返回列表 發帖

恐怖情人 - 許廷鏗

單選投票, 共有 130 人參與投票
36.92% (48)
6.92% (9)
4.62% (6)
4.62% (6)
46.92% (61)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 恐怖情人
主唱: 許廷鏗

派台日期: 2018-5-21

曲:雷頌德   
詞:林夕
編:雷頌德
監:雷頌德

我很單純   甚至天真
說幫你擋子彈都真的上心
也許低能   甜蜜時講責任
令你不敢再靠近   只想脫困

糊塗嗎   無情嗎
人情世故不懂才是傻瓜
傻孩子   怎麼啦
原來太偉大會令我羞家

談情講犧牲可怕麼   若你今天不好過
仍能像當初安撫你   誰相信重情是錯
這個恐怖情人竟是我
是什麼好心得到這   壞結果

談情講口齒荒誕麼   誤會你都稀罕過
如若你今天給欺騙   何必繼續逃避我
使你失去快樂不是我
要打發青春   不怕找我渡過   

事隔多年   有點灰心   
愛得太嘔心應該只乞你憎
我也許傻   承諾全因信任
被世間嘲笑我笨   始終當真

糊塗嗎   無情嗎
人情世故不懂才是傻瓜
傻孩子   怎麼啦
原來太偉大會令我羞家

談情講犧牲可怕麼   若你今天不好過
仍能像當初安撫你   誰相信重情是錯
這個恐怖情人竟是我   
是什麼好心得到這   壞結果

談情講口齒荒誕麼   誤會你都稀罕過
如若你今天給欺騙   何必繼續逃避我
使你失去快樂不是我
你不要驚恐   可笑的我不多

始終都   選擇相信
那段情   應該不只我付出過
願你善用   人善良大方給利用不可愛麼
就算沒結果   

能傻足一生可敬麼   現在會否感激我
如若那位他躲開你   無須悔恨逃避我
想你一世快樂不是錯
你不怕委屈   想我怎愛護你   也可

呢隻好loopable!情歌得嚟又唔太罐頭,拎到個balance

金堅唱功改善了不少, 曲夠pop , 詞就以林夕往績稍為遜色了一點, 但總體還是有驚喜. 5fun

唔知係咪janice唔要既歌
感覺佢地有啲想做第二首心亂如麻

佢入華納後第一首會想聽多幾次既plug song

Directed by Alfred Hui

佢最近兩支 mv 都唔出樣~

我覺得旋律比較悶,另外個mv好似同首歌講嘅嘢關係不大。

回復 5# yanchapahsuk

佢客串咗醫生一角。

MV唔知做乜舊
感覺唔關事得嚟又眼高手低

首歌都係悶嗰類
但比較係好今次Vocal發揮比例舒服自然

夕爺繼今期流行之後又一hea作?

Directed by Alfred Hui

佢最近兩支 mv 都唔出樣~
yanchapahsuk 發表於 2018-5-22 12:48

出了一個鏡頭, 他做回醫生角色(但不是牙醫).

夕爺呢首係江郎才盡定係無心hea作
嗰句咩咩低能好出戲

首歌嘅感覺好girlish, 如果搵返女歌手唱好似會合適啲

唔知係咪janice唔要既歌
感覺佢地有啲想做第二首心亂如麻

佢入華納後第一首會想聽多幾次既plug song{:4_96 ...
721AXA 發表於 2018-5-22 12:40

我都覺似JANICE 歌, 尤其D直白式既詞

我都覺似JANICE 歌, 尤其D直白式既詞
people 發表於 2018-5-22 14:15

第一句"我"已經代表"她"的意思, 林夕當初填詞應該是給Janice唱.
***想清楚可能是hehe 歌, 即時兩個"他"亦可, 這首歌宣傳關懷愛芝, 那麼恐佈情人歌名就好貼切***
如果估計是真的, 那麼林夕並沒有hea 作, 而且寫得十分入肉, 超過五分之作.

旋律好舊歌feel, 可以一聽

曲:係咪mark lui啲倉底貨?
唱:唱得ok
詞:懶打字 copy翻之前啲comment

我懷疑夕爺用1個鐘已經寫到篇詞
kayzzz 發表於 2018-5-20 21:32

也許低能   甜蜜時講責任
原來太偉大會令我羞家
愛得太嘔心應該只乞你憎

聽到笑左
夕爺非一般hea詞 唔講以為係陳詠謙填
kayzzz 發表於 2018-5-21 00:07

奉勸0鏗唔好再搵夕爺填詞喇 人地都無俾過好野佢

btw 笑 睇到樓上講係咪janice啲棄歌 如果係janice唱 又唔知點解真係fit晒
同 我想識你女朋友 我想敲穿你門口 嘅道理一樣 有啲詞淨係janice先至唱到

奉勸0鏗唔好再搵夕爺填詞喇  ...
kayzzz 發表於 2018-5-22 15:27

報紙話mark度身訂做
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

報紙話mark度身訂做
大唔透 發表於 2018-5-22 19:08

咁mark lui對佢都幾"好"喎

有無人明份詞講乜

曲好方力申D K歌 唔記得邊首 幾好聽
唱都OK
MV 2個都幾好戲
但份詞唔知做乜

夕爺呢首係江郎才盡定係無心hea作
嗰句咩咩低能好出戲

首歌嘅感覺好girlish, 如果搵返女歌手唱好似會合適 ...
Pure. 發表於 2018-5-22 13:57

一二三三二一寫得咁好,點會係江郎才盡

我的志願份詞都ok ge 但呢首真係不得了

羞家 , 嘔心 唔知想點

btw其實chorus 配少少英文 仲好dd

我的志願份詞都ok ge 但呢首真係不得了

btw其實chorus 配少少英文 仲好dd ...
thomas199028 發表於 2018-5-22 23:42

如果林夕的詞是講兩個男,一個未知性向,另一個就向他追求,那麼羞家,嘔心大家就明啦

我想講佢話特登唔擺上串流平台住要等大家用心欣賞佢個mv
呢個做法感覺好小家
似係想迫人幫佢谷YouTube view
唔通我喺街想聽你首歌又要下下開YouTube 咩
個mv又借d意帶落生老病死
但明明歌詞又唔係完完全全講呢樣野
另外講生老病死呢個課題我覺得唔係好貼近佢觀眾層
佢d fans 都仲後生
MV搵對中佬中女拍對佢班fans 黎講代入感太低
再者上次首<原來我可以哭>又係講生死已經仆直左
仲夠膽玩多次
首歌我覺得幾好,但我覺得mv破壞左個意境

我其實由佢少見不怪就留意佢。開始頭幾隻碟都喜歡,馬來西亞好難買到正版CD,都叫朋友幫手香港買番黎。覺得佢近幾年D歌好悶,做乜鬼有唔係3張幾就一直唱呢種講生活,講社會既歌。我寧願聽番什麼出走什麼螞蟻反而仍然覺得好好聽。
另外,佢自己搵班底係好事,但係畀到一個感覺我(我講我jek),佢著緊佢既班底多過佢首歌。Eric kwok,wyman,到阿于,mark lui. 其實某部分覺得好楊千嬅。但係佢唔係楊千嬅,我認為搵番初心好過尋找呢D好遙遠既音樂可能會好D.

1分。

thomas199028 發表於 2018-5-22 23:42

咪係, 一個人喺愛情裏面幾咁卑微都唔會用"嘔心", "羞家", "恐佈"來形容吧?  夕爺今次好亂來。

咪係, 一個人喺愛情裏面幾咁卑微都唔會用"嘔心", "羞家", "恐佈"來形容吧?  夕爺今次好亂來。 ...
thecool123 發表於 2018-5-23 05:01

有部分電視劇劇情會出現下GE~~不過同意今次份詞唔得,我覺得係成首歌嘅敗北位

mv差评我要睇0鏗嘴女女

曲悶詞7 好明顯係俾行貨hea9佢
但佢應該會當正上品咁死pub爛pub
而903亦都應該會日loop夜loop
比較起上嚟同期嘅刀削仔首歌好過佢嗰首多多聲

其實我覺得佢同Mark Lui合作幾有chemistry, 起碼好聽同loopable 過上只碟所有歌。Mark Lui會同佢度身訂造,適合佢range同image的歌,同埋會consider個market同vocal先出街。今次melody同vocal幾好聽,唯一敗筆係歌詞,應該係林夕作詞唔敢say no

許廷鏗話首歌佢同Mark Lui有d偷師陳百強嘅風格,但真係唔多覺⋯

一二三三二一寫得咁好,點會係江郎才盡
thm 發表於 2018-5-22 23:02

我覺得夕爺對千嬅/EASON果代以後的歌手,
   用詞係特別淺白,睇開佢上等詞的當然會覺得係HEA,
唔知係咪佢覺得MARKET喜歡這樣
Make it simple.

可能同衛蘭首生涯規劃交換左plug

許生好多時眼高手低,唱功自我感覺良好
怪獸一族

話夕爺偏心真係冇錯
佢真係揀人嚟填

話夕爺偏心真係冇錯
佢真係揀人嚟填
victor1991415 發表於 2018-5-24 22:34

原來阿于介紹夕爺比許廷鏗識,傾過計先填詞比佢

睇黎佢想將千嬅個班底過比自己

我覺得夕爺對千嬅/EASON果代以後的歌手,
   用詞係特別淺白,睇開佢上等詞的當然會覺得係HEA,
唔 ...
stone@stone 發表於 2018-5-24 21:18

都唔係既,夕爺比ivana juno kay 都係高汁野,不過其他歌手就真係hea 爆同偏心到出面

原來阿于介紹夕爺比許廷鏗識,傾過計先填詞比佢

睇黎佢想將千嬅個班底過比自己 ...
Nathan 發表於 2018-5-24 22:48

其實佢機心野心真係好大 又識霖掂903兩大太后,又識搵愛將千嬅班底
男金指日可待

咁夕爺都錫MAG好多wor
忍份詞正常太多

其實佢機心野心真係好大 又識霖掂903兩大太后,又識搵愛將千嬅班底
男金指日可待 {:1_115 ...
dicksonkwok 發表於 2018-5-25 00:04

請問兩大太后係嘉姐同邊個?

請問兩大太后係嘉姐同邊個?
btvfans 發表於 2018-5-25 10:31

廢禮???

許生好多時眼高手低,唱功自我感覺良好
怪獸一族 發表於 2018-5-24 22:12

說出了重點唔知點解覺得佢愈黎愈唔討好

利申:都算係佢fans

廢禮???
hlyung 發表於 2018-5-25 11:09

應該係VANI. 呢個好明顯係太監.

都唔係既,夕爺比ivana juno kay 都係高汁野,不過其他歌手就真係hea 爆同偏心到出面 ...
Kyle_ 發表於 2018-5-24 23:43

你岩你岩,IVANA的首首都係高質。

hea 爆的“忍”都好紅,所以可能林夕/公司真係想佢填得淺白D==
Make it simple.

YouTube 睇到一句好爆: 林夕唔收錢作品

入左 Warner 之後,唔係冇曲詞皆好嘅歌,但 vocal 好差
到呢首 vocal 好翻啲,份詞又完全唔得,曲編我就覺得 ok 嘅

不過事到如今,有個監製攪得掂佢嘅 vocal 已經好好了
但竟然攪得掂佢 vocal 嘅係舒文同雷頌德,都幾意外

Watermark 嘅 side track 其實你很美 已經係 暖男歌
當時我評過話呢個方向好啱佢應該繼續發展
可惜 恐怖情人 份詞攪成咁,變成一個倒退
真的,現在聽翻 其實你很美,會好珍惜份詞同埋 vocal
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

你岩你岩,IVANA的首首都係高質。

hea 爆的“忍”都好紅,所以可能林夕/公司真係想佢填得淺白D== ...
stone@stone 發表於 2018-5-25 19:50

驗傷 同 忍 嗰啲係 文字同意思都淺白
恐怖情人 呢啲係 文字淺白,但意思唔流暢,跟唔到個因果敘事flow,即係唔淺白
仲未計 羞家、嘔心 呢啲字唔係淺白,而係低俗

你可以話 其實你很美 嘅文字太斯文
但唔可以否定佢意思 好淺白 同埋 好流暢

Re: 其實你很美 ... 請看我上面 post #44
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

男金指日可待 {:1_115 ...
dicksonkwok 發表於 2018-5-25 00:04

成日覺得自己係一線歌手(未來天王)啦

成日覺得自己係一線歌手(未來天王)啦
阿mark 發表於 2018-5-26 08:07

仲咩事係咁話佢呢? 哈哈

夕爺真係揀人黎填...
不過零鏗vocal好左好多
3分啦

入左 Warner 之後,唔係冇曲詞皆好嘅歌,但 vocal 好差
到呢首 vocal 好翻啲,份詞又完全唔得,曲編我就覺 ...
Bluejays 發表於 2018-5-26 03:48

同感。離開星夢後暫時咁多唔同班底覺得Mark Lui同佢最夾,訪問話佢下一首歌又係Mark Lui, 今次搵對direction. 份詞應該唔關Mark事,下次搵番陳詠謙重好。
唔明當時點解唔派“其實你很美“,呢個方向幾正確。希望之後同Mark Lui繼續合作。

終於睇完個MV 都係理解唔到
做小丑唔比人拍片架? 搞到人地跌爛個電話仲笑得出?
無端端又拍左拖? 個女人係咪痴線架 應該當場摑佢幾巴啦 點解會fall in love
除非男主係陳家樂咁靚仔就唔同講法啦 又唔係呀
男主好賤 食左佢就可以影 double standard到呢
一直睇到尾都好希望會有個鏡頭係個女主奸笑 話抵你有今日啦 點知又冇
所以最後都唔知個MV想表達乜

首歌就...我當bgm播
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦