返回列表 發帖

[May/25/2018] dahlia II - 張敬軒 (CD)

歌手:張敬軒
唱片名稱:dahlia II
唱片封面:

推出日期:2018/05/25
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 絕
2. 囍帖街
3. 親密關係
4. 黃色大門
5.  一人分飾兩角
6. 好心分手
7. 漩渦
8. 下次小心
9. 可惜我是水瓶座
10. 活得比你好

附加資料:
時間週期週而復始   感情緯度永遠不變
24軌模擬制式錄音
高品質HIFI聽覺享受
極致音質表露無遺
與時代軌跡融為一體
dahlia II

出處:mini shop
HINZ TOP 20 Week 19
01 Ten Reasons - 方大同
02 橙海 - Supper Moment
03 Run Away - 陳蕾

出碟日唔係5.25咩,睇張軒IG寫
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

Song list吸引過Pink Dahlia
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 21
1. 生涯規劃 2. Run Away 3. 重光紀念日

PINK DAHLIA - 無黃偉文歌
PINK DAHLIA 2 - 全碟黃偉文歌

唱joey歌就《黃色大門》,唱千嬅歌就簡首甘大路,其實佢可以翻唱千嬅既《零號》

第一眼以為右手有朵菊花= =

唱joey歌就《黃色大門》,唱千嬅歌就簡首甘大路,其實佢可以翻唱千嬅既《零號》 ...
Nathan 發表於 2018-5-16 19:36

因為佢係水瓶座...

我想像緊漩渦佢要點演繹,唔通係張敬軒x降兩度合唱XD

未曝光嘅歌都好吸引

好期待dahlia 繼續做落去,林夕song list、林振強 song list...etc.

點解唔用之前個張粉色做封面?
正過宜家呢張...
美祖接班人美霏幾時再踏紅館呀?

右邊咩黎?好嘔心

見到文案狂讚黃偉文就覺得好嘔心
不過呢個選曲應該吸引唔少90後

右邊咩黎?好嘔心

見到文案狂讚黃偉文就覺得好嘔心
不過呢個選曲應該吸引唔少90後 ...
721AXA 發表於 2018-5-16 20:05

分分鐘係光頭佬自己吹奏自己

cathay1996 發表於 2018-5-16 19:34

呢單想講好耐
有無發現環球d歌手同黃偉文2012-13之後好少合作
除咗克勤同填過一首比kelly
你講既Pink Dahlia冇一首wyman我都覺得奇怪
仲有當年Eason's Life Dvd事件
連近年力棒既Gin Lee, Aga都冇搵過wyman寫歌

唱joey歌就《黃色大門》,唱千嬅歌就簡首甘大路,其實佢可以翻唱千嬅既《零號》 ...
Nathan 發表於 2018-5-16 19:36

佢係基督徒應該唔肯唱不必福音

加首《他喜歡的是你》就好喇
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂 · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

呢單想講好耐
有無發現環球d歌手同黃偉文2012-13之後好少合作
除咗克勤同填過一首比kelly
你講既Pink Dahl ...
hehehaha 發表於 2018-5-16 20:15

分分鐘又唔知同邊個環球高層不和所以唔寫囉

林夕幾時寫返首最佳損友比張敬軒

嘩 2 3 4 好吸引

要右手邊堆核突野做咩

右邊係咪一堆啱啱用完嘅condoms?
然而我現已練到有不再往後看的骨氣,展開一套新的戲

呢排咁多人翻唱《絕》嘅
小企鵝推介冠軍 2018W20
華 未來紀念館 - Robynn & Kendy
外 Tokyo Lights - Monkey Majik

天才兒童1985係hidden track? 定再出一張ep?
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂 · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

冇Gin Lee
SSN Chart (25 May)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 窮 我 一 生 (2 Weeks No.1) - 李 晧 軒
2. 橙 海 (2 Weeks No.1) - Supper Moment
3. Run Away - 陳 蕾

天才兒童1985係hidden track? 定再出一張ep?
l00540 發表於 2018-5-16 21:09

新歌係另一個project,幾時出碟、會唔會出碟都未知...

張敬軒說:「沒有黃偉文,根本不會有《Pink Dahlia》這個概念!因此,《Dahlia 2》一定全是黃偉文的作品。」 這一次的曲目是經過了難以取捨的過百首佳作中選出,而這個勞苦功高的任務交給了EEG的全體同事。「公司是一個社會的縮影,什麼樣的背景和經歷的人都在裡頭,他們選出來的歌曲才能全面覆蓋不同階層的人們,他們的心聲!」再一次印證,真的有很多有心人!
黃偉文的文字「能醫歌,更能醫人!」。他的文字能讓旋律變得更具體且賦予真實的故事與情感;他的作品更是很多人心底不為人知的秘密、黑暗面的曙光、情感的寄託、對生命的體驗,產生的共鳴。你可能不知道,張敬軒也在黃偉文的文字裡得到過治癒。如今他以過來人的身份,全新演繹黃偉文的作品,可說是說服力十足!
成段野畀人感覺好假 好自大
但金毛玲何時秋風悲畫扇....

一首霏霏都無
Personal Blog
https://tangtangor.blogspot.hk/
Instagram: Tangtangor

張敬軒說:「沒有黃偉文,根本不會有《Pink Dahlia》這個概念!因此,《Dahlia 2》一定全是黃偉文的作品。 ...
WZA111 發表於 2018-5-16 21:36

文康寫 係有d嘔心

一首霏霏都無
frankie_0401 發表於 2018-5-16 21:39

想聽張散軒唱COME WITH ME

若葉之年 發表於 2018-5-16 20:45

真係好似,透明入面仲要有白色,出面有紅色,好嘔心

希望派水瓶座幫千嬅拎四台冠軍歌

好頂唔順個封面同文案
歪文自我價值真係低到不斷要人擦佢鞋?
不愛我就拉倒

文案睇你點睇啦
我就覺得還好

張敬軒說:「沒有黃偉文,根本不會有《Pink Dahlia》這個概念!因此,《Dahlia 2》一定全是黃偉文的作品。 ...

肥佬其實真係要幾SMALL GAS先咁多人吹奏佢

文案睇你點睇啦
我就覺得還好
Qmen 發表於 2018-5-16 22:19

個問題應該係將文案入面既黃偉文換做任何一個填詞人都work

點解無男孩像你
《Gin Lee First Of All》反應熱烈,現加開6月24日一場

個問題應該係將文案入面既黃偉文換做任何一個填詞人都work
mychart- 發表於 2018-5-16 10:48 PM

其實我都系咁睇
系啲人將矛頭直指Wyman啫
就因為最後段嘢?
定系今次全碟系距關係?
其實有乜好吵...
唔覺有幾奉承囉
啲人睇完點解會唔舒服?
咁系咪妒忌表現?
真系好鬼搞笑

若葉之年 發表於 2018-5-16 20:45

正想講,真係好鬼似

強迫症,點解英皇唔改名《Pink Dahlia II》,係都要少咗個Pink

gay既男歌手係唔係都鐘意唱女歌手既歌?
祖兒又唔係商台聽眾杯茶
出道19年的容祖兒更首次於叱咤樂壇流行榜頒獎典禮食白果。

cover好似何韻詩

強迫症,點解英皇唔改名《Pink Dahlia II》,係都要少咗個Pink
數彩虹 發表於 2018-5-17 12:01 AM

因為今次系black...

點解唔用之前個張粉色做封面?
正過宜家呢張...
Qmen 發表於 2018-5-16 19:41

個COVER好奇怪, 拎住枝鐵線做咩
期待再難奈 還是不忍 不期待
誰話我存在 純為好景不常默哀

希望派水瓶座幫千嬅拎四台冠軍歌
iamsingingwong 發表於 2018-5-16 22:03

之前電台做訪問已經講左唔會派台我覺得首歌始終係千嬅既

cathay1996 發表於 2018-5-16 19:34

正想講,真係好鬼似
阿mark 發表於 2018-5-16 23:52

續集總係用黎糟蹋前作

Song list吸引過Pink Dahlia
帥小寶` 發表於 2018-5-16 19:32

寧願佢簡鍾無艷

加首《他喜歡的是你》就好喇
l00540 發表於 2018-5-16 20:17

而家係米興TRACKLIST唔完美321GO係咁, DAHLIA 2又係咁~

沒有黃偉文,根本不會有《Pink Dahlia》這個概念!因此,《Dahlia 2》一定全是黃偉文的作品。><" <<<這是必然的嗎?
HIN咁講好似自己都話唔到事咁

寧願佢簡鍾無艷
oreo 發表於 2018-5-17 00:53

佢live過~~

Hins鍾情的《灰姑娘》、《兩個人的幸運》被抽起了
因為一首係少琪爸爸、一首係林夕填詞

出個LGBT DAHLIA仲吸引lol
1. 零號
2. 紅屋頂
3. 黃色大門
4. 男孩像你
5. 女神
6. 無神論
7. 他喜歡的是你
8. 給我愛過的男孩們
諗唔到9,10,有無人有提議

回復 48# Wing1211

勞斯萊斯