返回列表 發帖

昔日叛逆,今日被賢慧 - 謝安琪再用比興咏時局

簽名被屏蔽

睇到淚流滿面
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

而家d樂評 評音樂定評詞?

個人猜測係因為依單野,kay先想到偽善依個題目

聽首歌啫,好心唔好乜都扯落政治啦
聽返kary算~

是妳想太多

歌手本人都唔(敢)承認
但fans鍾意自high
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

myrichardac 發表於 2018-6-15 15:18

唔好FF咁多
但邦邦又係傻豬豬
最後雞蛋派都無派
就算派都無台敢播啦何來AP
但今時今日聽返雞蛋比當年更有感覺

關政治咩事呀又
份詞絕對係我阿媽既心聲
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

希望樓主會寫篇文怒批祖兒新歌

簽名被屏蔽

主唱歌手唔係叫謝天后咩

嘩嘩嘩
巧叻叻呀樓主
一首歌詞有咁大個想象空間
其實點解要扯埋政治嚟講
咁唔會見得你有幾愛國噢
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

咁都關政治事
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

你估我好得閒? 呢D 低質歌 聽都嫌曬時間啦 loop 多d 人妻好過啦
tributehotel 發表於 2018-6-16 10:50

你上CM 扮狙擊容祖兒/ 扮支持謝安琪 啲時間都冇咗啦
幾千字對你黎講濕碎啦

又想學某人咁寫潮文燈死首歌?

篇文雖然係派膠 但用政治角度聽呢首歌並無不可 相信林夕寫既時候亦有顧及呢個角度

你既角度讓我想起另一首差唔多既作品
神奇女俠的退休生活
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

其實歌詞的真諦祗有林夕才知,歌詞最好玩之處不同人有不同的理解,祗要大家感受得到已經足夠,不需要過分解讀,令歌者被標籤就不好啦

myrichardac 發表於 2018-6-15 15:18

其實 2014 年之後有無人可以講比我聽謝安琪為呢個社會發咗咩聲,日日見佢係 IG 都 POST 業配文

謝安琪同張繼聰身為基督徒/天主教徒未婚扑野都大罪啦
之前頒獎禮成日神呀神呀
家下張繼聰信埋new age, 講埋d神神怪怪ET UFO野
謝安琪直情無再講咩感謝煮之類既野, 反而走去信咩自然療法(又係new age d產物)
基本上佢兩公婆都係非一般既偽善

其實歌詞的真諦祗有林夕才知,歌詞最好玩之處不同人有不同的理解,祗要大家感受得到已經足夠,不需要過分解 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-7-24 09:38

其實你唔講唔頁坤既時候都幾正常
【This is MC】澳門見