返回列表 發帖
灰色怎麼將黑白審判
中間怎麼將左右批判
誰是我們 何謂他們

那一天我受過傷 所以理解這狀況
迷糊裡 救藥無方的感覺 曾流淚到天光

開始聽番吳若希嘅歌
山  。    下     。   見。

你要試試放開一切
能完全忘掉慣例
舊事亦願放低
要突圍
要突圍
恭賀唱作小天后陳蕾榮獲兩屆叱咤唱作人銅獎!
2020唱作人金獎/女金指數: 125*-1
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

這一個家 這麼下去
就快被破壞淪落家不似家

何妖
我變了你的16號愛人
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

還好
有你在
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

何妖
我變了你的16號愛人
hehehaha 發表於 2019-7-23 20:56
不安

不安
nicholashin 發表於 2019-7-24 18:45

何妖 需要 在乎
SSN Chart (22 May)
1. 前 進 號 (1 Week No.1) - Pandora
2. 自 問 自 答 - 洪 嘉 豪
3. 開 始 倒 數 - 馮 允 謙

難捱時 可以
放個空 再開始
跟幾個 傻人在理論 根本沒意思

原來《天然呆》係政治歌

難捱時 可以
放個空 再開始
跟幾個 傻人在理論 根本沒意思

原來《天然呆》係政治歌 ...
JayantL 發表於 2019-7-25 14:52

夢境孤獨
隨大隊的屈辱 或者比較舒服
認真追逐
時代最懂說服 尋找嬉戲節目更易滿足

祖兒先係最貼近香港人既時代女歌手
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

根本不需發聲 人人亦懂共鳴
Jason Playlist 2020 Week 19
#1 碧玉 | 王菀之

人妻的偽術好jeng
叱咤樂壇女歌手銀獎 - 鄧小巧 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 22
1. 紅白 2. 與人同行 3. 一人之境

茫茫圍城的顛簸 層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺

人妻的偽術好jeng
帥小寶` 發表於 2019-7-26 11:43

份詞唔簡單
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

一直覺得imagine係一首左膠到不能既歌
但今日聽返 原來唔係 可以係好熱血

人妻的偽術好jeng
帥小寶` 發表於 2019-7-26 11:43

原來冇人聲版都幾好聽
。Kaykay。Taytay。Kelly。

原來冇人聲版都幾好聽
nicknicknick 發表於 2019-7-27 03:51

美瑣全部歌冇人聲版都好好聽
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

世界也許假的 聲音是真的

朋友 頑強地過活過得好到忘掉眼淚結晶
Jason Playlist 2020 Week 19
#1 碧玉 | 王菀之

我們都是這樣走過的,香港加油
茫茫圍城的顛簸 層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺

有無人同我一樣覺得dream my dreams係trash

有無人同我一樣覺得dream my dreams係trash
帥小寶` 發表於 2019-7-29 17:13

冇 正到一個點

帥小寶` 發表於 2019-7-29 17:13

首歌其實唔係咁差
反而覺得唱個部分可以好好多
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

首歌其實唔係咁差
hehehaha 發表於 2019-7-29 19:11

份詞我俾0分

首歌其實唔係咁差
hehehaha 發表於 2019-7-29 19:11

Jarie  唱好好多

帥小寶` 發表於 29/7/2019 17:13
好過精xxx
Music Awards 2019 得獎名單
Music Picks Week 21 (25/5/2020)

1. 紅白 - Robynn & Kendy  2. 無力感 - 許廷鏗  3. Growing Up - Tyson Yoshi  4. 金都 - 鄧麗欣  5. 自問自答 -  洪嘉豪

神經病 出個街似足打仗
神經病 杯凍檸有啲臭腥
神經病 得記者揭穿真相
全民齊學習用武 要上戰場
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

希望紅軍脫離星夢
佢啲歌真係唔差

胡鴻鈞 - 到此一遊
胡鴻鈞 - 雙飛
胡鴻鈞 - 化蝶

PRETTY CRAZY JOEY YUNG CONCERT TOUR 容祖兒演唱會 8月4日 rundown

1. 越唱越強
2. 與蝶同眠 / 日安憂鬱
3. 樂觀
4. 悲觀生物學
5. 夢非夢

6. 隆重登場
7. 四面台
8. 派對機器
9. 蜉蝣
10. Pretty Crazy
11. 無人知道雙子座
12. 怯 / 再見我的初戀 / 痛愛 / 心淡 / 去火星戀愛 / 這分鐘更愛你 / 阿門 / 逃避你 / 誰來愛我 /

13. 黃昏點唱機
14. 最新消息 / 不容錯失
15. 未知
16. 我好得閒
17. 綠野仙踪

18. 花千樹
19. 摩登時代
20. 勇氣情歌 (with Kenny)
21. 心之科學

22. 另眼相看 / 電我 / 跑步機上 / 我所知的兩三事 / 全身暑假 / 逃 / Gotta Get High /

intermission: Be True

23. 一種永遠
24. 空港
25. 最好時光
26. 我的驕傲
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

這亂世愛定你已是人生僅有大志 就這麼一輩子
浪漫的講聲我願意 一起要預了挨世界不易
樂業安居早已 已令送花是重大樂事
現實會逐吋逐呎擠壓當初情意
但更要感激這測試 明瞭相戀的意義
牽手須要心懷壯志 成就了愛侶變烈士
好心酸
Music Awards 2019 得獎名單
Music Picks Week 21 (25/5/2020)

1. 紅白 - Robynn & Kendy  2. 無力感 - 許廷鏗  3. Growing Up - Tyson Yoshi  4. 金都 - 鄧麗欣  5. 自問自答 -  洪嘉豪

Born in a century lost to memories

請放下手裡那祖兒 好嗎
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

戀 情懷做依靠
沿途甜或酸 仍然互相緊靠
戀 從無要分宗教
無民族爭拗
常寧原一生至死都與你戀

若你為求風光去鞠躬 祝福你成功

人大了 難得放肆地笑
梁振英 煩惱盡量忘掉
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

Rap

太冇記性我哋太需要冷靜
佢哋太需要穩定需要大量命令
生命 自由無需要別人肯定
真正 熱愛和平自然受人欽敬
睇撚住人欺凌 冇反應
係咪共犯有冇需要共同反省
睇撚住人呃秤 冇反應
反正各地走狗同一樣血性

你有錢有病 你會無罪
佢貧窮無論如何一條死罪
唔要清醒唔會俾你自己醉
順從仲要順從一班冇膽匪類
如此一個社會實在太多雷同
億萬個當中你只是一條精蟲
扮撚哂盡忠喺度發噏瘋
昨夜一條龍串通你活在夢中

*沉默就被人當契弟
唔聲唔聲比班小人攝哂上位
從一開始你個屎忽鬼
濕鳩班底加一籃子頭盔
沉默就被人當契弟
唔聲唔聲比班小人攝哂上位
從一開始知你屎忽鬼
個濕鳩班底得一籃子淫威*

人人為我我為人人
穩定社會背後照舊血淋淋
太多真相無權過問被囚禁
正義聲音永遠為公義抗爭
卑鄙無恥夾硬話人作反
抽絲剝繭無法平反
維權既道路點會平坦
太野蠻莫須有剝奪你自由
犧牲咗嘅生命永遠冇得返轉頭

點着個火 準備拆天
有得發洩 唔使隨便發癲
一日發現 原來一直被騙
沉默 更突顯有人擾亂視線
所有人睇住睇住佢上位
跟住佢作弊 當所有人傻仔
自把自為 過晒火位
係乜嘢體制造就呢個邪惡班底

Repeat*

有一男子載個頭盔
係咪要搞到死人啦喂
冇哂常理殺人墊底
恐怖染上血的身體
大話冚大話想掩飾狐狸尾巴
搞赤化唔怕 呢啲叫文化誤差
本末倒置不分青紅皂白
白色恐怖個白最邋遢
玩到咁串點算有無彎轉
俾人捉住痛腳仲要死猛兜圈
插到佢氣喘要搵窿捐
邊個勇士送佢一程我送花圈

Repeat*

沉默就被人當契弟
從一開始你個屎忽鬼
沉默就被人當契弟
從一開始知你屎忽鬼

覺得小巧同美霏好似
俾CM笑完就會變成真diva
就有就有都可以變神曲 點解迂腐唔得

覺得小巧同美霏好似
俾CM笑完就會變成真diva
就有就有都可以變神曲 點解迂腐唔得 ...
帥小寶` 發表於 2019-8-2 15:27

一樣咁樣衰
一樣咁既唱功
爭在冇一樣嘅身材
同幾首當子彈嘅hit songs
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

一樣咁樣衰
一樣咁既唱功
爭在冇一樣嘅身材
同幾首當子彈嘅hit songs
hehehaha 發表於 2019-8-2 15:30

我諗小巧可以加入ping pung先

我諗小巧可以加入ping pung先
帥小寶` 發表於 2019-8-2 15:40

加入Nowhere Boys
起碼穩奪十大先
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

屯門有著屯門畏懼
油塘都有油塘唏噓

雙專輯一向是音樂人的一個賭注,能做出一張出色的唱片已經不是易事,更可況是兩張呢?2013年台灣嘻哈代表蛋堡,便作出這方面的挑戰,推出首張雙專輯。《你所不知道的杜振熙之內部整修》比起蛋堡前幾張專輯較為輕鬆的風格顯然不同,整張唱片也給黑暗的氣色籠罩著,亦帶著更大的野心。以他自己的故事和名字作為主幹,帶聽者遊覽蛋堡的精神世界,曲目與曲目之間也不時夾著一些純音樂的interlude,讓專輯更cinematic和立體地表達箇中信息。亮點包括搞鬼抵死的〈屎王〉、可以叫作蛋堡的〈Gloomy Sunday〉般的黑暗ballad〈墮落〉和黑暗的實驗怨曲〈伊爾的移動〉。透過全碟長達26首曲目,給予蛋堡更廣闊的空間去rap出他的矛盾世界觀。當中包括了成功和失敗的嘗試,不過無可厚非,《你所不知道的杜振熙之內部整修》就如唱片最後曲目的名字般——史詩式。

盧凱彤playlist:

雀斑
等等
哽咽
囂張
圓滑
廿九歲的遺書
Summer of Love
The best is yet to come
天色很暗

沿途是翻天覆地 雷狂雨霏
你說過後會有期

屯門有著屯門畏懼
油塘都有油塘唏噓
HOTMAN 發表於 2019-8-3 19:49

羅湖心碎羅湖老去

圓謊好聽到CLS
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

雲蒼蒼 茫茫長夜裡感激 
有香港
喜歡蕾兒! 事不宜遲!

圓謊好聽到CLS
hehehaha 發表於 2019-8-6 15:43

叫呢個名嘅都係好歌

叫呢個名嘅都係好歌
JayantL 發表於 2019-8-6 17:14

好想聽祖唱