返回列表 發帖
回復 199# stephybest

我都覺得係角色需要。反而劉心悠成日現代口語對白好嚇人。不過劉心悠暫時是全劇最靚一個,原諒佢啦。
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復  stephybest

我都覺得係角色需要。反而劉心悠成日現代口語對白好嚇人。不過劉心悠暫時是全劇最 ...
黃家正 發表於 2018-5-25 21:24

我寧願聽胡定欣造作地文縐縐都唔想睇嬉皮笑臉口語押韻

回復 201# Nathan

TVbanywhere同埋大陸某d網站

我覺得劉心悠幾可愛幾搞笑喎 冇第一集咁難頂

回復 205# 721AXA

因為夠靚女 笑起上來夠pure夠true,所以睇多幾集就唔會反感啦

乜料呀…無端端播hana既歌九唔搭八仲要播埋曬床上戲想點呀,負評
stephybest 發表於 2018-5-25 20:42

hana首歌有夾胡定欣個琴, 但唔知原曲有無
我寧願聽胡定欣造作地文縐縐都唔想睇嬉皮笑臉口語押韻
stephybest 發表於 2018-5-25 21:30

其實胡定欣只適合拍古裝戲, 聽佢d節奏同裝扮都夾, 反之太平公主d對白節奏好唔得, 佢適合霸氣角色嘅, 但古裝對白真係太平...
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

回復  721AXA

因為夠靚女 笑起上來夠pure夠true,所以睇多幾集就唔會反感啦 ...
黃家正 發表於 2018-5-25 22:14

今集太子大叔係好笑

押韻最嚴重係康華 完全係浪費左佢

721AXA 發表於 2018-5-25 22:58

應該唔會係佢自己設計掛? 佢個角色設定都唔係咁傻頭傻腦啦
  仲要四司中最多戲份係佢...

第9集個part精彩但又好好笑.. Lol
721AXA 發表於 2018-5-25 15:36

第九集係咪有參考還珠格格 lol

721AXA 發表於 2018-5-25 22:58

其實康華應該carry到奸角,之前都做過勁多姣婆角色,
監製做乜要佢做低能角色呢。。。

睇到第七集後面嘅陳煒胡定欣對立, 可唔可以多啲呢啲場合

吳翠瑩嗰個角色係邊個做呀

睇到馬明同埋蕭正楠喺溪邊洗澡邊度有肌肉㗎, 笑死人, 仲要拍到蕭正楠美男出浴咁好核突呀

睇到馬明同埋蕭正楠喺溪邊洗澡邊度有肌肉㗎, 笑死人, 仲要拍到蕭正楠美男出浴咁好核突呀 ...
timgoi 發表於 2018-5-26 00:22

個度擺明笑位 幾好笑喎 成班花痴濕哂
Btw 咁樣算唔算劇透

個度擺明笑位 幾好笑喎 成班花痴濕哂咁
Btw 咁樣算唔算劇透
721AXA 發表於 2018-5-26 00:29

嗰幾個茄哩啡 肌肉好睇過呢兩位大叔好多啦

吓...
全套劇玲玲最有料 都冇露  
睇班骨慘慘
liebe 發表於 2018-5-16 14:53

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

回復 210# kevinlai1621

四司最多戲份唔係羅霖乜?佢好似之前採訪話係因為戲分多有發揮先肯低價接,結果集集都係得幾句同張慧儀單單打打。

回復 214# timgoi

維基百科話佢叫 袁潔儀

回復 213# timgoi

第九集佢地正面交鋒仲好睇,即係唸起金鈴0⃣️經典對白:打你未打你,使擇日子啊?
覺得陳煒做狠角色無鄧萃雯嘅如妃/九姑娘入肉,淨係識瞪大眼bear人

睇完十集 覺得煒哥駕馭得幾好喎
本身劇本對白寫到咁直接淺白兼冇乜內心戲 佢已經做得好好

其實康華應該carry到奸角,之前都做過勁多姣婆角色,
監製做乜要佢做低能角色呢。。。 ...
stephybest 發表於 2018-5-25 23:55

佢可能係tvb歷史上做得最多反派嘅女藝人

而首次拍無綫劇的周秀娜在第十八集才出場,是被陳煒安插在馬仔身邊的妃子,與定欣展開連串角力,影響馬仔與定欣的關係,在劇集尾段更有舉足輕重的作用。對此,馬仔就劇透將會間接害死周秀娜:「煒哥(陳煒)飾演太平公主,在劇中是跟我由頭鬥到尾,我和她最後鬥到你死我活,由兩姑侄去到變成仇人。另外周秀娜屬於特別演出,她前後只有約十集,做我的妃子,到最後她的死,我也有些責任。她一來我就要強暴她。」

娜姐會死

第9集真係好精彩呀陳煒終於發功呀,好多人被掌摑

大膽賤婢

回復  timgoi

第九集佢地正面交鋒仲好睇,即係唸起金鈴0⃣️經典對白:打你未打你,使擇日子啊?
覺 ...
黃家正 發表於 2018-5-26 02:31

我覺得陳煒個角色由江美儀 或者郭女王 來做更加啱更加適合佢地

我覺得陳煒個角色由江美儀 或者郭女王 來做更加啱更加適合佢地
timgoi 發表於 2018-5-26 18:21

原本係搵向海嵐做 唔成事後搵左煒哥
不過真心覺得煒哥做得好 表面都係劇本所限

原本係搵向海嵐做 唔成事後搵左煒哥
不過真心覺得煒哥做得好 表面都係劇本所限 ...
721AXA 發表於 2018-5-26 20:36

向海嵐好似Handle唔到呢個角色

timgoi 發表於 2018-5-26 22:36

向小姐講句對白都唔夠中氣點做到太平公主?媁哥正得多。跟住嗰幾集會勁正。

煒哥以前做我和疆屍已經好霸氣。

套戲頭10集都係煒哥頂住,否則無野好睇,後期定欣要變奸先有戲做

timgoi 發表於 2018-5-26 22:36

向海嵐頂羅琳個位幾好

如果四司係呢啲八婆戲,我就覺得呢幾位好適合啦,
金家四美 梅小惠,趙學而,陳彥行, 林漪娸 加 郭少芸

金家四美 梅小惠,趙學而,陳彥行, 林漪娸 加 郭少芸 ...
timgoi 發表於 2018-5-27 00:01

皆大歡喜續集?

金家四美 梅小惠,趙學而,陳彥行, 林漪娸 加 郭少芸 ...
timgoi 發表於 2018-5-27 00:01

正呀,如果四司係佢地做,日日押韻都抵啦

大台剛開播的重頭劇《宮心計2深宮計》,角色十分多,除了有周秀娜、羅霖、劉心悠作外援,還有一個較陌生的面孔,張文慈,這是她由亞視過檔無綫後拍的第二部劇集。她在劇中飾演宮中四司中的「司膳」汪敏,與一眾女星有不少對手戲。張文慈是亞視最後一批過檔無綫的藝人,這次參演重頭劇《宮心計2深宮計》,飾演宮中四司中的「司膳」汪敏,和其餘三司經歷一輪明爭暗鬥後,還會升職做「尚宮」

哇,點解個個都係採訪劇透啊。https://www.cosmopolitan.com.hk/ ... 96c1hO1TysqWcDez.97

回復 228# 721AXA

向海嵐一出道就係女主角,當時楊貴妃都好受歡迎啊,有無人知點解之後開始女二女三女四五六四八九十。

回復  721AXA

向海嵐一出道就係女主角,當時楊貴妃都好受歡迎啊,有無人知點解之後開始女二女三女四 ...
黃家正 發表於 2018-5-27 03:33

無頭東宮個奸角都diu打今次低能四司

鬼上身果幕目前最精彩
駙馬真係喊死人

太平公主計謀係多
但係一次都無贏過
感覺有d弱雞
好想太平公主贏一次
初心傷過
重新再跳

鬼上身果幕目前最精彩
駙馬真係喊死人

太平公主計謀係多
但係一次都無贏過
感覺有d弱雞
好想太平 ...
MiRi 發表於 2018-5-27 09:58

七八九集都好精彩七八都緊湊又幾煽情

個劇本的確寫太平有啲廢 有霸氣但做乜都唔順心 好慘既奸角
不過睇番歷史應該就黎死所以寫到咁?

個劇本的確寫太平有啲廢 有霸氣但做乜都唔順心 好慘既奸角{ ...
721AXA 發表於 2018-5-27 11:45

陳煒個角色冇咁快玩完嘅, 前面佢嘅戲份會比較多啲, 不過十八集之後應該係冇咁多㗎啦,應該focus喺娜姐胡定欣同埋心悠bb嗰度

無頭東宮個奸角都diu打今次低能四司
stephybest 發表於 2018-5-27 09:55

講到奸角邊度較郭女王同埋昭仁公主來

stephybest 發表於 2018-5-27 00:37

佢哋四個真係好正

個劇本的確寫太平有啲廢 有霸氣但做乜都唔順心 好慘既奸角{ ...
721AXA 發表於 2018-5-27 11:45

真係好精彩,好耐未試過睇劇有種透不過氣嘅feel。

太平公主爭咩衰咩又兇殘成性,但觀眾又會有小小同情佢想佢威翻一次,好奇怪。

大台剛開播的重頭劇《宮心計2深宮計》,角色十分多,除了有周秀娜、羅霖、劉心悠作外援,還有一個較陌生的 ...
黃家正 發表於 2018-5-27 03:31

想知康華張文慈個角色點明爭暗鬥

其實好似到6-7集四司先有第一次單獨出場嘅戲份,佢地算交到功課啦。可能四個得南宮司設一個好人...張慧儀同羅霖可唔可以谷d心計出黎啊,得把口,吵來吵去好悶啊。有無人知道袁文傑幾多集會出現,戲份多唔多

回復 242# timgoi

郭羨妮古裝真係好有仙氣,不過無霸氣。

stephybest 發表於 2018-5-27 00:37

梅小惠同趙學而反曬面冇可能再一齊拍劇啦

回復 245# 721AXA

汪敏必殺技:扮豬食老虎,做牆頭草,聽晒章尚宮話。
    南宮琴必殺技:城內侍暗戀佢,座下有打不死宮女元月,貌似係好人(呢套劇講善念得善果,好人應該會最後跑出?)
    徐相思必殺技:四司最低胸服飾,單打陸碧雲
    陸碧雲必殺技:能言善辯(千錯萬錯都是其他人錯,三言兩語為自己撇清關係),單打徐相思。

其實好似到6-7集四司先有第一次單獨出場嘅戲份,佢地算交到功課啦。可能四個得南宮司設一個好人...張慧儀同 ...
黃家正 發表於 2018-5-27 15:08

上集米雪關菊英都係走小學雞路線

袁文傑係尾段好似 同張慧儀羅霖三角戀好似

上集米雪關菊英都係走小學雞路線

袁文傑係尾段好似 同張慧儀羅霖三角戀好似 ...
721AXA 發表於 2018-5-27 15:30

小學雞極都唔會有小學雞押韻掛