返回列表 發帖

2018 - 2019 俄羅斯男排超級聯賽 總決賽 第四回合

05.07 20:00 Kemerovo 3 : 1 Kazan (21:25 25:19 25:22 25:23) [勝場大比分 - 3 : 1]
第 1 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 13 | 25 : 19 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 22 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 15 | 25 : 23 | 3 : 1

首發
Kemerovo
大主 - 1. Podlesnykh | 小主 - 3. Karpukhov
大副 - 9. Pashytskyy | 小副 - 15. Tavasiev
接應 - 17. Poletaev
二傳 - 4. Kobzar
自由人 - 14. Kerminen

Kazan
大主 - 1. Anderson | 小主 - 9. Ngapeth
大副 - 4. Volvich | 小副 - 7. Likhosherstov
接應 - 18. Mikhailov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 16. Verbov

Kemerovo 4.00 : 1.22 Kazan
3:0 - 15.00 | 3:1 - 11.00 | 3:2 - 8.00
0:3 - 2.62 | 1:3 - 3.20 | 2:3 - 5.00

替 Kazan 緊張 , 第一局贏四分但其實每一個球都在毫釐之間
發揮雙方都還可以 , 每項技術水平都相近
Kemerovo 嘅主場好特別 , 一連續得分掌聲同歡呼聲就會特別大
其實咁樣好容易比到壓力 Kazan , 每一個一攻都非常之緊要
希望 Kazan 第二局能夠有更高水準嘅發揮

第二局 Kazan 開局不利 , Butko 不停嘅調動可惜仍未將比分拉近同反超
第三局就喺僵持期間未能取勝
第四局加油 !!!

2018 - 2019 俄羅斯男排超級聯賽 季後賽 總決賽 賽果

Zenit Kazan [1] 1 - 3 Kuzbass Kemerovo [2]

第一場 05.02 23:30 Kazan 0 : 3 Kemerovo  (25:27 21:25 22:25)
第二場 05.03 22:30 Kazan 1 : 3 Kemerovo  (23:25 25:19 23:25 22:25)
第三場 05.07 20:00 Kemerovo 0 : 3 Kazan  (20:25 21:25 19:25)
第四場 05.08 20:00 Kemerovo 3 : 1 Kazan  (21:25 25:19 25:22 25:23)

Kazan 又係開局不利之下一分一分追
追到最後一刻最後輸左 , 終止左創歷史嘅六連冠夢
但其實發揮都已經唔錯

而 Kemerovo 奪冠完全係意料之外
真係無邊個係認識 , 喺無球星之下有咁沉穩嘅發揮真係好強勁
而且翻查記錄 Kemerovo 係首次奪冠 ! 厲害 ! 恭喜 !

而家頒緊獎 , 俄超睇黎真係無左 MVP

另外好好奇明明只係平日 , 俄羅斯時間 1500 嘅比賽居然可以坐滿人
氣氛又咁好

朱婷返黎做訪問時都講左 上一年已經規劃定今年唔會出國打
我就覺得正常既
始終土耳其聯賽長 同要打歐冠
...
小糖 發表於 2019-5-9 04:41
明白人 !

我自己一直就諗好嗰方面去諗
原因係我一直相信朱同團隊有計劃
當初朱可以有得揀俱樂部嘅時候 , 佢同 Jenny 都係經過好長時間考慮最後揀左銀行
其實呢兩年無論國家隊定俱樂部 , 佢地都有好多計劃
特別係 Jenny , 成功人士點解成功 , 最關鍵嘅要素係具有長遠眼光以及充足嘅準備
點解最後決定要回國 , 我相信一定有好嘅因素 , 我完全係好放心
我知道佢地一定有 plan 有部署 , 無論佢做咩決定都係好嘅 , 因為我知道佢地一定係考慮得清清楚楚

所以我唔會話係有咩外在因素要令到佢返黎 , 朱話好鍾意歐洲嘅呢種比賽
但以佢嘅性格 , 國家需要佢都會返黎 , 因此就算比佢個人選擇 , 佢都會揀回國

咁可以討論下點解朱要回國呢 , 可能就係其中你講嘅其中一點
土超歐冠時間長 , 另外下季中間仲要加插一個歐洲區資格預選賽
最後完都可能係 4 月中 , 可能國家隊覺得時間唔係好夠
另一個原因可能就係將精力專心於奧運 , 免得喺歐洲為爭取冠軍獎盃而分心

同時就引申出究竟朱嘅水平同狀態嘅穩定性
但其實返黎打較低級數唔代表會影響到水平同狀態嘅穩定
而會唔會對高手嘅技術認知會生疏 , 我認為太片面同唔客觀
因為呢個唔一定係一個必然嘅結果
比如金哥離開費內去上海再去 E 家呢個過程
其實都未因經過上海嘅一年而喺技術上嘅下滑以及對對手嘅認知會生疏
或者阿金喺久光打左兩年 , 喺國家隊嘅能力仍然好突出
呢個好因人而異 , 但從以上兩個例子可看出
其實未必會因為暫離豪門而減弱左個人實力

講完朱方面 , 就講佢國家隊嘅隊友 , 其實都同朱有密切聯繫
首先係 朱喺國家隊同隊友配合 抑或係 唔喺國家隊同隊友配合
其實兩者係無任何衝突
因為無論係咩情況之下教練團嘅指導下都一定會令隊員有所得著

咁點解國家隊會希望朱一齊去同隊友集訓同配合呢
除左可以花時間培養更多默契之外 , 更多嘅係身教
以往朱出國打球 , 佢更多嘅係見識學習 , 拓展眼光 , 加強國際視野 ... 都係以學習嘅心態去交流
過去一年我地可以見到佢更多嘅係他人向朱學習 , 而唔係佢學習
所以佢可以將過往累積嘅經驗用言語或者行動黎傳授比隊友
對於佢班隊員黎講 , 或許會有更為顯著嘅進步
而對於朱黎講可能更係一個新鮮嘅挑戰 , 無論喺場上場下都需要擔當精神領袖

我估計佢地嘅 Plan 比我諗嘅野會更多
但點樣都好我相信佢地係揀左一條對朱同對國家隊都好嘅一條路去行

係呀 所以我覺得返黎都正常
至於咩隊 佢地自有選擇 球迷當然就唔想係LYY個隊
早D集訓確係有好處  ...
小糖 發表於 2019-5-10 00:56
一樣諗法 !
如果佢最終選擇天津 , 我都會 ok 的
其實歐聯強度大咁多,番黎國內打多左咁多弱隊,就算場場上都唔會話用廢吧!

LYY個case都係因為天津女排由青 ...
skyhorse1111 發表於 2019-5-10 10:05
講起受傷呢一點 , 我想講多少少
其實我之前之所以話有幾間俱樂部保護球員水平做得唔錯 , 因為我覺得受傷係兩大類別
中國有啲球隊確實係唔科學訓練 , 而導致受傷 , 係人為受傷
而有啲俱樂部保護方面做得好 , 但喺比賽受傷 , 呢啲就係屬於意外受傷
科內唔好彩每年咁多傷員都係意外受傷 , 都有原因嘅 , 同佢地要求嘅速度有所關連
而練廢就係取決於佢夠唔夠科學訓練 , 咁好明顯地唔係全部國內球隊都係咁樣 , 所以我認為呢個講法唔合理

咁回應返你先
係囉 , 同時李盈瑩個人方面打接應位仍然係較弱 , 但進攻確實又強 , 同時無奈地接應進攻太弱 , 不得以有咁嘅怪陣
亞俱盃可看出有龔翔宇呢位綜合水平較好嘅接應 , 李盈瑩都有機會接一傳
所以陳友泉唔係唔比盈瑩接 , 而係陣容水平嘅缺乏需要佢專注於進攻上
咁就因為朱未 firm 去邊間 , 所以暫不評論各隊陣容

因為 E 家已經官宣左 Larson 離開 , 一直只傳黎上海 , Lippmann 都係 , 所以非常大機會
上海就係唔引進副攻
北汽 Dixon 大概率留低 , Rachel 應該無續約 , Kingdon 去土超 THY
恒大 RABA 大概率留低 , 肥坦就有消息指出去巴超 SESI-RJ

最近開始好多轉會消息 , 我一直有留意呢類新聞
朱係最早嘅消息 , 其實我第一時間已經知道
過幾日一次過整合將最新消息同大家講

係呀 揀天津最大原因都係為左奧運
一來同LYY夾 二來同個位二傳夾
因為JENNY一直都器重個位二傳 同時佢又 ...
小糖 發表於 2019-5-10 18:46
阿金應該都會黎排超 , 去恒大嘅機會比較大

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 總決賽 第三回合

05.09 02:30 Perugia 3 : 0 Lube (25:17 25:20 25:18) [勝場大比分 - 2 : 1]
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 12 | 25 : 17 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 11 | 25 : 20 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 13 | 25 : 18 | 3 : 0

首發
Perugia
大主 - 10. Lanza | 小主 - 9. Leon
大副 - 11. Galassi | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 13. Colaci

Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 12. Cester | 小副 - 7. Stankovic
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 14. Bruno
自由人 - 17. Balaso

Perugia 1.57 : 2.25 Lube
3:0 - 4.33 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

呢排睇左好多比賽
銀行輸左第一場之後 老褶子將朱婷放係三點大槌
落到後排如果卡輪就換13姨接一傳 朱婷進 ...
patrick1029 發表於 2019-5-11 00:18
係喎 我都未分享返第五場嘅感想
Ozbay 第五場嘅傳球非常好 , 分波合理 , 值得一讚
而最後一場一直將關注點放左喺 Sloetjes 嘅發揮
忘了另外一點係第四外援要用 Rasic 定 Di Iulio , 最後 Guidetti 用左 Di Iulio
關鍵時候收獲成效 , 並且兩位副攻表現出色 , 更突顯出 Guidetti 用啱左人

亞俱賽就只睇了最後兩日嘅比賽 , 所以講唔到啲咩 , 恭喜港隊 !
車文涵 , 許璐瑤 同 吳晗 都係國家少年隊嘅主力 , 好早就聽過
但聯賽除左吳晗之外 , 另外兩位機會都唔多
再加上入選瑞士賽陣容嘅咁多位 , 我留待瑞士賽再 follow 佢地

排超聯賽嘅最佳一向都好遲頒 , 佢要搞一個頒獎盛典咁
其實可以放落去全明星賽裡面嘅其中一個環節 , 反正全明星賽都缺少看點

今季北汽奪冠相信應該會帶動左更多嘅隊伍 , 特別係投入大嘅隊伍會更願意去投資
例如天津都算係有財力 , 同埋有李珊嘅人脈同公關技巧 , 要搵好嘅外援唔難
比天津有財力數到大城市上海 , 光明優倍仲要係中國女排嘅贊助商
最有錢肯定係恒大 , 如果係以朱嘅身價 , 呢季 1000 - 1500 萬人民幣 , 恒大一定比得起
江蘇就 ... 傳聞蘇寧會成為江蘇嘅贊助商 , 但一直都係傳 , 球員方面係唔錯 , 但以目前江蘇隊嘅經濟實力黎睇機會較微

今日領先幾多, 同局數領先都唔敢放心,
終於拿下, 仲要3:0
由上年知陣容已經唔睇好銀行, 今季攞兩 ...
qwerzx 發表於 2019-5-5 20:38
啱啱搵返啲資料見到呢個 post , 感到好溫暖
希望我提供嘅資訊可以繼續幫到大家啦

今季陣容一般 , 仲能有兩個冠軍 , 嗰兩個冠軍仲要喺五個冠軍獎盃之中排第二同三 , 份量都好重
然後歐冠四強 , 土耳其盃四強 , 超級盃第二 , 整體成績都唔差
相反 E 家嗰兩個冠軍就係排第四同第五
世俱季軍 , 聯賽亞軍 , 歐冠八強 , 特別係世俱同歐冠成績都比預期中低
喺唔錯嘅陣容之中 , 同 Nalan 大媽嘅目標有啲遠

係度睇賽程賽果好方便, 有時仲有戰術, 球員分析睇添由奧運後追睇朱婷, 從比賽同埋呢度都學到好多 ...
qwerzx 發表於 2019-5-11 16:10
衷心嘅感激 ! 我黎緊諗住可以將資料再簡潔啲,再加強一下組織能力 !

我自己分享得比較多,不過喺大家身上同樣學到好多,每一個 comment 都睇下,或者可能有啲話題較為吸引其他平台有提下又會睇下,有時較有興趣又放上黎討論下,得閒可以都用下腦諗下野,我都同樣地得著唔少,好多謝你地分享下意見,同埋會肯去關注聯賽,畢竟香港嘅電視台都唔會播聯賽,所以只係多人關注國家隊,對我而言,聯賽可以睇到個人嘅成長,團隊一整年嘅努力同進步,同埋連我自己都估唔到每個季度完左都會有不捨,好想拎到好成績但又唔想佢完,所以而家特別鍾意睇聯賽

新賽季嘅 post 開左了,仲有第一批嘅轉會名單
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?tid=16069&goto=lastpost#lastpost
黎緊仲有好多 !

賽季全滿貫真係好厲害,都係隔幾個賽季至出現一次,銀行上賽季真係好威
Nalan 大媽每年都總係失意,證明佢眼光真係好差下
我有時見到佢最後輸成咁,我都唔爭氣地笑左
相對上 Palan 大媽就務實得多,所以都低調啲好啲 haha

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 總決賽 第四回合

05.12 00:00 Lube 3 : 0 Perugia (25:20 25:21 25:19) [勝場大比分 - 2 : 2]
第 1 局 - 5 : 8 | 16 : 14 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 19 | 3 : 0

首發
Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 12. Cester | 小副 - 13. Simon

Perugia
大副 - 2. Ricci | 小副 - 18. Podrascanin

Lube 1.66 : 2.10 Perugia
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.50

恭喜 Lube 主場獲勝 !!!
靠著主場氣勢,整體發揮非常出色
意甲決賽又一次打滿五場,又多一場比賽睇,太好啦

一間 7 小時後巴超男排將誕生新一季嘅冠軍
值得期待 !!!

2018 - 2019 巴西男排超級聯賽 總決賽 第五回合

05.13 08:30 Sesi 1 : 3 Funvic (21:25 22:25 25:21 20:25) [勝場大比分 - 2 : 3]
第 1 局 - 7 : 8 | 15 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 22 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 16 : 14 | 25 : 21 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 20 : 25 | 1 : 3

首發
Sesi
大主 - 12. Lipe | 小主 - 5. Lucas
大副 - 16. Eder | 小副 - 17. Gustavo
接應 - 1. Alan
二傳 - 7. William
自由人 - 8. Murilo

Funvic
大主 - 10. Conte | 小主 - 8. Lucarelli
大副 - 14. Otavio | 小副 - 16. Lucas
接應 - 1. Leandro
二傳 - 7. Raphael
自由人 - 17. Thales

Sesi 1.66 : 2.10 Funvic
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.50

SET 1 !!! 比分一直僵持
Funvic 最後由 Raphael 嘅發球將比分拉開
William 今日傳球開局快攻配唔上 , 所以大多都傳拉開
睇睇佢第二局開局點樣分 , 如快攻打得較少 , 可直接放掉

WOW 0 比 2 了 !!!
果然地 William 傳快攻都係傳唔好
本來比分都追上黎 22 平 , 關鍵時候傳快攻失配 !!!
Conte 今日嘅處理球好亮眼 , 無情戲耍邊攔網
加油 Funvic !!!

第三局 Funvic 有好幾個無壓力失誤令 Sesi 捉住機會
客場還是要減少自失
William 今日傳嘅快攻喺第三局仍然未有建樹
但仍然好有勇氣去比快攻 , 呢個係值得一讚嘅

比賽到目前為止都好好睇 , 防守好強 , 魚躍防守 , 飛身救球 , 場外墊調
體現出南美人身體協調同技術全面性都非常高水平

換上 Douglas 替下 Conte 後 Funvic 打得更好
現正局尾領先 2 分 , 18 比 20 , 好緊張

2018 - 2019 巴西男排超級聯賽 季後賽 總決賽 賽果

SESI-SP [1] 2 - 3 EMS Taubate Funvic [3]

第一場 04.24 08:30 Sesi 3 : 0 Funvic  (25:22 25:22 25:22)
第二場 04.28 08:30 Funvic 3 : 0 Sesi  (25:23 25:22 25:20)
第三場 05.01 08:30 Sesi 2 : 3 Funvic  (25:20 23:25 25:27 30:28 13:15)
第四場 05.05 08:30 Funvic 1 : 3 Sesi  (22:25 23:25 25:18 21:25)
第五場 05.12 08:30 Sesi 1 : 3 Funvic  (21:25 22:25 25:21 20:25)

恭喜 Funvic ! 首嚐聯賽冠軍 !!!
好緊張 , 比起土超歐冠睇得更緊張
全因 Funvic 係常規賽第三名 , 而且最後一場係客場作戰
每一分都係毫釐之間

20 比 22 呢一球雙方都有爭議對方掂網 , Funvic 係 Lucarelli , Sesi 係 William
仲搞到裁判先先討論再判
分判左比 Sesi , Funvic 挑戰 , 結果呢一球雙方都有掂網
最後仲要睇邊個先掂網 , 結果係 William 先掂網 , 之後些微時間 Lucarelli 都掂到
21 比 22 與 20 比 23 嘅差距 , 勁緊張

跟住 Sesi 再進攻出界 , 20 比 24 , 鏡頭影住 Sesi 嘅隊員心有不憤
但又唔可以發洩 , 因為前面經已得過黃牌 , 感覺佢地仲為左呢兩球而鬧情緒
最後一球嘅一球其實 Funvic 發球比較一般 , 但 Sesi 一傳直接過網
Sesi 真係心態崩潰 , Funvic 捉住呢個機會一板打死
有幸見證呢個冠軍 , 好好睇 , 而且仲係其中一隊一直 support 嘅隊伍

最後希望 Lucarelli 拎 MVP !!!

2018 - 2019 巴西男排超級聯賽 個人獎項

MVP - Ricardo Lucarelli (BRA) - EMS Taubate Funvic
最佳教練 - Leonaldo Rubinho (BRA) - SESI-SP
最佳裁判 - Paulo Turci (BRA)
最佳主攻 - Ricardo Lucarelli (BRA) - EMS Taubate Funvic
最佳主攻 - Lucas Loh (BRA) - SESI-SP
最佳副攻 - Lucas Saatkamp (BRA) - EMS Taubate Funvic
最佳副攻 - Carbonera Eder (BRA) - SESI-SP
最佳接應 - Souza Alan (BRA) - SESI-SP
最佳二傳 - William Arjona (BRA) - SESI-SP
最佳自由人 - Hoss Thales (BRA) - EMS Taubate Funvic

2018 - 2019 排球賽季 最近一周賽果 [5.6-5.12]

俄超男排總決賽最終場分 - Kazan 1 - 3 Kemerovo
Kemerovo 首奪聯賽總冠軍

巴西男排總決賽最終場分 - Sesi 2 - 3 Funvic
巴超男排 MVP - Ricardo Lucarelli (BRA) [Funvic]
Funvic 首奪聯賽總冠軍

意甲女排總決賽最終場分 - Conegliano 3 - 0 Novara
意甲女排 MVP - Monica De Gennaro (ITA) [Conegliano]
Conegliano 成功衛冕聯賽總冠軍

意甲男排總決賽戰至第四場 , 目前場分 - Perugia 2 - 2 Lube

聯賽預告
- 意甲男排總決賽第五回合 - Perugia VS Lube , 5.15 02:30
- 歐冠女排總決賽 - Novara VS Conegliano , 5.18 22:00
- 歐冠男排總決賽 - Kazan VS Lube , 5.19 01:00

本賽季倒數第三場嘅比賽
意甲男排都需要比到最後一場 , 黎到呢刻極富懸念
其實 Perugia 喺意甲經已連續兩個賽季
季後賽嘅 八強 , 四強 同 決賽 都係 主場贏波 , 客場輸波
連續兩季打滿十三場
睇睇今晚係咪會贏波奪冠 !
不過 Lube 都有機會 , 最近 Sokolov 表現都唔差 !

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 總決賽 第五回合

05.15 02:30 Perugia 2 : 3 Lube (25:22 25:21 12:25 21:25 10:15) [勝場大比分 - 2 : 3]
第 1 局 - 8 : 2 | 16 : 11 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 11 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 4 : 8 | 8 : 16 | 12 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 6 : 8 | 16 : 15 | 21 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 2 : 5 | 4 : 10 | 10 : 15 | 2 : 3

首發
Perugia
大副 - 2. Ricci | 小副 - 18. Podrascanin

Lube
大副 - 12. Cester | 小副 - 13. Simon

Perugia 1.53 : 2.37 Lube
3:0 - 4.33 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.50 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

第四局尾段喺爭持之間嘅時候
Lube 連續反擊嘅機會都打得好高質
即將要進入超級決勝局 !!!

好正呀決勝局
Lube 全體在線,上演完美逆襲 !!!
仲要喺今場大逆轉,太強勁
Perugia 居然喺決勝局不斷地送分

而今季又多支非常規賽冠軍而奪冠嘅球隊 !
同巴超一樣,都係第三名最後拎到冠軍 !!!

再次恭喜 Lube ! 上季全滿亞,五個比賽都係第二
今季 世俱第二,意大利盃第二,真係真正嘅亞亞亞球隊
終於喺聯賽打破縮命,逆襲奪冠 !
黎緊仲有場歐冠,Lube 一直都係亞軍季軍中徘徊
借住聯賽冠軍嘅氣勢下,希望都有好發揮 !

意甲 MVP 極具懸念
Leal,胡安,Sokolov,少爺
呢 4 個都有機會,最後邊個拎都係實至名歸 !

2018 - 2019 意大利男排超級聯賽 季後賽 總決賽 賽果

Sir Safety Conad Perugia [1] 2 - 3 Cucine Lube Civitanova [3]

第一場 05.02 02:30 Perugia 3 : 0 Lube  (25:13 25:18 25:18)
第二場 05.06 00:00 Lube 3 : 1 Perugia  (25:19 22:25 25:22 25:19)
第三場 05.09 02:30 Perugia 3 : 0 Lube  (25:17 25:20 25:18)
第四場 05.12 00:00 Lube 3 : 0 Perugia  (25:20 25:21 25:19)
第五場 05.15 02:30 Perugia 2 : 3 Lube  (25:22 25:21 12:25 21:25 10:15)

意甲男排總決賽
經過五場激戰後正式結束
MVP 係 .............. 主攻 Osmany Juantorena !!!
恭喜胡安 !!!  

2018 - 2019 意大利男排甲組聯賽 最有價值球員

Osmany Juantorena [ITA , Wing Spiker , Lube]

Conegliano 5 - 2 Novara
10.11 意大利超級盃決賽 Conegliano 3 : 1 Novara
11.29 聯賽第四輪 Conegliano 1 : 3 Novara
01.27 聯賽第十七輪 Novara 0 : 3 Conegliano
02.04 意大利盃決賽 Novara 3 : 2 Conegliano
05.02 聯賽總決賽第一輪 Novara 0 : 3 Conegliano
05.05 聯賽總決賽第二輪 Conegliano 3 : 0 Novara
05.07 聯賽總決賽第三輪 Conegliano 3 : 2 Novara

Kazan 0 - 1 Lube
11.28 世俱賽小組賽 Kazan 2 : 3 Lube

由原本 4 戰 Conegliano VS Novara 打成 2 比 2
之後意甲總決賽 Conegliano 改寫成 5 比 2 Novara 之後
歐冠最後一戰相信大家都會較睇好科內奪冠
憑藉高質量防守同反擊嘅科內
Novara 嘅發球相當關鍵 , 喺前三場嘅終極對決之中
其實 Novara 嘅發球未算係高質量 , 科內未感受到一傳壓力
於是一攻非常順利 , 所以佢地調整攻較弱呢個問題都唔係好突出
估最終一戰意甲德比 Conegliano 3 比 1 Novara
Novara 今次應該唔會完敗吧

Kazan 同 Lube 呢場真係好難估 , 實力都好強大
假若 Kazan 順利地贏到俄超冠軍 , 我諗大家都會睇好 Kazan
畢竟前面已經連續四屆冠軍 , 今晚有機會爭奪連續第五屆冠軍
但 Lube 見到後勁凌厲 , 表現搶眼
上屆總決賽又係 Kazan VS Lube , Kazan 坐陣主場之下
Lube 2 比 3 遺憾惜敗 , 而且決勝局曾領先四分
今次終打破「收銀機」宿命拎到聯賽冠軍
希望都可以憑住好狀態再下一城 , 估 Kazan 2 比 3 Lube

2018 - 2019 歐洲冠軍女排聯賽 總決賽

05.18 22:00 Novara 3 : 1 Conegliano (25:18 25:17 14:25 25:22)
第 1 局 - 8 : 1 | 16 : 10 | 25 : 18 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 25 : 17 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 8 : 16 | 14 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 14 : 16 | 25 : 22 | 3 : 1

首發
Novara
大主 - 14. Bartsch | 小主 - 12. Piccinini
大副 - 10. Chirichella | 小副 - 17. Veljkovic
接應 - 18. Egonu
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 11. Sansonna

Conegliano
大主 - 17. Sylla | 小主 - 15. Hill
大副 - 5. De Kruijf | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Farbis
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Novara 2.50 : 1.50 Conegliano
3:0 - 8.50 | 3:1 - 6.50 | 3:2 - 6.00
0:3 - 4.00 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.50

科內 開局不順 1 比 9 落後 Novara
Novara 開局嘅發球唔錯 , 搵到科內嘅痛點
科內一傳到位幾乎攔唔住 , 但一傳唔到位就易跟得多
去到後段科內都叫做穩住局面 , 睇下 set 2 有無機會
Carlini 今日傳副攻球都傳唔好 , 好嚇人

科內第二局仍然係捱打 , 一攻同保障環節都做得唔好
Hill 進攻效率超高 , 而 Egonu 發揮超級穩定

第三局終於見到平日嘅科內
而 Egonu 強勢左兩局 , 第三局嘅進攻效率有所下降

Novara 算係終於破左科內嘅組織戰術
場上 Hill 同 Sylla 都發揮好差 , 關鍵球又唔敢比 Lowe
但佢地仍然要喺場上 , 出事都無人可換
但都要表揚 Danesi + De Kruijf + Wolosz + De Gennaro , 打得好好

科內邊攻差 , 相反 Novara 邊攻發揮非常好
Bartsch + Egonu 輪流扣下關鍵分 , Piccinini 後排保障環節滿分
Veljkovic + Sansonna 都唔錯 , Chirichella 唔係好顯眼 , 相反 Carlini 最一般

最後都要恭喜 Novara , 成為 歐冠 + 意大利盃 雙料冠軍
而 40 歲嘅 Piccinini 有個完滿結局
其實最近仲聽到佢嘅轉會消息話會打多一年 , 但暫時當住佢退役先
希望佢生活美滿 !!!
而今屆應該得 MVP 一個獎吧 , 都好大機會頒比 Egonu

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

2018 - 2019 歐洲冠軍男排聯賽 總決賽

05.19 01:00 Kazan 1 : 3 Lube (25:16 15:25 12:25 19:25)
第 1 局 - 8 : 2 | 16 : 8 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 15 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 4 : 8 | 8 : 16 | 12 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 5 : 8 | 8 : 16 | 19 : 25 | 1 : 3

首發
Kazan
大主 - 1. Anderson | 小主 - 9. Ngapeth
大副 - 4. Volvich | 小副 - 7. Likhosherstov
接應 - 18. Mikhailov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 16. Verbov

Lube
大副 - 7. Stankovic | 小副 - 13. Simon

Kazan 1.83 : 1.83 Lube
3:0 - 6.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 4.75

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

恭喜 Lube , 承接最後意甲冠軍 , 再奪歐冠冠軍 , 成為雙冠王
再加上 世俱賽亞軍 , 意大利盃亞軍 , 超級盃季軍
強勢逆襲成為賽季最好成績嘅球隊

尋晚睇左太多比賽 , 捱到第四場就頂唔住 , 最後就差歐冠男排無睇
今日睇返先 !

而最後歐冠 MVP 係 ................ 又係你呀胡安 ! Egonu 就係佢首個職業聯賽 MVP ! 恭喜恭喜
女排 - Paola Egonu [ITA , 接應 , Igor Gorgonzola Novara]
男排 - Osmany Juantorena [ITA , 主攻 , Cucine Lube Civitanova]

2018 - 2019 排球賽季 最近一周賽果 [5.13-5.19]

歐冠男排總決賽 , Kazan 1 比 3 Lube
Lube 時隔 17 個賽季重奪歐冠男排總冠軍
歐冠男排 MVP - Osmany Juantorena (ITA) [Lube]

歐冠女排總決賽 , Novara 3 比 1 Conegliano
Novara 首度加冕歐冠女排總冠軍
歐冠女排 MVP - Paola Egonu (ITA) [Novara]

意甲男排總決賽戰至第四場 , 目前場分 - Perugia 2 - 3 Lube
Lube 時隔 2 個賽季重奪意甲聯賽總冠軍
意甲男排 MVP - Osmany Juantorena (ITA) [Lube]

2018 - 2019 排球賽季 球隊及賽事排名 [僅個人意見]

男排球隊
1. Cucine Lube Civitanova [ITA]
2. Zenit Kazan [RUS]
3. Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA]
4. Trentino Volley [ITA]
5. Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL]
6. Azimut Modena [ITA]
7. EMS Taubate Funvic [BRA]
8. Fakel Novy Urengoy [RUS]
9. Servico Social da Industria-SP [BRA]
10. VC Kuzbass Kemerovo [RUS]

男排賽事
1. 意大利男排甲組聯賽 季後賽 總決賽 第五回合 - Perugia VS Lube
2. 歐洲男排冠軍聯賽 準決賽 第二回合 - Kazan VS Perugia
3. 巴西男排超級聯賽 季後賽 總決賽 第五回合 - Sesi VS Funvic
4. 世界俱樂部錦標賽 總決賽 - Trentino VS Lube
5. 歐洲男排冠軍聯賽 準決賽 第一回合 - Perugia VS Kazan
6. 歐洲男排冠軍聯賽 半準決賽 第二回合 - Kazan VS Gdansk
7. 歐洲男排冠軍聯賽 半準決賽 第一回合 - Gdansk VS Kazan
8. 意大利男排甲組聯賽 季後賽 準決賽 第五回合 - Perugia VS Modena
9. 意大利男排甲組聯賽 季後賽 準決賽 第一回合 - Trentino VS Lube
10. 俄羅斯男排超級聯賽 季後賽 總決賽 第四回合 - Kemerovo VS Kazan

女排球隊
1. Imoco Volley Conegliano [ITA]
2. Igor Gorgonzola Novara [ITA]
3. Vakifbank Istanbul [TUR]
4. Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR]
5. Minas Tenis Clube [BRA]
6. Fenerbahce SK Istanbul [TUR]
7. Dinamo Moscow [RUS]
8. Savino Del Bene Scandicci [ITA]
9. Dentil/Praia Clube [BRA]
10. Unione Sportiva ProVictoria Pallavolo Monza [ITA]

女排賽事
1. 歐洲女排冠軍聯賽 準決賽 第二回合 - Novara VS Vakifbank
2. 土耳其女排盃 準決賽 - Vakifbank VS Fenerbance
3. 意大利女排甲組聯賽 季後賽 總決賽 第三回合 - Conegliano VS Novara
4. 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 D 組第一輪 - Conegliano VS Scandicci
5. 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 D 組第五輪 - Scandicci VS Conegliano
6. 世界俱樂部錦標賽 準決賽 - Eczacibasi VS Minas
7. 世界俱樂部錦標賽 準決賽 - Vakifbank VS Praia Clube
8. 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 第一回合 - Conegliano VS Eczacibasi
9. 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 第一回合 - Scandicci VS Fenerbance
10. 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 第一回合 - Moscow VS Vakifbank