返回列表 發帖
睇到陳友泉確實係幾好而且唔守舊嘅教練,每個位置都有一定能力嘅替補…

但請問這個人嘅來頭係?哈哈 ...
skyhorse1111 發表於 2018-10-26 15:11
起碼都係以實用為主 , 不過成日都係差唔多要打比賽前先至簽人 , 呢個時候先至搵一個要適合自己球隊嘅人其實好難
Aleksandra Crncevic , 塞國主攻 , 前幾年進入過國家隊大名單 , 但只係邊緣人物所以都無參加過大賽
不過俱樂部經驗就真係好多 , 2014-16 兩個賽季去左 Baku , 舊年喺布拉日 , 最後仲拎到歐冠亞軍 , 而且仲係決賽裡面隊內得分最多嘅隊員
同埋幾靚女

2018 - 2019 中國排球超級聯賽 外援名單

男排
上海金色年華 - Giulio Sabbi (ITA) / Klemen Cebulj (SLO)
北京汽車 - Kevin Tillie (FRA) / Leonardo Leyva (CUB)
廣東深圳寶安賀杰 - Sysoev Victor (RUS) / Andric Leo (CRO)
江蘇南廣貓貓 - Slobodan Bojic (MNE)
天津全運村 - Dmytro Mishchuk (UKR) / Pavel Kuklinski (BLR)

女排
上海光明優倍 - Kelly Murphy (USA) / Anastasia Guerra (ITA)
北京汽車 - TeTori Dixon (USA) / Rachel Rourke (AUS) / Madison Kingdon (USA)
廣東恒大 - Tandara Caixeta (BRA) / Dobriana Rabadzhieva (BUL)
河南銀鴿投資 - Katherine Bell (USA) / Rolfzen Kadie (USA)
天津渤海銀行 - Aleksandra Crncevic (SRB)

今屆排超外援應該都 confirm
之前轉會期不停聽到轉會嘅都唔係去中國 , 曾經擔心過最後只得上海北京同廣東會請
最後加埋都有 19 位 , 都算係唔錯嘅數字
希望有外援嘅球隊都有好成績啦

男排排超第一階段都已經完成左五輪
上海 , 北汽 , 江蘇 同 浙江 都提前出線
四川 , 山東 如無意外都會出線
河南 , 八一 , 天津 三隊爭兩個出線名額

遺憾廣東深圳因為第二場比賽二傳王鶴斌手指受傷
導致軍心大亂 , 外援同替補二傳無配合過之下
後面幾場基本都真係無機會
亦都宣佈俱樂部賽季提前失敗告終
輸左隊員又輸左成績 , 就連買外援嘅錢都蝕埋
排位獎金都可能只係拎到少少
呢個亦都係今屆排超嘅一大缺陷

崔建軍復出之後 , 連續四場打滿全場 , 都係球隊得分王
四場比賽得分係 22 , 14 , 33 同 27
暫時仲喺得分榜上排名第一

日本嘅 V 聯賽剛才展開左揭幕戰
由 三得利 對陣 JT

三得利 - 俄羅斯球星 Muserskiy
JT - 劉力賓 , 澳洲球星 Edgar

最後 三得利 3 比 2 贏得揭幕戰
25:19 21:25 18:25 25:22 15:12
Muserskiy 30 分 , Edgar 26 分 , 劉力賓 20 分

賓賓首發出場 , 並打滿五局
今場比賽賓賓打得唔錯 , 比世錦賽時嘅發揮要好
雖然失分都係有佢份 , 但追分都有佢嘅功勞
第四局其實都一直領先 , 第五局佢兩個後排防守都高水準
都見到有獲勝希望 , 不過最後都係輸左

最後賓賓嘅數據係進攻 29 扣 15 中 1 失誤
攔網 4 分 , 當中有攔死 Muserskiy [Muserskiy 喺聯賽打接應]
17 次發球 , 1 直接得分 , 4 失誤
一傳 37 次到位 , 17 次到位 , 8 次不到位

雖然係突然間食緊飯時先至發現有揭幕戰
所以只係睇到第四同五局 , 不過已經感覺黎緊嘅比賽都會好睇過排超
而且 Kubiak 都喺日本打波 , 看點一定唔少
日本 V 聯賽逢周六日嘅下午都會有比賽 , 希望大家得閒都可以去睇下 , 值得一睇

想同 Sara Anzanello 講聲一路好走 , 永遠懷念你

日本男排俱樂部 JTEKT 簽下上海隊員秦臻
http://jtekt-stings.jp/topics/document/696/shin201811.pdf
恭喜秦臻 , 雖然唔係好熟悉佢 , 不過真係好估唔到 , 而且都係啱啱先至正式宣佈

其實今年仲有一位隊員出國打波 , 就係朱朱喺河南嘅隊友 , 樊香郴
黎緊呢個賽季都會征戰法乙 ! 加油 ! 加油 !
https://www.facebook.com/bordeau ... 072/?type=3&theater

至於之前有傳楊婕去巴超 Osasco , 應該係假消息

想同 Sara Anzanello 講聲一路好走 , 永遠懷念你
chanchan0909 發表於 2018-10-26 22:37

今日都見到...SAD RIP!!!

起碼都係以實用為主 , 不過成日都係差唔多要打比賽前先至簽人 , 呢個時候先至搵一個要適合自己球隊嘅人其實 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-26 21:38

全面/保障型主攻其實係適合現水平既天津隊同排超既

VNL 2019 分組資料

香港站將會舉辦第三週賽事 (CHN JPN ITA NED)
Wonders 發表於 2018-10-23 23:12

都好有日本同意大利
唉 點解唔搞男排。。。好想睇

VNL 2019 分組資料

香港站將會舉辦第三週賽事 (CHN JPN ITA NED)
Wonders 發表於 2018-10-23 23:12

希望 Lucarelli 歸隊!

今屆排超外援應該都 confirm
之前轉會期不停聽到轉會嘅都唔係去中國 , 曾經擔心過最後只得上海北 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-26 22:05

確實對有外援但入唔到8強既隊伍而言, 係好奇怪又慘既制度, 贊助商好難再揼水俾邊緣球隊,
特別希望河南女排入到八強, 先有機會其他地方隊來年效法

都想問下 美國 anderson係咪無打國家隊喇?

今日都見到...SAD RIP!!!
kent 發表於 2018-10-26 23:11
話曬都係我開始睇波嘅時候見過嘅隊員 , 所以見到佢個樣都會有印象
都好有日本同意大利
唉 點解唔搞男排。。。好想睇
kent 發表於 2018-10-26 23:14
香港會睇男排嘅都唔多
所以無市場嘅基本唔會考慮
不過好在廣東男排最近幾年落戶深圳 , 有時間都會上去睇下
可惜今屆廣東深圳入唔到八強 雖然仲有 9-14 名嘅比賽 , 不過吸引力已經大減
希望下個賽季入返八強啦 , 現場睇大力跳發真係好好睇
都想問下 美國 anderson係咪無打國家隊喇?
kent 發表於 2018-10-26 23:23
今年世錦賽最佳接應
請希望多多支持 Anderson 所屬嘅俱樂部 Kazan !!!

話說銀行外援暫時得小羅一個到咗
Rasic仲享受緊佢既冠軍光環
朱朱同Sloëtjes就未出發
31號既杯賽練兵味濃
我們的總和

全面/保障型主攻其實係適合現水平既天津隊同排超既
skyhorse1111 發表於 2018-10-26 23:13
今年幾隊簽嘅主攻都有考慮到全面性
天津 Crncevic , 北汽 Kingdon 同 上海 Guerra 都唔算係進攻火力特別強 , 不過都有保障能力嘅
恒大 Rabadzhieva 就肯定係呢到 4 位主攻之中最強嘅一位 , 而且 Raba 都算係一線嘅 全面/保障型主攻
不過如果真係要搵 D 最全面嘅主攻 , 今季就已經一早比意甲土超球隊買走 LU
確實對有外援但入唔到8強既隊伍而言, 係好奇怪又慘既制度, 贊助商好難再揼水俾邊緣球隊,
特別希望河南女 ...
skyhorse1111 發表於 2018-10-26 23:22
yes , 其實就算只得五個月嘅時間 , 喺賽程可以再做得好 D
因為知道下年國家隊嘅比賽今年先知大約喺幾時搞 , 所以就喺排協角度作考慮 , 今年先可以制定賽制同賽程黎幫佢地排

首先因為要縮短賽程 , 參賽球隊嘅數量如果仲 keep 喺 14 隊 5 個月會搞唔曬 , 所以資格賽係需要嘅
但上屆冠亞軍可以唔洗打資格賽 , 直接入圍聯賽球隊 , 效法其他國家聯賽咁 , 搞一個超級盃 [10 月] , 而且係比至少幾個媒體直播 , 為聯賽揭開序幕
淨返 12 隊需要搞一個單循環嘅賽會制比賽 , 2 個禮拜搞掂
我自己就 prefer 有 10 隊參加聯賽 , 所以喺呢個比賽嘅前八名出線
而且普遍都見到男女排 11 - 14 名都比較弱 , 所以 10 隊我覺得會比較好
落選 4 隊會去打乙組聯賽 , 再加埋國內幾支邊緣球隊打主客場

而真正進入五個月嘅聯賽期 , 四個月用黎打常規賽 [11 月 - 2 月中] , 10 隊打主客場 , 總共 18 輪 , 平均一個月都係得 6 , 7 場比賽 , 包埋春節假期嘅休息
打完前 9 輪仲可以搞一個賽會制嘅排超盃 [12 月尾 , 最好喺聖誕節到元旦期間搞] , 甲乙組嘅隊伍全部都有得參加 , 可以直接就搞淘汰賽 , 假設有 16 支隊伍就可以直接搞 4 輪淘汰就可以
同時都係比幾個媒體直播 , 因為淨睇常規賽嘅比賽可能容易令人厭倦 , 所以再搞一個冠軍獎盃比賽有助保持比賽嘅吸引力

跟住仲有一個月時間淨低 , 就係季後賽 [2 月尾 - 3 月] , 聯賽常規賽前八名入圍季後賽 , 用返最基本嘅排名對陣 1 VS 8 + 4 VS 5 , 2 VS 7 + 3 VS 6
因為有 D 球隊可能常規賽失手 , 或者狀態唔好 , 傷病養傷等等 , 所以都可以比一個機會佢地
另外亦都可以防止有 D 球隊為左四強名額而放水 , 改為前八入季後賽就將放水大大減低 , 而且排名越前就會越多主場
而季後賽嘅比賽一直都好吸引人 , 越多球隊參與 , 成個主場總人數都會更多 , 球市亦相繼會好 , 自然更多街客會留意
半準決賽三場兩勝 , 準決賽三場兩勝 , 季軍戰三場兩勝 , 決賽五場三勝
最後用一兩日時間搞埋全明星賽 [4 月首周] , 用黎宣傳排球 , 搞掂

2018 世界女排俱樂部錦標賽 賽程

小組賽第一輪
12.04 10:00 B Supreme Chonburi (THA) VS Praia Clube (BRA)
12.04 14:00 A Minas Tenis Clube (BRA) VS Volero Le Cannet (FRA)
12.04 17:00 B Eczacibasi VitrA (TUR) VS Altay (KAZ)
12.04 20:00 A 浙江嘉善西塘古鎮 (CHN) VS Vakifbank Istanbul (TUR)

小組賽第二輪
12.05 10:00 B Praia Clube (BRA) VS Altay (KAZ)
12.05 14:00 A Vakifbank Istanbul (TUR) VS Volero Le Cannet (FRA)
12.05 17:00 B Eczacibasi VitrA (TUR) VS Supreme Chonburi (THA)
12.05 20:00 A 浙江嘉善西塘古鎮 (CHN) VS Minas Tenis Clube (BRA)

小組賽第三輪
12.07 10:00 B Supreme Chonburi (THA) VS Altay (KAZ)
12.07 14:00 B Eczacibasi VitrA (TUR) VS Praia Clube (BRA)
12.07 17:00 A Vakifbank Istanbul (TUR) VS Minas Tenis Clube (BRA)
12.07 20:00 A 浙江嘉善西塘古鎮 (CHN) VS Volero Le Cannet (FRA)

12.08 10:00 5 - 8 名排位賽 - 3A VS 4B
12.08 14:00 5 - 8 名排位賽 - 3B VS 4A
12.08 17:00 準決賽 - 1A VS 2B
12.08 20:00 準決賽 - 1B VS 2A

12.09 10:00 7 - 8 名排名賽
12.09 14:00 5 - 6 名排名賽
12.09 17:00 銅牌戰
12.09 20:00 金牌戰

2018 世界男排俱樂部錦標賽 賽程

小組賽第一輪
11.27 00:30 A PGE Skra Belchatow (POL) VS Cucine Lube Civitanova (ITA)
11.27 00:30 B Trentino Volley (ITA) VS Khatam Ardakan (IRI)
11.27 03:30 A Zenit Kazan (RUS) VS Fakel Novy Urengoy (RUS)
11.27 03:30 B Asseco Resovia Rzeszow (POL) VS Sada Cruzeiro (BRA)

小組賽第二輪
11.28 00:30 A Zenit Kazan (RUS) VS Cucine Lube Civitanova (ITA)
11.28 03:30 A PGE Skra Belchatow (POL) VS Fakel Novy Urengoy (RUS)
11.29 00:30 B Trentino Volley (ITA) VS Sada Cruzeiro (BRA)
11.29 03:30 B Asseco Resovia Rzeszow (POL) VS Khatam Ardakan (IRI)

小組賽第三輪
11.30 00:30 A Cucine Lube Civitanova (ITA) VS Fakel Novy Urengoy (RUS)
11.30 00:30 B Asseco Resovia Rzeszow (POL) VS Trentino Volley (ITA)
11.30 03:30 A PGE Skra Belchatow (POL) VS Zenit Kazan (RUS)
11.30 03:30 B Sada Cruzeiro (BRA) VS Khatam Ardakan (IRI)

12.02 00:30 準決賽 - 1A VS 2B
12.02 03:30 準決賽 - 1B VS 2A

12.03 00:30 銅牌戰
12.03 03:30 金牌戰

2018 - 2019 意大利女排甲組聯賽 常規賽 揭幕戰

10.28 02:30 Conegliano 3 : 0 Casalmaggiore (25:12 25:22 25:14)
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 6 | 25 : 12 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 22 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 25 : 14 | 3 : 0

首發
Conegliano
大主 - 4. Easy | 小主 - 1. Tirozzi
大副 - 12. Samadan | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Casalmaggiore
大主 - 7. Marcon | 小主 - 14. Carcaces
大副 - 4. Mio | 小副 - 15. Kakolewska
接應 - 17. Rahimova
二傳 - 10. Radenkovic
自由人 - 5. Spirito

Conegliano 1.25 : 3.75 Casalmaggiore
3:0 - 2.75 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 5.00
0:3 - 13.00 | 1:3 - 10.00 | 2:3 - 8.00

今年的中國聯賽,看好身高達一米九五的左手黑珍珠陳佩妍會極速冒起,從而進入明年的國家隊!!

看好她的原因是她彈跳好,擊球點高,稍後她將進入球員的黃金期,將會越來越成熟!!

尋日嘅意甲女排揭幕戰一間先睇返
不過科內上季嘅成員 , Wolosz , Fabris , Easy 呢幾位好耐無見嘅人終於又出現返
除左 Easy 之外 , Folie 仲有 Bosetti 妹妹 都傷癒復出
不過 De Kruijf 就仲未出現喺名單到 希望下場可以見到佢啦 !

男排排超晉級第二階段嘅八支隊伍有
上海金色年華 , 北京汽車 , 四川 , 八一南昌 , 山東體彩 , 江蘇南京廣電貓貓 , 浙江體彩 , 河南天冠

今晚有焦點戰 , 喺意甲嘅男排 , 由兩隊豪門 Perugia 主場對陣 Trentino
呢場無咩理由唔睇
兩隊已經係喺一個月內第二度對決
賽季首次對決係前排嘅超級盃對過 , Trentino 3 比 0 贏左 Perugia
因為支持 Grebennikov ! 所以希望 Trentino 再贏波

第三局超好睇 !
不過有一球肥仔傳球明明觸網都唔比挑戰
最後局波輸左,Trentino 輸得好唔抵
Leon 一喺前排就係賺分強輪 !

Giannelli 最後嘅傳球 ...
佢好鍾意一傳到位 or 半到位都比快攻
但 Perugia 都已經發現左,佢仲要比
最後一球就連球都無傳好,副攻打都打唔到
Perugia 直接贏下賽點,恭喜 Perugia 主場取勝

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 常規賽 第三輪

10.29 01:00 Perugia 3 : 1 Trentino (17:25 25:18 26:24 25:22)
第 1 局 - 8 : 7 | 11 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 18 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 26 : 24 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 16 : 14 | 25 : 22 | 3 : 1

首發
Perugia
大主 - 10. Lanza | 小主 - 9. Leon
大副 - 2. Ricci | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 13. Colaci

Trentino
大主 - 93. Kovacevic | 小主 - 2. Russell
大副 - 11. Candellaro | 小副 - 20. Lisinac
接應 - 7. Vettori
二傳 - 9. Giannelli
自由人 - 10. Grebennikov

Perugia 1.28 : 3.50 Trentino
3:0 - 3.00 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 4.75
0:3 - 12.00 | 1:3 - 9.00 | 2:3 - 7.50

2018 - 2019 排球賽季 最近一周賽果 [10.22-10.28]

男排排超八強出爐 , 上海金色年華 , 北京汽車 , 四川 , 八一南昌 , 山東體彩 , 江蘇南京廣電貓貓 , 浙江體彩 及 河南天冠 , 八隊將喺下月中開始打主客循環賽
日本男排 V 超級聯賽揭幕戰 , Muserskiy 坐陣嘅三得利 3 比 2 險勝 Edgar 同 劉力賓 嘅 JT
上屆冠軍 Panasonic 首兩輪都取勝 , 暫居榜首
意甲男排第三輪 , Perugia 同 Trentino 豪門相遇 , Perugia 主場 3 比 1 取勝
另外兩強 Lube 同 Modena 都贏下各自對手取得三連勝
俄超男排第三輪 , Kazan 取得三連勝
波超男排戰至第四輪 , 歐冠球隊 Kedzierzyn-Kozle 取得四連勝 , 繼續喺榜首位置
巴超男排揭幕戰 , 上屆冠軍 Sada 客場 0 比 3 Volei , 次輪客場 3 比 0 UM , 新賽季前兩輪 1 勝 1 負
意甲女排都正式展開 , 揭幕戰 Conegliano 主場 3 比 0 Casalmaggiore
另外兩支歐冠球隊 Novara 同 Scandicci 都贏得勝利並全取三分

聯賽預告
- 土超女排超級盃 , Vakifbank VS Eczacibasi , 10.31 23:30
- 俄超女排喺聯賽之前會進行俄羅斯盃嘅比賽
- 意甲男排第四輪 , Lube VS Perugia , 11.01 23:00
- 意甲女排第二輪 , Scandicci VS Novara , 11.02 01:30
- 土超女排第一輪揭幕戰 Fenerbahce VS Besiktas , 11.02 22:00 , 次日將進行首輪其他賽事
- 日本女排 V 超級聯賽將喺 11.03 正式展開
- 歐冠男女排分組賽抽籤 , 11.03 01:00

土超嘅比賽都相繼揭幕 , 數到今季土耳其嘅球隊
整體水平都無上季強 , 而且暫時睇落今季意大利聯賽會好睇過土超聯賽
但從上屆嘅成績黎講 , 土超球隊確實出色 , GALA 淘汰賽擊敗 Novara , 費內同兩隊意甲球隊都爭持激烈
最後銀行奪得歐冠冠軍 , E 家奪得歐洲盃冠軍 , Bursa 奪得挑戰盃亞軍
至少喺三項盃賽中土耳其都有球隊晉身決賽 , 並且差 D 包攬冠軍 , 確實厲害

但今季估計要創造呢個戰績有 D 難度
首先係 Bursa 唔玩 , 然後 GALA 無得玩歐冠又將資源縮水 , 費內都只係買左 3 外援

Fenerbahce 18 - 19 賽季陣容
教練 - Zoran Terzic (SRB)
主攻 - 4. Ezgi , 7. Fatma , 9. Vargas (CUB) , 10. Merve , 12. Bricio (MEX) , 15. Damla
副攻 - 14. Eda (C) , 5. Beliz , 8. Babat , 11. Toksoy
接應 - 6. Polen
二傳 - 3. Antonijevic (SRB) , 17. Caliskan
自由人 - 1. Melis , 2. Merve

Galatasaray 18 - 19 賽季陣容
教練 - Ataman Guneyligil (TUR)
主攻 - 2. Aydin , 6. Leys (BEL) , 8. Cetin
副攻 - 1. Melike , 9. Asli , 12. Sinem , 15. Jackson (USA)
接應 - 4. Dilara , 10. Baladin , 13. Boz
二傳 - 7. Akin , 17. Nursevil
自由人 - 3. Gizem , 11. Buse , 16. Elif

費內嘅本土球員其實都無點變過 , 但外援嘅變化就大得多
Vargas 就替代左 Rihamova 嘅位 , Bricio 就替代左 Natalia , Antonijevic 就替代左 Nootsara
仲有替補二傳 Akin 轉左去 GALA , 暫時睇落真係都差少少 , 睇下 Terzic 有無計仔

GALA 比費內仲要弱 , 雖然有 Baladin , Boz 同 Akin 三位國手 , 再加上經驗豐富嘅 Gizem
不過攻擊力都係較弱 , 難以同銀行同 E 家抗衡

因為 Bursa 嘅退出 , 第五位就由 Besiktas 補上 , 亦都獲得挑戰盃參賽資格

Besiktas 18 - 19 賽季陣容
教練 - Kamil Soz (TUR)
主攻 - 8. Jerkov (CRO) , 11. Humay , 17. Ceren
副攻 - 3. Belien (NED) , 5. Janset , 10. Ikbal , 14. Fatma
接應 - 7. Rykhliuk (UKR) , 9. Dilara
二傳 - 1. Merve , 4. Arelya
自由人 - 12. Pinar , 15. Tugce

有 Rykhliuk , Belien 同 Jerkov 喺到 , 球隊睇落打 費內 同 GALA 都應該會有衝擊力
所以都期待由 費內 VS Besiktas 嘅土超揭幕戰

最後介紹埋今季兩支土超球隊 , VakifBank 同 Eczacibasi

VakifBank 18 - 19 賽季陣容
教練 - Giovanni Guidetti (ITA)
主攻 - 5. 朱婷 (CHN) , 7. Robinson (USA) , 11. Buket , 17. Tugba
副攻 - 8. Melis (C) , 6. Akman , 16. Rasic (SRB) , 18. Gunes
接應 - 10. Sloetjes (NED) , 15. Ebrar
二傳 - 3. Ozbay , 12. Derya
自由人 - 1. Orge , 9. Ayca

Eczacibasi 18 - 19 賽季陣容
教練 - Marco Aurelio Motta (BRA)
主攻 - 10. Larson (USA) (C) , 1. Onal , 2. Meliha , 18. 金軟景 (KOR)
副攻 - 4. Beyza , 6. Gibbemeyer (USA) , 9. Busra
接應 - 3. Boskovic (SRB) , 14. Gozde
二傳 - 8. Alikaya , 11. Ezgi
自由人 - 5. Simge , 17. Dilara

單睇外援 , 兩隊都不相伯仲 , 所以比較一下本土隊員
E 家 9 名本土 , 有至少 6 名都入過國家隊 , 參加今屆世錦賽就有 3 名 , 其中 Meliha 同 Simge 係主力
銀行同樣 9 名本土 , 5 名入過國家隊 , 參加今屆世錦賽就有 4 名 , 其中 Gunes 同 Ozbay 係主力
都係差唔多 , 再比較一下兩隊本土嘅板凳就即刻有明顯嘅唔同
特別喺二傳同主攻位置上 , 銀行都係起用左首次打聯賽嘅新人
相比 E 家 , 板凳都係老面孔 , 所以暫時睇落 E 家喺陣容上面會更勝一籌

銀行今個賽季因為 Naz 同 二媽 嘅離隊 , 而替代佢地嘅仲要係初出道嘅新人
喺 Tugba , Gunes , Ebrar 同 Ozbay 仍然需要時間成長嘅時候仲肯將新人放入黎
可見銀行隊有培養新人嘅決心 , 同時四位外援亦都願意留隊
所以主力陣容仍然係有一定競爭力 , 只係後備嘅牌暫時唔太夠用
不過聯賽最好玩嘅地方就係可以喺比賽以賽代練
通過比賽形成默契 , 並能提高個人實力
希望一個賽季隊員都有所得著 , 喺季後賽能夠展示出自己嘅潛能

賠率又睇好今晚銀行贏 , 估唔到
上個賽季常規賽 E 家主客雙殺銀行嘅情況下
土超五場決賽 , 無論場分落後菠菜公司都係照估銀行贏
唔係佢地一貫嘅作風

今場兩隊都肯定主力出戰 , 兩隊其實都係三四日前先至正式一齊合練
但會唔會配合上面有問題 , 我覺得可能會有
不過都係高水平運動員 , 配合三四日大家都已經好容易上手
所以我估計都唔會有特別大嘅問題 , 而且大家休整幾日 , 又訓練幾日
體力方面都 ok 嘅 !

我自己最關注嘅係銀行嘅首發陣容 , 因為二媽退役之後
銀行就缺乏一個高水平嘅本土主攻
我估計可能會用 朱 + Robinson 嘅雙外援組合
另一個外援名額可能都係用喺 Rasic 到 + Gunes 嘅副攻組合
Akman 好耐無打過比賽
外援名額用曬 , 所以接應就用 Ebrar
二傳 Ozbay , 自由人 Orge , 呢個都幾肯定

不過都有機會係 Tugba 直接頂上二媽個位
然後用返上個賽季嘅陣容 Robinson 替補 , Sloetjes 接應
前日銀行都打左場友誼賽 , 都有用 Ebrar 打主攻
如果 朱 + Ebrar + Sloetjes , 呢個組合都可以
但我覺得呢場佢應該唔會用黎打主攻

至於 E 家邊攻組合可以好肯定係 Larson + 金哥 + Boskovic , Gibbemeyer 替補
所以副攻會係 Beyza + Busra , 自由人 Simge , 亦都係上賽季嘅組合
至於二傳就係 Alikaya 希望 Alikaya 傳得穩定 D 啦
所以 E 家嘅首發應該無太大懸念

2018 - 2019 土耳其超級聯賽 超級盃

10.31 23:30 VakifBank 1 : 3 Eczacibasi (25:20 22:25 17:25 19:25)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 17 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 13 : 16 | 19 : 25 | 1 : 3

首發
VakifBank
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 7. Robinson
大副 - 6. Akman | 小副 - 18. Gunes
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 3. Ozbay
自由人 - 1. Orge

Eczacibasi
大主 - 18. 金軟景 | 小主 - 10. Larson
大副 - 4. Beyza | 小副 - 9. Busra
接應 - 3. Boskovic
二傳 - 8. Alikaya
自由人 - 5. Simge

VakifBank 1.72 : 2.00 Eczacibasi
3:0 - 5.00 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

比賽開始前有內媽簡單嘅退役儀式

第一局銀行有非常穩定嘅一攻
防守攔網都好出色
就發球失誤多左 d

E 家初段一攻成功率都好高
跟住一攻嘅進攻全部失誤
Boskovic , Larson , 金哥 , Beyza 輪流送分
一部分係 Alikaya 傳球唔好
另一部分攻手都有問題
至少唔好嘅波都可以選擇唔發力打
金哥暫時第一局應該一分未得,好慘

Kim 應該未係好習慣

Kim 應該未係好習慣
CRS 發表於 2018-11-1 00:05
可能遲遲未拎到第一分,心裡都會有些少壓力
拎到第一分通常會有返信心,發揮都會開始好 d

第二局銀行兩位主攻都受到限制
朱朱就係調整攻不停被撐起
Robinson 就係一傳唔錯嘅情況之下
對方嘅快速移動攔網跟上佢嘅進攻
所以第三局都需要多加注意線路同落點,需要多變

第二局尾段 E 家 Meliha 個扣球被攔然後佢確實自己救返起
然後之後換人但同時比銀行挑戰成功之後唔可以轉返上一輪嘅陣容
確實係有 d 委屈嘅,不過 Motta 嘅脾氣真係夠大

Alikaya 嘅傳球都係時不時傳得奇怪
主要係球未到進攻手嘅時候球嘅高度開始下降
但比 Boskovic 嘅波又好到位

第三局 E 家遂步展現左佢地嘅硬實力出黎
Guidetti 難得地坐喺到同教練團討論
估計係為第四局做準備
估計第四局嘅陣容應該同前三局嘅陣容唔同

第四局銀行基本上都用係用新人去打
不過新人都係失誤多
Ebrar 最後兩個球都諗住打直線
但都無掌握好,技術唔夠

希望黎緊嘅常規賽可以搵到一個相對攻守平衡嘅陣容
為黎緊嘅 世俱,歐冠,土耳其盃 仲有 聯賽季後賽做準備
最後恭喜一下 E 家

今晚意甲有兩場大戰 , 電視台都專登將呢兩場隔開
方便大家可以細心欣賞

喺男排嘅意甲超級盃 Lube 擊敗左 Perugia 獲得季軍
再次對戰並且 Lube 喺主場 , 自然會睇好 Lube 多 D
而且意甲男排主場嘅勝率真係特別高 , 睇睇今晚係咪都係咁
亦都期待 Leon 喺客場喺發揮如何

另一樣更加期待嘅係 Scandicci 同 Novara
新賽季嘅第一次對疊 , 亦都係歐冠參賽球隊
未來銀行同 E 家嘅對手之一
陣容上應該會係 Novara 強 D
不過前一場 Novara 替補出戰 , 主力未正式實戰過
所以喺客場打佢地真正嘅第一場比賽 , 一上場可唔可以打好會係主要看點
本土嘅鐵打有自由人 Sansonna , 接應 Egonu , 副攻 Chirichella
可以上四外援之下 , 淨餘位置可以全外援
二傳 Carlini , 副攻 Veljkovic , 主攻 Bartsch + Plak
iccininni 等到佢地兩個其中一個唔得再出場都未遲

Scandicci 第一場出場嘅陣容都並非最強
主攻除左有 Bosetti 姐姐 仲有 Vasileva
副攻除左有 Stevanovic 仲有 Adenizia
二傳當然係 Malinov , 接應 Haak , 自由人 Merlo 都係鐵打
希望今晚會出呢個陣 !
可惜嘅係 Milenkovic 未加盟就經已報銷

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 常規賽 第四輪

11.01 23:00 Lube 0 : 3 Perugia (22:25 16:25 18:25)
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 15 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 9 : 16 | 16 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 18 : 25 | 0 : 3

首發
Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 12. Cester | 小副 - 13. Simon
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 14. Bruno
自由人 - 17. Balaso

Perugia
大主 - 10. Lanza | 小主 - 9. Leon
大副 - 2. Ricci | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 1. Piccinelli

Lube 1.66 : 2.10 Perugia
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

2018 - 2019 意大利女排甲組聯賽 常規賽 第二輪

11.02 01:30 Scandicci 0 : 3 Novara (19:25 18:25 19:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 9 : 16 | 19 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 9 : 16 | 18 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 19 : 25 | 0 : 3

首發
Scandicci
大主 - 16. Bosetti | 小主 - 7. Mitchem
大副 - 15. Stevanovic | 小副 - 5. Adenizia
接應 - 11. Haak
二傳 - 4. Malinov
自由人 - 8. Merlo

Novara
大主 - 14. Bartsch | 小主 - 5. Nizetich
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 17. Veljkovic
接應 - 18. Egonu
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 11. Sansonna

Scandicci 1.83 : 1.83 Novara
3:0 - 6.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 4.75

2018 - 2019 土耳其女排超級聯賽 常規賽 揭幕戰

11.02 22:00 Fenerbahce 3 : 0 Besiktas (27:25 25:20 27:25)
第 1 局 - 4 : 8 | 12 : 16 | 27 : 25 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 15 | 25 : 20 | 2 : 0
第 3 局 - 7 : 8 | 10 : 16 | 27 : 25 | 3 : 0

首發
Fenerbahce
大主 - 12. Bricio | 小主 - 7. Fatma
大副 - 14. Eda | 小副 - 11. Toksoy
接應 - 9. Vargas
二傳 - 3. Antonijevic
自由人 - 1. Melis

Besiktas
大主 - 17. Kestirengoz | 小主 - 8. Jerkov
大副 - 3. Belien | 小副 - 5. Erkul
接應 - 7. Rykhliuk
二傳 - 4. Karasoy
自由人 - 12. Pinar

Fenerbahce 1.30 : 3.40 Besiktas
3:0 - 3.10 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 11.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.00

世俱賽浙江女排嘅 18 人名單官宣
其中 4 位為內援 , 楊涵玉 , 王夢潔 , 劉晏含 同埋 任凱懿

Besiktas 真係 ... 三局都領先幾分之下都輸
不過睇得出黎 Besiktas 應該同 費內 有得打
所以都係仍然睇好 Besiktas 打 費內 同 GALA 都有衝擊力 !
恭喜費內 !

稍後關心一下歐冠男女排嘅分組 , 期待左好耐

2018 - 2019 歐洲女排冠軍聯賽 分組

A 組
Vakifbank Istanbul [TUR]
Beziers VB [FRA]
Maritza Plovdiv [BUL]
CSM Volei Alba Blaj [ROM] / Allianz MTV Stuttgart [GER]

B 組
Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR]
Dinamo Kazan [RUS]
Hameenlinna [FIN]
Uralochka-NTMK Ekaterinburg [RUS]

C 組
Igor Gorgonzola Novara [ITA]
RC Cannes [FRA]
Minchanka Minsk [BLR]
Budowlani Lodz [POL] / ASPTT Mulhouse [FRA]

D 組
Imoco Volley Conegliano [ITA]
LKS Commercecon Lodz [POL]
SSC Palmberg Schwerin [GER]
Savino Del Bene Scandicci [ITA]

E 組
Dinamo Moscow [RUS]
Chemik Police [POL]
CSM Bucuresti [ROM]
Fenerbahce SK Istanbul [TUR]

2018 - 2019 歐洲男排冠軍聯賽 分組

A 組
Zenit Kazan [RUS]
Halkbank Ankara [TUR]
Knack Roeselare [BEL]
PAOK Thessaloniki [FIN] / United Volleys Rhein-Main [GER]

B 組
Cucine Lube Civitanova [ITA]
Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL]
CEZ Karlovarsko [CZE]
Azimut Modena [ITA]

C 組
Zenit Saint Petersburg [RUS]
VfB Friedrichshafen [GER]
ACH Volley Ljubljana [SLO]
Chaumont VB 52 Haute Marne [FRA] / Vojvodina Novi Sad [SRB]

D 組
PGE Skra Belchatow [POL]
Berlin Recycling Volleys [GER]
Noliko Maaseik [BEL]
Trefl Gdansk [POL]

E 組
Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA]
Arkas Izmir [TUR]
Tours VB [FRA]
Dinamo Moscow [RUS]

劉力賓呢場比賽肯定又得分上雙啦 !
打得實在太好

恭喜 JT 雷霆 3 比 0 完勝東麗箭
25:19 25:18 25:17
劉力賓成為全場得分王 , 20 分
扣球 17 扣 12 中 , 發球 5 分 , 攔網 3 分 , 一傳接球 19 次 , 完美到位 6 次 , 到位 6 次 , 效率 47.4%
Edgar 14 分 , 27 扣 12 中 , 發球 1 分 , 攔網 1 分
聽日下午 2 點 JT 雷霆會對陣長野 , 希望再贏一場

恭喜銀行喺聯賽首場驚險取勝
確實確實呢一班年青球員真係需要多練呀 !
睇得出黎佢地喺整體嘅配合 , 特別係防守都唔夠好
另外喺個人實力方面 , Ebrar 扣球線路嘅掌握有待加強
Tugba 改左跳發之後今場有驚喜 , 發球得分有 8 分
繼續努力 !

2018 - 2019 意大利女排甲組聯賽 常規賽 第三輪

11.04 03:30 Monza 0 : 3 Conegliano (25:27 19:25 19:25)
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 12 | 25 : 27 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 19 : 25 | 0 : 3

首發
Monza
大主 - 12. Orthmann | 小主 - 10. Begic
大副 - 8. Adams | 小副 - 19. Melandri
接應 - 1. Ortolani
二傳 - 9. Hancock
自由人 - 3. Arcangeli

Conegliano
大主 - 15. Hill | 小主 - 17. Sylla
大副 - 5. De Kruijf | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Monza 5.50 : 1.12 Conegliano
3:0 - 21.00 | 3:1 - 15.00 | 3:2 - 11.00
0:3 - 2.00 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 6.00

De Kruijf 正式復出 !!!
今季本來幾睇好 Monza 入意甲前四 , 有 Ortolani , Adams , Hancock 仲有 Buijs
不過 Buijs 手指受傷仲未 come back
連續輸比 Novara 同 科內 , 希望下場對 76 可以贏波啦 !

今晚意甲男排話咁快就黎到第五輪
又有豪門大戰 , Lube VS Trentino !
前面兩輪兩隊都輸左比 Perugia , 所以非常期待 !!!

JT 雷霆以 3 比 0 長野
比分係 25:21 25:22 25:18
劉力賓 15 分再次成為得分王
並獲得本場最佳,最後仲用英文接受訪問
表示球隊努力應戰,個人得分黎自隊友嘅支持
以及答謝到場支持嘅觀眾
JT 少賽一場,暫時喺 V 聯賽排名第四

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 常規賽 第五輪

11.05 01:15 Lube 3 : 2 Trentino (22:25 25:14 22:25 25:20 15:13)
第 1 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 8 | 25 : 14 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 22 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 25 : 20 | 2 : 2
第 5 局 - 2 : 5 | 9 : 10 | 15 : 13 | 3 : 2

首發
Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 12. Cester | 小副 - 13. Simon
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 14. Bruno
自由人 - 17. Balaso

Trentino
大主 - 93. Kovacevic | 小主 - 3. Van
大副 - 11. Candellaro | 小副 - 20. Lisinac
接應 - 4. Nelli
二傳 - 9. Giannelli
自由人 - 10. Grebennikov

Lube 1.40 : 2.75 Trentino
3:0 - 3.50 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 4.50
0:3 - 10.00 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.50

恭喜 Naz , BB 終於出世啦
二媽都懷孕 30 周 , 快啦快啦
Sheilla 生左雙胞胎 , 恭喜恭喜
祝三位銀行隊嘅隊員生活愉快