返回列表 發帖
終於過完三輪 , 而家變成銀行三點攻
就到銀行發圍嘅機會啦
好緊張 !!!

真係 20 比 24 都唔敢 confirm
好緊張 , 贏下第三局 !!!

呢局大家都打得好好
Robinson 好出色 , 換上黎嘅 Ayca 唔錯 , 好在佢今場係自由人
Ozbay 關鍵時候仲敢傳後三比 Robinson , very good !
當然朱朱到目前為止仍然係非常穩定

但裁判黑左朱一分 , 喺開局 2 比 6 嗰球
朱明顯地同網帶有距離 , 但被吹過網擊球 , 呢球太可惡

局尾E家多失誤, Robinson發揮好好, 高難度球都打中

E 家終於比銀行逼到要換自由人 Bagci
希望銀行發球比佢

Robinson 場外大墊調比朱打中
但 Ozbay 喺前排 , 好緊張呢三輪嘅一次攻

Robinson 場外大墊調比朱打中
但 Ozbay 喺前排 , 好緊張呢三輪嘅一次攻  ...
chanchan0909 發表於 2019-4-30 00:46

不同角度慢鏡, 靚到

不同角度慢鏡, 靚到
qwerzx 發表於 2019-4-30 00:49
呢球精彩度滿分 !!!

Ozbay 去後排 , 領先 7 分 , 仲有 3 分 , 絕對主動 ! 加油 !

第三局互有領先好關鍵, 銀行攞到呢局到後面順左,
希望下場係最後一場

未得閒 update 比分
但剛才 Funvic 第二局見到中段被反超以為沒戲
估唔到保到呢局 , 繼續加油 !!!

Sesi VS Funvic 呢場嘅決勝局應該係我見過比分最激烈嘅決勝局
比分完全係交替上升 , 去到 13 平之後 Funvic 再用攔網奪下最關鍵一分 !!!

Funvic !!! 場分反超前
勁開心 !!! 希望下場主場守住機會 !!!

2018 - 2019 俄羅斯女排超級聯賽 總決賽 第三回合

05.01 00:00 Kaliningrad 0 : 3 Moscow (21:25 24:26 21:25) [勝場大比分 - 0 : 3]
第 1 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 24 : 26 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 21 : 25 | 0 : 3

首發
Kaliningrad
大主 - 8. Voronkova | 小主 - 6. Kutyukova
大副 - 18. Podskalnaya | 小副 - 5. Orlova
接應 - 10. Cleger
二傳 - 17. Zivkovic
自由人 - 9. Galkina

Moscow
大主 - 16. Havelkova | 小主 - 6. Shcherban
大副 - 3. Efimova | 小副 - 13. Fetisova
接應 - 8. Goncharova
二傳 - 18. Ognjenovic
自由人 - 7. Raevskaia

Kaliningrad 2.62 : 1.44 Moscow
3:0 - 8.00 | 3:1 - 7.00 | 3:2 - 6.50
0:3 - 3.40 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.75

2018 - 2019 俄羅斯女排超級聯賽 季後賽 總決賽 賽果

Dinamo Moscow [1] 3 - 0 Kaliningrad Lokomotiv [2]

第一場 04.26 00:00 Moscow 3 : 0 Kaliningrad  (25:17 25:11 25:22)
第二場 04.27 00:00 Moscow 3 : 2 Kaliningrad  (27:25 16:25 22:25 25:19 15:10)
第三場 05.01 00:00 Kaliningrad 0 : 3 Moscow  (21:25 24:26 21:25)

我完全遺忘左呢場比賽 , 遺憾見證苦瓜奪冠
恭喜 Moscow , 埋單計今季六戰火車頭全部勝出
恭喜火車頭 , 拎到第二名都唔差 , 而且下季有得打歐冠
苦瓜明顯比紫薇技高一籌 , 但塞隊兩位二傳嘅對決真係幾有看點 , 必定會睇返呢場比賽

2018 - 2019 巴西男排超級聯賽 總決賽 第三回合

05.01 08:30 Sesi 2 : 3 Funvic (25:20 23:25 25:27 30:28 13:15) [勝場大比分 - 1 : 2]
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 4 : 8 | 15 : 16 | 23 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 3 : 8 | 13 : 16 | 25 : 27 | 1 : 2
第 4 局 - 5 : 4 | 14 : 16 | 30 : 28 | 2 : 2
第 5 局 - 4 : 5 | 9 : 10 | 13 : 15 | 2 : 3

首發
Sesi
大主 - 12. Lipe | 小主 - 5. Lucas
大副 - 16. Eder | 小副 - 17. Gustavo
接應 - 1. Alan
二傳 - 7. William
自由人 - 8. Murilo

Funvic
大主 - 10. Conte | 小主 - 8. Lucarelli
大副 - 14. Otavio | 小副 - 16. Lucas
接應 - 1. Leandro
二傳 - 7. Raphael
自由人 - 17. Thales

Sesi 1.80 : 1.90 Funvic
3:0 - 5.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 5.00 | 2:3 - 5.00

繼續全力支持 Funvic !!!
希望可以喺主場奪冠

女排亞俱賽今日會打埋最後一輪小組賽
之前話會好激烈 , 但各隊大牌都陸續唔參加
比賽又變得無咩野睇 , 得返天津同春武里有啲睇頭
但春武里首輪爆冷輸朝鮮
睇下今日對久光可唔可以爭返個小組第一

今晚又係一晚嘅世界大戰
又遺憾地要放棄波超
意甲第一輪決賽都係今晚打 , 都係尷尬時間 , 點揀好呢

男排估最終 Perugia 3 - 0 Lube , Leon 嘅能力真係太強 , 經常幫球隊扭轉劣勢 , 太強勁

Perugia 3 - 1 Lube
10.07 意大利超級盃銅牌戰 Perugia 1 : 3 Lube
11.01 聯賽第四輪 Lube 0 : 3 Perugia
01.13 聯賽第十七輪 Perugia 3 : 1 Lube
02.11 意大利盃決賽 Perugia 3 : 2 Lube

女排估最終 Conegliano 3 - 1 Novara , 其實兩人隊勢均力敵 , 有機打滿五場 , 但 Conegliano 體能上佔優

Conegliano 2 - 2 Novara
10.11 意大利超級盃決賽 Conegliano 3 : 1 Novara
11.29 聯賽第四輪 Conegliano 1 : 3 Novara
01.27 聯賽第十七輪 Novara 0 : 3 Conegliano
02.04 意大利盃決賽 Novara 3 : 2 Conegliano

2018 - 2019 意大利女排甲組聯賽 總決賽 第一回合

05.02 00:00 Novara 0 : 3 Conegliano (15:25 20:25 15:25) [勝場大比分 - 0 : 1]
第 1 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 15 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 20 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 13 : 16 | 15 : 25 | 0 : 3

首發
Novara
大主 - 14. Bartsch | 小主 - 4. Plak
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 17. Veljkovic
接應 - 18. Egonu
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 11. Sansonna

Conegliano
大主 - 17. Sylla | 小主 - 15. Hill
大副 - 5. De Kruijf | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Farbis
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Novara 1.83 : 1.83 Conegliano
3:0 - 6.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 4.75

2018 - 2019 波蘭男排超級聯賽 總決賽 第二場

05.02 02:30 ONICO Warszawa 0 : 3 Kedzierzyn-Kozle (22:25 24:26 22:25) [勝場大比分 - 0 : 2]
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 24 : 26 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 22 : 25 | 0 : 3

首發
ONICO Warszawa
大主 - 22. Penchev | 小主 - 7. Lukasik
大副 - 8. Wrona | 小副 - 11. Vigrass
接應 - 4. Muzaj
二傳 - 6. Brizard
自由人 - 18. Wojtaszek

Kedzierzyn-Kozle
大主 - 15. Deroo | 小主 - 13. Szymura
大副 - 10. Bieniek | 小副 - 9. Wisniewski
接應 - 2. Kaczmarek
二傳 - 6. Toniutti
自由人 - 1. Zatorski

ONICO Warszawa 2.10 : 1.66 Kedzierzyn-Kozle
3:0 - 7.00 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 4.75 | 1:3 - 4.33 | 2:3 - 4.75

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 總決賽 第一回合

05.02 02:30 Perugia 3 : 0 Lube (25:13 25:18 25:18) [勝場大比分 - 1 : 0]
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 8 | 25 : 13 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 18 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 10 | 25 : 18 | 3 : 0

首發
Perugia
大主 - 10. Lanza | 小主 - 9. Leon
大副 - 2. Ricci | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 13. Colaci

Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 12. Cester | 小副 - 13. Simon
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 14. Bruno
自由人 - 17. Balaso

Perugia 1.66 : 2.10 Lube
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.50

手握冠軍點既銀行今晚一定要做好心理準備 放鬆d去面對呢場比賽
面對E家一定會強勢反撲 一定唔好想贏把輸比機會對手
如果比賽拖到第五場誰勝誰負都好難講
希望今晚會係土超本賽季最後一場比賽啦

出面傳言銀行四大外援下個賽季將會四散唔同既聯賽/隊伍 特別希望佢地拎到呢個冠軍結束呢個賽季
我們的總和

手握冠軍點既銀行今晚一定要做好心理準備 放鬆d去面對呢場比賽
面對E家一定會強勢反撲 一定唔好想贏把輸比 ...
Wonders 發表於 2019-5-2 19:02

前幾場比賽都預左輸既心態睇還好,而家有機會贏就開始緊張
追左3個賽季, 希望四大外援有個好賽季結尾

睇完 Novara VS Conegliano 第一場決賽
科內發揮得好精彩 , 用強勁嘅防守同高質量嘅反擊取勝
好多幾乎想像唔到可以救起嘅球都救到
特別係 De Gennaro 連續守起 Egonu 嘅球真係太強
Novara 其實都偶有高質量嘅防守
所以成場比賽睇落比分懸殊 , 但都有好幾球有精彩嘅對抗
而 Novara 都係失誤多 , 因此來回球明顯科內佔優

第三局 Novara 換左二傳 Camera 之後
喺開局形成左僵持階段 , 中段開始 Novara 嘅一啲自身失誤就比左科內機會
開始捉發球捉攔網捉防守 , 後段完全係科內嘅表演賽

而之前帶左一個好想討論嘅話題 , 其實我會好想講多啲呢啲 , 不過可惜 no response
咁就等我自己講啦 , 賽季初其實我覺得 科內 同 Novara 呢兩隊隊伍係幾強勁
賽季初都有提過 , 呢兩隊 + Scandicci 都要注意呀
然後 意大利超級盃 Final + 意大利盃 Final 都係喺常規賽我認為係好好睇好想重溫嘅比賽
replay 返 土耳其超級盃 Final + 土耳其盃 Final 就明顯地無對面咁好睇
但之後又睇好土超係因為其實土超唔弱 , 另外意甲球隊都有佢地嘅痛點
事實證明其實實力差距唔大

而科內明顯地弱嘅地方係面對二人攔網嘅調整攻 , 被發球衝擊時科內嘅進攻就變慢
同埋主攻 , 特別係 Hill 調整攻幾乎更見弱勢
早在八強第一輪前就提過 , 亦都好快出現過呢個問題
但科內其他部分確實強 , 自由人 , 二傳 , 副攻嘅攔網 , 形成左好強嘅高質量嘅防守同反撃
完全分擔左進攻手嘅壓力

而 Novara 強嘅地方係強攻手好多 , 比強攻數一數二強
當中 Egonu 最搶眼 , 就最近幾場 , 都有好幾場奪得 3X 分
其中三場都係喺決勝局打到 deuce , 而且都係喺落後嘅時候 , Egonu 企左出黎
呢三場係 歐冠四強第二場 , 意甲八強第三場 , 意甲四強第四場
都係最關鍵嘅比賽 , 輸左就要返歸嘅比賽 , 所以除左證明左 Egonu 嘅價值以外
要打到咁樣 , 其實都證明左球隊都有唔穩陣嘅地方
實在係太多失誤 , 而且呢種失誤有時候都幾莫名奇妙
打得順時都會打左出界 , 所以話佢夠穩定真係無咩說服力
只能係臨場發揮令到佢地入到黎意甲同歐冠決賽

土超我雖然睇好銀行 , 但我就唔敢諗呢個冠軍係咪會得到
[排超其實北汽第二場贏左 , 就算 2 比 0 領先我都唔敢諗佢地會拎冠軍]
學任凱懿話嘅 , 聯賽真係好熬人 , 因為特別長
想快啲將獎盃放喺自己手上但係又唔敢諗 , 一場比賽可以發生太多事
所以太難預料 , 分分鐘輸左又要再打多一場

以實力特別相近嘅 E 家 同 銀行 , 絕對需要要有打滿五場嘅準備
而且唔好忘記客場一向難打 , 主隊隨時嘅爆發有時擋都擋唔住 , 於是更強調於客隊嘅穩定性
同埋落後嘅時候都唔好放棄 , 每一分都係機會 , 呢個我對於銀行隊有信心
以我熟悉嘅銀行隊 , 佢地喺團隊都有一個好好嘅氣氛 , 就係上下一心嘅嗰種團隊合作

喺前三場比賽 , E 家前半程佔優 , 而喺銀行第二場第二局開局嘅連續防守
我諗 E 家都估唔到銀行咁頑強 , 可以看出銀行部署都係幾好嘅
而 Guidetti 臨場發揮稍遜 , 但喺戰術同技術上嘅指導 , 仲有營造團隊協作嘅氣氛都做得好好
所以銀行呢場贏波 , Guidetti 背後做嘅功課做得好好

我一直諗緊 , 點解銀行會主力發球比 Simge
點解會唔比 Larson 同 金哥 ? 發走佢地一個
Meliha 上黎就可以發佢 , 咁就成功左一半啦
所以就更加唔明白點解係都要發 Simge

後尾明白到 , 一傳最大壓力其實係 Simge
首先替補自由人實在太弱 , 假如 Simge 比銀行發到出事
替補自由人就要上 , E 家更係減弱左攻防體系
銀行就更加係大好機會

另外就係關乎 E 家外援嘅配置
假若將 Larson 同 金哥 其中一個發走
外援名額多左一個 , Gibbemeyer 肯定有得上
E 家副攻較銀行弱 , Beyza 其實都係頂硬上 , 事實上佢發揮都係一般般
所以 Gibbemeyer 上場多多少少都提升左副攻線嘅實力
但假若 Meliha 發揮奇佳 , 再加上 Gibbemeyer
咁就分分鐘係幫左 E 家
所以我覺得 Guidetti 發 Simge 呢個戰術真係做得好好

希望今晚繼續以呢種戰術爭取更多機會

2018 - 2019 土耳其女排超級聯賽 總決賽 第四回合

05.02 23:00 Eczacibasi 3 : 2 Vakifbank (25:16 18:25 25:23 21:25 15:13) [勝場大比分 - 2 : 2]
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 18 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 23 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 21 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 4 : 5 | 7 : 10 | 15 : 13 | 3 : 2

首發
Eczacibasi
大主 - 10. Larson | 小主 - 18. 金軟景
大副 - 4. Beyza | 小副 - 9. Busra
接應 - 3. Boskovic
二傳 - 8. Alikaya
自由人 - 5. Simge

Vakifbank
大主 - 7. Robinson | 小主 - 5. 朱婷
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 15. Karakurt
二傳 - 3. Ozbay
自由人 - 1. Orge

Eczacibasi 1.72 : 2.00 Vakifbank
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.00 | 2:3 - 5.00

咁既狀態...

第一局就打得比較難睇 , 而且好悶
希望第二局打返好啲

今日發球都係仍然係針對住 Simge 呢一點
但金哥有好幾球都幫佢補左 , 如果再係咁
就追住金哥嘅左側發吧 , 要擴大佢接一傳嘅面積
從而可以再有效地發到 Simge 手上

2018 - 2019 俄羅斯男排超級聯賽 總決賽 第一回合

05.02 23:30 Kazan 0 : 3 Kemerovo (25:27 21:25 22:25) [勝場大比分 - 0 : 1]
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 27 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 0 : 3

首發
Kazan
大主 - 1. Anderson | 小主 - 9. Ngapeth
大副 - 4. Volvich | 小副 - 13. Samoylenko
接應 - 18. Mikhailov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 16. Verbov

Kemerovo
大主 - 1. Podlesnykh | 小主 - 3. Karpukhov
大副 - 9. Pashytskyy | 小副 - 15. Tavasiev
接應 - 17. Poletaev
二傳 - 4. Kobzar
自由人 - 14. Kerminen

Kazan 1.08 : 7.00 Kemerovo
3:0 - 1.80 | 3:1 - 3.20 | 3:2 - 7.00
0:3 - 23.00 | 1:3 - 19.00 | 2:3 - 15.00

第二局自我調整之後打得唔差
朱打左好幾個展示個人能力嘅進攻
仲有一個進攻後被攔回嘅推攻
說明朱喺落後一局打非常專注

Orge 表現比第一局好得多
De Iulio 喺需要佢進攻嘅時候亦都拎到出黎 , 值得一讚

美國女排剛公布大名單 , Robinson 以主攻身份進入國家隊
對佢黎講會係好大嘅鼓舞 , 估計佢都未知
暫時第二局佢嘅一傳防守進攻都唔錯

唯一挑剔係發球失誤越少越好

其實呀 , 第三局 E 家喺來回球質量都一般
三邊嘅強攻都唔算有威脅力
所以落後 4 分之下仲有得追
前提把球發好 , 先唔好失誤 !!!

差一點點嘅第三局
第四局繼續努力 , 希望銀行有更多進攻點打出黎
感覺開始有點集中喺朱身上
就算要比朱 , 都希望可以其他點加以牽扯 !

Kazan 0 比 2 Kemerovo , 好冷門

今場憫水啦 攔唔到3邊攻手 特別係larson點打都有渡弱輪

今場憫水啦 攔唔到3邊攻手 特別係larson點打都有渡弱輪
qwerzx 發表於 2019-5-3 00:31
E 家攻手喺今場發揮都唔算係難以招架
因為唔係直接砸地板嘅時候 , 攔網調整一下節奏同位置就唔會咁易被得分
所以其實銀行都需要注意一下攔網 , 被借得太多就越難打

唔敢睇第五局呀

比賽拖入第五局大家要加油
今局Cansu所有傳球思路都要清晰
我們的總和

好的 , 第四局贏下 !
係時候將發球嘅目標放喺兩位主攻身上
加油 !!!

Kazan 最後居然爆冷輸波 , 極度冷門

太集中啦 Ozbay , 全部都係主攻得分
有機會給快就要比快 !!!

第五局果然領先 10:7 之後抽筋
13:13 個度好可惜 唔記得換返Karakurt
中間仲有關鍵分失配
仲玩2人一傳

銀行本賽季第五局魔咒 領先幾多都唔可以放心
又黎一次捱夜到第五局然後輸波

最後 Guidetti 貪心呀 , 想要朱進攻又想要 Kurakurt 嘅進攻
結果兩人接一傳 , 極度冒險嘅戰術 , 結果玩大左
而且成個決勝局真係太過集中於主攻嘅進攻
所以都係老問題 , 太集中就會出事

第五局真係唔好預銀行會贏波 拉開左幾分就黎一堆低級到唔識形容既失誤

啱啱係第四場
星期日係第五場

第五場銀行表現會係點 (又有個五字)
嗯... 有趣
我們的總和

尾局一開始個一傳壓力仲喺 E家度
換上Meliha同大眼都無用
但後段銀行心態擺得唔穩
個壓力去咗銀行度

另外就係Canzu 嘅老問題
調傳實在太恐怖 太貼網啦 寧願佢傳返遠網
分配球亦有問題
第二三局我只係見到朱朱不停扣球
呢個亦關表弟發揮唔好事
睇得出E家對銀行呢個戰術都有所準備

下一場睇吓會唔會將Sloetjes擺返做首發
始終而家接應落後排已經無進攻
多數由Chiara上嚟幫手接一傳
但佢都不是接得好
當唔到位嘅時候
又係將全部波推晒俾四號位
咁樣打法係十份被動
要靠對面失誤先可以過到輪次

點都好,希望下一場兩邊都可以打得好

尾局一開始個一傳壓力仲喺 E家度
換上Meliha同大眼都無用
但後段銀行心態擺得唔穩
個壓力去咗銀行度

另外 ...
stopzi 發表於 2019-5-3 09:42
對於表弟嘅評價 , 我都好難比高分佢
到現時總決賽四場為止 , 佢嘅後攻都係失誤送分 , 前排亦係靠唔住
其實佢仍未夠擔任絕對首發同打滿全場嘅能力 , 手上控制同球感仍有待磨練
佢呢個問題早喺第一場超級盃有略略提過 , 比較遺憾係我覺得佢嘅觸覺仍未有提升

如果係精彩地輸波我都 ok , 但每一次都圍繞一個問題係點解咩波都係集中去一個位呢
而且都證明左幾次其實唔多 work 嘅時候 , 仲要咁樣用呢
Ozbay 傳球唔穩 , 但想先拋開佢傳球嘅穩定性唔講住
都係想講返佢傳球太集中嘅問題

我覺得有一個得失概率嘅概念可以分享一下
我地假設都係傳比朱 , 同時 E 家都會去攔朱
咁好明顯地朱喺呢個情況係好難得分 , 因為被針對
若果換比其他人 , 喺得分嘅概率就大左
呢個係比較理論上嘅野 , 但實質確實係有機會
試諗下有攔網好打定無攔網好打
特別係朱喺到唔一定主要係進攻
分分鐘可以係對方攔網上嘅牽扯
但 Ozbay 打左咁多場 , 我感覺佢未實踐過同埋未了解到呢個理論

Guidetti 最後嘅二人接一傳才係最致命
我就諗唔明點解要表弟做進攻 , 意思唔係叫佢接一傳
而係 Guidetti 難度你會認為 Ozbay 會兩邊傳麼 ?
我諗佢喺嗰個時候都只會想起朱
所以呢個調動好差 , 再者二人接一傳真係好大壓力
仲要喺關鍵分要做呢樣野 , 呢啲用到就運氣好 , 輸左就要負責任
前面大家都打得咁辛苦 , 最後就因為有咁唔合理嘅調動而輸 , 就真係太唔應該啦

下場我估 Sloetjes 應該會報名吧
就算未必係首發都至少係 14 人

2018 - 2019 俄羅斯男排超級聯賽 總決賽 第二回合

05.03 22:30 Kazan 1 : 3 Kemerovo (23:25 25:19 23:25 22:25) [勝場大比分 - 0 : 2]
第 1 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 23 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 11 | 25 : 19 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 13 : 16 | 23 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 22 : 25 | 1 : 3

首發
Kazan
大主 - 1. Anderson | 小主 - 9. Ngapeth
大副 - 4. Volvich | 小副 - 13. Samoylenko
接應 - 18. Mikhailov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 16. Verbov

Kemerovo
大主 - 1. Podlesnykh | 小主 - 18. Nikitin
大副 - 9. Pashytskyy | 小副 - 15. Tavasiev
接應 - 17. Poletaev
二傳 - 4. Kobzar
自由人 - 14. Kerminen

Kazan 1.10 : 6.50 Kemerovo
3:0 - 2.00 | 3:1 - 3.00 | 3:2 - 6.00
0:3 - 23.00 | 1:3 - 17.00 | 2:3 - 12.00

我發現我始終都係唔覺意地支持 Kazan
終於贏下總決賽嘅第一局
希望贏下關鍵一場 !!!

Ngapeth 咁關鍵嘅一分
完全係開網嘅來球居然係食叉燒咁打 ???
點解會完全唔覺得係需要再組織 ?
OMG 難以理解

死啦今次 Kazan 0 比 2 兩個主場都輸曬
Kemerovo 無知名球星 , 但打得好穩定
失誤比較少 , 領先定落後都無將自身整亂
賽前嘅心理準備做得好充份 , 分分鐘都無諗過拎冠軍呢樣野
打一分賺一分嘅心態反而得到成效 !

剛睇左 天津 VS 替補久光
如天津呢啲叫做防守好的話 , 咁替補久光嘅防守真係非常之出色
然後姚迪嘅傳球都係唔舒服 , 看似到位但倒得好快 , 一言難盡 ...

決賽將由 天津 VS 春武里 , 同銀行撞時間 , 聽晚 7 點
可以睇下 姚迪 同 王娜 之間嘅較量

2018 - 2019 波蘭男排超級聯賽 總決賽 第三場

05.05 23:30 Kedzierzyn-Kozle 3 : 1 ONICO Warszawa (25:22 19:25 32:30 25:19) [勝場大比分 - 3 : 0]
第 1 局 - 7 : 8 | 16 : 12 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 19 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 32 : 30 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 19 | 3 : 1

首發
Kedzierzyn-Kozle
大主 - 15. Deroo | 小主 - 13. Szymura
大副 - 2. Bieniek | 小副 - 9. Wisniewski
接應 - 2. Kaczmarek
二傳 - 6. Toniutti
自由人 - 1. Zatorski

ONICO Warszawa
大主 - 22. Penchev | 小主 - 7. Lukasik
大副 - 8. Wrona | 小副 - 11. Vigrass
接應 - 4. Muzaj
二傳 - 6. Brizard
自由人 - 18. Wojtaszek

Kedzierzyn-Kozle 1.20 : 4.33 ONICO Warszawa
3:0 - 2.50 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.00
0:3 - 15.00 | 1:3 - 11.00 | 2:3 - 8.50

2018 - 2019 波蘭男排超級聯賽 季後賽 總決賽 賽果

ZAKSA Kedzierzyn-Kozle [1] 3 - 0 ONICO Warszawa [2]

第一場 04.27 20:45 Kedzierzyn-Kozle 3 : 2 ONICO Warszawa  (25:23 25:21 20:25 27:29 17:15)
第二場 05.02 02:30 ONICO Warszawa 0 : 3 Kedzierzyn-Kozle  (22:25 24:26 22:25)
第三場 05.05 01:30 Kedzierzyn-Kozle 3 : 1 ONICO Warszawa  (25:22 19:25 32:30 25:19)

2018 - 2019 意大利女排甲組聯賽 總決賽 第二回合

05.05 02:30 Conegliano 3 : 0 Novara (25:16 25:23 25:23) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 10 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 2 | 16 : 10 | 25 : 23 | 3 : 0

首發
Conegliano
大主 - 17. Sylla | 小主 - 15. Hill
大副 - 5. De Kruijf | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Farbis
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Novara
大主 - 14. Bartsch | 小主 - 4. Plak
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 17. Veljkovic
接應 - 18. Egonu
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 11. Sansonna

Conegliano 1.36 : 3.00 Novara
3:0 - 3.40 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 4.50
0:3 - 10.00 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.50