返回列表 發帖
想問意大利對土耳其賽果如何??
universal 發表於 2018-9-5 14:48
土耳其 3 比 0 贏意大利
稍後 update

瑞士女排精英賽 2018 小組賽 第一輪

09.05 03:15 意大利 0 : 3 土耳其 (18:25 24:26 21:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 16 : 13 | 24 : 26 | 0 : 2
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 15 | 21 : 25 | 0 : 3

首發
意大利
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 12. Guerra
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 11. Danesi
接應 - 18. Egonu
二傳 - 5. Malinov
自由人 - 6. De Gennaro

土耳其
大主 - 9. Meliha | 小主 - 7. Baladin
大副 - 14. Eda | 小副 - 18. Gunes
接應 - 13. Boz
二傳 - 3. Ozbay
自由人 - 2. Simge

意大利 1.67 : 2.08 土耳其
3:0 - 4.10 | 3:1 - 4.25 | 3:2 - 5.10
0:3 - 6.00 | 1:3 - 5.30 | 2:3 - 5.30

Egonu 主接一傳@@
仲要頂得住咁勁既

13号退货 世锦赛没戏
4号 很可能 第四副攻

瑞士女排精英賽 2018 小組賽 第二輪

09.06 00:45 中國 0 : 3 意大利 (20:25 13:25 13:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 9 : 16 | 13 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 9 : 16 | 13 : 25 | 0 : 3

首發
中國
大主 - 19. 劉晏含 | 小主 - 20. 段放
大副 - 25. 胡銘媛 | 小副 - 4. 楊涵玉
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 13. 刁琳宇
自由人 - 15. 林莉

意大利
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 18. Egonu
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 11. Danesi
接應 - 1. Ortolani

中國 2.20 : 1.61 意大利
3:0 - 7.00 | 3:1 - 6.00 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.33 | 1:3 - 4.33 | 2:3 - 4.75

瑞士女排精英賽 2018 小組賽 第二輪

09.06 03:15 巴西 2 : 3 波蘭 (20:25 25:21 25:22 22:25 12:15)
第 1 局 - 3 : 8 | 15 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 25 : 21 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 13 | 25 : 22 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 15 : 16 | 22 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 4 : 5 | 7 : 10 | 12 : 15 | 2 : 3

首發
巴西
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 10. Gabi
大副 - 4. Carol | 小副 - 5. Adenizia
接應 - 7. Rosamaria
二傳 - 3. Dani Lins
自由人 - 17. Suelen

波蘭
大主 - 23. Twardowska | 小主 - 15. Grajber
大副 - 10. Mlotkowska | 小副 - 5. Kakolewska
接應 - 17. Smarzek
二傳 - 4. Plesnierowicz
自由人 - 8. Stenzel

巴西 1.071 : 7.50 波蘭
3:0 - 1.66 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 8.00
0:3 - 23.00 | 1:3 - 19.00 | 2:3 - 17.00

安娘娘今次簡直輸人又輸品
前三次輪次錯誤可以一次唔提班隊員 呢d教練有咩用 最後完左比賽先係咁同裁判嘈
一場比賽四次比人吹輪次錯誤真係不得了
後東京周期如果係佢上位十個朱婷起隊入面都冇用

Jenny果然眼光獨到波蘭女排未來會係中國女排既主要對手之一 今年佢地贏過既傳統強隊有: CHN / JPN / BRA / RUS / 有主二傳Malinov起陣中既 ITA
可惜波蘭要起歐洲區爭大賽名額依然好難

諗諗下下年世界杯既資格爭奪真係好激烈 歐錦賽應該會打到天翻地覆 唔知下年又到邊隊歐洲黑馬掘起呢
RUS SRB ITA NED TUR
BUL POL AZE GER CRO
我們的總和

Egonu 主接一傳@@
仲要頂得住咁勁既
skyhorse1111 發表於 2018-9-6 01:06
之前世聯賽打巴西佢替補上場接左唔少一傳
最後仲贏埋
不過今次真係第一次主打主攻

瑞士女排精英賽 2018 小組賽 第三輪

09.07 00:45 中國 1 : 3 土耳其 (19:25 18:25 25:23 23:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 19 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 18 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 10 | 25 : 23 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 4 | 16 : 14 | 23 : 25 | 1 : 3

首發
中國
大主 - 6. 龔翔宇 | 小主 - 10. 劉曉彤
接應 - 20. 段放

土耳其
大主 - 9. Meliha | 小主 - 5. Ercan

中國 7.00 : 1.083 土耳其
3:0 - 21.00 | 3:1 - 19.00 | 3:2 - 15.00
0:3 - 1.66 | 1:3 - 3.50 | 2:3 - 8.00

之前世聯賽打巴西佢替補上場接左唔少一傳
最後仲贏埋
不過今次真係第一次主打主攻 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-7 09:23

不過去到大賽都要佢地有另外一個強力接應先奏效

尋日都算係合格,攔網差進攻弱就一早預左,但起碼一傳冇大失誤,三四局各人都慢慢進入狀態,防起左好多靚球,兩個主攻進攻都有起色。

雖然孟子璇尋日後排入替係失敗,但都確實係中國隊可以考慮嘅策略,朱婷對角去到後排,我覺得接穩一傳加強防守會重要過打後攻lol…始終一傳都仲係計時炸彈

不過去到大賽都要佢地有另外一個強力接應先奏效
skyhorse1111 發表於 2018-9-7 12:21
Ortolani 今年嘅進攻都打得唔錯 , 要 Egonu 養佢都係可以嘅
我覺得意大利對於佢地自家嘅進攻都幾有信心 , 進攻勁嘅唔少 , Egonu , Ortolani , Sylla
仲有估計未來會上位嘅 Pietrini 進攻都唔弱
反倒一傳要搵個真係靠得住 , 而且要有一個可以接滿六輪一傳嘅攻手真係幾難
目前黎講 Bosetti 姐姐真係呢個位置暫時最適合人選
尋日都算係合格,攔網差進攻弱就一早預左,但起碼一傳冇大失誤,三四局各人都慢慢進入狀態,防起左好多靚球 ...
skyhorse1111 發表於 2018-9-7 12:32
yes ! 我見都係隊員能力範圍之內嘅水平
能力方面可以遲下再逐一探討 , 但呢場表現確實唔算好亦唔算差

自由人個 point 要睇下需要帶幾多個自由人 , 如無意外國家隊就只帶 2 個
不過因為無一個詳細嘅 link 去講佢嘅比賽規則 , 有樣野反而想了解一下
就係 14 人名單 , 包括 2 名自由人 , 每場比賽要報 12 人
但原先 14 人報嘅自由人位置 , 其中一個自由人喺 12 人名單可唔可以變為主攻身份呢 ?
我估計參賽球隊應該會收到大會嘅一 D 章則 , 所以應該會知道係可以定唔可以

最近 南韓 同 波多黎各 都發表左佢地嘅名單 , 都係決定會帶 3 個自由人 , 其中 1 個以主攻身份出戰
咁我估計應該報上自由人位置嘅 2 個人喺成個比賽都唔可以作改動
估計 Jenny 會有好多考慮 , 當然保障環節係生命線 , 非常重要
不過同位置帶多一個人就意味其他位置會少左一個人
就係取同捨嘅分別
而嗰位隊員嘅技術可否能夠穩定到球隊嘅後防線
如果可以而且球隊真係非常需要 , 相信都會帶
世錦賽征程時間太長
假設少帶一個攻手 , 但後程大家進攻都疲軟 , 咁可能又會後悔少帶攻手
又假設少帶一個副攻 , 就好似上屆咁 , 出現意外 , 好彩兩位副攻可以頂到最後
不過呢個決定真係好難做 , 帶多帶少都係一種冒險 , 而且唔似得亞運會交左名單仲可以改

Ortolani 今年嘅進攻都打得唔錯 , 要 Egonu 養佢都係可以嘅
我覺得意大利對於佢地自家嘅進攻都幾有信心 ,  ...
chanchan0909 發表於 2018-9-7 23:05

ysys...真係不能輕視歐洲球隊, 意大利同serbia有埋個好既保障型主攻就好無敵,另外土耳其荷蘭巴西美國都好平均冇好大漏洞,
反而中國既缺點都幾明顯, 未有好深既板凳,
仲要有計時炸彈, 次次卡輪就好難捱過,要帶邊個替補做奇兵都好大學問。
BTW睇完刁琳宇表現就覺得佢同姚迪打逆境波都唔係好靠得住lol

ysys...真係不能輕視歐洲球隊, 意大利同serbia有埋個好既保障型主攻就好無敵,另外土耳其荷蘭巴西美國都好 ...
skyhorse1111 發表於 2018-9-8 00:57

今年世錦賽幾支球隊都好平均,真係好難估邊隊會拿冠軍!!!
我個人認為意粉今年有機會殺入最後決賽,至於決賽對手當然希望是中女

VNL Final中女殘陣一點攻都可以送荷蘭出局
Buijs 同 Plak 兩個一傳都唔穩 Plak既進攻對住幾個強隊既高攔網就會打唔出黎
教練亦都係問題 Jamie 執教時既判斷亦值得商確 總體黎講荷蘭比16年下降左唔少
VNL送三蛋比日本 但係第一階段過唔過到有主場優勢既日本呢關好難講 第一階段第二場就打佢地一定要盡快進入狀態

土耳其副攻攔網 下三路 主力二傳都唔錯 但係會有階段性起伏 替補二傳同接應有一定差距 隊波被動時兩點換三點上場未必奏效
邊攻進攻唔搶速度好難可以一板攻打死 土耳其除左Eda Boz之外大多數球員都未有三大賽經驗 可能係阻力黎

基本上美國今年陣容最完整 Bartsch 仲解決埋過住美國強攻不強冇人下球呢個問題
巴西老將回歸但係幾個球員受傷病影響
意大利除左首發七人之外 板凳深度都要再加強 sylla (香港站出奇地一傳好好, 進攻一球比一球準) guerra 一傳唔穩 副攻二傳既配合未係好流暢
開始見到Guidetti又追住意大利掃呢個現象 希望佢加油

今年世錦賽幾個強隊水平差唔多 形勢最好都係真係得美國 臨場發揮 教練因素好重要
另外我覺得男排世錦賽個賽制真係好好多 第二階段跟成績排位分組 強隊唔會過於集中起同一個半區 唯一就係出線條件太harsh
我們的總和

VNL Final中女殘陣一點攻都可以送荷蘭出局
Buijs 同 Plak 兩個一傳都唔穩 Plak既進攻對住幾個強隊 ...
Wonders 發表於 2018-9-8 09:49

土耳其世錦賽最大弱點是大部份球員無乜大賽經驗,對住一些老狐狸球隊會處於下風,始終打大賽唔同一些普通比賽,大賽經驗太重要了!!!

根據世錦賽分組形勢,中女對住意粉和美女可以容許輸波,但一定要赢土耳其、俄羅斯、韓國和泰國等同區球隊才可穩奪那區的頭三强出線打最後六強賽,否則會無緣爭冠軍!!!

根據世錦賽分組形勢,中女對住意粉和美女可以容許輸波,但一定要赢土耳其、俄羅斯、韓國和泰國等同區球隊才 ...
universal 發表於 2018-9-8 10:50

BC呢個大組既勝負關係都好重要 當然希望意土俄保阿五隊歐洲隊打得越激烈越好
我們的總和

瑞士女排精英賽 2018 小組賽 第四輪

09.08 00:45 俄羅斯 3 : 0 波蘭 (25:16 27:25 25:18)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 15 : 16 | 27 : 25 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 18 | 3 : 0

首發
俄羅斯
大主 - 16. Voronkova | 小主 - 18. Parubets
大副 - 14. Fetisova | 小副 - 6. Zaryazko
接應 - 8. Goncharova
二傳 - 7. Romanova
自由人 - 2. Talysheva

波蘭
大主 - 23. Twardowska | 小主 - 15. Grajber
大副 - 10. Mlotkowska | 小副 - 5. Kakolewska
二傳 - 4. Plesnierowicz
自由人 - 8. Stenzel

俄羅斯 1.50 : 2.50 波蘭
3:0 - 3.60 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.75
0:3 - 7.50 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 6.00

瑞士女排精英賽 2018 小組賽 賽果

A 組 - 瑞士 [東道主] | 中國 | 意大利 | 土耳其
B 組 - 巴西 | 俄羅斯 | 波蘭 | 喀麥隆

第一輪
09.04 22:30 A 瑞士 0 : 3 中國     (21:25 14:25 10:25)
09.05 00:45 B 巴西 3 : 1 俄羅斯    (24:26 25:21 25:21 25:23)
09.05 03:15 A 意大利 0 : 3 土耳其   (18:25 24:26 21:25)

第二輪
09.05 22:30 B 俄羅斯 3 : 0 喀麥隆   (25:15 25:17 25:13)
09.06 00:45 A 中國 0 : 3 意大利    (20:25 13:25 13:25)
09.06 03:15 B 巴西 2 : 3 波蘭     (20:25 25:21 25:22 22:25 12:15)

第三輪
09.06 22:30 A 瑞士 0 : 3 意大利    (15:25 18:25 22:25)
09.07 00:45 A 中國 1 : 3 土耳其    (19:25 18:25 25:23 23:25)
09.07 03:15 B 波蘭 3 : 0 喀麥隆    (25:19 25:22 25:22)

第四輪
09.07 22:30 A 瑞士 0 : 3 土耳其    (21:25 15:25 22:25)
09.08 00:45 B 俄羅斯 3 : 0 波蘭    (25:16 27:25 25:18)
09.08 03:15 B 巴西 3 : 0 喀麥隆    (25:11 25:15 25:13)

小組賽最終排名
A 組 - 1. 土耳其 2. 意大利 | 3. 中國 4. 瑞士
B 組 - 1. 巴西 2. 俄羅斯 | 3. 波蘭 4. 喀麥隆

瑞士女排精英賽 2018 5 - 6 名排位賽

09.08 19:00 中國 3 : 1 波蘭 (25:23 28:26 21:25 25:23)
第 1 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 16 : 12 | 28 : 26 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 13 : 16 | 25 : 23 | 3 : 1

首發
中國
大主 - 20. 段放 | 小主 - 10. 劉曉彤
接應 - 6. 龔翔宇

波蘭
二傳 - 1. Nowicka
自由人 - 24. Lysiak

中國 3.75 : 1.25 波蘭
3:0 - 13.00 | 3:1 - 10.00 | 3:2 - 8.00
0:3 - 2.75 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 5.00

咩事食黃牌?
楊局初被攔幾個刁就無傳比佢打
第三局2換3又咁遲
胡靚背傳龔打後二

咩事食黃牌?
楊局初被攔幾個刁就無傳比佢打
第三局2換3又咁遲
胡靚背傳龔打後二 ...
patrick1029 發表於 2018-9-8 20:41
胡銘媛呢個上手傳球真係好標準
我都想讚佢

恭喜女排贏左波蘭 !
拎到第五名都好好 , 有多 D 獎金分

世聯賽波蘭都係以呢個陣容為主
賽前覺得都有得打 , 睇過波蘭嘅比賽
基本都係圍住 Smarzek 打 , 另外副攻快攻有威脅
其他都比較平平凡凡
除左 Smarzek 個人實力較強之外
整體上暫未見波蘭黎緊會成為強隊嘅趨勢
所以其他點相對上黎講佢地會容易應付 D
而且比賽大家都發揮得都係可以 , 唔錯嘅 !
對曉彤第二局不斷救回局點同發球減力收成效嘅情況特別深刻

波蘭全場接近一點攻 中國攔佢唔到
但今晚中國三個邊攻守得分效率頗高
今晚表現最好係安家傑 佢終於有主動同裁判理論

精英賽段放下三路有進步 值得比時間觀察
打意大利個場小劉唔接一傳 影響埋接一傳嘅小宇宙進攻效率低 呢兩場終於打返出黎
不過今晚三號位比對面攔死好幾個 同埋自失仲未控制得好好

刁係精英賽無香水係亞運會表現咁好
但一個傳球比較博 一個比較穩打穩陣
世錦賽第二個二傳會唔會落係香水身上
畢竟博嘅話已經有一個丁霞

未睇,但齋睇數據,
波蘭隊長成功攔網10次@@,
一點攻攔唔到唔緊要,
限制到兩個主攻已經慳唔少功夫;
小宇承擔大量進攻都唔錯喎,
段放終於過50%命中率XD
年輕副攻攔快攻果然麻麻地,
成隊局尾都冇怯場值得慶賀,
二隊成功“復仇“應該好激勵士氣吧!

波蘭全場接近一點攻 中國攔佢唔到
但今晚中國三個邊攻守得分效率頗高
今晚表現最好係安家傑 佢終 ...
patrick1029 發表於 2018-9-8 22:22
波蘭呢個 Smarzek 個人能力真係好強 , 可以掌握嘅線路好多
而且有超手能力 , 所以幾難攔
今年波蘭無得參加世錦賽 , 所以下一次可以留意到 Smarzek 嘅比賽就喺佢加盟嘅意甲球隊 Bergamo

安導呢兩場嘅指揮都比意大利嗰場好 , 雖則未睇意大利呢場
呢場食左個黃牌應該係第三局完左同二裁理論
估計主要爭論前兩分二傳 Plesnierowicz 嘅二次攻擊有過網同持球嫌疑
覺得爭論得合理 , 確實佢有機同時犯兩次規

隊員嘅能力都想遲下再討論一下
想知道刁同香邊個係搏嗰一邊
未睇,但齋睇數據,
波蘭隊長成功攔網10次@@,
一點攻攔唔到唔緊要,
限制到兩個主攻已經慳唔少功夫;
小宇 ...
skyhorse1111 發表於 2018-9-8 22:51
同意 ! Smarzek 就等佢自己得分吧
上一次打嘅時候情況都係一樣 , 記得前兩局佢打得特別多 , 但主攻好少
我平時比賽期間好少睇數據 , 嗰次想知 , 所以趁局間睇
發現 Smarzek 已經差唔多 20 分 , 但兩主攻加埋只得 5 分
但嗰場最致命嘅係自身失誤 , 盈瑩一個人就送左十幾分
今場自身失誤少左好多之外 , 亦喜見佢地努力地表現自己 !

瑞士女排精英賽 2018 準決賽 第一場

09.08 00:30 巴西 2 : 3 意大利 (25:19 18:25 25:22 17:25 12:15)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 10 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 18 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 25 : 22 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 10 : 16 | 17 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 2 : 5 | 7 : 10 | 12 : 15 | 2 : 3

首發
巴西
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 10. Gabi
大副 - 4. Carol | 小副 - 6. Thaisa

意大利
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 17. Sylla

巴西 1.40 : 2.75 意大利
3:0 - 3.50 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 4.50
0:3 - 10.00 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.50

瑞士女排精英賽 2018 準決賽 第二場

09.08 03:00 土耳其 1 : 3 俄羅斯 (17:25 25:20 15:25 21:25)
第 1 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 15 | 25 : 20 | 1 : 1
第 3 局 - 4 : 8 | 9 : 16 | 15 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 21 : 25 | 1 : 3

首發
土耳其
大主 - 9. Meliha | 小主 - 7. Baladin

俄羅斯
大主 - 4. Krotkova | 小主 - 18. Parubets
大副 - 6. Zaryazko | 小副 - 14. Fetisova
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 9. Galkina

土耳其 2.50 : 1.50 俄羅斯
3:0 - 8.50 | 3:1 - 6.50 | 3:2 - 6.00
0:3 - 4.00 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.50

瑞士女排精英賽 2018 準決賽 賽果

09.08 00:30 巴西 2 : 3 意大利     (25:19 18:25 25:22 17:25 12:15)
09.08 03:00 土耳其 1 : 3 俄羅斯    (17:25 25:20 15:25 21:25)

瑞士同喀麥隆嘅比賽打足五局
決勝局雙方 1 比 1 之後喀麥隆連得 14 分 , 以 15 比 1 大勝瑞士獲得第七名
要比喀麥隆打成咁真係唔容易呀 ~

專登早醒睇巴西同意大利嘅比賽
睇完之後覺得有 D 悶 , 因為全場莫名奇妙嘅失誤都真係好多
兩邊二傳傳球都係有毛病
Malilov 傳球特別第一局至少 5 個倒三角 , 而且連續幾個傳球都係咁樣
Dani Lins 傳球力道唔夠 , 傳得太低基本都只能處理
覺得只贏在一個 Egonu , 雖然今場都有失誤
第三局有一個防守由場外救去對方場區嘅呢球都驚艷到我
但進攻干脆俐落 , 比對面 Rosamaria 嘅作用仍然都係贏得好多

土耳其同俄羅斯呢一場
俄隊陣容同小組賽相比有所改動 , 彩娃久違嘅首發登場
首局就打出 6 比 1 嘅開局
土耳其今日感覺狀態無小組賽咁好
可能係前面咁多場所積累嘅疲態
所以打得唔夠興奮 , 打得唔夠流暢
俄羅斯就打出一貫水平
因為土耳其比嘅壓力唔大 , 都基本無遇到太大阻力

最後想彈一下個場館 , 其實一直以黎都經常性將排球攝左去天花板到
土俄比賽又再出現一次 , 究竟幾時改建個場館呀 !!!

恭喜女排贏左波蘭 !
拎到第五名都好好 , 有多 D 獎金分

世聯賽波蘭都係以呢個陣容為主
賽前覺得 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-8 22:01

如果下年歐錦賽年二傳Wolosz代表波蘭出戰
教練再改進下全隊既基本功可能會有d睇頭

btw 期待今晚兩場男排世錦賽開幕戰
我們的總和

今晚開波啦
我決定回歸排球台

如果下年歐錦賽年二傳Wolosz代表波蘭出戰
教練再改進下全隊既基本功可能會有d睇頭

btw 期待今晚兩場男 ...
Wonders 發表於 2018-9-9 17:37
聽聞 Wolosz 今年拒絕左國家隊嘅邀請 , 有機會之後都會只打聯賽
上季喺 Novara 打主二嘅 Skorupa 都可以 , 不過都係無去國家隊
不過 2017 全年國家隊嘅比賽 Wolosz 有參加嘅 , 唔知 2019 會唔會喺國家隊比賽出現

意大利同日本嘅揭幕戰會喺 WTA 指定巡回意大利站
由網球場地改建成為露天嘅排球場 , 容納 11,000 人
相信會好震撼
記得上屆波蘭更加恐怖 , 一個足球場去改建
更厲害嘅係 62000 人全場坐滿 , 海嘯般嘅加油聲 , 勁到 !

但對於今屆嘅賽制 , 我有 D 唔理解
第一嘅係點解晉級複賽嘅 16 支球隊 , 第一階段嘅成績會清零
不過重點係如果第一階段打前兩三場已確保入圍 16 強嘅
其實已經可以有能力放水避開主隊或強隊
第二嘅係正常嘅複賽晉級 , 一組應該會有黎至唔同組嘅 1234 名
咁點解有 A 組 2 , 3 名 , 同 D 組 2 , 3 名 喺複賽又會一組 ???
小組賽打完咁快又打過 ? 睇唔明

今晚開波啦
我決定回歸排球台
stopzi 發表於 2018-9-9 17:56
你係邊個 ??? 唔識你

瑞士女排精英賽 2018 銅牌戰

09.09 19:30 巴西 2 : 3 土耳其 (16:25 18:25 25:23 25:20 13:15)
第 1 局 - 3 : 8 | 13 : 16 | 16 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 2 : 8 | 10 : 16 | 18 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 16 : 15 | 25 : 23 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 11 | 25 : 20 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 10 : 9 | 13 : 15 | 2 : 3

首發
巴西
大副 - 5. Adenizia | 小副 - 6. Thaisa

土耳其
大副 - 14. Eda | 小副 - 4. Beyza

巴西 1.40 : 2.75 土耳其
3:0 - 3.25 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 8.50 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.50

男排世錦賽即將開始 !
因為喺過去聯賽上 , 特別係意甲豪門上面認識左好多名將
男排水平比女排更平均 , 所以真係好難估最後嘅 Final 6 會係邊隊
特別希望法國今屆可以拎到塊牌
每次大賽都同獎牌失之交臂
我估 俄巴美意法 , 另睇好塞爾維亞 , 波蘭今屆唔睇好
睇下 1st round 之後嘅分組會唔會有改動

而各隊嘅 14 人名單懶得搵 , 其實都好難搵
所以 16 強嘅時候資料會多 D , 到時先 post 名單
不過知道美國會帶 5 副攻 , 邊攻只得 5 人 , Sander 變為隊長

另外有好多名將都會喺世錦賽正式亮相 !
阿根廷 De Cecco , 加拿大 Schmitt , 波蘭無打世聯賽決賽周嘅 Kubiak
另外仲有好多好多之前喺世聯賽亮相過嘅 Bruno , Wallace , Lucas , Grebennikov , Ngapeth , Juantorena , Giannelli , Zaytsev , Muserskiy , Mikhaylov , Atanasijevic , Anderson , Russell , Sander 同 Christenson 等等等等 , 星光熠熠 !!!

最後估下賽果先 , 係時候考驗一下自己嘅眼光
估兩場揭幕戰都係由主隊 3 比 0 勝出

瑞士女排精英賽 2018 金牌戰

09.10 22:00 俄羅斯 0 : 3 意大利 (21:25 28:30 24:26)
第 1 局 - 8 : 4 | 13 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 28 : 30 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 24 : 26 | 0 : 3

首發
俄羅斯
大主 - 4. Krotkova | 小主 - 18. Parubets
大副 - 6. Zaryazko | 小副 - 14. Fetisova
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 9. Galkina

意大利
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 17. Sylla

俄羅斯 1.80 : 1.80 意大利
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 5.00
0:3 - 5.50 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 5.00

瑞士女排精英賽 2018 最終排名
1. 意大利 2. 俄羅斯 3. 土耳其 4. 巴西 5. 中國 6. 波蘭 7. 喀麥隆 8. 瑞士

瑞士女排精英賽 2018 個人獎項
MVP - Paola Ogechi Egonu (ITA)
最佳進攻 - Gabriela Braga Guimaraes (BRA) / Nataliya Goncharova (RUS)
最佳攔網 - Stephanie Fotso Mogoung (CAM) / Agnieszka Kakolewska (POL)
最佳接應 - Lucia Bosetti (ITA)
最佳二傳 - Cansu Ozbay (TUR)
最佳自由人 - 林莉 (CHN) / Thays Deprati (SUI)

2018 世界男排錦標賽 揭幕戰

09.10 01:30 意大利 3 : 0 日本 (25:20 25:21 25:23)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 14 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 14 | 25 : 23 | 3 : 0

首發
意大利
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 10. Lanza
大副 - 8. Mazzone | 小副 - 17. Anzani
接應 - 9. Zaytsev
二傳 - 6. Giannelli
自由人 - 13. Colaci

日本
大主 - 14. 石川祐希 | 小主 - 8. 柳田將洋
大副 - 15. 李博 | 小副 - 6. 山内晶大
接應 - 1. 大竹壱青
二傳 - 18. 關田誠大
自由人 - 9. 井手智

意大利 1.050 : 8.50 日本
3:0 - 1.61 | 3:1 - 3.20 | 3:2 - 8.00
0:3 - 34.00 | 1:3 - 23.00 | 2:3 - 19.00

2018 世界男排錦標賽 揭幕戰

09.10 01:40 保加利亞 3 : 0 芬蘭 (25:21 25:19 25:22)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 11 | 25 : 19 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 22 | 3 : 0

首發
保加利亞
大主 - 8. Skrimov | 小主 - 10. Bratoev
大副 - 12. Yosifov | 小副 - 18. Nikolov
接應 - 7. Uchikov
二傳 - 9. Seganov
自由人 - 13. Salparov

芬蘭
大主 - 6. Ronkainen | 小主 - 8. Krastins
大副 - 9. Siirila | 小副 - 11. Sinkkonen
接應 - 10. Sivula
二傳 - 2. Tervaportti
自由人 - 4. Kerminen

保加利亞 1.12 : 5.50 芬蘭
3:0 - 2.10 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 6.00
0:3 - 21.00 | 1:3 - 15.00 | 2:3 - 11.00

先恭喜意大利同保加利亞首場如願以 3 比 0 戰勝對手
稍後講講感想

尋晚一如所料兩場揭幕戰都係 3 比 0 勝出
其實對手都係一強一弱 , 雖則比分咬得好緊
但喺 15 分之後就可見兩隊之間嘅差距
通常弱一方 15 分後嘅質量與 15 分前嘅質量都會有唔一樣嘅表現
尋晚比較重點留意意大利同日本呢一場
眾所周知 , 日本隊小球都比較出色
但意大利嘅水平實在太高 , 每一項都非常出色
甚至防守同補位都係勁過日本
真打上黎 , 日本真係完全唔顯眼
好在一攻成功率都好高 , 所以都可以同意大利喺比分上爭持

波蘭呢個 Smarzek 個人能力真係好強 , 可以掌握嘅線路好多
而且有超手能力 , 所以幾難攔
今年波蘭無得參加 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-9 08:26

印象中刁係比較敢係一傳唔到位情況下傳比副攻
姚迪有陣時會死傳四號位
但佢瑞士賽打得比較保守 對波蘭直接廢左楊涵玉
王媛媛有無入到世錦賽大名單 唔知佢傷成點
期待chanchan嘅分析

姚迪有陣時會死傳四號位
但佢瑞士賽打得比較保守 對波蘭直接 ...
patrick1029 發表於 2018-9-10 20:09

王媛媛話要兩個月先可以正式重返賽場...好彩天津宜家成個團隊都幾好幾有heart, 覺得佢同其他隊友下年應該可以更上一層樓
刁琳宇確實有d飄忽, 另外處理上網球麻麻地, 呢兩方面係差過姚迪...

Any link ?

Any link ?
Stanley 發表於 2018-9-11 19:17
都唔係今日

姚迪有陣時會死傳四號位
但佢瑞士賽打得比較保守 對波蘭直接 ...
patrick1029 發表於 2018-9-10 20:09
嘩 多謝你嘅期待呀

咁先講二傳先啦
丁霞無疑係主力位置未受動搖 , 打左兩年主力仍然可以保持健康嘅身體 , 所謂健康就是財富嘛 , 係好事黎嘅
今年佢都有好幾場未盡人意嘅場次 , 主要喺傳球節奏掌握嘅不足 , 有時傳四號位嘅時候應該該慢就慢該快就快 , 失去左寶貴嘅得分機會
另外而家每個進攻球員嘅進攻特點都唔一樣 , 所以更加需要喺傳球嘅節奏同力度須加強 , 呢個要求有 D 高
但如呢點可以做好 , 相信一攻同反擊球中國嘅優勢會好大

刁琳宇我覺得佢嘅手上傳球技術都仲係唔夠
先講講一傳衝網嘅情況下 , 要用佢手上功夫彌補比攻手打 , 佢係做得唔好嘅
即使可以將衝網嘅波傳返返黎 , 有時都係傳到好開網 , 攻手都係打唔到
或者可能怕自己傳完觸網掛 , 但就突顯左自己能力唔夠
呢點姚迪做得比佢好 , 佢嘅單手處理球做得幾好
甚至丁霞對於單手傳球嘅掌握度都無姚迪好
刁琳宇喺打瑞士賽土耳其呢場首局因為球太衝網想照傳但始終能力唔夠 , 傳極都傳唔好
後面一見衝網就二次攻撃 , 雖話係一個好辦法 , 不過打得太多對手都會注意

傳球穩定性方面 , 以世聯賽後嘅表現黎睇 , 如以有好嘅一傳質量黎講 , 大家都係傳得唔錯嘅
但我覺得刁同姚兩位傳球都好保守同唔夠大膽
另一樣嘅係自我掩護能力 , 參考 Nootsara 同 Wolosz 嘅傳球
都係喺傳球前喺手型同節奏上有變化 , 對面攔網唔好判斷
而兩位嘅傳球意圖就好明顯 , 有時未傳出去嘅波你會估到佢將會傳比邊個
呢個就係國內二傳手同頂級二傳嘅最大差距
頂級二傳會幫助攻手容易得分
呢樣丁霞比佢刁姚二人都係做得較好 , 惟球隊有難題嘅時候 , 佢嘅傳球都係好明顯 , 未能雪中送炭

最後提下孫海平 , 喺 13 年就認識佢了 , 喺一眾國家隊備選嘅二傳中佢係比較出色嘅
可惜一直機會唔多 , 以致進步緩慢 , 喺遼寧隊又少上場機會 , 可惜
黎緊會唔會上位真係好難講 , 但若果喺遼寧隊一直少上場打 , 咁佢未來就難以更上一層

相比之下 , 我會比較支持姚迪去打

講下自由人 , 雖然林莉今年狀態暫時未算好好 , 應該係 Jenny 最放心嘅一個位置 , 所以我比較相信呢個位喺世錦只會帶兩個去
不過林莉經過兩次大賽 , 都已經證明左自己 , 而且兩次大賽打得都比聯賽大獎賽好
所以今次都對佢有信心 !
夢潔今年經常地喺比賽中途換下林莉 , 最後都可以完全任務 , 可能就係今次瑞士賽免檢嘅原因吧
不過夢潔嘅一傳可以再加強 , 防守今年都做得好好
孟子旋喺第一年出道就被國家隊選中 , 成為第三自由人 , 假以時日 , 都會係高水平嘅自由人

因為聽日男排又要開始了 , 唔想阻住自己睇男排   所以會講埋邊攻同副攻

副攻組舊年開始就加入左好多新人
同時征戰里約奧運嘅三位副攻都仲喺到
喺到祝大麗麗早日康復 !
新人用嘅都係 95 後 王媛媛,高意,胡銘媛,楊涵玉
估計放棄左 90 - 95 呢一批,暫時只見鄭益昕仲喺國家隊集訓
可惜鄭益昕嘅力量同速度都難以與頂尖球隊抗衡,所以只可留喺備選

同樣問題落喺王媛媛身上,雖然與鄭相比,身高較有優勢
但佢嘅力量實在太弱,進攻手段都唔多,暫未見佢最大嘅優勢喺邊

高意之前講過,佢嘅身體素質理應係新副攻中最好嘅一位
理應今年會上位,但一整年唔覺佢有任何進步
最差嘅兩項,發球同攔網,感覺佢攔網真係靠估,準備功夫做得唔夠

胡銘媛今年到目前為止都好亮眼,亞運會副攻組更只帶佢三個同埋得佢一位新人
證明 Jenny 都認可佢今年嘅表現
胡銘媛舊年都只係備選隊員
今年能夠突圍,一黎其他新人進步唔大
二黎係今季聯賽佢有好多上場表現
佢嘅特點係進攻速度快而果斷,發球有特點而多變
上手傳球表現亦尚可
對於佢嘅進攻能力,有人話佢係弱化版嘅楊珺菁
因為 JJ 都係主打進攻嘅副攻,胡弱喺進攻手段唔夠 JJ 豐富
另外胡彈跳唔係太好,如對歐美球隊,一傳受到限制,佢嘅作用就大大減低
今年胡銘媛入選副攻替補應無太大問題,但個人實力仍有太大嘅提升

楊涵玉嘅高度同彈跳就同胡銘媛相比就好得多
三號位進攻應該係四位新人中打得最好嘅一位
移動攔網亦都好快,發球由站立式改為跳飄後收獲成效
U20 拎左 MVP 之後仍見進步,相信會係非常有潛力嘅選手
如只要加強進攻手段包括背後球(見過佢打過,但打得唔太好)
同埋保持健康嘅身體(今年世聯賽前受傷,只獲得好少時間嘅上場機會)
相信佢會越黎越好

最後喺副攻線嘅兩位主力,先講顏妮
作為已 31 歲嘅老將仍然擔任主力位置,實屬不易
雖由出道開始顏妮就唔係主打進攻
倫奧周期主打副攻,所以佢就無太優勢
一直去到 14 年,成個體系嘅改變
加上大國家隊,再加上顏妮自己漸入成熟
因此獲得了 Jenny 嘅青唻,一直黎到而家仍受重用
顏妮嘅優勢其實細心發現都係好多嘅
攔網一定係佢嘅首要強項,手型節奏掌握準確,干脆俐落
之後係佢同丁霞嘅默契,其實好少見到中國會打遠網快攻
有佢同丁霞喺到,對面唔敢放顏妮呢點
第三係發球,雖然係站立式發球
但佢找人找點都好精準,好有效果
之後就係佢發球之後嘅一輪防守
試過來回球中連續守起強攻,都係有一定水平嘅 !
第五係係嘅調整攻,亦係做得好有水準
雖說顏妮嘅整體水準並唔係頂級
但係絕對係一個非常實用嘅副攻

袁心玥相比師姐就遜色好多
有時會諗點解明明一個到位球
佢為何無用佢嘅力量同高度打落去,反而成個輕輕力托落去呢
係配合問題定佢信心問題呢
我相信兩樣都有嘅
不過佢都係大賽型選手,關鍵時候會爆發,希望今年都可以啦
而以袁心玥呢一種選手,各項都有出色表現
場上亦令對方有一定嘅震懾力
呢年拎到嘅最佳都唔少
但技術上仍有打磨嘅空間
覺得佢最需要改善嘅係場上嘅意識
有時反應較慢,球就算接起都唔會接得好

接應今年全年都係三位已經係大家非常熟悉嘅人員
但仍然係重災區,楊芳旭除左世聯賽頭兩場表現出色之外
其他都未近人意,之後再次出現傷病
現時都未參加集訓,估計世錦賽可能未必參加
但其實佢都係屬於大賽選手,一上場就好敢發揮
而且佢嘅一傳防守一出道就好好
喺中國嘅選手係比較少出現呢一類型嘅攻手
所以 Jenny 一直留住佢係看重佢呢種難能可貴嘅基本功
並唔係國家隊對佢嘅寵愛同庇護
呢句送比 d 自以為是咩都唔識嘅無聊人聽

曾春蕾聯賽出色,之後嘅比賽就疲軟,跟住又會變強
呢個好似已經成為左佢嘅定律
今年佢嘅聯賽,確實打得好
留意到佢嘅彈跳有返 12 年嘅高度
估計佢嘅膝傷同腰傷好左唔少
唔知係咪聯賽打得太好,身體又出現反應
之後又出現佢又出傷嘅消息
所以今年出場嘅比賽都好少
如果佢可以參加到世錦賽,希望佢到時又會變強啦

龔翔宇相信會坐穩主力位置
比較驚喜佢嘅一傳同防守都有唔錯嘅表現
尤其係突然喺場上需要佢嘅一傳防守時
都能夠完成任務
而佢嘅進攻方面,之前都係有提到
力量唔夠,虛攻無威脅,吊球唔夠刁鑽
仍需努力改善

副攻組舊年開始就加入左好多新人
同時征戰里約奧運嘅三位副攻都仲喺到
喺到祝大麗麗早日康復 !
新人用嘅都 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-12 12:29

小陳冇乜特別針對攔網方面係咪都覺得佢地都有進步
聽聞今年第一階段集訓jenny係主力練基本功同練移動攔網 而睇返今年既比賽雙人攔網 同三人攔網出現率係高左 但係手型都仲差咁d 同拍得冇咁埋 有時仲會漏左線路出黎比對方攻手突破
我們的總和