返回列表 發帖
多謝支持李幸倪
RVHOCPC 發表於 2018-7-13 22:19

不客氣
不過我比較支持祖儿

不客氣
不過我比較支持祖儿
hehehaha 發表於 2018-7-14 01:01

我支持 JOEY WONG
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

幾時先肯plug 沙鷗
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

希望快d plug很堅強edm mix

希望快d plug很堅強edm mix
HOTMAN 發表於 2018-7-15 21:26

天地一Seagull (Heavy Metal Remix)

天地一Seagull (Heavy Metal Remix)
hehehaha 發表於 2018-7-15 21:32

聽講已經錄好 希望ginlee盡快推出啦

希望Gin Lee好似信MV咁燒哂D碟
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

你自己唔鍾意沙鷗唔緊要,我地好L鍾意!
自我都可自欺,當自己鍾意快d plug啦
FIGHT for 陳柏宇

再唔plug歌個女金無架啦

又有訪問

原來gin都知演唱會個graphics 出事

又有訪問

HOTMAN 發表於 2018-7-16 23:27

下半年籌備國語碟

bye我都係出返去先
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

下半年籌備國語碟

bye我都係出返去先
JasOh103 發表於 2018-7-16 23:47

之前明明話下半年出國語碟

而家變籌備

又有訪問

HOTMAN 發表於 2018-7-16 23:27

佢冇話出事喎, 仲話好靚
佢只係話冇完整rehearsal所以第一晚唔知後面D graphics會出啲乜

而家變籌備
HOTMAN 發表於 2018-7-16 23:59

隨時變2019大計

下半年籌備國語碟

bye我都係出返去先
JasOh103 發表於 2018-7-16 23:47

molamola今年聽白果

而家變籌備
HOTMAN 發表於 2018-7-16 11:59 PM

咪有國語EP囉
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

而家變籌備
HOTMAN 發表於 2018-7-16 23:59

美軒而家話返唔到內地姐, 即使出事前, 都仲未可以出到國語碟, 因為在香港要扎得好穩好深先得. 美煎未夠穩啦

美軒而家話返唔到內地姐, 即使出事前, 都仲未可以出到國語碟, 因為在香港要扎得好穩好深先得. 美煎未夠穩 ...
lblemon 發表於 2018-7-17 18:14

有由國語市場紅左打返黎香港市場既歌
亦有香港撈唔好走左去國語市場
當然都有香港國語兩邊都撈掂既歌手
要等香港打到好穩先可以出國語碟既話 就有機會變左fiona咁
反而我覺得可以盡快出 反正不見得下年出同今年出有咩分別

咪有國語EP囉
Qmen 發表於 2018-7-17 18:08

諗唔明個三首想點

有由國語市場紅左打返黎香港市場既歌
亦有香港撈唔好走左去國語市場
當然都有香港國語兩邊都撈掂既 ...
HOTMAN 發表於 2018-7-17 19:29

畢竟出左國語碟就會盡量多在內地台灣宣傳, 在香港曝光率就少左,好容易在香港的人氣/存在感降低
千禧年來,真正香港/國語市場都好有人氣的,只有醫臣一個(唔係喎,仲有TWINS)

國語市場紅左打返香港---》方大同?但方大同之前在香港都冇基礎
香港撈唔掂走去國語市場---》的士陳?但的士陳在內地係靠拍劇走紅

好似美煎呢D 在香港有少少基礎的,一分心攻國語市場好易兩頭唔到岸

畢竟出左國語碟就會盡量多在內地台灣宣傳, 在香港曝光率就少左,好容易在香港的人氣/存在感降低
千禧年 ...
lblemon 發表於 2018-7-18 09:26

twins攻台果年香港人氣都跌左,只係相對跌得少,一日未拎女金都咪出國語碟
Love Mag Love Joey

twins攻台果年香港人氣都跌左,只係相對跌得少,一日未拎女金都咪出國語碟 ...
bigmag 發表於 2018-7-18 09:55

雖則香港樂壇已死, 但是, 如果攻國語市場果一兩年, 同代的歌手/下一代歌手有表現的話, 存在感便立即下降, 要追返果一年本地樂壇的存在感未必容易.

雖則香港樂壇已死, 但是, 如果攻國語市場果一兩年, 同代的歌手/下一代歌手有表現的話, 存在感便立即下降, ...
lblemon 發表於 2018-7-18 10:17

twins 06年都有追番,但爆左閃卡後都唔使追了
gin攻國語一兩年肯定俾aga追過啦

twins 06年都有追番,但爆左閃卡後都唔使追了
gin攻國語一兩年肯定俾aga追過啦 ...
bigmag 發表於 2018-7-18 10:33

睇球記市場策略想點玩, 如果GIN 真係攻國語, 咁香港呢邊一定會盡谷AGA

睇球記市場策略想點玩, 如果GIN 真係攻國語, 咁香港呢邊一定會盡谷AGA
lblemon 發表於 2018-7-18 11:02

但Aga都攻緊大陸市場,
有錢賺就番大陸架啦

但Aga都攻緊大陸市場,
有錢賺就番大陸架啦
Nathan 發表於 2018-7-18 12:53

正确黎講, AGA係攻緊珠三角市場, 成功的話已經夠做. 珠三角市場較易做, 因呢班人本身比較傾向留意香港樂壇, 在香港樂壇有人氣的, 在珠三角唔會差得去邊, 只要多D安排歌手去珠三角露面就得

但香港歌手攻國語人群就難好多了.

千禧年 ...

其實最好好似容祖兒咁
國語碟當side project
同步做香港歌
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

其實最好好似容祖兒咁
國語碟當side project
同步做香港歌
John 發表於 2018-7-18 13:33

兼顧香港和國語市場的人氣, 其中一個關鍵係歌手要夠勤力, 事業心要夠強先有機會成功.

兼顧香港和國語市場的人氣, 其中一個關鍵係歌手要夠勤力, 事業心要夠強先有機會成功. ...
lblemon 發表於 2018-7-18 13:55

祖祖已經係最勤力最有事業心的香港歌手,不認為勤力係關鍵
gin lee都算勤力,可惜環球不勤力

祖祖已經係最勤力最有事業心的香港歌手,不認為勤力係關鍵
gin lee都算勤力,可惜環球不勤力 ...
bigmag 發表於 2018-7-18 14:08

勤力係關鍵, 不過不是唯一關鍵.  勤力唔一定得, 但不勤力的歌手就一定唔得.

美煎算勤力, 不過真心唔夠美祖勤力.

千禧年 ...

HOCC都算係成功嘅

HOCC都算係成功嘅
kelvinyu188 發表於 2018-7-18 17:19

同意,數漏左佢.

兼顧香港和國語市場的人氣, 其中一個關鍵係歌手要夠勤力, 事業心要夠強先有機會成功. ...
lblemon 發表於 2018-7-18 13:55

我質疑而家攻大陸市場仲需唔需要出碟
近年好紅既大部份都係靠狂出綜藝/拍劇+單曲續命
不過攻台就真係要出碟

我質疑而家攻大陸市場仲需唔需要出碟
近年好紅既大部份都係靠狂出綜藝/拍劇+單曲續命
不過攻台就真 ...
HOTMAN 發表於 2018-7-19 16:05

狂出綜藝/拍劇+單曲--->一樣好花時間

同意,數漏左佢.
lblemon 發表於 2018-7-18 17:52

HOCC擺明半放棄香港市場攻台
GIN都係搞掂珠三角先

咪攻台啦 專心係香港發展咪好

香港都未搞掂就攻台
are you kidding me?
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

反而一直覺得環球個end game係推佢上"歌手"節目。
又幫佢爭取女歌手獎,又夾硬要開紅館
似係想在字面上煲大佢喺香港嘅地位就好似英皇一直用"香港破紀錄天后"去死谷Joey入國語市場咁
佢地願意用咁多錢去捧Gin Lee應該所expect嘅回報唔單只係香港市場...

反而一直覺得環球個end game係推佢上"歌手"節目。
又幫佢爭取女歌手獎,又夾硬要開紅館
似係想在字面上煲大 ...
loowee 發表於 2018-7-19 20:45

Gin lee 同鄕 李佳薇 唱功勁gin lee咁多都只係一輪遊

Gin lee 同鄕 李佳薇 唱功勁gin lee咁多都只係一輪遊
kayzzz 發表於 2018-7-20 15:40
李佳薇是比较大声,虽然开始封肺。我一向都有听两位的现场演唱,gin可以唱很多风格,jazz, soul ,r&b 都很拿手;李佳薇则是powerful 有余,唱不到Gin 那种弹性。
Love music life

李佳薇是比较大声,虽然开始封肺。我一向都有听两位的现场演唱,gin可以唱很多风格,jazz, soul ,r&b 都很 ...
May311 發表於 2018-7-21 19:19

個節目理得你識唔識jazz soul啫 擺明就鬥大聲鬥高音啦

聽講m記開始播天地一沙鷗

gin lee上過好聲音,係咪應該攻下內地好過台灣?
舞來舞去 不日內開始錄音。

JasOh103 發表於 2018-7-22 00:20

環球做得好
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

首《潛水》, 唱得風騷到佢呀

仲以為會有自我感覺還好live

首《潛水》, 唱得風騷到佢呀

仲以為會有自我感覺還好live
Nathan 發表於 2018-7-22 01:04

嘩 很堅強好hit
全場大合唱

佢真係超愛芝麻開門

JasOh103 發表於 2018-7-22 00:20

係真,琴日去食聽到

gin lee上過好聲音,係咪應該攻下內地好過台灣?
黃家正 發表於 2018-7-22 00:52

我都觉得她应该先去台湾。很多马来西亚艺人都在台湾发展,她可以去那里先打一点国语歌市场基础。那里的媒体平台也很多。
Love music life

每日一問
肯派天地一沙鷗未?