返回列表 發帖
其實有無話邊首係今次演唱會主題曲?
newguy 發表於 2018-6-24 20:05

No ar
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

競猜GINLEE會買幾多隻bold and beautiful

其實有無話邊首係今次演唱會主題曲?
newguy 發表於 2018-6-24 08:05 PM

感覺系信
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

成隻碟都好正,要排嘅話
很堅強>人間鬍子>自我感覺還好>抱夢而活>天地一沙鷗>信

King Jer都有推介天地一沙鷗,環球,你醒未啊?

King Jer都有推介天地一沙鷗,環球,你醒未啊?
loowee 發表於 2018-6-25 16:14

根據以往,環球唔會比budget谷第4Plug, 最多整個lyris video 之後無宣傳無人聽

根據以往,環球唔會比budget谷第4Plug, 最多整個lyris video 之後無宣傳無人聽 ...
Garfield 發表於 2018-6-25 17:06

但係第二主打信三台慘死喎………可能第四主打都仲有啲chance上榜,
不過冠埋第三主打自我感覺還好之後都未必仲有冠軍quota,
Gin最多一年三冠,如果之後冠多一首,年尾又準備不停俾人ban...

天地一沙鷗最後唔派 真係希望環球摺埋
kingjer不停幫口 蛋記係咪開始對佢有興趣
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Cd warehouse都話賣曬,要下星期先翻貨。。。

kingjer不停幫口 蛋記係咪開始對佢有興趣 ...
JasOh103 發表於 2018-6-25 18:55

最多咪又係買番黎hea
Btw 天地一沙鷗堅正

個包裝都唔係好cheap姐 簡單幾靚喎 國際感呀
仲要冇環球個種核突貼紙

「信」聽多左真的覺得幾好,比想像中好,雖然未必合適香港區做主打,但里種編曲同推進,gin lee同團隊始乎 ...
TheOcean 發表於 2018-6-25 19:37

信 >>>>>>>> 很堅強 >>>> 自我感覺還好

覺得信被踩得勁左
雖然都唔算係乜好好既歌

ff this EP to be awarded 至尊唱片 (like Juno's Addendum)

「信」既音樂編排我喜歡到不得了,很少人做這種只會出現在Musical、舞台劇場上先會出現的歌,建議大家可以 ...
TheOcean 發表於 2018-6-25 20:04

我都覺得三首主打中 "信" 最聽得落, 有少少gospel風. 加個back up choir應該會更出

如果2-3年後蛋記走一位一線歌手(Hins/克勤/巨基),我覺得可以簽Gin番黎

很堅強live令我覺得3主打中最好聽

很堅強live令我覺得3主打中最好聽
Garfield 發表於 2018-6-25 21:32

同意,令首歌起死回生

佢入環球最好嘅專輯依然係 live in the moment 跟住begin 最後 bold and beautiful

環球識做就好似"信"咁即棄自我感覺啦
雖然自我感覺其實唔差,但依d歌根本幫唔到Gin走出死胡同
唔好再浪費quota! 襯住個勢谷沙鷗啦

環球office喺邊啊?就黎想鏟上門屌9佢地

唔好再浪費 ...
loowee 發表於 2018-6-25 22:46

Personally think that 自我感覺還好 is the worst track in this album!!! Alex Fung's arrangement is quite weird...

唔好再浪費 ...
loowee 發表於 2018-6-25 22:46

鬧還鬧,唔係有環球
可能gin lee 已經永遠消失係香港樂壇
【This is MC】澳門見

鬧還鬧,唔係有環球
lemontea1069 發表於 2018-6-25 22:52

簽佢系Duncan姐,但Gin A&R team人好明顯系出左問題。
先撇除派台歌質素唔講(實在冇得比),但AGA成個team能力tight好多,每次派歌/出MV個schedule同埋包裝都系smooth好多

Gin近幾次派歌都派上電台成半個月先真正推出,跟住又出d lyric videos 搶views,d文案又超級老土...
當然唔能夠排除AGA可能本身對marketing有觸角,而且其他方面有input,Gin Lee似系人話乜佢做乜。

買極都買唔到隻碟

鬧還鬧,唔係有環球
lemontea1069 發表於 2018-6-25 22:52

X2

球記真係花唔少錢捧佢

美煎好似簽左球記3年, 估計續約的機會好大了

買極都買唔到隻碟
HOTMAN 發表於 2018-6-26 11:17

大眾有冇?

海鷗只跟海鷗一起

佔領左我個腦

海鷗只跟海鷗一起

佔領左我個腦
lemontea1069 發表於 2018-6-26 11:35

我反而係被「沙鷗不應戀這沙丘應唾棄」呢句洗腦,林夕將兩個詞語食得太靚

我反而係被「沙鷗不應戀這沙丘應唾棄」呢句洗腦,林夕將兩個詞語食得太靚 ...
johnny0113 發表於 2018-6-26 11:45

我第一次聽呢首,已經好感動
好耐無見過咁靚既詞,多謝林夕

其實我覺得《信》OK,略嫌前面悶,後面個節奏起得太遲,收尾先有驚喜就完。

同Mag《一千零一次人生》一個鬼樣,最拉尾先入戲。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

天地一沙鷗真係超似一首歌,好熟

大眾有冇?
lblemon 發表於 2018-6-26 11:31

黃埔大眾唔見
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

X2

球記真係花唔少錢捧佢

美煎好似簽左球記3年, 估計續約的機會好大了 ...
lblemon 發表於 2018-6-26 11:25

Gin Lee又做到成績
環球又做到野
希望之後都合作愉快啦

Lewis 發表於 2018-6-26 13:46

我覺得慣了與你一起 呢句段音樂好熟
好歐美feel

好歐美feel
JasOh103 發表於 2018-6-26 13:56

可以孖住Robynn & Kendy《Gonna Be Okay》嚟播
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

好歐美feel
JasOh103 發表於 2018-6-26 13:56

好90年代feel,應該似Celine Dion其中一首歌

X2

球記真係花唔少錢捧佢

美煎好似簽左球記3年, 估計續約的機會好大了 ...
lblemon 發表於 2018-6-26 11:25

3年?投資咁多錢最後轉公司咪大濟?
Love Mag Love Joey

Lewis 發表於 2018-6-26 13:46

我反而覺得似感應 果陣淡淡既r&b groove

3年?投資咁多錢最後轉公司咪大濟?
bigmag 發表於 2018-6-26 14:50

冇呀, 只聽聞過球記180萬簽美煎3年, 美煎願意賺少D, 寧願唱片公司多投放資源比佢. 呢D傳聞唔知真假的.

loowee 發表於 2018-6-26 14:42

我都係一聽就覺得好Celine
仲以為得我一個咁諗

loowee 發表於 2018-6-26 14:42

Exactly!!!第一次聽天地一沙鷗就覺得有個位可以接落去my heart will go on

暫時唔覺天地一沙鷗吸引喎

天地一沙鷗好好聽

暫時唔覺天地一沙鷗吸引喎
lblemon 發表於 2018-6-26 20:36

慢熱係煎煎歌既特色。。。

演唱會新Plug又唔唱,依首又唔唱。究竟環球班人系咪弱智?
FF緊如果沙鷗四月哥時plug,加個感人有話題性 ...
loowee 發表於 2018-6-24 19:19

甚至自我感覺還好都好過plug信信開頭第一兩次聽都還可以
之後愈聽愈un耳加埋個燒車老土MV