返回列表 發帖
娜姐好慘 新海報同宣傳都冇哂樣同名
比溏心期待 會追下
但估收視都係會扑直

呢套爆到既應該係煒哥
其他就. ...
721AXA 發表於 2018-5-16 12:45

睇完段預告片都知d角色伏到無人有, 馬明蕭正楠呢d一定係悶角色, 就連D對白都好似無咩火花咁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

咪就係囉,好心宮鬥就純宮鬥,查乜案
stephybest 發表於 2018-5-16 17:43

咁講真宮鬥橋一定唔夠大陸個d黎, 唯有加入香港特色查下案...
   不過都係個句, 即使係古裝, 但係講對白都咁生硬真係會好un耳...

應該話拍古裝劇係唔會贏到大陸拍既,人地啲戲服場景宮中禮儀全部都好講究,
Tbb亂咁黎 ...
stephybest 發表於 2018-5-16 18:31

真野就唔好講

希望大家睇完一集宮2
就睇返宮1洗眼

其實宮1輸在唔夠妃子
麗妃賢妃個段幾好 我覺得仲好睇過麗妃vs ...
JasOh103 發表於 2018-5-18 21:13

最後個集個段鬥戲都唔差
   不過最有霸氣當然係坐皇位將佢一軍啦

非常認同妃子夠多就夠做, 不過好明顯因為tvb寫唔到呢條橋所以做唔到

預告見到娜姐拎枝髮簪插人隻手!好似幾有奸角既味道,有得發揮!
stephybest 發表於 2018-5-18 21:32

好似除左劉心悠, 所有角色都係亦忠亦奸

四司同劉心悠玩押韻
我係咪要好impressed?

還我楊怡
還我菊姐
還我紅姐 ...
JasOh103 發表於 2018-5-21 21:19

明明咁嚴肅嘅劇點解要搞成咁

好睇啊 謝雪心係咪以為自己仲演緊太皇太后啊?
黃家正 發表於 2018-5-21 22:44

佢把聲太厚, 只係適合d霸氣角色

回復  kevinlai1621

太后米雪演溏心3個潔癖阿媽真係晒喎 應該調過來做宮心計續集 ...
黃家正 發表於 2018-5-21 22:51

佢做奸角真係有一手, 頭一幕都好有氣勢

第二集都係繼續鋪排D線, 邊個同邊個結盟咁, 節奏其實都ok
尚宮局要無咁嚴肅呢個point, 連主線都押埋一份真係無眼睇...
話說, 內地禁播, 唔知對呢面有無影響...
但而家唔係網媒無咁緊ga咩

半個鐘冇出現過押韻即時好睇返今集暫時唔錯其實有好幾個妹仔都做得幾好,
謝雪心個宮女同陳 ...
stephybest 發表於 2018-5-23 20:56

四司除對白, 連角色設定都fail埋, 究竟係唔想上位, 定真係扮豬食老虎, 但後者完全唔似

係喎 成件事正路翻好多 四司都正常翻DD

今集係暫時最好
不過唔明點解蕭正楠會咁想救元玥 唔係牙齒印 ...
721AXA 發表於 2018-5-23 21:04

牙齒印唔係只係做場戲要入宮??

暫時張慧儀係做得最好
羅霖整容樣唔識郁
康華角色設計on9浪費佢 句句押韻
張文慈中規中矩
兩個鬥兩個on9 ...
721AXA 發表於 2018-5-24 15:33

認同4個中最差係羅霖

不過呢d宮鬥都係咁鋪關係同設定, 但如果結局係4個中會有1個跑出, 暫時4個都未夠班lol

可能梅小青以為押韻就等於古代的吟詩作對?
紅樓夢小說裡時不時就有對聯。 ...
xteve 發表於 2018-5-24 19:06

但係文雅嘅韻同佢地白話好唔同嘛, 後者直情係尷rap

頭半集好悶...

第四集麻麻地,變返歷史劇咁,
差唔多成集係度講馬浚偉登上太子之位,有點悶,
四司依舊冇咩突破,圍埋一齊 ...
stephybest 發表於 2018-5-25 01:06

成集得荔枝龍眼好睇

回復  kevinlai1621

馬俊偉個太子之位爭得太容易....無乜高潮位。
黃家正 發表於 2018-5-25 19:45

唔係重點掛, 再拖都唔好
回復  721AXA

睇下睇下,胡定欣個角色其實即係姚金鈴2.0,俾人害下害下加埋妒忌心發作跟住變奸。流 ...
黃家正 發表於 2018-5-25 19:43

心悠好難係, 胡定欣就未必, 佢已經係太子妃, 個老公做埋皇帝名正言順做埋皇后, 黑化理由應該都只係同平王一樣

乜料呀…無端端播hana既歌九唔搭八仲要播埋曬床上戲想點呀,負評
stephybest 發表於 2018-5-25 20:42

hana首歌有夾胡定欣個琴, 但唔知原曲有無
我寧願聽胡定欣造作地文縐縐都唔想睇嬉皮笑臉口語押韻
stephybest 發表於 2018-5-25 21:30

其實胡定欣只適合拍古裝戲, 聽佢d節奏同裝扮都夾, 反之太平公主d對白節奏好唔得, 佢適合霸氣角色嘅, 但古裝對白真係太平...

押韻最嚴重係康華 完全係浪費左佢
721AXA 發表於 2018-5-25 22:58

應該唔會係佢自己設計掛? 佢個角色設定都唔係咁傻頭傻腦啦
  仲要四司中最多戲份係佢...

上集米雪關菊英都係走小學雞路線

袁文傑係尾段好似 同張慧儀羅霖三角戀好似 ...
721AXA 發表於 2018-5-27 15:30

小學雞極都唔會有小學雞押韻掛

突然班宮女係度一論嘴講講講,都消化唔切囉。。。
stephybest 發表於 2018-5-28 21:00

太多人, 根本follow唔到...

淨係聽到張慧儀羅霖有家仇

真係幾鍾意睇張慧儀 做得幾好又幾有霸氣 ...
721AXA 發表於 2018-5-28 22:07

今集d鬥咀又幾好睇

其實陳煒真係唔係做得幾好,就算第9集幾勁我都感覺唔到佢嘅霸氣,真正嘅霸氣就好似金枝慾孽第一集如妃出場 ...
timgoi 發表於 2018-5-29 22:00

佢讀古裝對白應該係硬傷, 雖然尋日個集柔情一面好入戲, 但係d對白都係差d火喉

馬仔陳煒兩個係度對質幾有戲味傳說中既第七集果然ok
stephybest 發表於 2018-5-29 21:16

但係都未算太大嘅直面交鋒, 起碼未去到咬牙切齒地步

公主駙馬好慘
721AXA 發表於 2018-5-30 21:02

無啦啦揭發佢有心悸病, 唔明用意? 其實太平走出黎都已經口不對心
  今集太子同太平正面交鋒先叫有d戲味, 可惜俾段廣告間開左...

梅小青愛的 - 煽情
俾個原因太平更傷心
駙馬做得幾好
721AXA 發表於 2018-5-30 21:54

咁真係太over, 其實掖牢都已經好做到

鬼上身呢段寫得幾好
不過都證明, 論霸氣, 胡定欣係可以head住陳煒

一物治一物, 章尚宮>太子妃>太平
果然係太皇太后最勁
oreo 發表於 2018-5-31 21:20

大奶奶個tone太大戲feel

堆男人咁相信一個行剌皇帝既刺客
721AXA 發表於 2018-6-1 20:59

主角光環

馬明d喊戲好呆

呢兩夫婦呢招苦肉計好鬼小人feel
721AXA 發表於 2018-6-4 21:31

咁先係宮鬥
BTW, 頭半集悶到訓著...

不過好少可見到男人都撈埋落去同女人堆鬥三郎其實係咪女人黎,佢膚色仲白過啲女人 ...
stephybest 發表於 2018-6-4 23:57

咁只係好少劇連爭太子都做埋出黎, 通常都係個娘出手

點解呂珊唔加入戰團
stephybest 發表於 2018-6-5 17:36

應該遲d會有戲份掛, 而家完全係佈景版

兩位司級人馬鬥咀真係好有火花
無見一排, 又要查案...

係幾好睇
不過羅霖個tone有啲低b
同埋單案似係低能收場
721AXA 發表於 2018-6-5 22:43

佢直情有懶音tim la, 其實兩個一拍埋d演技就高下立見

無端端又會有宮女遇害,無端端又會有黑衣人係皇宮自出自入,
無端端班宮女三更半夜又可以係花園周圍行, ...
stephybest 發表於 2018-6-5 23:23

呢套野完全無視宮規 學上面人話齋, 呢套野只可以話係古裝版溏心風暴...

頭先係咪賢妃暫時最多戲既一part
突然覺得賢妃個look都幾好睇
721AXA 發表於 2018-6-6 20:53

我仲估盒歡蘭香會唔會有毒

其實宮心計當年口碑係差架喎 只係收視好
睇到十二集我覺得唔差過1 本身1都唔係高質得去邊 ...
721AXA 發表於 2018-6-6 22:22

但差極都有記憶點, 而家係零, 得太平公主一人但都係差幾皮...

真係零咩 係好多低能位既
不過你都話太平公主爆左出黎 雖然呢度好多人唔鍾意
我覺得第七八集已經ko左宮心 ...
721AXA 發表於 2018-6-6 23:02

低能位唔要好過啦

宮2都冇咩宮鬥必用道具,冇出過落毒藥(定定落藥整爛陳庭欣塊面only),
冇出過厭勝之術稻草人,冇出過搵 ...
stephybest 發表於 2018-6-6 23:24

所以真係無眼睇 悶到咩道具都無

好彩快快結案
呢單案真係搵戲做 吳翠瑩好睇好多
仲有頭先介紹啲穴位 咩料 ...
721AXA 發表於 2018-6-7 20:56

對劇情零推進 又唔係搞到太子妃流產

太平番黎, 過然好睇好多

又會無端端返黎既。。。比人趕走左,搵到借口比佢攝返黎,同如妃係金枝一樣,扮可憐就能夠絕地反擊 ...
stephybest 發表於 2018-6-8 13:36

呢d橋雖舊, 但係好受

唔想睇男人
想睇呂后做中心  
點樣將戚夫人斬手斬腳掘眼割鼻
仲有武則天呢
其實武媚娘傳奇太正面
...
616.1314 發表於 2018-7-10 00:59

無啦, 宜修係一開始個setting已經笑裡藏刀
但係王蓁好明顯有演變過程, 同埋其實佢d手段都好明顯 (其實只係編劇寫得差or個宮根本無人)

而家先追到27集, 但係d橋真係睇到人火滾, 娜姐其實古裝韻都ok, 但係一重戲就太木獨, 心悠同理, 不過好明顯後者係讀唔到對白