman大碟第二plug之時
竟然完全沒法上榜 就這樣讓楊容何反超了
有別於以往慢歌主打找夕爺或Wyman填詞
今次選用陳少琪去填一份男朋友出軌仍想被騙被隱瞞的故事
在K歌大熱大受歡迎的年代 最後四台成績麻麻的確莫名其妙
這麼多年來 她從未演唱過這首歌的live
不意外地 在一次歌迷投票最喜愛side track中就以最高票數當選
相信很多歌迷和我一樣 都很想很想聽到她現場演繹這份錐心的詞

MV當年都留低好深刻印象 但係睇唔明
到後來大個先搵到返個theory 覺得好正 <3

難道你想犧牲我 才會悔過 要狠狠上一課

評分人數

1. 實不相瞞

編曲:蔡德才 監製:蔡德才 ...
JasOh103 發表於 2018-7-24 22:44

又翻炒

又翻炒
kevinlai1621 發表於 2018-7-24 22:47

兩年前冇做咁多research
咁啱就快開side track就搵首高票黎寫
點知就係我wk 1推介左

1. 實不相瞞

依首歌係2002年K歌運行年代真係唔算突出喎
利申:第一次聽

1. 實不相瞞

How about CM Metacritic?

依首歌係2002年K歌運行年代真係唔算突出喎
利申:第一次聽
kayzzz 發表於 2018-7-24 22:54

唔播咪唔突出
睇下爭氣個陣播到幾突出

呢首其實有質素喎 但係宣傳加成績搞到好似暗星咁

唔播咪唔突出
睇下爭氣個陣播到幾突出

呢首其實有質素喎 但係宣傳加成績搞到好似暗星 ...
JasOh103 發表於 2018-7-24 22:58

首歌同佢同年plug既 跳傘 上一次流淚 比都係差咁d喎 前兩首一聽就想狂聽

同差唔多時期既 交換溫柔 直情無得比 係之前啲歌太高質喇

首歌同佢同年plug既 跳傘 上一次流淚 比都係差咁d喎 前兩首一聽就想狂聽

同差唔多時期既 交換溫柔 直情 ...
kayzzz 發表於 2018-7-24 23:04

上一次流淚 交換溫柔 真係太高質
夕陽交俾佢最好既兩首
終身美麗可以攞去回收bye

近年都係比較鍾意佢柔既一面 所以同意你講法
以前反而最愛佢咁大灑狗血
係差過自己同年啲歌 但係同期熱播既歌比就....
0AP實在太慘
點都好啦 都已成過去 贏到既我都會為佢鼓掌

呢首咁多次都入唔到rundown
作為fans我地真係好恨聽呢首
所以有好深情意結

How about CM Metacritic?
bagfgfcde 發表於 2018-7-24 22:55

已死

Mary just don’t give a damn no more

幸福既然隨機 你為何心死??????

幸福既然隨機 你為何心死??????
帥小寶` 發表於 2018-7-26 22:20

咁唔好心死

100分

100分
bagfgfcde 發表於 2018-7-27 16:29

正 兩個終於一齊出歌

願你永遠安康

正 兩個終於一齊出歌
kevinlai1621 發表於 2018-7-27 21:03
之前西遊記已經一齊出左了

大同今個月派左四首歌 , 好想一次過將佢地上榜

願你永遠安康
bagfgfcde 發表於 2018-7-28 20:07

呢句唱得好好聽

Don’t ever look back