返回列表 發帖
YOUTUBE好似無直播!?

係呀
好似整左個 channel 要比錢先有得睇
今晚再瞭解下 ...
想睇唯有去 cctv  ...
chanchan0909 發表於 2018-5-15 16:18

個Channel 好似都要20$ 歐羅
睇緊個個企鵝APP

一個月呀?
stopzi 發表於 2018-5-15 16:38

唔知啊 佢個度話買PACKAGE

第一輪好似無咩看點@@

我買咗呀總括嚟講 我覺得睇live 還不錯 有高清
但有時會無啦啦throwback無咗一兩分睇

而重溫就 ...
stopzi 發表於 2018-5-16 02:31

200$ 睇晒成個賽事 又有HD 都還可以~
係啊 個官網P2 P3數據都無

雖然輸得有D難睇 落後中女表情都放唔開
不過韓國 經驗確係老道一點
新人當吸收經驗 東道主 分站賽輸下都還好
唔好下下都朱婷上場 靠朱婷

成日依賴朱婷都唔work啦,一冇左朱婷個個就亂糟糟
stephybest 發表於 2018-5-17 22:29

岩! 唔得下下靠佢

對 , 呢 D 比賽 , 大家都喺度練兵 , 而且仲要係常規賽
輸左都無咩所謂 , 亦都係好正常嘅情況
最緊要輸得明 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-17 22:48

係呀 依家常規賽輸左 反而係好事
潑一潑冷水
見到自身問題 返去檢討 再改善

坊間確實吹得好勁
出面我見有人話呢個陣派去打巴美都可以贏 ...
但其實真係無咁強 , 而且仲未去到陣容強大 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-18 17:15

完全同意! Jenny講得岩 個陣容真係無咁強
坊間D人就不斷係度吹奏
再者 今年既集訓時間太短 因為內地個聯賽時間長左好多
Jenny只得1個月左右既時間去準備今次比賽
中女既基本功 本身都唔夠火喉/有好多問題
1個月真係想有質既變化都幾困難

下賽季 E家真係星光熠熠
邊攻陣容 真係太強 明顯既短板都係得SETTER

最尾幾分輪次 朱婷 咁岩落左後排
不過成場波 又係靠朱婷
睇見佢都辛苦

兩位接應 進攻表現都唔得
但放眼 國內其他接應 又無乜邊個出彩
曾春蕾堅唔堅持到2020都係個問題
張常寧雖則可以打接應 但係朱婷對角又係個問題

其實球隊問題真係唔少 上年培養既新人 今年進步唔大
今年表現好D既 又咁岩 今年先入隊 唔夠經驗
今年集訓又只得1個月

今日中女對美國
第3局 局尾一度20:15領先 之後連輸10分 呢個都幾令人無奈
又係咁岩朱婷轉左去後排
球隊突然之間跌晒WATT 丁霞攻傳配合亂晒
最後郎平都無晒辦法
球隊問題 睇黎真係好大.. 朱婷對角, 二傳, 接應位,副攻,攔網,攻傳配合,防返球
睇黎外界真係過份樂觀 對於一個月集訓有咁既成果
希望打後 返去真係好好改善

感覺丁丁真係退步咗
以前都無咁多唔到位/倒三角既波一傳唔好仲要傳得咁既波
水平無朱朱咁高既攻手真係好 ...
stopzi 發表於 2018-6-8 15:31

係呀 上年大冠軍杯算係最好發揮 今年真係退步左好多
防守起到既球 比二傳升 都倒三角/唔到位..
真係完全浪費救球..
即使一傳好 都傳唔到好球
替補二傳 又係同樣問題

相反美國真係打得好快
一次攻基本上好容易下球 防守反擊又打得好
中女既副攻完全跟唔到個節奏
副攻無取捨一個點 成日都比人呃左 拼唔到過黎攔網
咁都係反映 內地既聯賽打得太慢 無一對球隊好似美國咁快

非常同意
男女排有時候進攻都難以發力 , 同二傳傳球嘅質量有好大嘅關係
尋日我見有好幾個球傳嘅都特別低 .. ...
chanchan0909 發表於 2018-6-9 10:17

我覺得係 聯賽時間太長 影響集訓既問題較大
導致二傳同其他攻手唔夾 只能以賽代練
內地既聯賽又唔係高水平 球員流動又唔大
二傳配黎配去都個幾位攻手
所以一配其他省隊既攻手就唔適應
同埋 未入選個批年輕二傳 又未夠火喉拉上黎
只能無可奈可 用呢批 有成年隊經驗既二傳

但係本來排超延長左時間
就係通過長時間嘅對抗去提高球員嘅水平呀
如果聯賽係可以幫到隊員提高個人水平 ,  ...
chanchan0909 發表於 2018-6-9 20:56

係呀
雖然樂見聯賽搞得好左D
但係 當中仲有唔少問題要去改善
希望 打後真係 會再改革

今日第1局 2點送3點都算係唔成功
領先都比人追返都幾可惜
由於帶3主攻關係 劉曉彤一傳崩既話 真係無人可換
佢接一傳 唔直接接失已經算好
加上佢都進攻唔算太下球
另一方面 接應小宇進攻都係唔算話好
較容易比人守起, 好記得一球夾得幾靚 打2.5波 都打出界
所以成隊 只能依賴朱婷

土耳其驚險嬴左塞

呢場輸3-0確實幾令人意外
巴西今日算能夠限制朱婷
發球追發佢 令到一傳唔多到位 就唔能夠組織快攻
巴西副攻只需要欄2/4號位
但兩位對角主攻/接應們 都無強攻實力
所以容易比人防起/欄死

其他環節已經老生常談 欄網,一傳,攻傳失配 etc.
聽日都唔太大期望
打返自己既水平就算

今日LYY都打返起、胡名媛都打得好
可以減低左朱婷進攻環節既負擔
希望LYY比心機好好練一傳

日本隊應該唔會保留陣容了 都1/4決賽了
隊隊都想對中女 1方面係因為中女世界第一+奧運冠軍
另外可以測試下自己實力
唔重視成績 保留陣容都唔會派全主力去 > 日本男排都派二隊去

今日中女輸左 有D失落 我一度覺得有機會
第1局 中女慢熱
第2局 胡銘媛尾段上黎發球開2個ACE
第3局 8-6領先 中女氣勢開始上黎
8-7之後突然一攻不下球 卡輪 之後倒水8-12
跟住第4局 18-15都被人逆轉.. 一度以為中女1:3輸
但又力挽到31-29 呢段有D驚喜
到決勝局 開局其實唔錯 防起左唔少球 但防反唔成功 造成對方反擊
其實11-10 關鍵分 發球失誤到11-11 呢分好似轉捩點
15-16分 呢分其實有機會(?)
一號快攻唔成功 對面無防反 朱婷個時係後排 我就諗會唔會比朱婷後攻呢
結果比左六號一對一 但比人防起反擊 15-17

整體黎講 中女得分著重朱婷顏妮 其他點 無分擔到
後備力量又唔夠強 2換3唔成功 有D感覺 無人可換
畢竟今年聯賽太長 球員又太多傷患 集訓時間又太短
新人又無咩邊個冒起 12號又唔夠經驗
上年培養既新人 個個今年都無咩進步
造就左今屆無得沖擊頭兩名
仲記得2014年輸比美國後 都覺得好失落
之後JENNY仲海選一D弱既位置
唔知黎緊會唔會咁做呢

機會好多架其實 , 所以就只能可惜
不過我就無失落 , 因為我知道每一場比賽即使係小組賽都會打得好艱難 , 亦 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-19 21:42

真係! 機會好多 但係自己無捉住
雖然呢屆輸左 但我同樣都會繼續支持佢地~
我係小時候 03-04年開始已經鐘意中女
個陣女排打整體+戰術多變

後尾中女低谷 加上生活忙得制 無咩關注
直到13年 見到JENNY帶 又有朱婷 先開始睇返
15-16年 都無諗過會冠軍 仲記得世界杯0-3美國 都好失落
16 小組賽第四 要對巴西 都打定輸數
但又奇蹟咁嬴到冠軍

今年算係 我賽前唔太睇好既一屆 (但國內球迷+媒體過份樂觀+吹捧)
主要覺得上年浪費左一年 + 今年集訓時間太短 係VNL個時都暴露左好多問題
新老交替做唔到 舊人受傷病影響, 新人又沖唔到出黎   
教練組真係盡晒力~! 次次D球員入隊都要教佢地基本功 好似教BB仔學行咁

JENNY賽前都話 中女都係得六強既水平 係呢個情況下 入到四強都算偷笑

BTW, 今年都仍然得朱婷出到去, 其他人繼續係國內聯賽
其實想進步都幾...主要係個體系問題

地方隊D領導想要成績 又唔敢引外援怕影響全運會
打法又同JENNY有出入 國內比較著重保姆接應
變左主攻多數唔接一傳 接應 進攻又唔強
國內水平唔高 導致上到國際賽 更顯得差
加上重點球員 又比地方隊死用 例如張常寧、丁霞 之類

唔明點解唔俾李YY或者張常寧都接應,
Stanley 發表於 2018-10-19 21:05

用LYY打接應 其實我覺得好難
因為LYY打慣主攻 佢唔同張常寧
張一開始係打接應先
後尾2015年因為惠若琪心臟問題 先比佢試下主攻 (因沙排有接過一傳)
如果張打接應 小宇就要打主攻(呢個位 佢又係唔適應)
LYY打接應 朱+張就要6輪一傳 去賭LYY既2號位進攻
同樣張打接應 主攻係朱+LYY既話 變左朱+張同LYY都要接一傳 (LYY分分鐘連三輪一傳能力都未夠)

呢個教練組應該唔會咁做 主要係佢無打2號位強攻呢個能力

好開心有你呢種嘅球迷喺到
我無你咁早 , 我係倫奧先真正去追每一個比賽 , 但京奧同以前嘅大獎賽 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-19 23:10

係呀 可能係小時候睇 有份情意結係度
即使自己呢幾年 對內地印象麻麻
但都無影響對女排~

睇得出聯賽係想改革 起碼有贊助商 但對技術真係無咩提升

引入外援同放球員出去係好重要
但地方教練目光太短淺 純粹為左自己省隊嬴 又怕影響全運會
搞到無視左國家隊利益

再者 打弱隊又死用國家隊主力 唔比佢地輪休
國家隊睇得上眼既又係替補(例如 胡銘媛,孫海平等)
本身聯賽水平已經唔高 仲要只係得替補
可想而言 進步可以有幾大
自己隊既新人唔培養 指望國家隊幫佢培養

其實最差係聯賽9-14名真係完全無競爭力, 同佢地比賽又要備戰又要遷就對手好慢既進攻節奏, 完全稱唔上高強 ...
skyhorse1111 發表於 2018-10-20 00:08

其實9-14名太弱

一方面唔引內外援 主要係無錢/唔想出錢 又想要成績 邊有可能
三大球之中 排球唔算得到重視 比起足球/籃球
贊助商投資 可能一個賽季又唔續約

所以都係關個錢字事

另外 聯賽1-4名 都唔算高水平 打法又單一
個例子就係 去到亞俱杯 多數都出唔到線 入世俱杯
地方隊連其他亞洲球隊都嬴唔到 點證明自己既水平高!

真係一言難盡 ~~~
不過亞俱盃本身水平都好弱  雖然排超球隊水平唔高 , 但亞排聯嘅組織都有問題

首 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-20 10:04

所以近幾年亞洲水平球隊 愈黎愈弱  歐洲球員水平 愈黎愈提升佢地既賽事都係搞得成功 都係一個因素

經過今次世錦賽後,估計細劉和大花蕾應該要退出了,始終年紀大,對強隊時作用不大。

現在中女最大問題是接 ...
universal 發表於 2018-10-20 11:01

問題係國內強既都拎去培養成主攻 唔接一傳
接應 變左做保姆 接六輪一傳
黃金一代既周蘇紅 六輪一傳 仲可以跑動進攻 好多年都唔會出到一個

現階段國家隊接應 至少要有三輪一傳水平
如果LYY上場 起碼要接五輪一傳
導致進攻下滑

你講既許璐瑤 暫時都係有潛力
我望過佢之前既比賽 好似都唔夠靈活
依家國家隊就係想邊攻手更全面

但係邊攻手近兩年進步不夠
主要係 有實力既唔放出去 又唔引外援
可以睇下小宇, 張常寧 呢幾年進步水平..
20出頭 其實係邊攻手 最應該提升既階段
再睇下朱婷 呢家既能力 已經遠遠扔離好多好多

成日淨係識得掛住成縯分數分組
專心睇比賽好過啦
chanchan0909 發表於 2018-10-20 16:51

哈哈 講得好
其實成績分組 都係之後既事
咁快諗定真係言之過早
仲記得奧運死亡之組 都係咁過

佢真係死性不改
比賽未打就話邊兩隊一支獨秀 , 決賽大熱
之後六強未完就估六強分組 , 其實都唔知 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-20 17:32

哈哈
世錦賽向來多變數 上屆巴西陣容咁強
都半決賽0-3輸美國
如果係強 分係邊組 遇到咩對手都強
咁快諗咁多 真係無用

所以我近年都不停 follow 歐洲嘅聯賽 , 睇得實在好過癮
希望黎緊大家都會留意一下歐冠啦 {:1_114: ...
chanchan0909 發表於 2018-10-20 18:04

係呀 辛苦晒女排+教練組
點都好 呢個只係今週期既第一個三大賽
或者會覺得好不甘 但同樣睇到自己既不足
正如JENNY話 路仲好漫長
就繼續睇落去中女既發展 相信jenny!

世錦真係好難打一嚟賽程長
二嚟好多隊都未係週期完搵到最啱嘅陣容
遇對強隊次數又比較多
所以壓力都幾大
...
stopzi 發表於 2018-10-20 18:08

係呀 要係高密度既賽程下
保持係高峰mode係對隊員壓力大D
呢個都係週期 第一個三大賽
各隊都新老交替 未係最強陣
最完整既陣 就係奧運年

意大利暫時第一局打得唔錯
egonu板板打死咁制 可怕既女人
塞爾維亞1傳做唔好 發球失誤太多

第三局 尾段 塞出現一傳問題

5局大戰

恭喜塞隊~
恭喜朱婷 同顏妮拎到個人獎

排超其實係咪唔想搞啦
又無宣傳,就連真正嘅聯賽直播都無喎
排球之窗無直播,咩咪咕根本睇唔到
第一輪嘅排 ...
chanchan0909 發表於 2018-11-11 19:08

排超本身想望下 之後試左 都睇唔到 仲好似要買VIP 就算數
純粹望下完場D分 之後階段 睇下有無機會關注下
雖然真係無咩看點

係呀咪咕要付費,pptv 如果唔係大陸地區應該要轉 vpn,不過 pptv 一日都係得一場
排球之窗其實都係 link 去 ...
chanchan0909 發表於 2018-11-13 10:27

簽去咪咕呢個咁冷門既APP 真係搞笑
大陸球迷佢地自己睇都覺得麻煩
宣傳又無乜 仲要收錢 真係搵鬼睇
本身已經唔算多人關注
依家 真係睇完場比分就算

好直接地,我覺得段放有違職業道德
衝跳還衝跳,需要識得預計喺近網嘅時候懂得收住腳步
既然已經整親四五個 ...
chanchan0909 發表於 2018-11-14 07:51

佢基本功真係好有問題
一傳又唔係好 進攻仲要長期衝
之前都見過佢扣球前 係勁遠準備
整傷一個都嫌多 仲要整傷幾個..

第二局領先 輸返落去

應該3-0了有D估唔到

而且仲要係最冷門嘅賽果
今屆歐冠真係無幾場估得啱

替補隊員比主力仲要輸得仲快
我預計仲可以有爭持階段
...
chanchan0909 發表於 2019-4-5 01:35

係囉 結果幾令人意外
唯有等下場

好似都好耐好耐銀行歐冠主場無輸過波
所以本來都睇好再下一城,點知 ...

雖然下場都難
話曬仲要 Novara  ...
chanchan0909 發表於 2019-4-5 01:51

係 今季陣容確實 大家都唔睇好
下場肯定更加緊張
睇下係懸崖邊 會唔會有機會..

第三局有D抽

金局都係頂唔住 意大利真係好成功欄防朱婷
無論國家隊定俱樂部
不過局尾一傳都唔靚 二傳又係一個因素
撞岩egonu拼命發球

一點攻, 明傳明打,攔網, 卡位對齊晒, 心痛朱婷,呢個週期好難贏到意大利,
14-12仲諗會唔會可以同科內一樣死 ...
qwerzx 發表於 2019-4-11 05:08

倒返轉諗 其實 捱到金局都好叻
本來賽前 都唔睇好既情況下
始終陣容都無人地咁好

第五局果然領先 10:7 之後抽筋
13:13 個度好可惜 唔記得換返Karakurt
中間仲有關鍵分失配
仲玩2人一傳

3:0

返黎打既話 希望唔好係LYY個隊就得

主要係佢返黎去LYY個隊 接六輪一傳
LYY繼續唔洗接一傳
二傳 世錦賽個時 大家都睇到個位二傳幾
而且LYY個隊保護又做得唔算好
其他隊就無咩異議

我自己都唔會希望係天津

其實我嘅立場係都會希望朱繼續出去打 , 但佢選擇返黎我都會支持佢
所以佢去邊我都 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-8 17:16

朱婷返黎做訪問時都講左 上一年已經規劃定今年唔會出國打
我就覺得正常既
始終土耳其聯賽長 同要打歐冠
相反返黎 聯賽好快完 快D集訓仲好 呢點確實有利於奧運
我自己都係睇國家隊比賽多過睇職業聯賽 所以無咩所謂
佢去邊隊 最多咪關注下邊隊

By the way, 國家隊始終都係講配合 你配合得少 就自然生疏
重點係 國內既球員 基本功一般 集訓仲要解決基本功問題
搞完基本功 先搞配合 所以要確係要花較長既時間去利用集訓解決
國家隊有別於外國既球隊 佢地集訓時間唔算長
拎黎就用 始終佢地身體質素好好多
所以我覺得返黎一年算係正常 亦都方便Jenny 去plan

明白人 !

我自己一直就諗好嗰方面去諗
原因係我一直相信朱同團隊有計劃
當初朱可以有得揀俱樂部嘅時候 ,  ...
chanchan0909 發表於 2019-5-9 15:27

係呀 所以我覺得返黎都正常
至於咩隊 佢地自有選擇 球迷當然就唔想係LYY個隊
早D集訓確係有好處  
仲記得上年VNL個時 朱婷同丁霞 配合唔算好 係世錦賽先好少少
上年集訓時間唔夠 間接影響左配合 所以對成績係有影響
而且接近奧運年 要衛冕都有一定難度  強隊亦比較多 又考驗心理質素  
所以早D做針對性既訓練 可以集體睇返之前比賽影像既片
對檢討自己不足, 研究對手都有幫助
同埋我都同意 朱婷早D係度 大家對集訓既認真度 亦會強好多

一樣諗法 !  
如果佢最終選擇天津 , 我都會 ok 的
講起受傷呢一點 , 我想講多少少
其實我之前之所 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-10 12:06

係呀 揀天津最大原因都係為左奧運
一來同LYY夾 二來同個位二傳夾
因為JENNY一直都器重個位二傳 同時佢又一直傳唔好朱婷
而天津引左朱婷既話 佢地陣容既確係無咩漏洞
基本上入決賽既機會好大
暫時都係猜想 只係天津傳得最勁 但都有機會去其他隊既
北京暫時又無咩外援消息 都唔係無機會
上海就傳左二位外援, 廣東都有一位上季既外援
返母隊應該 又請唔起佢
其他隊.. 無錢