返回列表 發帖

第三局換晒同首發幾乎唔同嘅陣容上去大炒對手
劉曉彤嘅一傳進步好多 防起好多六號位嘅波
兩個自由人都幾好

孟子旋同佢聯賽初期嘅表現真係算進步得好快
確實仲有進步空間 , 不過佢都係可以嘅
想講講高意 ,  ...
chanchan0909 發表於 2018-5-16 22:17

王媛媛比舊年進步好多 高意仲未打到出黎
主攻線朱婷+張常寧+李盈瑩+劉曉彤 諗下都覺得好癲

我覺得孟子璇兩場嘅表現都好麻麻不過可以比時間培養嘅

但中國嘅失誤真係好少
發球亦明顯有進步到 而且失 ...
stopzi 發表於 2018-5-16 22:02

呢兩場嘅失誤好少
賽前以為一傳無保障 結果都算唔錯
另外袁心玥+丁霞配得越黎越好

李在英巔峰
韓國發球完美破壞中國隊一傳 同埋防守做得好出色
中國隊一落後就要咩無咩 好恐怖

回帶:

今次算唔算復仇成功
stephybest 發表於 2018-5-17 21:07

係咪近年中國輸得最慘烈嘅一場

楊方旭今場較為心急 接一傳出現波動
換入段放同小宇 場上節奏同士氣好左
唔太認識段放 以新人黎講打得幾好

丁霞後排進攻

冠軍之爭應該係美國巴西,兩邊都攻防流暢,
中國睇下執唔執到個季軍啦。。一傳飛到咁,二傳又死傳4號位,完 ...
stephybest 發表於 2018-6-29 22:16

丁霞廢左個副攻同接應 第三局幾乎無比大花蕾球
換上雙宇後傳比小蘋果嘅球好打左
同埋估唔到筐筐今晚唔出場 竟然唔係留佢黎打巴西

留住楊貴妃嚟做咩……三個接應意義在哪?
stephybest 發表於 2018-6-29 22:27

考察隊員 二傳都要考察但無奈quota有限
唔知諗住留到筐筐幾時出場

李盈瑩同胡今日有效分擔左朱朱進攻嘅壓力
發球有針對性 Gabi今場進攻失誤多左
胡練攔網 李練一傳 睇好佢地兩個世錦賽登場

土耳其攔網好出色

咩事食黃牌?
楊局初被攔幾個刁就無傳比佢打
第三局2換3又咁遲
胡靚背傳龔打後二

波蘭全場接近一點攻 中國攔佢唔到
但今晚中國三個邊攻守得分效率頗高
今晚表現最好係安家傑 佢終於有主動同裁判理論

精英賽段放下三路有進步 值得比時間觀察
打意大利個場小劉唔接一傳 影響埋接一傳嘅小宇宙進攻效率低 呢兩場終於打返出黎
不過今晚三號位比對面攔死好幾個 同埋自失仲未控制得好好

刁係精英賽無香水係亞運會表現咁好
但一個傳球比較博 一個比較穩打穩陣
世錦賽第二個二傳會唔會落係香水身上
畢竟博嘅話已經有一個丁霞

波蘭呢個 Smarzek 個人能力真係好強 , 可以掌握嘅線路好多
而且有超手能力 , 所以幾難攔
今年波蘭無得參加 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-9 08:26

印象中刁係比較敢係一傳唔到位情況下傳比副攻
姚迪有陣時會死傳四號位
但佢瑞士賽打得比較保守 對波蘭直接廢左楊涵玉
王媛媛有無入到世錦賽大名單 唔知佢傷成點
期待chanchan嘅分析

李盈盈攔網有進步

寶寶發球輪連追六分

土耳其失誤24分 幾乎送左一局

荷蘭泰國加油

巴西完全防唔住Boskovic

第一局小宇宙有球必in
keep住啊!

第四局睇到好緊張
有驚無險拎多一局

第二局開始睇
天津以呢個陣容打豪華國家隊3:2已經算交左功課
不過距離勝利只差一步又確實可惜
第四局天津隊針對北京四號位發球收到成效 直接換走大花蕾
不過北京隊陣容多變 大規模換人差少少就追到

第五局天津隊係輸比自己嘅硬實力
李盈瑩四號位防守小球直接送叉燒 殺波落網一球
無容置疑嘅係佢嘅進攻係聯賽仲係無解 但希望佢下三路有進步
杜青青緊張發球直接失誤 唔記得呢局仲有無得換人發球
不過實力不容小覷 希望係國家隊打到出黎
替補接應發左個安全球比北京Dixon打快攻 換上楊藝發球效果可能會好少少
反正兩個功用同自由人無分別 呢樣係國內聯賽獨有嘅文化
小清新今日打返大副攻 第四五局嘅二號位背飛打得幾出色
可惜係挑戰個球揀左挑戰觸網 之後個幾分因而受到影響 又有球自己觸網
王媛媛就一向好穩陣 第五局發球幫到球隊連追幾分
本身仲吐槽緊姚笛死傳李盈瑩 但第五局關鍵分好敢傳比小清新

btw 兩邊嘅一傳各有各精彩

睇左全明星賽
丁接應2扣2中

呢球好好笑
https://imgur.com/PTgg84U

好多touch out

死亡2換3...

呢排睇左好多比賽
銀行輸左第一場之後 老褶子將朱婷放係三點大槌
落到後排如果卡輪就換13姨接一傳 朱婷進攻
恰好Rasic係後排 唔佔外援Quota
老褶子呢招計得好準 事實上都起到唔錯嘅作用

睇左幾場發現如果攻手失誤 Ozbay會傾向下一球都比返佢打
有時好難猜測Ozbay會比邊個波 例如朱婷係前排
個陣會比Robinson後三 反輪照比Robinson
第四場輸Ozbay Set波失誤 同埋老褶子關鍵時刻用兩人接一傳 惜敗
不過表弟要練練後排進攻 後排失誤太多

睇返亞俱杯 剩係睇左中國對香港同埋台北個兩場
香港嘅一傳唔錯 但畢竟無咩磨合 出現左讓球結果無人接嘅問題
不過都要恭喜香港隊首度打入八強
睇台北主要係想睇LYY接一傳 睇完覺得要繼續加油 希望呢個週期可以嘗試接三輪一傳
有睇幾眼泰國對朝鮮呢場爆冷嘅比賽
朝鮮個Setter出到國嘅話會比人搶
姚同王媛媛點解會出現咁多配合嘅失誤...
睇左最後個最佳陣容
基本上天津隊自己人包攬晒獎項
無睇晒比賽唔評價 但係網上被廣泛批評

另外有睇幾眼U23中國對意大利替補友誼賽
中國有個大槌叫車文涵 技術幾全面 兩場比賽拎左全隊最高分 值得留意下
睇分數第二場許璐瑤表現唔錯 但因為無片睇唔到
許璐瑤係天津對江蘇半決賽短暫出場過 個陣係替補一傳飛嘅吳晗 一傳還可以

今年瑞士精英賽同埋VNL巴西站陣容一致
想睇大哥同埋小清新轉後二嘅效果
其實兩人之前都打過後二
大哥係世界杯對Srb個場係假後二真大槌
小清新16亞洲盃打過 除左雙背飛戰術發揮唔錯外 定點攻嘅步法要改
另外聽講大哥一傳好左 期待下
段放係明星賽上有球進攻速度快左 儘量拉近同第四大槌嘅距離

有睇幾場中國聯賽
速度頗慢 基本上高舉高打 無咩特別嘢想講
天津隊嘅打法帶我打開新嘅大門
最佳陣容點解到呢家仲未出到黎 會唔會慢左啲?

希望北京嘅奪冠可以令中國排球俱樂部普及化
朱婷去邊隊都無所謂 最重要係教練唔好過份用朱婷 六輪一傳+承擔大量進攻任務 最好不了
咁睇北京有劉曾+外援 江蘇張龔 呢兩隊似係比較好嘅選擇