返回列表 發帖
胡定欣呢個腔真係好作撞好頂佢唔順
8283 發表於 2018-5-25 21:20

我又覺得冇咩野啵,起碼佢講得文縐縐,個節奏似返古裝劇,Btw陳煒成日瞪大對眼,奸到出曬面唔多好睇,
衰啲講句咪係老姑婆搞是搞非,嫁又嫁比兩個附馬,
霸氣到我仲以為佢係當今皇后

回復  stephybest

我都覺得係角色需要。反而劉心悠成日現代口語對白好嚇人。不過劉心悠暫時是全劇最 ...
黃家正 發表於 2018-5-25 21:24

我寧願聽胡定欣造作地文縐縐都唔想睇嬉皮笑臉口語押韻

押韻最嚴重係康華 完全係浪費左佢
721AXA 發表於 2018-5-25 22:58

其實康華應該carry到奸角,之前都做過勁多姣婆角色,
監製做乜要佢做低能角色呢。。。

如果四司係呢啲八婆戲,我就覺得呢幾位好適合啦,
金家四美 梅小惠,趙學而,陳彥行, 林漪娸 加 郭少芸 ...
timgoi 發表於 2018-5-27 00:01

正呀,如果四司係佢地做,日日押韻都抵啦

回復  721AXA

向海嵐一出道就係女主角,當時楊貴妃都好受歡迎啊,有無人知點解之後開始女二女三女四 ...
黃家正 發表於 2018-5-27 03:33

無頭東宮個奸角都diu打今次低能四司

係河邊睇仔沖涼好無聊呀,不停slow motion淋水想點

突然班宮女係度一論嘴講講講,都消化唔切囉。。。

上集米雪關菊英都係走小學雞路線

袁文傑係尾段好似 同張慧儀羅霖三角戀好似 ...
721AXA 發表於 2018-5-27 15:30

Wiki話游生迷姦佢地唔知邊個添,重口味到

康華啲押韻真係冇得避
721AXA 發表於 2018-5-28 21:09

接受佢啦,佢係好人黎嫁

米雪:又如何?
劉心悠:又如何?

淨係聽到張慧儀羅霖有家仇

真係幾鍾意睇張慧儀 做得幾好又幾有霸氣 ...
721AXA 發表於 2018-5-28 22:07

張慧儀四司中最正!最有古裝劇韻味

陳煒:又如何?
已經有三個演員講過呢句對白

馬仔陳煒兩個係度對質幾有戲味傳說中既第七集果然ok

陳煒負評
話胡定欣講對白造作?陳煒造作十萬倍!
Chok住把聲:係你!成part都好難頂

回復  stephybest

感覺佢真係碌大對眼講對白,完全唔覺佢做到「奸到出汁」既程度 ...
8283 發表於 2018-5-29 21:32

選角錯誤呀,搵江美儀仲好

開始吹奏陳煒拎視后??
佢真係做得好一般

押韻時段來了

下集有叉頸

Tvb既視帝視后亂咁黎嫁啦
比陳煒我不如吹奏黃智雯!!!

陳煒今次做得差過同黃秋生果套,無霸氣,野蠻就有,宣萱都好過陳煒
iamsingingwong 發表於 2018-5-31 13:23

唔好搵陳煒同宣萱mall姐比……陳煒明顯就唔掂

宣萱做奸已經係佢最弱一環,d觀眾要求太低,陳煒碌大眼講野夠中氣就叫演技好?陳煒係呢套演技太表面 ...
iamsingingwong 發表於 2018-5-31 14:42

呢套劇暫時客串既人演得仲好過主角囉……陸詩韻 潔儀姐姐 曾偉權 都仲好戲

都要睇埋個劇本係寫成點
劇本就係要寫到佢係撩交打既潑婦囉
邊個唔知內心戲多啲好睇啲,梅小青就 ...
721AXA 發表於 2018-5-31 15:53

我就覺得唔係潑婦,陳煒而家係怨婦/寡婦因為先附馬既死就不停搞風搞雨,
又成日傷秋悲秋飲悶酒

仲有霸氣如妃都未出陳煒咁既級數真係行埋邊啦

蕭正楠攬住大師兄嗰度好基情feel.....

又如何loop到2046………

場大龍鳳笑到癡線
係咪笑片黎

乜事劉心悠蕭正楠“出入平安”平安竹
同宮心計1佘詩曼陳豪“苦中一點甜”糖蓮子
個相認格局咁似既

聽日有:請留步

呢兩夫婦呢招苦肉計好鬼小人feel
721AXA 發表於 2018-6-4 21:31

搞到我今日又幾同情太平公主 無端端俾人切生豬肉

咁先係宮鬥
BTW, 頭半集悶到訓著...
kevinlai1621 發表於 2018-6-4 22:38

不過好少可見到男人都撈埋落去同女人堆鬥三郎其實係咪女人黎,佢膚色仲白過啲女人

咁只係好少劇連爭太子都做埋出黎, 通常都係個娘出手
kevinlai1621 發表於 2018-6-5 09:16

點解呂珊唔加入戰團

係幾好睇
不過羅霖個tone有啲低b
同埋單案似係低能收場
721AXA 發表於 2018-6-5 22:43

無端端又會有宮女遇害,無端端又會有黑衣人係皇宮自出自入,
無端端班宮女三更半夜又可以係花園周圍行,一啲宮規都冇

金枝欲叶又咪一样,玉莹够三更半夜提灯笼系紫禁城走动罗
54320笨 發表於 2018-6-6 09:31

玉瑩第二集係俾安茜呃左先咁做姐

其實我開頭仲以為黑衣人係謝雪心
目的係令徐司珍陸司製和好

定定成日俾人串冇仔生好陰功,
應該寫佢搵馬明借種(明抄金枝1)

做咩呢集講到定定咁善良明明前兩日先趕人出宮

笑口常開,好運自然來 又loop夠未,諗起鍾嘉欣

明明劉心悠蕭正楠準備相認嫁啦,
無端端查乜鬼案,浪漫氣氛都冇曬

其實宮心計當年口碑係差架喎 只係收視好
睇到十二集我覺得唔差過1 本身1都唔係高質得去邊 ...
721AXA 發表於 2018-6-6 22:22

唔係啵,第一集田蕊妮客串三好老母口碑好好嫁

我仲估盒歡蘭香會唔會有毒
kevinlai1621 發表於 2018-6-6 22:49

宮2都冇咩宮鬥必用道具,冇出過落毒藥(定定落藥整爛陳庭欣塊面only),
冇出過厭勝之術稻草人,冇出過搵太醫拎催情劑etc

菊花殺手都唔算拖戲既,at least令到司珍司製friend返

太平番黎, 過然好睇好多
kevinlai1621 發表於 2018-6-7 22:02

又會無端端返黎既。。。比人趕走左,搵到借口比佢攝返黎,同如妃係金枝一樣,扮可憐就能夠絕地反擊

冇端端兩個又嘴嘴好尷尬呀

太平公主夠皮啦,我仲以為你係皇帝啲妃子囉,都唔似兩兄妹

呢段更多娜姐同劇透
721AXA 發表於 2018-6-8 22:58

娜姐把聲好趕客。。。

梅小青傻家嘛
想傳達咩三好善念就咪開宮鬥劇啦

不過之前啲預告片淑妃好似有摑賢妃(or相反) ...
721AXA 發表於 2018-6-9 19:53

宮1都起碼有徐媽媽馬元贄呢啲奸角搞風搞雨,宮2就。。。

康華臨死都要押韻

Mary姐一出場就大灑狗血!正呀!

邊個放流料話娜姐係家姐

一話定定冇仔生,就即刻安排第二個女角娜姐出場
定定好陰功吖