返回列表 發帖
最新排壇轉會
1. 俄羅斯當家球星 Kosheleva 轉會巴超亞軍 Sesc-RJ
2. 巴西二傳 Roberta 以及 接應 Monique 與 Sesc-RJ 續約一年
3. 巴西主攻 Gabi 由 Sesc-RJ 轉會至巴超季軍 Minas
4. 巴西隊長 Natalia 由 Fenerbahce 轉會至 Minas
5. 美國前國家隊接應 Hooker 由 Minas 轉會至 Galatasaray
6. 美國新星副攻 Ajanaku 加盟 Galatasaray
7. 美國主攻 Larson 與 Eczacibasi 續約一年
8. 美國副攻 Adams 將由 Eczacibasi 轉會至意甲球隊 Monza
9. 荷蘭主攻 Buijs 將由 Nilufer 轉會至 Monza
10. 塞爾維亞接應 Boskovic 與 Eczacibasi 續約三年 至 2020-21 賽季
11. 塞爾維亞副攻 Veljkovic 轉會至意甲亞軍 Novara
12. 塞爾維亞副攻 Stevanovic 由 Pomi 轉會至意甲季軍 Scandicci
13. 土耳其主攻 Fatma 由 Bursa 轉會至 Fenerbahce
14. 克羅地亞主攻 Jerkov 由 費內 轉會至 Besiktas
15. 意甲冠軍 Conegliano 正式宣佈 與 波蘭二傳 Wolosz , 美國主攻 Hill , 克羅地亞接應 Farbis , 意大利自由人 De Gennaro 續約一年
16. 意大利二傳 Malinov 由 Bergamo 轉會至 Scandicci
17. 墨西哥主攻 Bricio 宣佈不續約 Conegliano , 並透露將加盟土超球隊
18. 巴西二傳 Dani Lins 將復出加盟 Barueri 征戰來年賽季

完整轉會情況可到
http://www.cmusichart.com/discuz ... 572&pid=1184090

睇返美國同土耳其嘅呢場比賽
值得重溫

好想特意讚下 Ozbay
其實佢技術仲係有待提高
但每次上場 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-17 23:03

呢場真係好好睇兩隊係各個位置上都交足功課
要讚吓Zehra嘅攔網 8次攔死外 仲有多次攔回同撐起
Meliha同Ercan都好穩定
反而Ebrar成日都太心急
有幾球都無好好處理
Cansu嘅分配亦做得好好
快攻同後攻都組織得好好
要繼續加油

另外美國Bartsch嘅硬實力我覺得係不容忽視嘅
第四局尾換出嚟都拎到好多分
但真係要苦練一傳啦 一出嚟就比人追發飛一傳
反而副攻嘅人選都好多 Akin 大眼 Dixon Adams 實力都差唔多
見到呢3場佢地都有輪流上 競爭好大

另外中國對韓國都幾好睇
韓國對中國兩位主攻嘅攔防實在準備得太好
係各個點都打到High晒嘅情況下 中國隊都作唔出啲咩挽救
李盈瑩中間都打到有啲垂頭喪氣
所以今場都比佢地上咗好好嘅一課
知道咗自己嘅不足 亦都令佢地預備吓輸波嘅心情

另外巴西對德國塞隊同日本嗰三場都值得一睇
德國贏在發球非常好 多次破壞巴西嘅一傳
Roberta組織唔到好多有力嘅進攻
亦睇得出佢地無對德國隊作出充足嘅準備
對於Fromm同Lippmann嘅攔攔防實在太不足
邊攻除咗Tandara都無強攻實力
無一傳下打得比較困難

打日本嗰一場其實都打得非常吃力
但攔網算係可以蝦到日本 其中Adenizia攔死咗9球
兩邊嘅防守速度都好快
反而Ana Beatriz真係唔係想像中咁勁
好多球都係拍拍吊吊 係被日本守起晒

打塞隊應該係準備得最充足嘅一場
對於Boskovic同Miha嘅攔防亦都好充足
另外後備二傳Antonijevic同副攻Popovic都打得好好
所以呢個週期嘅塞隊實力都仲係咁強
反而Busa好似無乜進步

俄記嗰三場都好炆水
用咗新二傳Romanova
感覺比肥潘好少少少少咁多啦
好多傳球都傳到攻手想死
而且傳球速度都係咁慢
Voronkova硬實力又係好強 而且扣球嘅失誤好似少咗
但一傳都係滿天飛 佢一出嚟追發佢一定無死
兩位副攻Efimova同Fetisova表現都唔錯
但攔網都係要加把勁
Malykh點都係低 泰妹都可以攔死佢幾球
而且失誤都唔少 同Goncha仲係差幾皮

其實中女三場波中,作為第一次打成年組國際賽的李盈瑩基本上已交了一份合格的功課,她暫時無可能打到像朱婷或金哥這種穩定水平,始終打國際賽要靠累積比賽經驗才能成功,記得朱朱和金哥第一次打國際賽表現都是飄忽不定!!

過有些球員已經完全退步了,大劉就是其中一個例子,她現在好像有點放棄爭取打主力的心態!!

呢場真係好好睇兩隊係各個位置上都交足功課
要讚吓Zehra嘅攔網 8次攔死外 仲有多次攔回同撐起
Meliha同Er ...
stopzi 發表於 2018-5-18 23:08
好詳盡嘅分析
Zehra Gunes 真係令人印象好深刻
攔網得分都係直接攔死
判斷同手型都係完全準確 , 進步真係好神速
Ebrar 啱啱出黎 , 技術暫時比較一般 , 需要磨練
而且佢跳發 , 相信教練會將佢定位以力量為主 , 打做成強力接應

對的 , 我見盈瑩話佢覺得南韓速度好快
仲話未遇過咁快咁快嘅速度
所以佢唔係好知點打
不過其實我覺得南韓相比其他隊而言
已經唔算好快啦 , 所以都係需要多打呢種隊伍
比佢或者佢地有一個適應同學習嘅過程

對 , 德國可以爆冷巴西一黎德國發球好
二黎 Fromm 打得好好 , 同平日嘅佢唔同 , 有 D 超水平
Lippmann 就一如既往嘅發揮
但其實德國整體打得並唔好 , 從反擊嘅質量黎睇
都係有 D 差 , 能夠贏下係因為巴西打得更差
一傳嘅質量 仲有 Roberta 嘅組織
都令到巴西打得好混亂

打日本我要再睇睇 , 嗰時未睇完全場 !
塞隊 comment 完全同意 !
俄羅斯真係比較弱 ...
Romanova 睇下下一站會唔會用佢
Voronkova 真係一傳都無好過
Malykh 本身唔高 , 仲要無彈跳 , 以致進攻點低
作為接應 ... 咁樣嘅水平 ... 唔合格

聽聞袁心玥高意劉晏含要去打軍運會,
唔參加澳門站副攻線咪出事

聽聞袁心玥高意劉晏含要去打軍運會,
唔參加澳門站副攻線咪出事
stephybest 發表於 2018-5-19 14:08

最重要是蘋果個位,可以用顏妮頂上,高意大劉現在的實力無乜重要性,胡明媛和段放可以取代她們!!

https://www.youtube.com/watch?v=4p7_Qc1qapU&t=628s
27:27
WOWWW 袁心玥都有意出國打波...
不過以八一既作風...aiiiiiiii

最新排壇轉會
1. 俄羅斯當家球星 Kosheleva 轉會巴超亞軍 Sesc-RJ
2. 巴西二傳 Roberta 以及 接應 Monique  ...
chanchan0909 發表於 2018-5-18 22:41

https://www.instagram.com/p/Bi9cmZvjuox/?taken-by=eczacibasivitravoleybol

金哥下賽季加盟 e家
我們的總和

金哥下賽季加盟 e家
Wonders 發表於 2018-5-19 21:34
嘩 好爆 ! 居然係 E 家

E 家突然變得好強
邊攻 金哥 + Boskovic + Larson
副攻 Gibbemeyer + Busra + (等官宣嘅 Beyza)
二傳 Alikaya
自由人如無意外 Simge 會留低
好強嘅陣容

費內都好強 , 不過仲係一個一個咁公布
尋日公布 Bricio 加盟費內 !

咁 Meliha 可能應該會轉會黎銀行
朱朱之前傳嘅 6 支俱樂部 , 撇去無得打歐冠嘅 GALA 同 Busto Arsizio
Sesc-RJ 已經簽左 Koshe , Scandicci 已經基本簽齊人 [暫時仲差個主攻 , 但一直都傳係 Vasileva]
基本剩返 銀行 同 Kazan
睇黎留喺銀行機會都幾大 !

女排國家聯賽中國女排第二周出戰名單
主攻 - 10. 劉曉彤(C) , 12. 李盈瑩 , 20. 段放 , 21. 張軼嬋
副攻 - 4. 楊涵玉 , 7. 王媛媛 , 17. 顏妮 , 25. 胡銘媛
接應 - 3. 楊方旭 , 6. 龔翔宇
二傳 - 11. 姚迪 , 16. 丁霞
自由人 - 15. 林莉 , 18. 王夢潔

第二周其他隊伍出戰情況
塞爾維亞 - Rasic 出戰 , 大眼休息 , 其餘與第一周陣容相同
美國 - Robinson 打自由人 , 其餘與第一周陣容相同
巴西 - 與第一周陣容大致相同
荷蘭 - 女神 出戰 , 其餘與第一周陣容相同
意大利 - Bosetti 姐姐出戰 , 其餘與第一周陣容大致相同
俄羅斯 - 與第一周陣容相同
日本 - 新鍋 , 內瀨戶 出戰
土耳其 - Hande 出戰 , 與第一周陣容大致相同
南韓 - 金哥出戰
泰國 - Nootsara 出戰 , 除 Wilavan 外其他主力出戰
多米尼加 - 與第一周陣容相同
波蘭 - 主力出戰
德國 - Froom 缺席 , 其餘與第一周陣容大致相同
比利時 - 主力出戰
阿根廷 - 主力出戰

嘩 好爆 ! 居然係 E 家

E 家突然變得好強
邊攻 金哥 + Boskovic + Larson
副攻 Gibbemeyer + Bu ...
chanchan0909 發表於 2018-5-19 22:09

E家依家真心冇咩短板 有強攻 有關鍵人物 保障能力一流 除咗二傳之外
Kazan應該都冇乜可能 早一兩星期朱朱個經理人已經出黎澄清左冇收過Kazan offer
我們的總和

27:27
WOWWW 袁心玥都有意出國打波...
不過以八一既作風...aiiiiiiii
skyhorse1111 發表於 2018-5-19 17:40
呢個節目我睇左直播
八一都係算吧啦 ... 大把副攻都唔識用
而且球員喺球隊裡面越打越退步 , 越打越散漫 , 一 D 都唔似係軍人球隊

E家依家真心冇咩短板 有強攻 有關鍵人物 保障能力一流  除咗二傳之外
Kazan應該都冇乜 ...
Wonders 發表於 2018-5-19 22:27
睇下替補嘅主攻會係邊個 , Hande 應該會留低 , Onal 唔似會留
Alikaya 傳得好嘅時候都係可以嘅 , 但差嘅時候 ...
對 , 之前話 200 萬歐冠係假消息 , 連 CCTV 都誤信左 , 咁基本留喺銀行啦 , 坐等官宣 !

下個賽季E家可能橫掃土耳其聯賽, 甚至歐冠
銀行兩個主力有變 , 難打啦

睇下替補嘅主攻會係邊個 , Hande 應該會留低 , Onal 唔似會留
Alikaya 傳得好嘅時候都係可以嘅 , 但差嘅時 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-19 22:39

最後一個主攻好大機會係Meliha, 小道消息話e家唔肯放人
銀行另一個首發主攻今次難搞了
我們的總和

btw miha喺國家隊真係開心, 一傳範圍可以縮到咁細, 好似越企越邊咁,
澳門站加埋rasic, 就真係發扣攔樣樣有,
希望中國隊就算輸都唔好輸咁多...
加左段放同王夢潔既替補陣容, 一傳同防守應該有所加強吧!

下賽季 E家真係星光熠熠
邊攻陣容 真係太強 明顯既短板都係得SETTER

btw miha喺國家隊真係開心, 一傳範圍可以縮到咁細, 好似越企越邊咁,
澳門站加埋rasic, 就真係發扣 ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-20 00:18

睇吓楊涵玉有無得打正選位置
今站三場都唔容易
對佢地嚟講係一個好好嘅考驗
好彩仲要顏妮帶領一吓

係囉 , 佢打接應可以解放 Hill / Larson 一傳
盡量確保副攻有波打 , 咁樣仲好過而家一傳又唔好 , 進攻又唔 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-18 11:07

雖然一傳麻麻 但我覺得就算一傳到位 lloyd同副攻既配合好似一般 特別係同阿金 阿金成日打d波都唔係好順咁

下個賽季E家可能橫掃土耳其聯賽, 甚至歐冠
銀行兩個主力有變 , 難打啦
qwerzx 發表於 2018-5-19 23:15
下個賽季歐冠一定好睇
費內 同 Scandicci 要拎歐冠資格唔難 , 起碼有 6 隊強隊 !
最後一個主攻好大機會係Meliha, 小道消息話e家唔肯放人
銀行另一個首發主攻今次難搞了 ...
Wonders 發表於 2018-5-19 23:26
而家國家隊都主力 , 我諗佢都希望自己會喺俱樂部打上主力
如果喺 E 家就應該好難打到 , 佢自己都未必肯
不過佢未簽約 都仲係有機會黎嘅
下賽季 E家真係星光熠熠
邊攻陣容 真係太強 明顯既短板都係得SETTER
小糖 發表於 2018-5-20 00:22
睇下 Ezgi 會唔會留低啦 , 佢都可以嘅 !
澳門站加埋rasic, 就真係發扣 ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-20 00:18
喺日本佢都係唔洗接
唔怪得下個賽季都肯留喺 JT
睇吓楊涵玉有無得打正選位置
今站三場都唔容易
對佢地嚟講係一個好好嘅考驗
好彩仲要顏妮帶領一吓{:1_13: ...
stopzi 發表於 2018-5-20 08:06
可能第一場就首發
雖然一傳麻麻 但我覺得就算一傳到位 lloyd同副攻既配合好似一般 特別係同阿金 阿金成日打d波都唔係好順咁 ...
PY79 發表於 2018-5-20 09:18
Lloyd 最近都唔好 , 之前喺巴超打 Osasco 傳嘅波都傳得唔夠高
對面 Fabiola 都係咁 , 所以打得好激烈
而縱觀三位美國二傳喺聯賽嘅表現 , Lloyd , Hancock 同 Carlini 都好一般 , 但 Lloyd 相對好 D

下個賽季歐冠一定好睇
費內 同 Scandicci 要拎歐冠資格唔難 , 起碼有 6 隊強隊 !
而家國家隊都主力 , 我諗 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-20 13:08

要睇jenny點部署...首發以老帶新冇問題, 但始終覺得換人保守左少少...幾位一二年級生都無咩持續上場機會...
澳門站泰國有速度, 波蘭jenny好睇好, serbia發攔扣咩都有,
真係覺得隊長一傳會頂唔住, 李盈瑩接埋一傳進攻就會受阻, 而新副攻既攔網更加不敢想像,
希望jenny都唔好受上頭或球迷壓力影響, 可以堅持訓練新人啦!

Murillo兩公婆仲打緊
Suelen好似瘦咗

要睇jenny點部署...首發以老帶新冇問題, 但始終覺得換人保守左少少...幾位一二年級生都無咩持續上場機會. ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-21 02:27

現在中女最怕是那些發球超強的球隊,細劉一傳不穩定,李盈瑩太嫩唔飛走一傳已偷笑,所以澳門站就係要靠框框和自由人多接一傳可補救 !!

要睇jenny點部署...首發以老帶新冇問題, 但始終覺得換人保守左少少...幾位一二年級生都無咩持續上場機會. ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-21 02:27
覺得小袁上得太耐對吧
可能想多 D 機會去比盈瑩同班相同班經驗嘅陣容多 D 磨合掛
軍錦賽喺 26 號到 5 號打 , 姐係 81 嗰三個黎緊二三四周肯定參加唔到
小袁第五周相信都未必會打 , 淨低嘅副攻肯定有機會打
但最擔心高意 ... 正需要國家隊指導嘅最好時間居然要走去參加 D 無關痛癢嘅比賽
怕佢越打越退步 ...
Murillo兩公婆仲打緊
Suelen好似瘦咗
Stanley 發表於 2018-5-21 08:13
我以為 Murilo 已經退役 ...

回復 130# chanchan0909

中巴熱身賽murilo打自由人打足全場

回復  chanchan0909

中巴熱身賽murilo打自由人打足全場
Stanley 發表於 2018-5-21 15:24
嘩 好勁 , 而且每局仲要贏左好多

嘩 好勁 , 而且每局仲要贏左好多
chanchan0909 發表於 2018-5-21 16:44

第一場中國拎到一局25-20不過呢場無replay

于圭辰又靚仔咗,不過應該貓奴會著返九號打世錦

覺得小袁上得太耐對吧
可能想多 D 機會去比盈瑩同班相同班經驗嘅陣容多 D 磨合掛
軍錦賽喺 26 號 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-21 14:25

咁場上無可靠重心, 上小袁係好既, 起碼佢手上功夫好左好多, 唔到位都可以強行組織快攻過輪...何況佢好明顯未去到顏妮個種一上就入哂局既級數啦!
不過確實, 高意表現真係無亮點, 楊涵玉既攔網移動速度太慢, 胡銘媛就直頭冇攔網, 如果世錦賽4副攻, 小清新都仲有機會"復活"LOL...大劉其實就係聯賽版大梅, 第四主攻要有保障能力既話, 佢一d機會都冇rip, 反而段放張軼嬋相對全面可能仲大少少潛質做東奧版小彤...
姚迪仲未去番聯賽水平, 佢其實係有思路既, 如果領先局半兩局先上我估佢會心定d, 表現同自信都好d,
孟子璇感覺未適應賽場, 但防守應該真係差

第一場中國拎到一局25-20不過呢場無replay

于圭辰又靚仔咗,不過應該貓奴會著返九號打世錦 ...
Stanley 發表於 2018-5-21 19:04
我都搵唔到
不過算啦我唔睇呢場了 , 睇完前面三場 , 幾場落黎嘅問題都差唔多
都基本知道差距同需要加強嘅喺邊到
希望世聯賽佢地會再有些微嘅進步啦
于圭辰之前聯賽覺得佢開始樣衰 , 唔知點解近排個樣又好睇左
估計都係啦 , 貓奴無可能唔要
咁場上無可靠重心, 上小袁係好既, 起碼佢手上功夫好左好多, 唔到位都可以強行組織快攻過輪...何況佢好明 ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-22 03:12
本來高意喺北汽嗰年我係幾睇好佢 , 身體素質好 , 臂展又長 , 練出來網上會有一定統治力
但經過最近呢一年喺 81 嘅表現 ... 仲有隊內嘅環境同埋訓練模式
好似同佢喺北汽嗰時判若兩人咁 ...
其他人要再睇 , 楊涵玉比較可以嘅 , 移動攔網可能弱 D , 但定點攔網佢係有一定嘅理解嘅
邊攻一傳能力係一定需要嘅 , 大哥呢種肯定好難行落去
姚迪分配球合理 , 但傳球都係比較慢 , 需再加強手指力量
孟子璇以一個新嘅自由人黎講表現可以算唔錯
自由人呢個位置要練出黎好難 , 需要一定嘅時間嘅理解同學習
我見後面可能暫時都未有比較好嘅自由人
估計佢應該係重點培養 , 為下個周期做準備

啱啱完成左 U17 亞洲區嘅其中一場比賽
全新賽制之下 , 小組賽變得好睇左

中國隊首個對手係日本隊
最後喺領先一局之下 , 被日本逆轉
中國隊打得可以嘅
但感覺主攻同過往幾屆喺主攻嘅打法類型有 D 唔同
就好似任凱懿嗰種打法

另外二傳我覺得真係比較弱嘅一個位置
傳球比較慢 , 手指力量比較弱
自由人都比較差 ...
希望今日打贏南韓啦 !

世界女排聯賽 2018 常規賽 第二周 第四輪

05.22 14:00 俄羅斯 3 : 0 意大利 (26:24 25:12 25:23)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 26 : 24 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 16 : 10 | 25 : 12 | 2 : 0
第 3 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 23 | 3 : 0

首發
俄羅斯
大主 - 16. Voronkova | 小主 - 18. Ilchenko
大副 - 3. Efimova | 小副 - 14. Fetisova
接應 - 17. Malykh
二傳 - 7. Romanova
自由人 - 2. Talysheva

意大利
大主 - 12. Guerra | 小主 - 14. Pietrini
大副 - 15. Lubian | 小副 - 9. Olivotto
接應 - 1. Ortolani
二傳 - 5. Malinov
自由人 - 20. Parrocchiale

俄羅斯 1.57 : 2.25 意大利
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.50 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

荷蘭同比利時打得真夠激烈 !

05.22 18:10 日本 0 : 3 美國 (20:25 16:25 23:25)
第 1 局 - 4 : 8 | 8 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 9 : 16 | 16 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 23 : 25 | 0 : 3

首發
日本
大主 - 7. 石井優希 | 小主 - 2. 古賀紗理那
大副 - 13. 奧村麻衣 | 小副 - 9. 島村春世
接應 - 19. 堀川真理
二傳 - 22. 田代佳奈美
自由人 - 15. 井上琴繪

美國
大主 - 14. Bartsch | 小主 - 15. Hill
大副 - 8. Gibbemeyer | 小副 - 5. Adams
接應 - 12. Murphy
二傳 - 3. Lloyd
自由人 - 23. Robinson

日本 5.50 : 1.12 美國
3:0 - 21.00 | 3:1 - 15.00 | 3:2 - 12.00
0:3 - 2.10 | 1:3 - 3.10 | 2:3 - 6.00

俄羅斯打意大利呢場 , 雖然都係高舉高打
不過俄羅斯好似有點提速嘅感覺

荷蘭同比利時真係打得好激烈
Dijkema 上黎之後嘅傳球同 Buijs 嘅進攻作用好大
當然女神第一次上場發揮都好好

塞爾維亞比泰國打得都唔容易
睇黎真係係時候諗諗主攻嘅配置

南韓同德國前兩局都打得好激烈
金熙珍前面無得分令到場面比較被動
用三個主攻去打效果好左好多
同埋南韓主場得分會噴煙 ... 有 D 誇張

本來以為日本同美國打得好激烈
估唔到美國一直打得好順
一傳基本無出事 , 所以即使第三局落後
都無比比分影響 , 發揮仍然係保持到前兩局嘅水準

05.22 20:00 中國 2 : 3 波蘭 (25:18 17:25 18:25 25:22 12:15)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 11 | 25 : 18 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 17 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 4 : 8 | 6 : 16 | 18 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 22 | 2 : 2
第 5 局 - 2 : 5 | 9 : 10 | 12 : 15 | 2 : 3

首發
中國
大主 - 10. 劉曉彤 | 小主 - 12. 李盈瑩
大副 - 7. 王媛媛 | 小副 - 17. 顏妮
接應 - 3. 楊方旭
二傳 - 16. 丁霞
自由人 - 15. 林莉

波蘭
大主 - 16. Medrzyk | 小主 - 15. Grajber
大副 - 10. Mlotkowska | 小副 - 5. Kakolewska
接應 - 17. Smarzek
二傳 - 4. Plesnierowicz
自由人 - 13. Witkowska

中國 1.03 : 10.00 波蘭
3:0 - 1.50 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 9.50
0:3 - 41.00 | 1:3 - 29.00 | 2:3 - 21.00

天啦 这一传.....
欧洲糙女一传都好过中国

刘亦菲 刘亦菲 飞飞不停的飞

飞到家 杨方旭开始飞......一传太烂了

天啦 这一传.....
欧洲糙女一传都好过中国
youfuqi 發表於 2018-5-22 20:45
請問仲敢唔敢講中國女排係一支獨秀 , 天下無敵 ???

李yy看来真的是体系内的球员....
李静2.0

段放的比赛气质挺好

05.22 22:00 土耳其 1 : 3 巴西 (17:25 19:25 25:23 21:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 9 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 14 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 3 | 15 : 16 | 25 : 23 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 11 : 16 | 21 : 25 | 1 : 3

首發
土耳其
大主 - 9. Meliha | 小主 - 5. Ercan
大副 - 14. Eda | 小副 - 16. Gunes
接應 - 13. Boz
二傳 - 18. Alikaya
自由人 - 1. Orge

巴西
大主 - 10. Gabi | 小主 - 13. Amanda
大副 - 20. Ana | 小副 - 5. Adenizia
接應 - 16. Tandara
二傳 - 9. Roberta
自由人 - 17. Suelen

土耳其 3.00 : 1.36 巴西
3:0 - 11.00 | 3:1 - 8.00 | 3:2 - 6.50
0:3 - 3.25 | 1:3 - 3.50 | 2:3 - 4.75

求 土耳其對巴西 link   全都都係中國對波蘭

回復 149# coolwanted

http://videostream.dn.ua/videopage/videoPage.php?g=NDQwNDU%E2%84%96%C2%ADf&c=en&i=eWl1YnFkZHFxZg%E2%84%96f%E2%84%96f

搞乜連波蘭都輸
中國諗住連敗到決賽?

輸球一向唔係重點
但場上缺少左應該要有嘅自信心
一個環節做得唔好之後
就其他環節都受影響 , 全都垮啦
唔可以咁樣
需要喺場上有一種獨立思考
並且需要擁有解決問題嘅能力
喺呢場比賽 , 睇得出場上嘅唔係個個識得有自我調整嘅能力

楊方旭今場較為心急 接一傳出現波動
換入段放同小宇 場上節奏同士氣好左
唔太認識段放 以新人黎講打得幾好

上星期既風雲會值得大家睇下, 聽下jenny講咩

其實陣容不整就算啦, 贏輸現階段都係次要問題, 鍛鍊球員先係今次聯賽既重中之重, 同埋暴露短板 起聯賽之後針對性改善
更何況今年既目標絕對唔會係眼前既野囉

段放起今日下半場同小宇兩個carry起全隊
可惜第五局把握唔到 段放黎緊可以比多小小機會首發
雙瑩仲未起上個星期既失利走出黎, 發扣攔一傳都有失誤, 真係要比多d時間佢
我們的總和

安排新人登場,郎平坦言達到了鍛煉的目的,同樣也出現了很多的漏洞她說:“在發接方面,我們還是有很多漏洞,特別是李盈瑩不接一傳,所有的人都要幫助她,這方面我們從來沒有這麼做過。“在郎平看來,中國女排主攻需要負責一傳,但現在的隊伍由接應承擔一傳,既而出現了很​​多問題。

對於李盈瑩本場的表現,郎平回答很直接,她說:“我不太專注於單一技術(的評價),我看她在其他環節丟了很多分,攔網,防守,一傳,包括扣球失誤和發球,這樣的表現讓我覺得我們其他位置非常困難。她是第一次參加比賽,技術環節有很多漏洞,所以我們必須幫助她彌補她,相反她給我們其他隊員的位置帶來很多困惑,這點我們還不太習慣。一名優秀的主攻手必須技術全面,不能得19分送18分,沒有這樣算賬的,我們場上顯得非常混亂“。

李盈瑩危險了,激嬲郎平啦

去左現場睇
其實前半段李YY表現得唔錯,可以話一個撐起進攻點,但之後俾人攔起一兩個球就開始出現各種失誤,拍得住里奧EGONU,仲要下三路嘅粗糙技術顯露得太明顯,尾段就直頭有疲態,最後俾人攔到都唔出奇,留佢喺場上都應該係俾佢累積大賽經驗。

劉曉彤要cover李YY承擔大量一傳,進攻受阻,兼且都睇得出佢本身都唔係咁有斤量主接大賽一傳,所以佢搭李YY嘅主攻組合其實好有難度

段放其實都唔係咁神,後段一傳幾乎零到位,但就學雙陳話齋佢有決心喺其他環節彌補,一則防守好好,二則控制自失,三則打法有變化,拐直線同破壞性攔網嘅攞分都好清爽利落。唯一改進係稍為保守,用得太多冇威脅性嘅吊球,可能同場上嘅高大對手同更快嘅攔網節奏有關吧! 如果係丁霞傳球,加快左節奏仲加埋省隊配合慣嘅後攻,我相信佢進攻端仲有加強空間。