返回列表 發帖

2018 世界女排錦標賽 第二階段 小組賽 最後一輪

10.11 15:10 塞爾維亞 0 : 3 荷蘭 (16:25 12:25 20:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 16 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 6 : 16 | 12 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 3 : 8 | 14 : 16 | 20 : 25 | 0 : 3

首發
塞爾維亞
大主 - 9. Mihajlovic | 小主 - 1. Busa
大副 - 15. Stevanovic | 小副 - 16. Rasic
接應 - 13. Bjelica
二傳 - 10. Ognjenovic
自由人 - 17. Popovic

荷蘭
大主 - 11. Buijs | 小主 - 6. Grothues
大副 - 3. Belien | 小副 - 7. Juliet
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 14. Dijkema
自由人 - 1. Knip

塞爾維亞 1.36 : 3.00 荷蘭
3:0 - 3.20 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 10.00 | 1:3 - 8.00 | 2:3 - 7.00

从此对塞尔维亚路转黑
6强赛 希望两连败 无缘四强.....

6强赛分组极可能
荷兰 日本 美国/俄罗斯
意大利 中国 塞尔维亚

先恭喜一下荷蘭晉級
成個小組賽表現黎睇荷蘭仍然有一個好穩定嘅攻防體系
而呢場嘅比賽參考價值就唔算太大 , 所以都無咩可以講

前面講過小組第一可能有 D 隊未必會太睇重 , 明顯地塞隊就係唔太睇重
不過小組第一點樣都係相對第二第三好少少嘅 , 所以呢個可能每個人都有唔同諗法
而對於 Terzic 嘅聰明招數 , 後面抽 D 咩比佢對佢黎講都無所謂
但如果呢兩場真係求其應付而無任何嘅得著
咁後面嘅比賽就可能成隊打得好好 , 一係就成隊打得好差
另外想為 Rasic 平反 , 佢呢兩場打得好好

睇緊美國同意大利 , 一間再講

extreme case可以係意大利 中國 塞爾維亞 一組?

冇計錯嘅話應該巴西要3-0, 3-1贏日本,六強中國先可以避開serbia?

睇完美意嘅比賽 , 恭喜意大利獲勝
場上感覺美國真係打唔過意大利
進攻方面贏太多 , 而且其他方面都做得比美國好

Lloyd 其實由上季聯賽傷癒復出開始 , 好似狀態時好時壞唔夠穩定
世錦賽都係 , 輸嘅兩場同打俄羅斯同泰國都有好多波傳得唔好
唔好嘅同時仲要諗住有速度
所以佢有 D 球直程未到攻手手上個波已經開始跌落黎 , 無得打
但 Kiraly 都係一直相信佢
其實 Hancock 兩點換三點上黎都傳得唔錯呀 , 真係可以比機會佢

冇計錯嘅話應該巴西要3-0, 3-1贏日本,六強中國先可以避開serbia?
skyhorse1111 發表於 2018-10-11 17:09

其實我都想知道中女現在第二名出線,會否出現中意塞同組情況??

10.11 18:20 中國 3 : 1 俄羅斯 (25:22 21:25 25:23 25:15)
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 14 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 4 : 8 | 12 : 16 | 21 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 25 : 23 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 11 | 25 : 15 | 3 : 1

首發
中國
大主 - 2. 朱婷 | 小主 - 9. 張常寧
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 17. 顏妮
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 16. 丁霞
自由人 - 18. 王夢潔

俄羅斯
大主 - 16. Voronkova | 小主 - 18. Parubets
大副 - 6. Koroleva | 小副 - 14. Fetisova
接應 - 21. Kotikova
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 2. Talysheva

中國 1.25 : 3.75 俄羅斯
3:0 - 2.75 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 5.00
0:3 - 12.00 | 1:3 - 9.50 | 2:3 - 8.00

10.11 18:20 日本 2 : 3 巴西 (25:23 25:16 26:28 21:25 11:15)
第 1 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 16 | 2 : 0
第 3 局 - 4 : 8 | 16 : 15 | 26 : 28 | 2 : 1
第 4 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 21 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 3 | 8 : 10 | 11 : 15 | 2 : 3

首發
日本
大主 - 2. 古賀紗理那 | 小主 - 21. 黑後愛
大副 - 13. 奧村麻衣 | 小副 - 5. 荒木繪里香
接應 - 4. 新鍋理沙
二傳 - 22. 田代佳奈美
自由人 - 16. 小幡真子

巴西
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 10. Gabi
大副 - 20. Ana | 小副 - 4. Carol
接應 - 19. Tandara
二傳 - 9. Roberta
自由人 - 17. Suelen

日本 4.00 : 1.22 巴西
3:0 - 13.00 | 3:1 - 10.00 | 3:2 - 8.50
0:3 - 2.50 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 5.00

睇完美意嘅比賽 , 恭喜意大利獲勝
場上感覺美國真係打唔過意大利
進攻方面贏太多 , 而且其他方面都做得比美 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-11 17:12

美女自玻璃小姐退出後,最弱就是二傳這個最重要位置!!

美女自玻璃小姐退出後,最弱就是二傳這個最重要位置!!
universal 發表於 2018-10-11 18:12
其實 Hancock 同 Carlini 都好有潛力
不過比嘅機會唔夠多 , 而且喺意甲佢兩個都係主力二傳 , 證明點都有 D 水平

so sad 巴西 bye bye

巴西回家了  
该死的塞尔维亚 该死的p图

荷日美
意中塞

坐等这个分组结果

巴西回家了  
该死的塞尔维亚 该死的p图
youfuqi 發表於 2018-10-11 18:57

講到中國冇打過假波咁

YY第三局最後好正

兩個賽區比賽完咗就會開始第三階段既分組抽籤 要密切留意

http://www.tbs.co.jp/sebare/?sf199795302=1
我們的總和

日本小組第一夢碎 超慘

下一輪冇得對日本

講到中國冇打過假波咁
Jacz 發表於 2018-10-11 19:54
你講黎講去都係 02 年嗰次
巴西都原諒左中國啦
不如你搵下 Jenny 入主中國女排呢幾年有邊場比賽係有打過假波 ?

你講黎講去都係 02 年嗰次
巴西都原諒左中國啦
不如你搵下 Jenny 入主中國女排呢幾年有邊場比賽係有打過假 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-11 20:16

我冇話Jenny喎
我淨係覺得既然大家都試過就唔好係度單單打打顯得自己好高尚咁
唔好講02年,近到倫奧都係喇

我冇話Jenny喎
我淨係覺得既然大家都試過就唔好係度單單打打顯得自己好高尚咁
唔好講02年,近到倫奧都係喇 ...
Jacz 發表於 2018-10-11 20:21
就算唔關 Jenny 事 , 件事都幾多年呀
問題係人地巴西都原諒左當無左件事 , 之後中國確實都無再打過
而且已經確保出線仲努力應戰嘅比賽肯定唔少
12 年嗰次中韓對決其實真唔可以完全話係假球 , 本來實力就相當 , 打到五局本來就有機會 , 呢場比賽只係大家猜測

就算唔關 Jenny 事 , 件事都幾多年呀
問題係人地巴西都原諒左當無左件事 , 之後中國確實都無再打過
而且已經確保出線仲努力應戰嘅比賽肯定唔少
12 年嗰次中韓對決其實真唔可以完全話係假球 , 本來實力就相當 , 打到五局本來就有機會 , 呢場比賽只係大家猜測
chanchan0909 發表於 2018-10-11 20:35

你又知巴西原諒左當左冇件事?
rio奧運中國對荷蘭仲俾巴西現場觀眾hur緊

你又知巴西原諒左當左冇件事?
rio奧運中國對荷蘭仲俾巴西現場觀眾hur緊  ...
Jacz 發表於 2018-10-11 20:45
我諗睇黎無咩必要同你去探討呢個話題
你要我專登去搵證據去說服你我可以去搵
如果你覺得巴西現場觀眾 hur 佢地係因為以前打過假波我隨你點諗
男排無中國隊參賽呀 , 點解會照 hur 美國男排 ? 因為佢地以前打過假波 ?
巴超聯賽大多都係本土人呀 , 點解主隊仲要 hur 客隊人 ?

2018 世界女排錦標賽 第二階段 小組賽 最後一輪 賽果

10.11 09:40 E 波多黎各 3 : 1 墨西哥    (25:17 25:19 18:25 25:19)
10.11 09:40 F 保加利亞 3 : 0 阿塞拜彊   (25:19 25:20 25:20)
10.11 12:25 E 多米尼加 3 : 0 德國     (25:12 25:19 25:17)
10.11 12:25 F 泰國 1 : 3 土耳其      (25:22 20:25 22:25 20:25)
10.11 15:10 E 塞爾維亞 0 : 3 荷蘭     (16:25 12:25 20:25)
10.11 15:10 F 意大利 3 : 1 美國      (25:16 25:23 20:25 25:16)
10.11 18:20 E 日本 2 : 3 巴西       (25:23 25:16 26:28 21:25 11:15)
10.11 18:20 F 中國 3 : 1 俄羅斯      (25:22 21:25 25:23 25:15)

2018 世界女排錦標賽 第二階段 小組賽 最終排名

E 組
1. 荷蘭 - 8 勝 1 負 - 24 [出線]
2. 日本 - 7 勝 2 負 - 22 [出線]
3. 塞爾維亞 - 7 勝 2 負 - 21 [出線]
4. 巴西 - 7 勝 2 負 - 20 [出局]
5. 多米尼加 - 5 勝 4 負 - 16 [出局]
6. 德國 - 5 勝 4 負 - 14 [出局]
7. 波多黎各 - 3 勝 6 負 - 9 [出局]
8. 墨西哥 - 1 勝 8 負 - 3 [出局]

F 組
1. 意大利 - 9 勝 0 負 - 27 [出線]
2. 中國 - 8 勝 1 負 - 24 [出線]
3. 美國 - 7 勝 2 負 - 19 [出線]
4. 俄羅斯 - 6 勝 3 負 - 18 [出局]
5. 土耳其 - 5 勝 4 負 - 15 [出局]
6. 保加利亞 - 4 勝 5 負 - 11 [出局]
7. 泰國 - 3 勝 6 負 - 11 [出局]
8. 阿塞拜彊 - 2 勝 7 負 - 6 [出局]

2018 世界男排錦標賽 6 強出線隊伍名單 [依出線次序排列]

提前兩場出線 [1]
塞爾維亞

提前一輪出線 [2]
意大利
中國

最後一輪出線 [3]
荷蘭
日本
美國

我諗睇黎無咩必要同你去探討呢個話題
你要我專登去搵證據去說服你我可以去搵
如果你覺得巴西現場觀眾 hur  ...
chanchan0909 發表於 2018-10-11 20:57

你話冇就冇喇

先恭喜巴西女排 , 一切盡在不言中
恭喜美國女排驚險地以最後姿態晉級

今場國家隊打俄隊 , 主要對於對方嘅進步有點唔適應
特別係 Voronkova 嘅跳發非常穩定 , 而且質量亦都係非常高 , 呢一輪過得唔容易
其他環節如進攻攔網等都不俗
最重要都係小宇呢四場比賽真係打得好出色
除左朱婷都容易得分外 , 其他進攻點都打得好順 , 恭喜恭喜
今場亦一如所料 , 先派主力上場 , 然後根據場上情況再派替補上黎打下
小組第二嘅賽程應該係喺 15 號先會出場
所以今場係一個好好嘅機會幫主力維持狀態 , 替補上黎搵比賽嘅感覺

抽籤環節將估計喺半個鐘後舉行

Link

祝中國隊好運
我們的總和

日塞又一組喔
中美荷 呢個組合似曾相識

參賽時間同賽程都係根據之前男排所訂下嘅規則而得出來 , 暫時比大家作一個參考
最終參賽日期同時間由官方宣佈為準

哈哈哈 笑死
我們的總和

嚇死最尾抽第二名諗住抽中G組就gg

居然没有做签......中国保证了前四
决赛开始恶战

居然没有做签......中国保证了前四
决赛开始恶战
youfuqi 發表於 2018-10-11 22:21
都話係由國家代表出黎抽籤
你有無睇直播架

中美整體實力在荷蘭之上,如無意外可入四強!!

意塞更加遠高於日本,但最想日女打敗經常打假波不知所謂的村姑爆大冷入四強!!

2018 女排世錦賽 六強賽分組及賽程 [10.14-10.16]

G 組 - 意大利 | 日本 | 塞爾維亞
H 組 - 荷蘭 | 中國  ...
chanchan0909 發表於 2018-10-11 22:17

好像赛程有改动

好像赛程有改动
youfuqi 發表於 2018-10-11 23:13
呢個要等官網再 update
參考男排,就應該係我呢個次序同時間
但官方遲遲未更新,前面男排抽完後等多兩三個字已經 update 左

官方赛程出来了 周日下午场对美国
周二晚场 压轴对荷兰

反而日本比赛在周日和周一

6强的赛程 哈哈哈 感觉成了中国成东道主了

2018 女排世錦賽 六強賽分組及賽程 [10.14-10.16]

G 組 - 意大利 | 日本 | 塞爾維亞
H 組 - 荷蘭 | 中國 | 美國

G 組
10.14 18:20 日本 VS 塞爾維亞
10.15 18:20 意大利 VS 日本
10.16 15:10 意大利 VS 塞爾維亞

H 組
10.14 15:10 中國 VS 美國
10.15 15:10 荷蘭 VS 美國
10.16 18:20 荷蘭 VS 中國

難怪等咁耐
不過對陣次序兩組都唔一樣
跟住見到最後一輪時間都唔一樣 , 就睇明白啦
為左收視同入座率 , 所以想搬一場中國嘅比賽去晚場
皆因到目前為止即使主場比賽都係無坐滿 , 而家場均人次都係得 1600 人炸 , 陰公
至於日本點解決定要選擇頭兩日 , 呢個就解釋唔到了

官方赛程出来了 周日下午场对美国
周二晚场 压轴对荷兰

反而日本比赛在周日和周一 ...
youfuqi 發表於 2018-10-12 00:35

星期日下午和星期二晚上中女打比賽,這是黃金時段,很多人都可透過企鵝睇到直播,希望奇妙直播這兩場波就更加好!!!

講起中國同巴西之間嘅故仔
成件事大家都已經瞭如指掌
針著喺巴西女排係咪已經對呢件事無放喺心上 , 我可以肯定地話佢地已經放低左
當然你話我搵一句係巴西女排同中國女排公開講返一句 ''我原諒你啦'' 係唔會搵到
人地亦唔會咁做 , 正如你同你朋友嘈完交 , 和完好之後都唔會喺 fb ig 宣佈啦
所以唯一可以證明嘅就係佢地呢幾年對於中國隊嘅態度

最明顯見到嘅係喺 14 年世錦賽
六進四最後一輪中國隊能否出線取決於巴西同多米嘅比賽
巴西無放水 , 中國有驚無險晉級
最後中國隊嘅排名高過巴西隊 , 你可以諗話人地放虎歸山
但人地無咁諗過亦無後悔更無憎恨其他隊伍
反倒喺頒獎典禮前主動同中國女排合照
咁我諗呢個已經非常有力嘅證明
youtube 片太大好礙眼 , Post link 自己禁入去睇
https://www.youtube.com/watch?v=mWFuMrxgLzM
如果係仲懷恨在心都唔會主動合照啦

之後去到 17 年大獎賽 , 中國荷蘭賽果決定巴西能否出線
賽後巴西網民對中國女排讚好 http://www.sohu.com/a/162308946_755362
就連 Sheilla 都叫好 https://kknews.cc/zh-hk/sports/xrgyng8.html
再之後 17 世俱賽 FIVB 專登整左個特別訪問
問到 Gabi 最鍾意嘅球員 , 佢揀左朱婷 , 朱婷揀左 Gabi
今年 Jose 提到好想做朱婷教練
仲有 Tandara 黎緊加盟排超
種種理由同行為都能夠足以證明態度
如果係唔鍾意可以隻字不提 , 亦可揀其他人作為佢地喜愛

里約主場巴西觀眾起哄 , 當你留意埋其他比賽 , 包括男排 , 巴超聯賽都會係咁
甚至其他國家都係咁 , 足球更係常見 , 已成習慣根本唔需要驚訝
而中巴女排嘅呢場 , 球員請求球迷應援
係因為場上表現急劇轉變 , 小組賽無咁做係因為佢係小組賽
如果淘汰賽對手係荷蘭美國塞爾維亞 , 遇到困難佢地都會咁做

最後有一樣野想講埋
每個人都會做錯事 , 但做錯事嘅人承認佢做錯事就應該比機會
而唔係一直提住人地曾經做錯事
而且曾經做錯事唔等於唔可以話人地做錯事
因為做錯就係做錯
就如偷完野改過自新之後 , 見到人地偷野就因為你以前偷過野所以就唔可以報警話人地偷野 ?

以上說話送比睇得明嘅人

日本球迷覺得呢個分組好好, 咁希望日本女排爭氣淘汰塞意其中一隊
我們的總和

日本球迷覺得呢個分組好好, 咁希望日本女排爭氣淘汰塞意其中一隊  ...
Wonders 發表於 2018-10-12 14:47
如果睇戰績日本對中美確實係無優勢
而且中國經已正式確立喺亞洲嘅地位
就算日本點盡力打都覺得機會好微 , 所以第一個唔會希望係中國

美國打佢地都係好有優勢 , 因為佢地無同日本比快
而係轉變左依靠身高同力量 , 但整體技戰術都係喺到嘅
成個效果出黎好成功 , 呢幾年都無輸過 , 所以日本都唔想對到美國

但其實暫時狀態最好嘅都係意大利同塞爾維亞
日本覺得自己贏過所以有機會掛 , 而且可能對佢地嘅防守有信心掛
所以相對中美 , 佢地會覺得意塞係好籤

俄羅斯女排創左歷史最差嘅戰績
原來佢地喺世錦賽嘅成績一直都唔錯
但今次呢個第八名
雖然喺女排列強之中佢地亦差唔多係呢個排位
但今次真係打得唔錯
亦都唔再用以進攻人員為核心嘅戰術
而係加強整體為首要目標 , 跟住先係保持一定嘅進攻水平
Pankov 表現值得一讚
睇睇下一年 Koshe 或者可能肥潘手術後會唔會唔再返黎
如果佢兩個返黎可能技戰術會唔同左
所以都需要留意一下黎緊 2019 年俄羅斯嘅表現

2018 世界男排俱樂部錦標賽 八支參賽隊伍 [11.25-12.02]

主辦隊伍 - PGE Skra Belchatow (POL)
2018 亞洲俱樂部錦標賽冠軍 - Khatam Ardakan (IRI)
2018 南美洲俱樂部錦標賽冠軍 - Sada Cruzeiro (BRA)
2018 歐洲男排冠軍聯賽冠軍 - Zenit Kazan (RUS) [俱樂部賽季全滿貫球隊]
外卡 - Asseco Resovia Rzeszow (POL)
外卡 - Cucine Lube Civitanova (ITA) [歐冠亞軍]
外卡 - Trentino Volley (ITA)
外卡 - Fakel Novy Urengoy (RUS)

2018 世界男排俱樂部錦標賽 分組
A 組 - PGE Skra Belchatow (POL) | Zenit Kazan (RUS) | Fakel Novy Urengoy (RUS) | Cucine Lube Civitanova (ITA)
B 組 - Asseco Resovia Rzeszow (POL) | Trentino Volley (ITA) | Sada Cruzeiro (BRA) | Khatam Ardakan (IRI)

2018 世界男排俱樂部錦標賽 賽程

A 組
11.26 Zenit Kazan VS Fakel Novy Urengoy
11.26 PGE Skra Belchatow VS Cucine Lube Civitanova
11.27 Zenit Kazan VS Cucine Lube Civitanova
11.27 PGE Skra Belchatow VS Fakel Novy Urengoy
11.29 Cucine Lube Civitanova VS Fakel Novy Urengoy
11.29 PGE Skra Belchatow VS Zenit Kazan

B 組
11.26 Trentino Volley VS Khatam Ardakan
11.26 Asseco Resovia Rzeszow VS Sada Cruzeiro
11.28 Trentino Volley VS Sada Cruzeiro
11.28 Asseco Resovia Rzeszow VS Khatam Ardakan
11.29 Sada Cruzeiro VS Khatam Ardakan
11.29 Asseco Resovia Rzeszow VS Trentino Volley

準決賽 及 決賽 - 12.1 - 12.2

奇妙播中美,但好似唔播中荷

對 Kazan , Lube 同 Trentino 比較熟悉
波蘭聯賽暫時唔係太熟悉 , 所以唔係太知有咩人
比較厲害嘅係有 6 隊歐洲球隊出隊 , 可惜歐冠球隊得三隊
但相信都會好睇嘅 , 咁多隊我諗應該會支持 Kazan 多 D
歐洲搞男排真係超好睇 , 氣氛好到爆 , 所以波蘭世俱賽氣氛實唔會差

喺歐洲嘅排球規模越搞越大 , 打球嘅人越黎越多
賽制越黎越合理之際
因為黎緊歐冠同歐錦賽都喺賽制上比以往有些少改動
所以比賽都變得更激烈更緊湊
其實已經唔小心地開始期待緊呢兩項比賽啦
水平一定會越黎越高

另一邊南美洲都開始有所作為啦
巴西男排聯賽同阿根廷男排聯賽諗住搞一個南美冠軍盃
暫定會有 8 隊參加 , 巴西 4 隊 , 阿根廷 4 隊
通過主客場形式去爭取冠軍
賽事會取代以往只以賽會制嘅形式嘅南美洲俱樂部錦標賽
極度支持 !!! 其實聯賽仲用賽會制真係唔多似係聯賽
世俱賽就無辦法姐 , 同一個大區都係賽會制就顯得比賽份量唔高
而且比賽有助市場推廣同埋提升水平 , 所以支持南美排協 , 希望真係搞到啦 !

咁亞洲幾時先會有一個亞冠呢