返回列表 發帖

《宮心計2深宮計》討論區

首播日期: 2018.05.21
唐朝唐隆年間,李隆基(馬浚偉飾)聯同姑姑太平公主(陳煒飾)發動政變,將蠶食法統的韋皇后(米雪飾)就地正法,擁護相王李旦(李龍基飾)重回大統!看似重歸平靜的太極深宮,實則暗流湧動…… 朝堂之上,風雲色變,李隆基與太平公主陣營分化,勢成水火! 深宮之中,妃嬪角力,王蓁(胡定欣飾)與鄭純熙(周秀娜飾)各自為營,爾虞我詐! 有人因高權重位捨棄良心,亦有人為至親至愛放棄一切!龍武軍任三恕(馬國明飾)與何離(蕭正楠飾),女史元玥(劉心悠飾)與甘若芊(黃心穎飾),用其真情真性,為深宮綴上一筆浪漫…… 深宮禁苑,懸案叢生!抽絲剝繭後,揭露出一個個塵封多年的驚天秘密; 太極之巔,波譎雲詭!高牆掩映下,上演著一幕幕蕩氣迴腸的愛恨情仇!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

最期待馬明定欣

果然好hit
未夠半日已經去到Page 2

仲要一反常態講cup

希望大家睇完一集宮2
就睇返宮1洗眼

其實宮1輸在唔夠妃子
麗妃賢妃個段幾好 我覺得仲好睇過麗妃vs三好
如果李c繼續壞落去最後三個一齊鬥會更加出色
金枝就係因為有四位視后明爭暗鬥先咁正 宮1分開幾條線(太后 妃子 尚宮)一定失色左d

四司同劉心悠玩押韻
我係咪要好impressed?

還我楊怡
還我菊姐
還我紅姐

一路睇一路好掛住楊怡
想追返姚金鈴啲戲份

煒哥今晚由頭帶到尾

my queen麗妃

支持菊花殺手

第16集啲鬥戲唔錯
不過都係差宮1好多

月兒個家姐都幾吹得 上過天文學堂呀
亂咁up個阿妹信曬

yesssss奸定黎料

三條感情線
估唔到最好睇會係元玥 何離

皇上同娜姐呢? 又話皇上最后發現佢善心.......
moXYZ 發表於 2018-6-16 12:18

我睇到20集ja
呢集有返啲鬥戲 唔錯

其實我覺得定定今次做得好好
反而陳煒好似有少少 overrate?
不過都開心煒哥入咗無線甘耐終於有翻多D noise ...
616.1314 發表於 2018-6-16 23:32

Agger
宮心眼做得好正
仲想佢再奸啲

笑死
每件案都要靠玲瓏公主破
仲係次次都 「我細細個跟雜耍團...」

睇到26集
發覺以前都幾多foreplay
又要煮茶 撫琴 乜佳人相伴
想同娜姐就直接啲啦

劉心悠古裝真係好靚

今次令我驚喜既係心穎
覺得佢好幾場戲都掌握得好好 尤其21-30越睇越順眼
最深刻係火場外同埋求公主拉佢個幕 喊戲真心唔錯
佢表白同埋攬馬明啲sweet戲我又OK 可能假戲真做係唔同啲
條線都幾感動

成套劇真係得王皇后啲害人位勉強算得上係宮鬥劇嘅劇情
不過都好 low class 吓
其他簡直垃圾
差過宮 1 好多
...
616.1314 發表於 2018-7-5 01:21

暫時定定最impress我係第31集 得知佢自己奸計得逞娜姐滑左胎個幕
好掛住佢呢啲毒婦樣 好幾年無睇過
陛下企前面喊 佢要扮傷心一份(都驚有人會留意到) 幸災樂禍地少少奸笑 真係做得勁正 完美演繹

今次唔係金鈴個種浮誇式奸我又幾buy
好心做事feel 唔會感覺同宮1倒模咁
雖然各有各都精彩

馬明前度打現任

娜姐33集好有戲
個走音好正 但係好蠢lo對質

想同本宮同歸於盡?
簡直係妄想
點解你仲可以咁天真
以為本宮會相信你
你斟畀我嘅酒
我一啖都無飲過
全部 ...
616.1314 發表於 2018-7-6 11:05

呢段好膠
又唔係一齊飲
倒落下面都睇唔到 仲要咁大杯
牽強到呢

啲NG片好睇過成套劇

小青姐話開拍第三輯啵
搵人反映下以下幾樣野,
1.第三輯cut押韻對白,押韻真係好難頂
2.增加妃子 ...
stephybest 發表於 2018-7-9 13:53

she can keep it

唔知啊 求其 UP  
呂后我記得 TVB 之前話過會拍
仲係啊佘擔正
不過唔知點解無咗件事 ...
616.1314 發表於 2018-7-9 21:08

呂后係我怡
好似係鬧雙胞 另外一個係可頤?
最後兩套都拍唔成