返回列表 發帖
發夢都估唔到巴西居然輸俾德國
酷愛903 發表於 2018-5-16 14:03

現在的巴西已今非昔比,加上德國隊不弱,絕對有能力贏巴西!!

美國今個週期弱左唔少
不過要睇GLASS世錦賽回唔回歸
中國今次世錦賽要把握好機會
希望三連冠達成 ...
MiRi 發表於 2018-5-16 16:09

個人認為中女世錦賽最大對手是村姑和風車,巴美已經走下坡路!!

今日南韓確實超水準
中國嘅節奏完全跟唔上南韓

眾所周知南韓發球一直很強
所以都估到一傳唔會接得好
而且 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-17 21:04

李盈瑩的一傳真係唔係好得,她又没有朱婷那種自保進攻得分能力!!
估計世錦賽還是朱朱和寶寶主打主攻線,李盈瑩有可能被Jenny放在接應位!!

中韩比分打到好似比賠率操控咁
因為我唔相信中國會差到咁
又估唔到奶罩可以贏到村姑
真係各種連環套 ...
MiRi 發表於 2018-5-18 11:08

昨晚那場中韓戰賽果真係令人非常震驚,賽前誰人估到中女直落三局輸給韓女,而且三局都不過十五分更令人懷疑是否造就韓女小分赢比利時拿亞軍!!

因為被完全壓制
就好似 Jenny 話隊員想拼但拼不出來

巴西嘅防守絕對係厲害 , 喺巴超嘅聯賽經常性前排空網 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-18 12:22

巴西隊可以輸給德國,也可以赢塞女,巴女真係好飄忽

Jenny陰謀論:
輸球係為左比球迷同其他球隊減壓
MiRi 發表於 2018-5-18 14:36

比利時有球員之前帶有歧視亞洲球隊的相片流出,有可能是這樣中女幫韓女力壓比女!!

其實中女三場波中,作為第一次打成年組國際賽的李盈瑩基本上已交了一份合格的功課,她暫時無可能打到像朱婷或金哥這種穩定水平,始終打國際賽要靠累積比賽經驗才能成功,記得朱朱和金哥第一次打國際賽表現都是飄忽不定!!

過有些球員已經完全退步了,大劉就是其中一個例子,她現在好像有點放棄爭取打主力的心態!!

聽聞袁心玥高意劉晏含要去打軍運會,
唔參加澳門站副攻線咪出事
stephybest 發表於 2018-5-19 14:08

最重要是蘋果個位,可以用顏妮頂上,高意大劉現在的實力無乜重要性,胡明媛和段放可以取代她們!!

要睇jenny點部署...首發以老帶新冇問題, 但始終覺得換人保守左少少...幾位一二年級生都無咩持續上場機會. ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-21 02:27

現在中女最怕是那些發球超強的球隊,細劉一傳不穩定,李盈瑩太嫩唔飛走一傳已偷笑,所以澳門站就係要靠框框和自由人多接一傳可補救 !!

去左現場睇
其實前半段李YY表現得唔錯,可以話一個撐起進攻點,但之後俾人攔起一兩個球就開始出現 ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-23 00:58

其實李盈瑩被國內傳媒吹大左,她在國內聯賽能夠得那麼多分主要是無乜人適應其左手打主攻的打法,加上國內接應很弱雞,去攔其四號位進攻效率較差!!
反之國際賽那班球員根本不會怕什麼左手主攻,她們最怕反而是高點及反應快靈活全面型主攻,這正是李盈瑩的缺點!!

個人認為段放今年有可能爆冷取代李盈瑩的主攻位置!!

安排新人登場,郎平坦言達到了鍛煉的目的,同樣也出現了很多的漏洞她說:“在發接方面,我們還是有很多漏洞 ...
Stanley 發表於 2018-5-23 00:31

Jenny很少會這樣直接批評一個球員,可見她非常不滿李盈瑩的表現!!
昨晚李盈瑩的表現確實完全不合格,得19分失18分,這樣的表現真係可以退貨了!!

睇完今晚中女赢泰女這場波後,更加覺得李盈瑩不太適合現在中國隊的打法,我估Jenny有可能放棄她,培養段放成為第四主攻!!

昨晚那場中女對塞女小宇宙在反輪時在四號位進攻打得幾好,有可能是中女嘗試接應在反輪時站在四號位作進攻,那麼大主則準備在二號位進攻!!

U17 女排亞錦賽尋日打完半準決賽嘅比賽
中日韓泰都分別贏下各自嘅對手打入四強
今日將戰一天
聽日會進行準 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-25 08:49

如果朱朱打香港站,我估會out走上海女小張,她還是返回自己的國內排球世界吧!!

場波好悶,日本特色一傳防守串聯好似無哂
Stanley 發表於 2018-5-30 22:04

昨晚日本和意粉打足五局,今日完全無體力去防守和接好一傳!!

希望中女下一站江門站用大花蕾和左手盈打接應,昨晚中女對意粉再一次證明小宇宙和框框對強隊時二號位基本上很難下球,迫住打四號位令朱朱進攻成功率降低。

中國對意粉已經正式成為苦主
stephybest 發表於 2018-6-1 14:17

中女現在仍然對意粉兩個黑妹防不住,但可以參考巴西的打法,那兩個黑妹對住巴西就被攔到披頭散髮!!

而喺之前軍運會排球團隊喺上機前影左一張合照
相中見到 大劉 , 高意 , 唐川航 等人 , 卻未見小袁
未知是否 ...
chanchan0909 發表於 2018-6-1 21:19

笑死,護照去左屎坑。

睇完今場中巴之戰後,真係希望殘廢框可以盡快骨折!!

大家都替補, 一樣咁後生, 就睇到差距,
Li YY在場, 強攻可能好少少, 但對角一傳壓力大好多,
段放張軼嬋有手 ...
skyhorse1111 發表於 2018-6-15 02:14

決賽週Jenny有可能只帶朱朱、細劉和盈瑩三個主攻手,從而會帶三個二傳或三個接應,甚至有可能主攻二傳接應副攻各三個加上兩個自由人的組合!!

唔值得高興既事實只能一點攻
stephybest 發表於 2018-6-27 21:22

我今晚要返夜校無睇直播,稍後睇翻,但朱朱個人拿36分就知又係一點攻!!

估不到中女可直落三局ko巴女,今場李盈瑩和胡銘媛全完達到奇兵的作用!!

其實唔止收貨啦表現好出色
朱朱壓力無咁大 進攻表現明顯都自信咗
相信世錦一定會有其他隊開始研究佢地{:1 ...
stopzi 發表於 2018-7-1 16:57

其實中女在這次世界女排聯賽還是有保留的,如果昨晚對美女用丁霞、李盈瑩和胡銘媛做首發可能已經贏了,感覺昨晚中女對美女主要是練兵,不想過早露底牌,始終中女和美女在世錦賽上是同組的。

男女排出征亞運會 14 人名單

男排
主攻 - 張晨 , 仲為君 , 袁黨毅 , 俞元泰
副攻 - 張哲嘉 , 李睿 , 李淵 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-25 20:29

如果世錦賽仍然選用亞運會14人陣容,那麼副攻只得三人,希望會吧!!國內很多球迷都不明白為何楊方旭次次都入選,但她的表現卻是接近零貢獻!!!

2018年第六届女排亚洲杯将于2018.9.17-9.25在泰国的呵叻举行。 
  中国女排二队19人备战名单:
  主攻 ...
youfuqi 發表於 2018-7-31 13:43

希望陳佩妍能夠在接應位置上跑出,現時中女最缺乏後備人材就是這個位置!!!

恭喜中女重奪亞運金牌,不過美中不足是細劉現在的狀態非常差,今場決賽首發竟然一分都無,上場四强賽又係像夢遊一樣,加上寶寶現在傷勢又唔知怎樣,所以世錦賽主攻線如果只靠朱朱和盈瑩的話會有很大危機感!!!

想問意大利對土耳其賽果如何??

ysys...真係不能輕視歐洲球隊, 意大利同serbia有埋個好既保障型主攻就好無敵,另外土耳其荷蘭巴西美國都好 ...
skyhorse1111 發表於 2018-9-8 00:57

今年世錦賽幾支球隊都好平均,真係好難估邊隊會拿冠軍!!!
我個人認為意粉今年有機會殺入最後決賽,至於決賽對手當然希望是中女

VNL Final中女殘陣一點攻都可以送荷蘭出局
Buijs 同 Plak 兩個一傳都唔穩 Plak既進攻對住幾個強隊 ...
Wonders 發表於 2018-9-8 09:49

土耳其世錦賽最大弱點是大部份球員無乜大賽經驗,對住一些老狐狸球隊會處於下風,始終打大賽唔同一些普通比賽,大賽經驗太重要了!!!

根據世錦賽分組形勢,中女對住意粉和美女可以容許輸波,但一定要赢土耳其、俄羅斯、韓國和泰國等同區球隊才可穩奪那區的頭三强出線打最後六強賽,否則會無緣爭冠軍!!!

寶寶現在的狀態基本上回復到去年大冠軍杯的水平,所以今天中女可以直落三局贏火雞!!

中女出線六強形勢變得理想,最難對付的意美即使打足五局輸,其他全部獲勝都足夠半區三隊之一出線!!

荷蘭驚險取勝 !!! 恭喜荷蘭 !!!
恭喜女神 ! 恭喜 Belien ! 恭喜 Grothues ! 恭喜 Buijs ! 恭喜 Knip ! ...
chanchan0909 發表於 2018-9-30 21:20

雖然風車赢了魔女,但感覺風車已經不再是兩年前奧運時那支高水平的球隊!!!

恭喜塞爾維亞 !
巴西今場未係打出自己嘅水平出黎
塞隊今日狀態幾好 , 但喺好嘅狀態之下機會波打嘅質量如果 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-1 20:27

見到村姑這樣早便出盡狀態,去到六強賽後一定跌watt!!

第三局土耳其仍然未有解決好問題
令到成個比賽過程都打得無太大懸念
恭喜俄羅斯取得勝場  ...
chanchan0909 發表於 2018-10-7 11:14

火雞最大問題是很多球員都是第一次打這樣大賽,在無乜經驗情況下確實打得不知所謂!!

Goncha 確定左左肩受傷回國了
唯有祝福早日康復
希望可以喺歐冠見到 Goncha , 期待黎緊你同苦瓜嘅 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-7 11:56

我想問chanchan今場頂替Goncha那位俄女是否21號??她今日扣球成功率很高,真係估不到!!

小宇今場和上場對泰國扣球速度比以前快好多,真係好似以前巴西的謝拉風格,她這兩場扣球成功率都是全隊最高的!!
其實對意粉個場第一局她也是有這種驚人表現,只可惜keep不到,否則中女有機會赢!!

後面嘅兩局就無時間睇
恭喜巴西拎到一個寶貴嘅勝場
但因為今場少左一分
需要睇下日塞嘅對決至知仲有無機會 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-10 15:00

如果村姑放水給日本赢,巴女肯定又會大吵大鬧,02年中女放水事件仍然印象深刻!!

俄女傷左個主力二傳13號,下場對中女只得一個二傳可用!!!

村姑最喜歡打假波,以前大小賽事都試過!!

明天如果意粉出盡力赢了美女,不知道中女會否出副選幫俄女出線??

不過老實講,我會覺得半主力出戰會好d,始終替補七人到依家都未見到任何狀態,郎家軍一如既往都好需要板 ...
skyhorse1111 發表於 2018-10-10 23:34

我覺得如果先打的美女贏了意粉,中女如果不爭小組第一可以全出副選打俄女,但如果美女輸了,那麼就不知會否放俄女出線,始終放生一隻老虎(美女)打六強賽比較有危機,加上班主力已打了多場比賽,萬一受傷就大件事!!!

冇計錯嘅話應該巴西要3-0, 3-1贏日本,六強中國先可以避開serbia?
skyhorse1111 發表於 2018-10-11 17:09

其實我都想知道中女現在第二名出線,會否出現中意塞同組情況??

睇完美意嘅比賽 , 恭喜意大利獲勝
場上感覺美國真係打唔過意大利
進攻方面贏太多 , 而且其他方面都做得比美 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-11 17:12

美女自玻璃小姐退出後,最弱就是二傳這個最重要位置!!

中美整體實力在荷蘭之上,如無意外可入四強!!

意塞更加遠高於日本,但最想日女打敗經常打假波不知所謂的村姑爆大冷入四強!!

官方赛程出来了 周日下午场对美国
周二晚场 压轴对荷兰

反而日本比赛在周日和周一 ...
youfuqi 發表於 2018-10-12 00:35

星期日下午和星期二晚上中女打比賽,這是黃金時段,很多人都可透過企鵝睇到直播,希望奇妙直播這兩場波就更加好!!!

今個中女好大機會輸比美女,其實打俄女早應該收起主力讓她們休息打六強賽,現在班主力個個都好似無乜狀態和體力,如果最後中女輸給荷女將被淘汱,Jenny好大機會被狂插!!!!

第四局大心臟 , 就睇拼勁同膽量啦
決勝局加油 !!!
chanchan0909 發表於 2018-10-14 17:18

上次因為要返夜校無睇中美戰,結果中女直落三局赢!!
今日在電視機前睇左三局心知不妙,決正關機,最後中女赢,所以現在要睇重播,不過直係好開心!!!!!!

你呢 D 人淨係識背後指指點點 , 好似好叻咁
叫你出去做大事肯定死得好慘
chanchan0909 發表於 2018-10-14 17:40

中女赢就得,無論你現在講乜,我心跳比正常人快一倍,唔係好受得刺激!

收皮啦偽球迷
stopzi 發表於 2018-10-14 17:44

我一直是中女超級球迷,不過算數,中女赢就得!!!

咁你睇埋我嘅呢句說話 , 你自己再諗諗啦
我想講嘅係 , 輸贏其實唔係體育嘅魅力 , 比賽所帶出嘅精神先係重點 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-14 17:54

明白!!現在睇睇村姑的波斯貓是否真的有傷在身而攻力減弱,我希望日女可以赢到一局至兩局!