返回列表 發帖

闊別七年 梁詠琪與大家共渡好時辰

闊別樂壇多年的GIGI (梁詠琪),在5月4-5日假紅館舉行了《好時辰巡迴演唱會》最終站,一口氣為樂迷重温超過40暌人人傳頌的金曲。不如一齊品評這個叫好叫座的演唱會吧~

而我的淺評將會分成七個章節:

演唱會第一幕 - 如花小女子,如今長大了

GIGI在LED花綻放出場,以初試啼聲的華語作品《短髮》亮麗登場。隨即便以一襲飄逸的長裙,邀請入場觀眾「投入我完美世紀」。在香港土生土長的GIGI,並沒有忘記她的母語,精心地換走了《膽小鬼》等廿多首國語主打,誓要與大家重温22年來的A side作品。「Once upon a summer time 熊熊烈日大家晒」,抅起大家兒時回憶過後,兩晚分別選了《一天一天》/ 《你救哪一個》跟大家大合唱。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

其實應該大膽d加多兩場。做個榜樣畀gin lee睇下
舞來舞去 不日內開始錄音。

黃家正 發表於 2018-5-24 04:59

好多因素既, 之前KAY 都係Full House 唔加場, 可能佢唔係秒殺, 主辦無信心啦
【This is MC】澳門見

大家的點評 1
而家真係好少有香港歌手可以完完全全靠自己嘅歌撐起一晚演唱會 hihi發表於 2018-5-6 01:58
好耐冇睇過咁有氣氛嘅紅館show,我覺得歌單已經近乎完美完全 loowee發表於2018-5-5 23:58
rundown真係已經90幾分 落難皇后個part真係好鬼正 套衫100721AXA發表於2018-5-6 00:20
氣氛好到爆炸 由頭合唱到尾 henry168發表於2018-5-6 00:34
SHOW好好睇唱左成晚K!!DBIG HITS 唱得半首好唔夠皮密雲LIVE好震撼!!聽到給自己的情歌,O,完全冇諗過佢會唱!! Kyle_ 發表於2018-5-6 01:31
氣氛超好....其實可多唱兩首啦 都唔係好晏7年前 香港g夜都有去,今次簡直係一雪前恥full house 咁滯 ray發表於2018-5-6 00:57
好好睇B面聽到起雞皮 啲反應好到癲 賴爽   發表於2018-5-6 01:24
#半場感受#真係首首都耳熟能詳 iloveuboyz發表於2018-5-4 22:23
要為GIGI平反佢真係得架!!!我心目中佢真係天后今晚氣氛真係好好,好多人企起身,佢做到啦,又唱得好又有大合唱又有手機燈海  oreo發表於 2018-5-6 06:13
好睇好好睇 lemontea1069發表於2018-5-4 23:26

梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

其實係開show前一兩個禮拜啲霏先需求大增

不約而同,兩個show環球都有染指
但宣傳、製作、銷售渠道都大不相同

好多因素既, 之前KAY 都係Full House 唔加場, 可能佢唔係秒殺, 主辦無信心啦 ...
lemontea1069 發表於 2018-5-24 14:38

其實,GIGI在錄製《流行經典》前已知悉Full House這個好消息
團隊亦透露左要交場俾下家 ,所以苦無對策加場...
無計可施下只想加開Part 2添食

只係GIGI趕住幫Sophia追個細佬/ 妹~
Part 2可能又等3、5、7年⋯

其實係開show前一兩個禮拜啲霏先需求大增
gooloo 發表於 2018-5-24 18:57

有部份樂迷抱著等平飛心態
點知等到四月中才心知不妙
連牛牛都無貨供應,一票難求

大家的點評 2
第2part香港限定真係幾正 721AXA發表於2018-5-5 00:20
B面第一首Live 無得輸終於聽到好感動 kinderpark發表於2018-5-5 01:29
唱得好好nigelwu發表於2018-5-5 20:59
好滿意佢今晚演出同唱啲歌,不過唔知同尋晚歌單係咪好唔同。最愛落難皇后+密雲+至死不遇+繼續愛呢段。Serendipity發表於 2018-5-5 23:53
但真係好鬼死正 唱得又好 睇兩晚唔夠候啊!hehe發表於2018-5-6 00:13
喉嚨沙晒 勁開心今晚有給自己的情歌 matthewyky發表於2018-5-6 00:17
前晚成個紅館觀眾毫無保留咁一齊大合唱,哥刻感覺真系好激動連我個non-fan朋友都覺得好正,佢都估唔到自己識唱咁多首  loowee 發表於 2018-5-7 19:28
希望下一次唔洗等7年,下次開我都會再入場 Kyle_發表於 2018-5-6 13:43
第二part我睇到O左,選曲太有驚喜。loowee發表於 2018-5-6 01:19
睇完兩晚show,最強既感覺係覺得Gigi喺台上揮灑自如左,落難皇后果part,雖然唔係好知佢想表達啲咩,但絕對可以show到佢既唱功係好左 dorispeko發表於 2018-5-6 15:47

演唱會第二幕 - 當這世界在受災,請跟我繼續愛
集體回憶過後,化身落難皇后的GIGI再度登場。隨著沉重的弦樂揚起,團隊開始帶大家反思人類對生態的破壞。「雪崩」以後,密雲湧現,若還未覺醒,定必濕身收場。身處劣世,GIGI亦提醒大家要「繼續愛」在當下。大家除了觀賞歌舞外,亦能欣賞到《密雲》、《夏花秋葉》兩首香港限定作品。

好耐冇睇過咁有氣氛嘅紅館show,我覺得歌單已經近乎完美完全係冇expect會聽到落難皇后/ 密雲/ 夏花秋葉! loowee發表於2018-5-5 23:58
個rundown真係已經90幾分 落難皇后個part真係好鬼正 套衫100分 721AXA發表於2018-5-6 00:20
密雲LIVE好震撼!! Kyle_ 發表於2018-5-6 01:31
密雲直頭唱得好過CD錄音版本,証明佢唱功進步咗。Serendipity 發表於2018-5-6 01:39

開頭短髮+G For Girl真係回憶返曬嚟

演唱會第三幕 - 很感激你為我好

GIGI的A面人生是「娛樂大家」,反到B面又會有什麼改變呢? 雖然換走了《新鮮》、《該怎麼愛你》等國語作品,但觀眾仍感受到GIGI婚後的小確幸。欣賞完「My little Sophia 」的成長片段後,這位幸福媽媽便到台下跟觀眾近距離互動,分享她與Sergio「fall in love」的故事。

接着,團隊帶大家游走GIGI入行20年的光影隧道,一口氣回顧了《烈火戰車》、《心動》、《初戀無限touch》、《向左走向右走》、《絕世好賓》、《香港地》等片段。值得一提,香港主場加插了《迴旋木馬的終端》、《狠心愛我》,兩首均是首度在港演唱的電影主題曲/ 插曲。

Part 2 又有無機會聽到《愛得起》、《一天一世》呢?

演唱會第四幕 - 她性感十分可人

每次演唱會GIGI都積極裝備自己,為大家帶來耳目一新的舞蹈。合作無間的團隊,曾經成功打造《G For Girl (拳舞)》、《我@你(踢躂舞)》、《Funny Face (槍手)》、《蒂凡尼早餐(肚皮舞)》、《名模 (行cat walk天橋)》等舞步,今次演唱會又有什麼新構思呢?

產後的GIGI在經理人說服下,「以生命來表演」這part 逾十分鐘的勁歌熱舞。團隊挑選了數首跟GIGI有關的作品,包括:「看詠琪穿着bikini」的《比堅尼》、「萬眾風魔仰望」的《名模》、「我也不改熾熱的心地」的《Funny Face》,令場内的氣氛再度升溫。美中不足的是,團隊為配合巡迴演唱會的需要,加插了格格不入的國語作品《abcdefGG》⋯ 希望團隊可以從善如流,在日後的演唱會抽調此曲。

「以生命來表演」殊不簡單,然而這位「小女子」最終以每日三小時的汗水戰勝了自己。

如果國語快歌換走晒就PERFECT

COVER GIRL 可以擺喺比堅尼, 名模

家有小熊, 我@你 可以擺喺ENCORE

演唱會第五幕 - 我貢獻過數闋 人人傳頌的金曲

為滿足歌迷的素願,團隊特別準備了十多首大熱歌曲,在兩晚呈現在大家耳邊。巡迴演唱會由Sammi、華仔、燕姿、東東演繹的壓軸作品《花火》被抽調到這幕。

愛錫歌迷的GIGI收到歌迷離世的消息,一度泣不成聲。調整心情過後,為大家唱盡二十年來給大家的情歌。團隊花盡心思,兩晚分別呈上不同的歌單,讓大家重温GIGI多年來的金曲。
而家真係好少有香港歌手可以完完全全靠自己嘅歌撐起一晚演唱會 hihi發表於 2018-5-6 01:58
好耐冇睇過咁有氣氛嘅紅館show,我覺得歌單已經近乎完美完全 loowee發表於2018-5-5 23:58
rundown真係已經90幾分 721AXA發表於2018-5-6 00:20
氣氛好到爆炸 由頭合唱到尾 henry168發表於2018-5-6 00:34
SHOW好好睇唱左成晚K!! Kyle_ 發表於2018-5-6 01:31
我心目中佢真係天后今晚氣氛真係好好,好多人企起身,佢做到啦,又唱得好又有大合唱又有手機燈海  oreo發表於 2018-5-6 06:13

第一晚的medley呈現了別注的《限期》、《身不由己》和《迫不得已》。

而尾場則換上《死心塌地》、全盛時期的派台作品《同班同學》和《給自己的情歌》。

值得一讚,Johnny Yim將民選最高得票的B side《好不好》在演唱會上重光。

GIGI 華麗轉身

開頭短髮+G For Girl真係回憶返曬嚟
hv8638 發表於 2018-5-26 19:11

對!三安都係唔夠喉

演唱會第六幕 - A那面嘗試帶給旁人娛樂幾千幾百日

GIGI穿上長裙的花布後,再度登場,在first encore中載歌載舞。打頭陣先有演唱會必不可少的《出走地平線》,而這part長達十多分鐘的dancing medley,亦能聽到Eric Kwok打造的舞曲《我鍾意》、《一年之計》。筆者從未在演唱會中,感受到GIGI這股「以生命表演」的幹勁。

唱擺跳舞組曲後,GIGI在燈海中演繹了首本名曲《灰姑娘》,場面震撼。

在演藝圈娛樂大家逾20年,這位窩心女神一心相夫教女,看淡名利。剖白完一番心底話後,選唱了當下心景《B面第一首》。

演唱會第七幕 -  每段往昔日後記起

唱得好好nigelwu發表於2018-5-5 20:59
好滿意佢今晚演出同唱啲歌,不過唔知同尋晚歌單係咪好唔同。Serendipity發表於 2018-5-5 23:53
但真係好鬼死正 唱得又好 睇兩晚唔夠候啊!hehe發表於2018-5-6 00:13
前晚成個紅館觀眾毫無保留咁一齊大合唱,哥刻感覺真系好激動連我個non-fan朋友都覺得好正,佢都估唔到自己識唱咁多首  loowee 發表於 2018-5-7 19:28
睇完兩晚show,最強既感覺係覺得Gigi喺台上揮灑自如左dorispeko發表於 2018-5-6 15:47

這次演唱會盛傳有三次安歌 ,而去到最後一場,音樂總監Johnny Yim 亦從善如流,換上GIGI出度時第一首派台歌《愛自己》和一系列早期Major Classic 。換上演唱會tee的GIGI和歌迷互動一翻過後,專誠為歌迷選唱了尾場限定的《I’ll be loving You》和《一天一天》。

事隔七年無開演唱會,歌迷和歌者仍然意猶未盡,究竟又有無傳說中的三安呢?

演唱會第八幕 - 別了依然相信 以後有緣再聚

上一次紅館演唱會,因為歌迷留守在樓梯間,製作單位以安全為由,拒絕GIGI再度上台(據聞上次的Final encore是《Today》)。

今次演唱會,兩度安歌也未能冷卻樂迷熾熱的心。在一片吶喊歡呼聲中,GIGI冒住罰錢的險,再三踏上台板與歌迷合唱。在3rd encore中,笑言自己不再是口靚「妹」的GIGI本身抽起了三台金曲《高妹正傳》,但在詢眾要求、「沒歌可唱」下,還是選中了跟大家壓軸大合唱。

在一片依依不捨之中,完成了歷時兩年多的巡唱(注:香港站為巡唱尾站)。GIGI的B面人生相信是繼續「隨性去找被錯過的小確幸」(添多個西班牙BB), 相信樂迷又要等多三五七年了。

更新: 已update死link~

希望能將大家嘅意見交俾少琪爸爸
下個三年能打造更完美的紅館

演唱會後的365天

上年今日,GIGI假紅館舉行了好時辰巡迴演唱會的尾站,精彩演出仍然令人回味無窮。兩晚共獻唱了近四十首經典作品,有載歌載舞的、

亦有Major Classic,讓港樂樂迷回憶滿滿。

而筆者最欣賞就係呢首爆seed作

希望GIGI錄完新專輯,快啲開part 2啦
#別了依然相信 #以後有緣再聚 #引頸以待

Have been a fan of Gigi for years. Thank you for making this post! =)

支持Gigi

再見灰姑娘都幾好聽

希望有10首歌的大碟

support gigi

評分人數

• powerful

大陸真係幾紅

評分人數

• powerful

李靖筠

評分人數

• powerful