返回列表 發帖

Dancing Queen Joey Playlist

Do Me More(Juicy Girl)(JW) / Feel The Bass(JW) / Juicy Girl(JW) / Stupid BOII(JW) / RUNAWAY(JW) / I Just Wanna Stay With You(JW) /

不如係音樂廳都po埋啦....

[尋人啟事] CM金曲獎評審團

大家好, 雖然CM係一個以廣東歌為主既論壇
但同一時間其實都有一班好留意華語樂壇既「國語力」
每年我都會見大家討論金曲獎
預測歌皇歌后
但估錯之後又要自嘲自己係燈神
我就諗, 我地可唔可以組成一個屬於CM既「金曲評審團」(又或者係明燈團)
用樂迷既角度, 係金曲獎既入圍名單中
選出一份屬於CM既推薦名單

姐係點? 姐係透過討論同投票
選出屬於CM既最佳國語專輯、CM心中既金曲歌皇歌后

評審項目
當然, 金曲獎咁多個獎項
我地唔會每個都去選
例如台語歌, 我地就因為言語問題
未必識去評審
如果成功組團, 我打算評選下列項目:

最佳國語專輯獎
年度歌曲獎
最佳國語男歌手獎
最佳國語女歌手獎
最佳樂團獎*
最佳演唱組合獎*
最佳新人獎
最佳作曲人獎
最佳作詞人獎
最佳編曲人獎
最佳專輯製作人獎*
最佳單曲製作人獎*
最佳音樂錄影帶獎*

* Optional, 如果成功組團再同評審團探討可能性

評選方法
透過telegram 討論之後投票
直至其中一項入圍作品取得過半數得票

參加資加
只要你聽過上面評選項目既所有入圍作品 (又或者有信心係討論前聽晒)
(當然至少有信心聽晒無打* 既項目啦)
而你又願意同大家討論, 分享你既選擇同原因 (唔洗長, 真係幾句都得)
歡迎你加入評審團

暫時目標係至少人有七至八人 (搵唔到就當我無講過)
當然愈多愈好, 但又為左方便討論唔會整太多
(如果踴躍咪先到先得, 雖然我連成唔成團都唔知....)

目標
得出結果後
會總結大家既討論過程
推薦原因, 係CM同大家分享番
從而達到呢幾個目的
1. 召集所有國語力, 將優質國語歌分享比大家
2. 認識其他國語力, Make new friends
3. 試行金曲獎模式, 睇下有無可能係下年年頭搞一個for canton pop既CM金曲獎 (姐係一個CM會員可參與既樂評選)

如果大家有興趣參與, 直接PM我啦
(其實我呢兩日有問過其他會員有無興趣
如果你表示過有興趣, 可唔可以都PM我作confirm)
如果我係呢個星期組到 7個人以上
就立即成團

我會一直一直一直一直想着你 想你 我想你~
stopzi 發表於 2018-5-25 12:13

支持呢首咁高質既歌曲

無Close Up BAM
帥小寶` 發表於 2018-5-30 13:11

人地揀2007-2017十大, Close Up 係2006 BAM

All About .... 0623 G.....MA

言不由衷(徐佳瑩) / 還是想念(家家) / 帶我上車(三十萬年老虎鉗) / 城南(鄭興) / 光(張惠妹) /
在你身邊(韋禮安) / 再聯絡(熊仔) / 於是長大以後(謝和弦) / 理想時代(宋念宇) / 不散的筵席(丁世光)

All About .... 堅強 20180624

浪子回頭(茄子蛋) / 長途夜車(滅火器) / 逆流之歌(RubberBand) / 羽毛鱗刺(Dear Jane) / 大步走(Nowhere Boys)

差一首 LUGTYAI
Wonders 發表於 2018-6-24 23:34

要整個女歌手版先可以放LUGTYAI

聽番乖女仔
就更加覺得Sherman 係被underrated
雖然佢迷失果幾年又真係唔抵支持

我最愛的已經失了蹤
我怕餘下來的 消失殆盡
疑惑惶恐 甚麼可以令我動容

好恐怖
點解份詞可以咁到肉