返回列表 發帖

《宮心計2深宮計》討論區

首播日期: 2018.05.21
唐朝唐隆年間,李隆基(馬浚偉飾)聯同姑姑太平公主(陳煒飾)發動政變,將蠶食法統的韋皇后(米雪飾)就地正法,擁護相王李旦(李龍基飾)重回大統!看似重歸平靜的太極深宮,實則暗流湧動…… 朝堂之上,風雲色變,李隆基與太平公主陣營分化,勢成水火! 深宮之中,妃嬪角力,王蓁(胡定欣飾)與鄭純熙(周秀娜飾)各自為營,爾虞我詐! 有人因高權重位捨棄良心,亦有人為至親至愛放棄一切!龍武軍任三恕(馬國明飾)與何離(蕭正楠飾),女史元玥(劉心悠飾)與甘若芊(黃心穎飾),用其真情真性,為深宮綴上一筆浪漫…… 深宮禁苑,懸案叢生!抽絲剝繭後,揭露出一個個塵封多年的驚天秘密; 太極之巔,波譎雲詭!高牆掩映下,上演著一幕幕蕩氣迴腸的愛恨情仇!

呢套收視應該唔錯
BTW想知麥玲玲客串做乜?國師呀?
同埋佢會唔會著唐代低胸裝?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙
2017你心目中的金銀銅 調查
https://goo.gl/forms/Qgp5awrtnzgyAai43
回應後可見暫時結果

呢套收視應該唔錯
BTW想知麥玲玲客串做乜?國師呀?
同埋佢會唔會著唐代低胸裝? ...
liebe 發表於 2018-5-16 12:27

冇低胸裝……

娜姐好慘 新海報同宣傳都冇哂樣同名
比溏心期待 會追下
但估收視都係會扑直

呢套爆到既應該係煒哥
其他就.. 劉心悠係好靚, 不過角色係功夫版劉三好, 有啲伏咁

呢套只睇第一集

支持下米雪

見到馬浚偉就唔想睇
Jim's Music Selection 2018 WK21
1. 男人背後 周柏豪
2. 黑彩虹 鄭欣宜
3. Are You Still My Best Friend HotCha

娜姐好慘 新海報同宣傳都冇哂樣同名
比溏心期待 會追下
但估收視都係會扑直

呢套爆到既應該係煒哥
其他就. ...
721AXA 發表於 2018-5-16 12:45

睇完段預告片都知d角色伏到無人有, 馬明蕭正楠呢d一定係悶角色, 就連D對白都好似無咩火花咁

最期待馬明定欣

冇菊姐第一輯菊姐米記兩個小學雞不和好正嫁

上集有得留低既係咪得蕭正楠一個?
不愛我就拉倒

睇完段預告片都知d角色伏到無人有, 馬明蕭正楠呢d一定係悶角色, 就連D對白都好似無咩火花咁 ...
kevinlai1621 發表於 2018-5-16 12:57

好地地女人戲 又要mix埋咩法政先峰加埋啲男人係咁查案
仲有蕭正楠劉心悠 馬明黃心穎 都係走純愛路線 好鬼多條線

上集有得留低既係咪得蕭正楠一個?
lemontea1069 發表於 2018-5-16 13:19

謝雪心

劇名有啲夾硬嚟
明明唐中宗時代(70x年)比第一集嘅唐宣宗時代(84x年)早咗超過一百年 反而做續集

謝雪心
stephybest 發表於 2018-5-16 13:28

韓馬利 呂珊

仲有蕭正楠劉心悠 馬明黃心穎 都係走純愛路 ...
721AXA 發表於 2018-5-16 13:19

幾可有續集係拍得好嫁?多數係利用觀眾既情意結咪睇下囉

老藕蒸老饼,成浸驱风油味,tvb论资排辈等d演员上到位都又老又谢。

爾虞我詐/波譎雲詭 呢兩個字用夠未呀

stephybest 發表於 2018-5-16 13:53

宮心計1都冇話好睇
Jayant Music Chart Week 20
1.鄧小巧 - 將沙拋給一片海
2.衛蘭 Feat. 陳柏宇 - 生涯規劃
3.張敬軒 - 天才兒童1985

淨係想睇娜姐(好似十幾集先出現)
對部劇嘅興趣係負

好想睇周秀娜演古裝啊啊啊
Elio喜歡上別人了

冇低胸裝……
stephybest 發表於 2018-5-16 12:30

吓...
全套劇玲玲最有料 都冇露
睇班骨慘慘
https://goo.gl/forms/Qgp5awrtnzgyAai43
回應後可見暫時結果

宮心計1都冇話好睇
JayantL 發表於 2018-5-16 14:14

其實ok架 老套師奶戲咁睇觀感就fit哂

stephybest 發表於 2018-5-16 13:53

溏心2算成功丫

其實ok架 老套師奶戲咁睇觀感就fit哂
721AXA 發表於 2018-5-16 15:03

見到劉三好同姚金鈴兩個女主角人設對比造得咁明顯就覺得老土

爾虞我詐/波譎雲詭 呢兩個字用夠未呀
stephybest 發表於 2018-5-16 14:12

HAHA

真係用爛咗
大台可能會用返勾心鬥角同變幻莫測
老土到打冷震
回應後可見暫時結果

JayantL 發表於 2018-5-16 15:07

橋段係好老土
但堆C9/老OL鍾意到不得了
如果唔係點解成日MTR/巴士都見到仲有人煲緊中央台D劇
回應後可見暫時結果

老藕蒸老饼,成浸驱风油味,tvb论资排辈等d演员上到位都又老又谢。
54320笨 發表於 2018-5-16 14:10

唔知喺邊到睇新聞睇到 成套劇主要女演員平均年齡為45
回應後可見暫時結果

真心想問其實唐隆政變同先天政變呢個題材有冇拍過?
回應後可見暫時結果

JayantL 發表於 2018-5-16 15:07

梅小青係咁老土啦
佢寫唔出金枝1個種寫實感
今次應該劉三好=劉心悠, 姚金鈴=煒哥/胡定欣

主題曲 無悔無愧 胡定欣
http://v.youku.com/v_show/id_XMz ... istitem_page1.5!2~A
情歌咁, 不過都算幾好聽

仲有蕭正楠劉心悠 馬明黃心穎 都係走純愛路 ...
721AXA 發表於 2018-5-16 13:19

大台真係乜劇都要查案/調查D乜調查D物
而家做緊果套830又係平民/玄學家查嚟查去
回應後可見暫時結果

梅小青係咁老土啦
今次應該劉三好=劉心悠, 姚金鈴=煒哥/胡定欣 ...
721AXA 發表於 2018-5-16 16:08

金枝1真係後無來者

宮心計1都冇話好睇
JayantL 發表於 2018-5-16 14:14

前段幾好睇啵,特別係第一集田蕊妮客串+第五集集體擊退李麗麗既小高潮

吓...
全套劇玲玲最有料 都冇露  
睇班骨慘慘
liebe 發表於 2018-5-16 14:53

當娜姐冇到?

當娜姐冇到?
stephybest 發表於 2018-5-16 17:15

論CUP數我諗應該最勁的確係玲玲姐

宮心計1想當年其實都幾好睇

溏心2算成功丫
721AXA 發表於 2018-5-16 15:06

溏心2都唔掂囉,中段bosco鍾嘉欣豬腳薑戀好煩膠!

當娜姐冇到?
stephybest 發表於 2018-5-16 17:15

係喎有佢份喎
但總覺得同食雪糕/刷牙果時比
佢瘦咗好多 好似有D咗縮水
回應後可見暫時結果

係喎有佢份喎
但總覺得同食雪糕/刷牙果時比
佢瘦咗好多 好似有D咗縮水 ...
liebe 發表於 2018-5-16 17:32

係 娜姐縮左水好耐 瘦哂
其實最勁應該係煒哥 佢好似好大架  不過都冇得露

唔知喺邊到睇新聞睇到 成套劇主要女演員平均年齡為45
liebe 發表於 2018-5-16 16:04

45歲。。。嘩!真係驅風油味濃

梅小青係咁老土啦
今次應該劉三好=劉心悠, 姚金鈴=煒哥/胡定欣 ...
721AXA 發表於 2018-5-16 16:08

金枝1係神劇,宮心1唔好拎黎比啦

主題曲 無悔無愧 胡定欣

情歌咁, 不過都算幾好聽
721AXA 發表於 2018-5-16 16:39

冇菊姐已經ban得

45歲。。。嘩!真係驅風油味濃
stephybest 發表於 2018-5-16 17:36

成班主要演員
35以下只有娜姐(32)同黃心穎(29)

大台真係乜劇都要查案/調查D乜調查D物
而家做緊果套830又係平民/玄學家查嚟查去
悶 ...
liebe 發表於 2018-5-16 16:51

咪就係囉,好心宮鬥就純宮鬥,查乜案

係 娜姐縮左水好耐 瘦哂
其實最勁應該係煒哥 佢好似好大架  不過都冇得露 ...
721AXA 發表於 2018-5-16 17:34

係 唔記得邊年台慶
成屋睇到嘩嘩聲

我覺得宮鬥劇本來就吸到女性觀眾
如果戲服設計得更貼近武媚娘果套劇,男性觀眾都吸到D
咁先打到99播波家馬
回應後可見暫時結果

成班主要演員
35以下只有娜姐(32)同黃心穎(29)
JayantL 發表於 2018-5-16 17:41

原來劉心悠都成37 好彩個樣都仲keep到

原來劉心悠都成37 好彩個樣都仲keep到
721AXA 發表於 2018-5-16 17:46

定定都36歲,真係全部老女人宮鬥咩……我諗起金枝2班太妃………

咪就係囉,好心宮鬥就純宮鬥,查乜案
stephybest 發表於 2018-5-16 17:43

咁講真宮鬥橋一定唔夠大陸個d黎, 唯有加入香港特色查下案...
   不過都係個句, 即使係古裝, 但係講對白都咁生硬真係會好un耳...

咁講真宮鬥橋一定唔夠大陸個d黎, 唯有加入香港特色查下案...
   不過都係個句, 即使係古裝, 但係講對 ...
kevinlai1621 發表於 2018-5-16 18:11

應該話拍古裝劇係唔會贏到大陸拍既,人地啲戲服場景宮中禮儀全部都好講究,
Tbb亂咁黎,好啲講就話港劇特色,衰啲就係唔貼合歷史

應該話拍古裝劇係唔會贏到大陸拍既,人地啲戲服場景宮中禮儀全部都好講究,
Tbb亂咁黎 ...
stephybest 發表於 2018-5-16 18:31

真野就唔好講

淨係想睇娜姐 x2

Tbb亂咁黎,好啲講就話港劇特 ...
stephybest 發表於 2018-5-16 18:31

一套靖王群主已經秒殺大部分香港古裝劇