返回列表 發帖
你認為對於中女來說,意大利抑或塞爾維亞難打D??
酷愛903 發表於 2018-10-15 10:12

我認為對中女來說,現在的意粉較難應付,主因是意粉真係無乜明顯弱點,如果要赢意粉,只有用超水平的發球嚴重破壞十七號黑妹的一傳,然後要三人集中攔另一黑妹!!!

我看了 后面 荷兰终于醒了
第五局比赛耶斯9扣7中 1拦网
今天耶斯 简直打疯了 ...
youfuqi 發表於 2018-10-15 17:35

美女今場輸,其中一個原因是昨天和中女激戰了五局,加上班主力球員年紀偏大,恢復會較慢,所以無乜可能今天有五局的體力。

荷蘭可以大逆轉美國 , 估到荷蘭有機會
但無估到係大逆轉取勝 , 恭喜荷蘭女排同中國女排晉級四強  ...
chanchan0909 發表於 2018-10-15 17:32

今日要打到第五局都估美女會輸,第四局美女體力已經頂唔住!

今年國家隊嘅比賽就黎到最後一日 , 今日之後 , 就真係真正進入新一個聯賽賽季
又有唔捨得 , 但又興奮同期待 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-20 10:21

今日銅牌戰中女希望赢荷女,始終昨日這樣力戰輸球很多人包括我在內心情極度低落!!!
冠軍戰較睇好村姑,但村姑如果出一號打主力就死得了,她的一傳非常得人驚!!

經過今次世錦賽後,估計細劉和大花蕾應該要退出了,始終年紀大,對強隊時作用不大。

現在中女最大問題是接應這個位置,昨日對意粉就係輸在一向無乜自信心的小宇宙下球能力太偏低,但暫時國內好似無乜新人可替其位置,如果中女將來要赢意粉,一定要出一個有下球能力及自信心極高的接應,否則一定唔夠打!!

想問chanchan你覺得身高達192cm的許璐瑤有否打強勢接應的能力??希望她能打出。

Danesi一出道就覺得佢好唔錯
應該話意甲出嚟嘅副攻水平都好好
但今次嘅表現真係好好
有攔網有進攻
而美隊 ...
stopzi 發表於 2018-10-20 12:40

現在中女副攻線只得顏妮頂住,袁心玥完全靠唔住,她兩場對意粉攔網都是零分真係災難級數,大陸很多球迷都狂插Jenny點解在前排唔換走袁用胡或楊試下改變形勢!!

yes , 佢前幾年嗰時都比較中規中矩 , 無一項特別強
但最近一年佢嘅力量強左 , 攔網嘅時候攔得好硬淨 , 不過 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-20 13:14

意粉除了丹尼斯外,記得個二傳馬里諾夫幾年前傳得非常差,好似同姚迪差不多時間出道,可惜人地這兩年突飛猛進,中女很多球員都好似原地踏步,去年被Jenny看中的副攻高意今年更大倒退,真係唔知點解搞成這樣???

咁簡單嘅問題,好明顯就係胡同楊都未上得大場面,前者攔網高度係堅弱,後者進攻同攔網判斷都未到家,叫佢 ...
skyhorse1111 發表於 2018-10-20 15:21

如果顏妮將來退出後,中女可能連歐洲二流保加利亞都贏唔到

如果副攻無乜攔網好的新人,攔網好而且進攻唔差的楊舟有機會重新跑出,顏妮就是一個好例子了!!!

恭喜曬女排獲得銅牌
chanchan0909 發表於 2018-10-20 17:42

今日中女終於打出整體較平均的水準,始終風車的弱點比意粉大好多!!

恭喜村姑首奪大賽冠軍!!!

意粉兩條黑妹哭死當場,正!!!

意粉班球員在現場淚如潮水,艾格努個樣好似死了父母一樣,真係好正!!!

說實話,中女就算入到決賽都可能打不過今天的村姑,你睇波斯貓的眼神便知道!!

今年的中國聯賽,看好身高達一米九五的左手黑珍珠陳佩妍會極速冒起,從而進入明年的國家隊!!

看好她的原因是她彈跳好,擊球點高,稍後她將進入球員的黃金期,將會越來越成熟!!