返回列表 發帖

哪兒 - 小塵埃

單選投票, 共有 59 人參與投票
54.24% (32)
10.17% (6)
5.08% (3)
5.08% (3)
25.42% (15)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 哪兒
主唱: 小塵埃

派台日期: 2018-5-31

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/hvlSU7yNEUJUDX6MHNNCjg==

作曲:梁志成
填詞:林瑞峰
編曲:李一丁、Edward Chan
監製:Edward Chan、李一丁、鄺梓喬@emp

國語堂讓我知鳥兒歌唱 喜報天亮

數學堂又說星數目難知道
我每夜望但見空蕩
美術堂又說天 雨後虹彩會跨過天上
我便求下雨天雨後常張望
我看不到我只找到隔壁窗

書本中有農場 抬頭只得操場
世界哪兒有著農夫在插秧
天空不見月亮月亮躲於高牆
也許羞愧再比不上晚燈光

哪兒讓我聽鳥兒歌唱 充滿早上
哪兒望見星每夜來閃照
數著入睡到天亮

哪兒若有天雨後虹彩降 可給我張望
哪兒讓我找老樹來依傍
那麼空矌那麼廣闊那麼清朗

世界哪兒有著農夫在插秧
也許羞愧再比不上晚燈光

世界哪兒有著農夫在插秧
也許羞愧再比不上晚燈光
也許羞愧再比不上晚燈光
也許羞愧再比不上晚燈光

其實呢首至尊都唔過份

評分人數

雖然CD ver都聽到有D瑕疵,但Pollie把聲好適合唱兒歌

越聽越好聽!

我有一剎諗起Dear Jane 唱 Sol#4
雖然個出發點係十萬八千里遠

btw 原唱都係一個災難級人物
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

呢代班細路分分鐘連兒歌係乜都唔知
多謝小塵埃
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

原來係容祖兒歌集
HOTMAN 發表於 2018-6-7 23:50

睇歌名已經知哪容祖

葉蘊儀係儀歌,容祖兒都係兒歌
可能有世上只有
hehehaha 發表於 2018-6-7 23:14

原來係容祖兒歌集

組合小塵埃昨日出席電台訪問,兩位成員湯凱婷與屈霆軒表示,新碟翻唱了6首兒歌,翻唱兒歌是兩年前的計劃, ...
nicholashin 發表於 2018-6-7 21:00

葉蘊儀係儀歌,容祖兒都係兒歌
可能有世上只有

組合小塵埃昨日出席電台訪問,兩位成員湯凱婷與屈霆軒表示,新碟翻唱了6首兒歌,翻唱兒歌是兩年前的計劃, ...
nicholashin 發表於 2018-6-7 21:00

咁即係新歌有排等,新大碟遙遙無期。有少少失望,雖然話翻唱都可以當新歌聽

出處?陪著你走好似都係第一Plug
kop1874 發表於 2018-6-7 20:48
組合小塵埃昨日出席電台訪問,兩位成員湯凱婷與屈霆軒表示,新碟翻唱了6首兒歌,翻唱兒歌是兩年前的計劃,而派台的第一首歌是當年葉蘊儀主唱的《哪兒》。問到可知道誰是葉蘊儀?二人齊聲說:「知呀!佢超級靚、超級可愛,要講三次嗰種,佢性格又好!」
談及推出翻唱兒歌專輯,他們指其中一首《小太陽》是在電台節目中唱過,誰知一唱愛上,所以引發製作這張專輯的念頭,而7月將舉行新碟展覽會,展覽MV及專輯的製作過程及紙藝品。

Source: http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 0607_00282_063.html

竟然係出重唱兒歌嘅 EP...
星勤 發表於 2018-6-6 14:21

出處?陪著你走好似都係第一Plug

overated
怪獸一族

點解唱歌會退步左?Verse唱得幾差下

竟然係出重唱兒歌嘅 EP...
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

香港新綽頭 唏 搵錢搵自由
個個拼命埋數 係真唔係真

sony今年d派台都幾高汁
(某男歌手唔計好似係)
kwanie 發表於 2018-6-5 08:33

Yeah~Yeah Yeah Yeah
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

好好聽
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

渴咗巨塵埃啲歌好耐

sony今年d派台都幾高汁
(某男歌手唔計好似係)

Pollie把聲好啱唱兒歌

尼对嘢 live系灾难级喔
54320笨 發表於 2018-6-3 20:56

但每次啲專輯都好好聽
希望Pollie唱歌有進步

就份歌詞都值5分,旋律咁歡樂,大個睇翻份詞覺得好唏噓

尼对嘢 live系灾难级喔