返回列表 發帖
點解成日輸咗一局就聽到話咩「輸喇唔敢睇呀好蠢呀blablabla」
係唔係第一次睇波??

美國可惜了 不過實力上真係比較輸蝕
二傳弱 強攻打唔過 係副攻比較強少少
當一傳波動嘅時候 二傳嘅調整都好差
快攻可以話買少見少
Kiraly 真係要認真諗吓之後嘅人選了

聽日中荷之戰兩隊都無乜壓力可以放開打
十分期待

支持日本KO意粉

第5局意粉睇怕要開啟一點攻模式
我們的總和

泥胖 可惜了
我还以为会翻盘呢

點解成日輸咗一局就聽到話咩「輸喇唔敢睇呀好蠢呀blablabla」
係唔係第一次睇波??

美國可惜了 不過實力 ...
stopzi 發表於 2018-10-15 19:30
看球決定態度 , 有 D 人就係鍾意咁樣 , 好自以為是
技術性嘅野好少講 , 只關心一下輸贏 , 分組 , 戰績 , 所謂嘅球迷對技術一無所知
仲同你擺出一副自己好專業嘅態度
一見到人地出錯就即刻出黎發表偉論 , 而且仲好喜歡想當年
但係其他比賽如男排嘅比賽 , 排球嘅聯賽等等從來唔睇 , 最多只會睇下決賽咁
唔係話一定要逼人去睇 , 而係你自問係咪真係對排球好了解
試下睇下自己過往咁多年喺到嘅留言 , 就知道你嘅睇波水平去到邊到

美荷比賽一間再睇下 , 先講講日意嘅比賽
雖然日本嘅呢個六強係有水分
但喺呢場比賽打得好好
證明到自己係有實力嘅隊伍
意大利各項實力其實都係比日本好 , 但由 set 2 輸嘅呢局見到 Malilov 傳球比較保守
唔太敢比快球 , 大多嘅都係拉開進攻 , 好在 Egonu 嘅能力太強勢 , 最後驚險地取勝
日本嘅防守今日做得特別出色 , 好多難以救起嘅球都救起 , 拚勁滿分
對新鍋理沙嘅發球印象深刻 , 今日日本發球主要找後場落點 , 新鍋發嘅效果最好 , 又快又準
荒木繼續係日本嘅大腿 , 奧村喺前排同佢喺前排相比 , 確實好似係兩支唔同嘅日本隊 , 實在係非常實用嘅球員
五六名日美嘅對決都應該會幾好睇

美洲代表巴西美國今屆無緣四強
數到最近一次四強無美洲隊伍已數到 44 年前
歐洲球隊入圍三支 , 值得祝賀 , 呢幾年歐洲排球真係做得好出色
值得得到好成績

亦都因為美洲隊伍全部出局
下年世界盃亞洲或者歐洲會多左一隊參賽 , 都應該會好睇嘅

希望中女對荷蘭收起部分主力出副選,留力等4強!

今日估計女排都係會由固定陣容嘅主力打起 , 或可能會有一兩個隊員替補隊員擔任首發
後面嘅比賽替補隊員出場嘅機會會多 D , 無論下午場比賽打成點 , 今晚女排都係會以唔同陣容調配之下全力以赴
務求比主力繼續保持比賽嘅狀態之外 , 另外就係替補隊員要喺場上面搵搵比賽嘅感覺 , 為準決賽做準備

今晚嘅勝負可能四隊都未必睇得太重 , 雖然會影響到對陣 , 不過四強好似對邊個都唔好打
所以可能大家都係以調配陣容為主
都照估下賽果啦 , 意 3 比 1 塞 , 荷 1 比 3 中

2018 世界女排錦標賽 第三階段 小組賽 最後一輪

10.16 15:10 意大利 1 : 3 塞爾維亞 (21:25 19:25 25:23 23:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 16 : 14 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 23 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 23 : 25 | 1 : 3

首發
意大利
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 14. Pietrini
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 11. Danesi
接應 - 18. Egonu
二傳 - 5. Malinov
自由人 - 6. De Gennaro

塞爾維亞
大主 - 9. Mihajlovic | 小主 - 1. Busa
大副 - 11. Veljkovic | 小副 - 16. Rasic
接應 - 18. Boskovic
二傳 - 10. Ognjenovic
自由人 - 17. Popovic

意大利 2.00 : 1.72 塞爾維亞
3:0 - 6.50 | 3:1 - 5.00 | 3:2 - 5.00
0:3 - 5.00 | 1:3 - 4.50 | 2:3 - 4.75

希望下届世锦赛 赛制改改!
六强赛 本来会是很激烈的比赛 因为赛程变得最后成友谊赛
如果复赛8进4 直接淘汰 看似合理 但也存在晋级球队 选对手的可能
世锦赛赛制真不好拿捏啊!

2018 世界女排錦標賽 第三階段 小組賽 最後一輪

10.16 18:20 荷蘭 1 : 3 中國 (25:23 13:25 18:25 17:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 13 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 18 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 17 : 25 | 1 : 3

首發
荷蘭
大主 - 11. Buijs | 小主 - 6. Grothues
大副 - 3. Belien | 小副 - 7. Juliet
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 14. Dijkema
自由人 - 1. Knip

中國
大主 - 9. 張常寧 | 小主 - 2. 朱婷
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 17. 顏妮
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 16. 丁霞
自由人 - 18. 王夢潔

荷蘭 2.75 : 1.40 中國
3:0 - 9.50 | 3:1 - 7.50 | 3:2 - 6.00
0:3 - 3.50 | 1:3 - 3.60 | 2:3 - 4.50

2018 世界女排錦標賽 第三階段 六強小組賽 賽程賽果

10.14 15:10 H 中國 3 : 2 美國      (25:22 19:25 20:25 25:23 15:9)
10.14 18:20 G 日本 0 : 3 塞爾維亞    (19:25 18:25 23:25)

10.15 15:10 H 荷蘭 3 : 2 美國      (30:32 15:25 25:22 25:15 15:9)
10.15 18:20 G 意大利 3 : 2 日本     (25:20 22:25 25:21 19:25 15:13)

10.16 15:10 G 意大利 1 : 3 塞爾維亞   (21:25 19:25 25:23 23:25)
10.16 18:20 H 荷蘭 1 : 3 中國      (25:23 13:25 18:25 17:25)

2018 世界女排錦標賽 第三階段 六強小組賽 最終排名
G 組 - 1. 塞爾維亞 - 2 勝 0 負 - 6 [出線] | 2. 意大利 - 1 勝 1 負 - 2 [出線] ||| 3. 日本 - 0 勝 2 負 - 1
H 組 - 1. 中國 - 2 勝 0 負 - 5 [出線] | 2. 荷蘭 - 1 勝 1 負 - 2 [出線] ||| 3. 美國 - 0 勝 2 負 - 2

中國又要對意大利

今場比賽嘅陣容都係今朝所講嘅 , 最後中國隊上左 13 人 , 就只剩應該係有傷在身嘅林莉無上
荷蘭今場都係 13 人上場 , 只剩副攻 Polder 無上
意大利今場由 Pietrini , 都算唔上係最完整嘅陣容
再加上尋日作客日本比較勞累 , 都未係以最好嘅狀態去打
就得塞隊今日係最基本嘅陣容打全場
所以最後對戰嘅賽果 , 邊隊贏定輸都屬於正常賽果

2018 - 2019 排球賽季 最近一周賽果 [10.6-10.14]

意甲男排超級盃決賽 , Modena 3 比 2 Trentino 奪得 冠軍
季軍戰 Lube 客場 3 比 1 Perugia
Modena 二傳 Christenson 勇奪該賽事嘅 MVP

接住意甲男排第一輪嘅聯賽亦都正式開始 !
首輪四大豪門 Perugia , Lube , Modena , Trentino 都分別喺主場同客場以 3 比 0 戰勝各自嘅對手

聯賽預告
- 意甲男排第二輪 [10.21-10.24]
- 男排排超第一階段嘅賽會制形式都會開始 [10.22-10.28] , 14 支隊伍分成兩組 , 每組 7 隊打單循環 , 每組前四名晉級排超八強 , 之後會進入八強主客場比賽

奥运资格赛赛制也落实了
1.top24 蛇形分布6组 小组第一出线
2.洲际资格赛 5名额

6.7名的分在一组 惨烈

http://www.fivb.org/en/volleybal ... _Volleyball_eng.pdf

2020東京奧運會資格官方文件
我們的總和

咁計法,泰女要入奧運不是夢喎<3
另外要寄望歐洲隊伍要擊敗美國同巴西先可以爭取多d名額,

加油呀!

奇妙 77 台更新左節目表
聽日 15:00 播 中國 對 意大利
後日 16:15 播 銅牌戰
金牌戰就因為要播志雲大師 所以 23:30 先會播返

稍後亦都分享一下四強嘅小小愚見
亦歡迎大家喺技戰術方面作多 D 討論 , 其實大家嘅分享

準決賽嘅比賽仲有 3 個鐘頭左右就會展開 , 一到淘汰賽就會係咩事情都會由不可能變做可能
總係會令人膽戰心驚 , 唔知道一陣間又會唔會咁樣

先出場嘅係 塞爾維亞 VS 荷蘭 , 係舊年歐錦賽兩隊入圍決賽嘅隊伍
相比歐錦賽決賽嘅兩隊主力陣容 , 今次世錦賽荷蘭少左 De Kruijf , 塞隊多左 苦瓜 同 Popovic
而且當時仲係塞隊贏左 , 今屆世錦賽唔計塞隊嘅一 D 出替補嘅場次 , 佢地都係發揮得幾好嘅
唯一唔太放心仍然係小主呢個位置 , 上場用 Busa 打意大利都係發揮得唔錯
不過黎到淘汰賽只要有些微做得唔好都會比人一直捉住 , 所以都幾期待佢會有一個點樣嘅表現
而如果 Busa 真係唔好 , 前任主力小主嘅 蛇姐 可唔可以撐起呢個位呢

荷蘭方面暫時表現都唔錯 , 六強分組後已經好多人自動將荷蘭踢出四強名單
但其實荷蘭一直表現得好好 , 前面講過荷蘭防守質量好高 , 防起嘅球仲可以做戰術 , 而且反擊很快
多得整體各個位置嘅努力 , 不過荷蘭嘅缺點係會時常有一 D 莫名奇妙嘅失誤 , 而且有時最可惜嘅係可以衝分嘅機會球
當然塞隊自失都唔少 , 但如果荷蘭想再進一步 , 自失需要先控制一下
跟住下一步係發球要明確 , 堅決比 Busa , 然後 Miha 嘅波都係以鈄線為主 , 直線比較少打 , 可以攔住 Miha 同 Busa 荷蘭就成功左一半
塞隊就可以喺 Grothues 喺前排嘅時候多捉幾分 , 其他睇 live 再講吧 , 估塞 3 比 1 荷

中國 VS 意大利 , 第一點就想講講對於 Jenny , 睇左咁多場 , 特別係最關鍵嘅幾場 , 我覺得佢對於個別輪次係特別重視
最重視係自己喺兩點攻嘅時候 , 無論朱朱喺唔喺前排都會特別重視 , 可能因為丁霞唔高 , 如果卡輪就會對對方喺攔網上更為有利
所以盡可能盡量過左呢幾輪而轉到對自己有利嘅輪次
第二樣就係對對方兩點攻時候嘅重視 , 同樣對方二傳都唔高 , 對中國都係有利
第三樣就係對對方弱輪嘅重視 , 意大利有兩輪比較弱 , 一輪係 Bosetti 一個邊攻喺前排嘅時候
另一輪就係 Egonu 企前排四號位嘅時候 , 四隊反輪之中 , 我覺得意大利隊打得比較一般
但 Mazzanti 同 Kiraly 一樣都好鍾意將呢輪放喺開局首輪
總結一下 , 中國喺最近幾場整體嘅串聯水平都慢慢提升
而且兩隊嘅攻防水平 , 以致對對方嘅限制都係有唔錯嘅效果
發球意理應會搵寶寶 , 中就會搵 Sylla 或 Pietrini , 就睇邊個先限制邊個 , 估中 3 比 1 意

仲有個第五六名比賽 , 心態方面當然會係日本好 D , 本身就係黎衝擊對手而且主場作戰
美國本來黎衛冕 , 但而家未能晉級四強 , 可能心情仲係未調整好
估計會先由日本打出黎先 , 然後美國會慢慢打返起 , 預計呢場比賽都會有懸念 , 估美 3 比 2 日

2018 世界女排錦標賽 準決賽 第一場

10.19 12:40 塞爾維亞 3 : 1 荷蘭 (25:22 26:28 25:19 25:23)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 14 | 26 : 28 | 1 : 1
第 3 局 - 5 : 8 | 15 : 16 | 25 : 19 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 13 | 25 : 23 | 3 : 1

首發
塞爾維亞
大主 - 9. Mihajlovic | 小主 - 1. Busa
大副 - 11. Veljkovic | 小副 - 16. Rasic
接應 - 18. Boskovic
二傳 - 10. Ognjenovic
自由人 - 17. Popovic

荷蘭
大主 - 11. Buijs | 小主 - 6. Grothues
大副 - 3. Belien | 小副 - 7. Juliet
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 14. Dijkema
自由人 - 1. Knip

塞爾維亞 1.30 : 3.40 荷蘭
3:0 - 3.10 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 12.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.00

半决赛第一场 就这么精彩
比分胶着...
私心还是希望风车进决赛

第二局關鍵分精彩 !!!
Grothues 關鍵分一人包辦接球扣球發球

第三局塞隊用佢地嘅硬實力贏下
荷蘭被追回之後防守陣型都有點混亂
另外 Busa 嘅一傳都係有起伏 , 非關鍵分還好 , 一到關鍵分就麻麻地

第四局塞隊贏得好險
拉開又比荷蘭追平 , 之後又拉開再追平
無認真睇但感覺幾激烈
恭喜塞隊創下球隊最佳戰績

2018 世界女排錦標賽 準決賽 第二場

10.19 15:30 中國 2 : 3 意大利 (18:25 25:21 16:25 31:29 15:17)
第 1 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 21 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 11 : 16 | 16 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 31 : 29 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 4 | 9 : 10 | 15 : 17 | 2 : 3

首發
中國
大主 - 9. 張常寧 | 小主 - 2. 朱婷
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 17. 顏妮
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 16. 丁霞
自由人 - 18. 王夢潔

意大利
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 17. Sylla
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 11. Danesi
接應 - 18. Egonu
二傳 - 5. Malinov
自由人 - 6. De Gennaro

中國 1.61 : 2.20 意大利
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.00 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

跟住呢場比賽會順延至 3 點 30 分開始

睇唔到直播好緊張啊

第一局意大利對中國隊四號位嘅佈防非常成功
無論係前排攔網嘅節奏或者係後排防守都做得好好
第二局繼續努力 !!!

胡铭媛真是感动死我了
第二局看的我紧张

好球 ! 發球不斷地追發 Sylla
而且我睇到中國隊不斷地用盡混身解數去避開對面嘅攔網陣
仲有嘅係細節方面做得都好好

繼續加油 !

第三局崩得太厉害了

第三局開局打得好好
但之後突然間幾個失誤意大利又蘇醒返
越打越有,失誤都少左好多
都係需要從頭從起,加油 !

好硬淨呀

看的心 砰砰的
太紧张了

第四局睇到好緊張
有驚無險拎多一局

31:29太癲中女加油啊,集氣

oh 最後頂唔住
不過已經好好啦 ! 恭喜意大利 !

好可惜
銅牌戰加油啦

好可惜
銅牌戰加油啦
bagfgfcde 發表於 2018-10-19 18:05

聽返亞亞亞算,中女雖敗猶榮!!

好可惜
銅牌戰加油啦
bagfgfcde 發表於 2018-10-19 18:05
雖然無睇到全場 , 但後面見到打得好好 , 應該係咁多場以黎打得最好嘅一場吧
其實贏到第四局將比賽硬生生拖入決勝局已經好了不起
今日喺技術上面 , 都估唔到意大利有一 D 好估唔到嘅戰術 , 就例如墊球比 Sylla 嘅波特別快特別平 , 我諗可能 Jenny 都無估到呢個情況

2018 世界女排錦標賽 五六名排名賽

10.19 18:35 美國 3 : 1 日本 (25:23 25:16 23:25 25:23)
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 12 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 9 | 25 : 16 | 2 : 0
第 3 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 23 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 16 : 12 | 25 : 23 | 3 : 1

首發
美國
大主 - 10. Larson | 小主 - 15. Hill
大副 - 16. Akinradewo | 小副 - 5. Adams
接應 - 24. Lowe
二傳 - 1. Hancock
自由人 - 23. Robinson

日本
大主 - 2. 古賀紗理那 | 小主 - 21. 黑後愛
大副 - 13. 奧村麻衣 | 小副 - 5. 荒木繪里香
接應 - 4. 新鍋理沙
二傳 - 22. 田代佳奈美
自由人 - 16. 小幡真子

美國 1.25 : 3.75 日本
3:0 - 2.75 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 5.00
0:3 - 13.00 | 1:3 - 10.00 | 2:3 - 8.00

喺無壓力之下 , Kiraly 終於嘗試用 Hancock 打首發二傳 !

唔係想輸打羸要 但我覺得美國係時候諗下換教練 KK太conservative 無論係揀人or戰術

唔係想輸打羸要 但我覺得美國係時候諗下換教練 KK太conservative 無論係揀人or戰術 ...
PY79 發表於 2018-10-19 19:15
除非 KK 東京前話唔做啦 , 如果唔係呢兩年都會係佢
確實呀 , 雖然呢 14 人名單都可以 , 不過之後睇比賽 , 越睇越唔對路 , 我前面都一直講一直講佢個前排三點攻反輪真係好有問題
而且呢一輪不停失誤 , 佢得閒嘅時候仲要二點換三點 , 又將佢地嘅反輪帶上去
淨係呢一點已經令我摸不著頭腦

除非 KK 東京前話唔做啦 , 如果唔係呢兩年都會係佢
確實呀 , 雖然呢 14 人名單都可以 , 不過之後睇 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-19 19:29

我都唔明點解成日卡係嗰個位 又唔係得兩點攻不過算啦 KK有好多想法我都唔理解

BTW睇好日本反勝

睇波睇到好攰
荷蘭以佢嘅實力嚟講算係打得唔錯
對方限制 Slöetjes 嘅能力比佢限制 Boskovic 嘅能力強
Belien 亦打得唔好,反而Koolhaas嘅表現有少少驚喜

中國可惜了
全場都被對方壓住打,但都俾到對手一定嘅壓力
尤其係sylla接發球方面
而且係大部份機會球上都把握唔到
丁丁傳球思路亦唔太清晰
而且中國都係太驚Egonu大力跳發了
而且呢輪亦對正我哋弱輪
所以壓力都幾大吓
另外要一讚顏妮嘅攔網仍然keep住係高水準

聽日嘅決賽會好好睇,亦係兩支大熱門嘅對抗
各個位置上實力都差唔多
就睇吓邊個能夠限制得對方多啲

我都唔明點解成日卡係嗰個位 又唔係得兩點攻不過算啦 KK有好多想法我都唔理解

BTW睇好日本反勝{: ...
PY79 發表於 2018-10-19 20:24
我估左美贏 3 比 2 架 日本可唔可以贏第四局

今日中女輸左 有D失落 我一度覺得有機會
第1局 中女慢熱
第2局 胡銘媛尾段上黎發球開2個ACE
第3局 8-6領先 中女氣勢開始上黎
8-7之後突然一攻不下球 卡輪 之後倒水8-12
跟住第4局 18-15都被人逆轉.. 一度以為中女1:3輸
但又力挽到31-29 呢段有D驚喜
到決勝局 開局其實唔錯 防起左唔少球 但防反唔成功 造成對方反擊
其實11-10 關鍵分 發球失誤到11-11 呢分好似轉捩點
15-16分 呢分其實有機會(?)
一號快攻唔成功 對面無防反 朱婷個時係後排 我就諗會唔會比朱婷後攻呢
結果比左六號一對一 但比人防起反擊 15-17

整體黎講 中女得分著重朱婷顏妮 其他點 無分擔到
後備力量又唔夠強 2換3唔成功 有D感覺 無人可換
畢竟今年聯賽太長 球員又太多傷患 集訓時間又太短
新人又無咩邊個冒起 12號又唔夠經驗
上年培養既新人 個個今年都無咩進步
造就左今屆無得沖擊頭兩名
仲記得2014年輸比美國後 都覺得好失落
之後JENNY仲海選一D弱既位置
唔知黎緊會唔會咁做呢

我估左美贏 3 比 2 架  日本可唔可以贏第四局
chanchan0909 發表於 2018-10-19 20:36

差少少