返回列表 發帖
2018年世界盃決賽會是:

法國對英格蘭

3:3,基本上係C朗一人單挑成隊西班牙,西班牙其實整體表現較佳,打和只因迪基亞出洋相! ...
酷愛903 發表於 2018-6-16 10:35

C朗第一場波已經入了三球,但他的狀態出得太早了,以他33歲的年紀往後的比賽要keep住狀態比較難,加上好似只得他有入球能力,估計葡萄牙去到八強遇法國或阿根廷凶多吉少!!

法國都算人腳ok
Btw睇英格蘭不如睇比利時
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-15 16:36

論整體人腳今屆我覺得法國和比利時最勁,但兩隊最大缺點就是會無端端發波瘟,有時會唔知想點

撐冰島同克羅地亞小組出線out左阿根廷。
黃家正 發表於 2018-6-17 11:23

阿根廷現在的情況極度惡劣,下場對克羅地亞非勝不可,但要勝克隊比冰島更加難 , 加上阿隊的後防完全是三流水平!!

唔通靠阿古路咩
早啲搵希古恩爆密集就咩問題都冇啦

Evan@LaRossa 發表於 2018-6-17 20:39

我估下場阿根廷要用阿古路和希古恩雙箭頭組合對付克羅地亞,只有用壓迫性的進攻才能降低三流防守所帶來的影響!!

烏拉圭、葡萄牙、法國和阿根廷身處死亡半區,四隊只有一隊能打入四強!!

德國成隊波真係會睇到個人燥
奧燒同無落場無分別,高美斯梅拿亂曬,亂咁橫傳,踢乜都死啦
德國始終都係唔會 ...
hv8638 發表於 2018-6-28 01:37

德國隊今年世界盃的表現和四年前比真係天與地,主要是那些四年前奪冠的球員心態已經改變了, 除了對瑞典下半場有些接近四年前的水平,其他時間完全是hea足全場,除了紐亞叫做合格外,其他真係唔知踢乜,完全是欺騙一直支持德國的球迷!!

阿根廷真係睇低一線, 尋晚睇左尼日利亞個場少少, d組織鬆散到無人有。。。 ...
kevinlai1621 發表於 2018-6-28 00:34

正路四強會是法國、巴西、西班牙、比利時/英格蘭,不過最後又有可能有爆冷的賽果。

世界盃十六強已經正式產生,上半區除了日本較弱外,其他七隊都是強隊,可以說是超級死亡半區。
下半區只有西班牙、英格蘭和克羅地亞比較突出,相對容易應付,當然不排除會有冷門賽果在這下半區出現。

法國對阿根廷這場十六強大戰可以說是近幾屆世界盃中最精彩的一場!!

兩個都out 開心
JasOh103 發表於 2018-7-1 06:16

C朗今屆很多機會是最後一屆世界盃,始終四年後已經三十七歲高齡,加上卡塔爾接近四十度高温,那些過三十五歲老將無乜可能頂得住

四強: 法國對比利時,克羅地亞對英格蘭
決賽: 法國對英格蘭 (6月15日曾經預測及post過,我以前估中過2010和2014年世界盃決賽組合!)

由1966年開始計,世界盃決賽組合不出這八支豪門球隊 :
巴西、阿根廷、意大利、德國 (西德)、英格蘭、荷蘭、西班牙、法國
1966 西德對英格蘭
1970 巴西對意大利
1974 西德對荷蘭
1978 阿根廷對荷蘭
1982 西德對意大利
1986 西德對阿根廷
1990 西德對阿根廷
1994 巴西對意大利
1998 巴西對法國
2002 巴西對德國
2006 法國對意大利
2010 西班牙對荷蘭
2014 德國對阿根廷
2018 法國 /巴西對英格蘭???

唯有撐Belgium/England囉咁
JasOh103 發表於 2018-7-2 00:44

荷蘭未攞過,唔想比利時這支非豪強爬頭,作為荷迷的我會很失落!!

話時話 今年英格蘭係繼續66年奪冠之後第一次成績好過德國
值得開心嗎
林仔 發表於 2018-7-2 15:58

德國和西班牙今屆世界盃完全是hea踢,部份球員行行企企,根本是欺騙入場睇波的球迷!!

Neymar啲戲好浮誇
勁唔想佢贏到世界杯lo
JasOh103 發表於 2018-7-2 23:39

由2006年那屆世界盃開始,巴西在淘汰賽對住歐洲球隊全部輸晒,今屆八強對比利時又是一次考驗!!
2006 八強輸法國
2010 八強輸荷蘭
2014 四強輸德國
2018 八強???

睇咗兩場英格蘭, 覺得佢哋踢得幾差, 冇乜冠軍相,
尤其尋日嗰場, 連波都唔敢掂 ...
Pure. 發表於 2018-7-4 12:11

英格蘭確實無乜冠軍相,但勝在今屆超級好命及好運,由小組賽去到決賽前都已確定唔需要對豪强級球隊(克羅地亞和比利時不屬於豪強級),有如2016年歐國杯葡萄牙奪冠的命水!!!

由2006年至今屆世界盃巴西已年續四次淘汰賽輸給歐洲球隊!!

其實現在的巴西已經是名大於實,特是是出唔到如羅馬里奧和朗拿度這些高質素的中鋒!!

世界盃最後四強誕生: 法國、英格蘭、比利時和克羅地亞

決賽將會是兩大足球強國對疊: 法國和英格蘭

英國個龍好嘢
hv8638 發表於 2018-7-7 23:22

英格蘭今屆個龍門真係好穩定,對瑞典救了三個必入球!!

Henry點都贏
恭喜法國 但係除左踢阿根廷覺得佢地踢得幾好 其他完全唔impressive ...
JasOh103 發表於 2018-7-11 03:57

賽前已一早貼法國和英格蘭能殺入決賽!!
兩隊今屆都有兩個共通點,就是整體戰術做得很出色,而且球員比較年青很有活力,不會像一些老鬼hea住踢!!

今屆世界盃決賽是法國對克羅地亞!!!

賽前根本無人估到克仔會殺入決賽,始終不是傳統豪強,今次克仔可以說是自1966年以來首支不是八大豪門球隊卻能打入世界盃決賽!!!

英格蘭自己攞嚟
hv8638 發表於 2018-7-12 13:03

英格蘭下半場真係唔知想點及想踢乜,如果想守住1:0賽果至完場,下半場那個失波就極度不應該,後防應該要嚴密防住所有克仔的進攻球員!!

恭喜法國勇奪冠軍!!

克羅地亞能夠拿亞軍已經很出色,賽前根本無人想過,始終不是足球傳統強國,估計今次後那班已去到約三十二歲的黃金球員會逐漸退下火線了!!

呢場決賽真係有今生無來世
hv8638 發表於 2018-7-16 03:56

歷屆曾打入世界盃決賽但直到現在還未捧盃的球隊包括了荷蘭、捷克、瑞典、匈牙利和現在的克羅地亞,如果下屆將會有新盟主,好應該先給荷蘭一次世界盃冠軍!!