返回列表 發帖

世界女排聯賽 2018 決賽周 小組賽 第三場

06.28 15:00 塞爾維亞 2 : 3 土耳其 (25:20 21:25 18:25 25:18 14:16)
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 21 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 18 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 18 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 4 | 10 : 7 | 14 : 16 | 2 : 3

首發
塞爾維亞
大主 - 19. Milenkovic | 小主 - 20. Blagojevic
大副 - 15. Stevanovic | 小副 - 16. Rasic
接應 - 18. Boskovic
二傳 - 4. Zivkovic
自由人 - 17. Popovic

土耳其
大主 - 9. Meliha | 小主 - 7. Hande
大副 - 14. Eda | 小副 - 16. Gunes
接應 - 13. Boz
二傳 - 12. Ozbay
自由人 - 2. Simge

塞爾維亞 1.33 : 3.25 土耳其
3:0 - 3.20 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 11.00 | 1:3 - 8.00 | 2:3 - 6.50

塞隊第二局 19 比 18 嘅呢分好精彩

又係 12 比 9 之下贏波
土耳其喺逆境之下打得真係好好
恭喜土耳其 , 暫時仍然保留出線希望

美国赢塞尔维亚 塞尔维亚出局.....塞尔维亚4局内赢美国 美国出局....塞尔维亚3:2赢美国 三队都是3分 那就比小分了....这样看来 土耳其才是最有优势的

土耳其驚險嬴左塞

美国赢塞尔维亚 塞尔维亚出局.....塞尔维亚4局内赢美国 美国出局....塞尔维亚3:2赢美国 三队都是3分 那就比 ...
youfuqi 發表於 2018-6-28 17:29
畢竟後面唔係自己打
但係如果塞贏 3 比 2 , 一比小分土耳其就無優勢啦
始終小分都係唔係大過 1 , 只係得 0.981
塞美兩隊如果比分都打得好緊湊嘅時候 , 一齊過呢個數唔難

今日睇完全場塞土
首先塞隊兩個主攻 Milenkovic 同 Blagojevic 嘅一傳差到
跟住進攻打嘅線路好死
就靠 Boskovic 打 , 令到佢今場 82 扣
仲有蛇姐換上黎都無起作用 , Busa 發揮得最好
Rasic 今場打 3 號位都失誤唔少
一黎佢自己狀態唔好
二黎二傳無論 Zivkovic 定 Antonijevic 都傳得好一般
經常性同攻手配唔上
全場有階段性打得好嘅情況
都有打得好差嘅時候 , 起伏好大

土耳其今日做得最好嘅應該係 Guidetti 嘅指揮以及適時嘅換人
用 Ebrar 換走 Boz 之後土耳其發揮得非常出色 , 敢打敢殺
Ercan 換走 Meliha 都起到作用
最應該加許嘅係 Eda , 一直都好穩定
發扣攔都有貢獻 , 仲有前排小球處理 , 後排仲有防守
一到關鍵分佢上前排大家嘅應該都放心
果不其然佢嘅進攻救賽點 , 仲有攔網得分 , 真係好勁 !

世界女排聯賽 2018 決賽周 小組賽 第四場

06.28 19:15 巴西 3 : 0 荷蘭 (25:16 25:17 25:23)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 10 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 17 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 23 | 3 : 0

首發
巴西
大主 - 10. Gabi | 小主 - 13. Amanda
大副 - 20. Ana | 小副 - 5. Adenizia
接應 - 16. Tandara
二傳 - 9. Roberta
自由人 - 17. Suelen

荷蘭
大主 - 6. Grothues | 小主 - 11. Buijs
大副 - 3. Belien | 小副 - 7. Juliet
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 14. Dijkema
自由人 - 1. Knip

巴西 1.28 : 3.50 荷蘭
3:0 - 2.87 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 4.75
0:3 - 13.00 | 1:3 - 9.00 | 2:3 - 7.50

荷蘭咁就可以執野走了

奇妙電視 77 台星期日會直播世界女排聯賽嘅季軍戰同冠軍戰
非常好嘅安排 終於有一年電視台會播決賽

2018 - 2019 歐洲男女排冠軍聯賽 確定 18 隊入圍隊伍

今屆男女排嘅歐冠應該都會非常激烈
女排暫時見到 土耳其 3 隊 + 意大利 3 隊 嘅陣容都好強
男排都係有好多強隊入圍 , 期待 11 月份嘅分組

亞洲區 U17 U19 嘅女排年齡組比賽過後
接住嘅係 U18 嘅男排年齡組比賽
今屆 U18 會喺伊朗舉行
中國小組賽第一個對手係日本
會喺香港時間夜晚 7 點 30 分舉行
希望會有好成績

奇妙電視 77 台星期日會直播世界女排聯賽嘅季軍戰同冠軍戰
非常好嘅安排  終於有一年電 ...
chanchan0909 發表於 2018-6-28 20:53

好消息!可以睇電視唔洗屈住係電腦細mon睇

好消息!可以睇電視唔洗屈住係電腦細mon睇
stephybest 發表於 2018-6-29 08:03
終於有一年會有香港電視台直播總決賽
其實真係覺得 奇妙 或者 viutv 可以搞一條體育頻道 , 絕對有市場 !!!
viutv 播世界盃而家幾乎每場都有 10 點以上收視英格蘭對巴拿馬呢場仲要平均 17 點 , 最高 21 點 , 可見體育市場喺香港真係鍾意睇
女排喺香港咁有市場 , 過往收視數據都唔差 , 點都值得播
所以希望黎緊世錦賽奇妙電視都會播 , 亞運會唔知邊個投到呢 , 都想睇

2018 - 2019 歐洲男女排冠軍聯賽 確定 18 隊入圍隊伍

今屆男女排嘅歐冠應該都會非常激烈
女排暫時見到  ...
chanchan0909 發表於 2018-6-29 07:51

这是什么比赛

今屆世錦賽應該會比上屆爭奪得更激烈
初心傷過
重新再跳

这是什么比赛
youfuqi 發表於 2018-6-29 09:54
簡稱歐冠
排球聯賽之中最頂級最矚目嘅比賽
其中朱婷率領嘅 VakifBank 已經連續兩屆成為呢個比賽嘅冠軍
男排更係巨星雲集,有好幾隊都無太大漏洞
觀賞性十足
MiRi 發表於 2018-6-29 10:44
暫時都係平分秋色,都有漏洞,都有得打

MiRi 發表於 2018-6-29 10:44

对 上届强弱分化明显  而且分组特别是AD完全一边倒局势今次的AD BC都有悬念

世界女排聯賽 2018 決賽周 小組賽 第五場

06.29 15:00 美國 3 : 0 塞爾維亞 (29:27 25:22 25:19)
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 8 | 29 : 27 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 25 : 22 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 13 | 25 : 19 | 3 : 0

首發
美國
大主 - 10. Larson | 小主 - 14. Bartsch
大副 - 16. Akinradewo | 小副 - 6. Dixon
接應 - 12. Murphy
二傳 - 3. Lloyd
自由人 - 23. Robinson

塞爾維亞
大主 - 19. Milenkovic | 小主 - 20. Blagojevic
大副 - 11. Veljkovic | 小副 - 16. Rasic
接應 - 18. Boskovic
二傳 - 4. Zivkovic
自由人 - 17. Popovic

美國 1.44 : 2.62 塞爾維亞
3:0 - 3.75 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.50
0:3 - 9.00 | 1:3 - 7.00 | 2:3 - 6.00

暫時兩隊頭兩局都幾激烈
美國隊喺傳球方面稍為輸蝕左少少
紫薇今日傳得可以嘅
一傳都受到衝擊
不過塞隊自身一傳都唔好 , 越到關鍵分越靠唔住
另外嘅係兩位主攻嘅進攻都係難有作為
困難球都係單靠 Boskovic 突破

喺到恭喜 中國 , 美國 , 巴西 同埋 土耳其 晉級四強

塞隊應該都輸得心服口服
首先自己一傳保障做得唔好
快攻無法支援隊伍 , 就 Boskovic 一個
亦都難怪 Terzic 一直唔換 Busa
上場後嘅進攻比 Milenkovic 同 Blagojevic 更弱
其實今日發扣攔嘅表現都好過美國
但係失誤足足送左一局出去
而美國只得 9 分 , 都係突顯左而家塞隊喺技術上嘅不足

世界女排聯賽 2018 決賽周 小組賽 第六場

06.29 20:30 中國 0 : 3 巴西 (20:25 22:25 22:25)
第 1 局 - 8 : 5 | 9 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 22 : 25 | 0 : 3

首發
中國
大主 - 2. 朱婷 | 小主 - 10. 劉曉彤
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 17. 顏妮
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 16. 丁霞
自由人 - 15. 林莉

巴西
大主 - 10. Gabi | 小主 - 13. Amanda
大副 - 20. Ana | 小副 - 5. Adenizia

中國 2.20 : 1.61 巴西
3:0 - 7.00 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 4.75 | 1:3 - 4.33 | 2:3 - 4.50

OH 嚴重卡輪 , 打左個 1 比 12
先保證一傳比較重要 !

楊貴妃帶去,但係又唔上場,咁請問帶3個接應去做咩呢?仲諗住等佢出醜於人前,然之後逼Jenny放棄佢

世界女排聯賽 2018 決賽周 小組賽 賽果

小組賽第一輪
06.27 15:00 美國 3 : 2 土耳其     (17:25 21:25 25:21 25:15 15:11)
06.27 19:15 中國 3 : 1 荷蘭      (20:25 25:21 25:22 25:18)

小組賽第二輪
06.28 15:00 塞爾維亞 2 : 3 土耳其   (25:20 21:25 18:25 25:18 14:16)
06.28 19:15 巴西 3 : 0 荷蘭      (25:16 25:17 25:23)

小組賽第三輪
06.29 15:00 美國 3 : 0 塞爾維亞    (29:27 25:22 25:19)
06.29 20:30 中國 0 : 3 巴西      (20:25 22:25 22:25)

小組最終排名
A 組 - 1. 巴西 2. 中國 | 3. 荷蘭
B 組 - 1. 美國 2. 土耳其 | 3. 塞爾維亞

冠軍之爭應該係美國巴西,兩邊都攻防流暢,
中國睇下執唔執到個季軍啦。。一傳飛到咁,二傳又死傳4號位,完全激活唔起其他點

冠軍之爭應該係美國巴西,兩邊都攻防流暢,
中國睇下執唔執到個季軍啦。。一傳飛到咁,二傳又死傳4號位,完 ...
stephybest 發表於 2018-6-29 22:16

丁霞廢左個副攻同接應 第三局幾乎無比大花蕾球
換上雙宇後傳比小蘋果嘅球好打左
同埋估唔到筐筐今晚唔出場 竟然唔係留佢黎打巴西

同埋估唔到筐筐今 ...
patrick1029 發表於 2018-6-29 22:22

留住楊貴妃嚟做咩……三個接應意義在哪?

主要喺兩個環節出現嚴重嘅問題
第一個係發球太弱 , 巴西穩穩嘅一傳到位
佢嘅戰術組織打得好流暢
縱使最後先發力 , 但都為時已晚
而巴西就幾乎一直都喺發球上面做功夫
所以第二個問題就係一傳 , 全場到位嘅一傳寥寥可數
一攻就已經係暴露性強攻
巴西移動攔網好 , 要攔死只得一個點嘅進攻唔難

其實有發球 , 中國攔網方面就會黎得得心應手
但無左發球 , 就無左攔網
以中國嘅一傳同防守質量
要頂住佢地嘅發球同快速嘅防反能力根本無可能
所以全場比分即使領先
但其實都會係捱打

stephybest 發表於 2018-6-29 22:27
其實都唔使執著帶邊個
教練組自有佢嘅原因
就算其他隊帶黎嘅隊員都唔係全部上曬
荷蘭帶三二傳 , 土耳其帶三個自由人 , 就算輪流上都唔夠時間用 , 巴西大把人都無上過場

说真的这个周期 中国真的比不过 那几只强队…

stephybest 發表於 2018-6-29 22:27

考察隊員 二傳都要考察但無奈quota有限
唔知諗住留到筐筐幾時出場

说真的这个周期 中国真的比不过 那几只强队…
youfuqi 發表於 2018-6-29 22:43
其實中國都係有方法而且係可以壓制到對手
只係當發揮唔到自己嘅長處 , 就會全部環節相繼受挫

但縱觀各個隊嘅技術水平 , 可以反思一下點解其他隊嘅發揮可以展現到咁好嘅技術
跟住又會自然地去回望一下中國嘅聯賽同頂級聯賽嘅水平
國內球員同國外球員嘅成長速度更見差距
而未來嘅中國隊又會去到咩嘅一個技術程度
可以睇睇 U17 U19 嘅成績同有無好苗子
只想講一切都係有因果 , 如果成個培養模式唔夠系統化
都係好容易會跌返落黎

同埋估唔到筐筐今 ...
patrick1029 發表於 2018-6-29 22:22

曾春雷個條千年大斜線,巴西好易就捉到路

唔知會唔會係一個新觀點 聯賽水平同國外脫軌既情況下 冇一隊省隊跟得上國際主流打法
今日大部分時間中國隊既發球都係發比自由人蘇倫
去到第三局差唔多埋單先發比巴西主攻 最後都太遲
因為Jenny曾經講過國內冇一隊聯賽係打得快 會唔會係教練組特登要求發比自由人 (正常情況下教練組見蘇倫接得咁穩既時候 都唔會再要求發比自由人 等對方一傳到位打快 拉開)
等朱朱以外既小隊員見下人地點打 (諗返起預賽輸左後李盈瑩覺得韓國打得好快 好似好孤柳寡聞咁)

如果一場無關痛癢既小比賽都睇唔開就不如唔好睇啦
今年既重中之重係九月 唔係依家 要信呢個團隊兩個月後一定會有質變 之後一定會更加好
最重要既一點係今屆大家既水平差唔多 冇一家獨大 有機會架

另外小袁既移動攔網都唔好呀 要再比d心機啦
我們的總和

其實中國都係有方法而且係可以壓制到對手
只係當發揮唔到自己嘅長處 , 就會全部環節相繼受挫

但縱觀各個隊嘅技術水平 , 可以反思一下點解其他隊嘅發揮可以展現到咁好嘅技術
跟住又會自然地去回望一下中國嘅聯賽同頂級聯賽嘅水平
國內球員同國外球員嘅成長速度更見差距
而未來嘅中國隊又會去到咩嘅一個技術程度
可以睇睇 U17 U19 嘅成績同有無好苗子
只想講一切都係有因果 , 如果成個培養模式唔夠系統化
都係好容易會跌返落黎
chanchan0909 發表於 2018-6-29 23:25

等於荷蘭既一傳唔係咁痴線都一樣可以壓制到中國一樣

Jacz 發表於 2018-6-29 23:54

荷蘭既攔網都唔係幾跟得上中國
Lonneke賽後仲話已經研究埋點防朱婷 都執行唔到出黎
我們的總和

呢場輸3-0確實幾令人意外
巴西今日算能夠限制朱婷
發球追發佢 令到一傳唔多到位 就唔能夠組織快攻
巴西副攻只需要欄2/4號位
但兩位對角主攻/接應們 都無強攻實力
所以容易比人防起/欄死

其他環節已經老生常談 欄網,一傳,攻傳失配 etc.
聽日都唔太大期望
打返自己既水平就算

唔知會唔會係一個新觀點 聯賽水平同國外脫軌既情況下 冇一隊省隊跟得上國際主流打法
今日大部分時間中國隊 ...
Wonders 發表於 2018-6-29 23:54

其實如果聯賽少d大魚腩球隊, 唔洗浪費時間研究同備戰d嬴硬既比賽,再而多番d外援, 好似16-17四川同河南隊, 15-16福建, 水平未必同國外即刻接到軌, 但起碼唔會負增長lol

里奧時間jenny就被大讚栽培新人方面勁, 但去到宜家第二年好似都未成功到, 得王yy稍為好dd, 其他人都有勁大漏洞, 反而土耳其轉左教練之後進步明顯, 真係要睇未來三個月jenny點搞。

一傳方面都喺成個VNL睇到依家國家隊需要有4人輪流接一傳, 先可以冇咁大壓力接得好少少。可見朱婷對角既一傳重要性, 幾位保障型主攻隨時有機會上到世錦賽尾班車HAHAA...

曾春雷個條千年大斜線,巴西好易就捉到路
Jacz 發表於 2018-6-29 23:52
曾曾嘅進攻手段比前幾年已經多左好多
已經唔係只打大斜線
今日大部分時間中國隊 ...
Wonders 發表於 2018-6-29 23:54
我覺得尋晚發球嘅問題係在於性能唔夠
發出去嘅球慢 , 就算發比 Gabi 或者 Amanda 相信都會係一傳到位然後有效地組織進攻

其實真係有 D 難以理解隊員對於世界排壇嘅打法嘅唔了解
係咪真係完全無睇過 歐冠 , 土超 , 意甲 同 巴超 ???
如果真係從無睇過咁真係難怪會覺得南韓打得好快 ...
Jacz 發表於 2018-6-29 23:54
同意
Lonneke賽後仲話已經研究埋點防朱婷 都執行唔到出黎 ...
Wonders 發表於 2018-6-30 00:05
其實荷蘭對於朱朱嘅攔網已經夠成功 , 超多攔網有效撐起 , 仲要係起跳時間完全準確
之後中國可以喺困難到走返出黎 , 先係攔網起到作用 , 然後發球一直搵前面得分最多嘅 Buijs
兩方面嘅環節開始加強左之後 , 荷蘭打得都唔太清楚 , 朱朱嘅進攻都打得相對容易
其實如果聯賽少d大魚腩球隊, 唔洗浪費時間研究同備戰d嬴硬既比賽,再而多番d外援, 好似16-17四川同河南隊, ...
skyhorse1111 發表於 2018-6-30 00:46
關鍵都係自己隊嘅水平
好似江蘇隊咁一傳到位都打得咁慢 , 輸左咁多次成個戰術體系都無實質改變
就算有外援對佢地黎講都唔會有太大分別

另外中國二傳都係一個好大嘅短板 , 目前只要丁霞傳波會見到速度
其他都係一般 , 睇完佢地然後再睇下 Lloyd , Dijkema , Naz , Nootsara , 苦瓜 ... 傳球嘅轉換速度
里奧時間jenny就被大讚栽培新人方面勁, 但去到宜家第二年好似都未成功到, 得王yy稍為好dd, 其他人都有勁大 ...
skyhorse1111 發表於 2018-6-30 01:21
因為今屆新人真係差
差嘅程度連 Jenny 都覺得難教 , 有 D 理論佢地聽完都唔明
土耳其除左 Boz 同 Ercan , 其他都係黎至豪門隊
每日都有高水平嘅訓練 , 成個賽季 50 場比賽
有幾個都係今年先入國家隊 , 但已經有驚人嘅成長速度
戰術組織真係好成熟 , 又有拼勁
Guidetti 亦都真係好有料 , 所以土耳其未來幾年嘅成績估計會有實質嘅提升

Lonneke賽後仲話已經研究埋點防朱婷 都執行唔到出黎 ...
Wonders 發表於 2018-6-30 00:05

荷蘭攔網係強隊中不嬲排倒數即使係咁廢既一傳都攔網之下,強國打親荷蘭都冇邊次係贏得輕鬆  

世界女排聯賽 2018 決賽周 準決賽 第一場

06.30 15:00 巴西 0 : 3 土耳其 (23:25 23:25 22:25)
第 1 局 - 8 : 7 | 13 : 16 | 23 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 14 : 16 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 4 : 8 | 12 : 16 | 22 : 25 | 0 : 3

首發
巴西

土耳其
大主 - 9. Meliha | 小主 - 7. Hande
大副 - 14. Eda | 小副 - 16. Gunes
接應 - 13. Boz
二傳 - 12. Ozbay
自由人 - 2. Simge

巴西 1.12 : 5.50 土耳其
3:0 - 2.10 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 6.00
0:3 - 21.00 | 1:3 - 15.00 | 2:3 - 11.00

有無順少少嘅link

有無順少少嘅link
stopzi 發表於 2018-6-30 15:15
我睇緊 cctv !

土鸡的副攻艾达 太厉害了

Wow火雞領先啵

世锦赛bc组 合并 真的不好打 场场恶战

土耳其開局打得好放 , 無壓力嘅心應去打
發球同反撃球都打得好好
Ozbay 傳球進攻點分得好散
局尾巴西連續追分 , 肥坦真係好夠膽打
睇睇第二局會打成點