返回列表 發帖
點解會有人投訴環球派歌
派左個3首明顯係搶d個3首
無派個3首啱班fans係屋企慢慢聽 街客根本唔會慢 ...
kayzzz 發表於 2018-6-21 00:49

信邊忽搶?
天地一沙鷗搶耳順耳好多倍

點解會有人投訴環球派歌

很堅強派得岩 起碼有gimmick
信同自我感覺 悶過天地一沙鷗好多

天地一沙歐melody係K架 但高質K
副歌我聽左兩三次都記得 有啲千禧K歌feel
抱夢個首都係幾K 而且宜家都興正能夢想歌 應該派

很堅強派得岩 起碼有啲gimmick
信 同自我感覺 悶過天地一沙鷗好多好多

天地一沙歐melody係k架 但高質K
副 ...
721AXA 發表於 2018-6-21 00:55

天地一沙鷗係K得黎成件事好有畫面又聽得好舒服,完全係有翻當年BMA時期感覺。

個3首新歌啱啱出所以有新鮮感姐
btw 天地一沙鷗個melody好似曾相識

人間鬍子好side track, 但最好聽...
天地好似舊舊地, 但pop
抱夢少少悶

點解會有人投訴環球派歌

認同你 近年hit既歌都係歌詞極易明 hook極突出+易記得

天地一沙鷗兩樣都無 但都不失為一首高質k歌

(不過要比較信既話 即使信具備以上兩樣野 但都係太廢)

天地真係應該一派
咁先係大歌ok
#派乜信

人間留比識欣賞既堅粉慢慢loop啦
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好失望
隻碟好悶
本來想買
已經真係要再諗諗
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

好失望
隻碟好悶
本來想買
已經真係要再諗諗
616.1314 發表於 2018-6-21 01:09

買乜9姐,係咪都會出第二版,睇定d

認同你 近年hit既歌都係歌詞極易明 hook極突出+易記得

天地一沙鷗兩樣都無 但都不失為一首高質k歌 ...
HOTMAN 發表於 2018-6-21 01:07

首歌適合心情低落熄燈靜靜聽 唔係好radio friendly 派左相信成績仲慘淡過 信

雖然成隻碟黎講我最buy依首

好失望
隻碟好悶
本來想買
已經真係要再諗諗
616.1314 發表於 2018-6-21 01:09

LITM太勁 要對比一定有落差

信邊忽搶?
天地一沙鷗搶耳順耳好多倍
loowee 發表於 2018-6-21 00:53

派信果時
天地一沙鷗可能都未做好
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

LITM太勁 要對比一定有落差
HOTMAN 發表於 2018-6-21 01:12

同意不過落差完仲係女金 level
二〇二三年度全女班投票

首歌適合心情低落熄燈靜靜聽 唔係好radio friendly 派左相信成績仲慘淡過 信

雖然成隻碟黎講我 ...
kayzzz 發表於 2018-6-21 01:12

如果派既話好想首歌hit到 已經好耐都冇一首意象靚既歌hit得起

雖然成隻碟黎講我 ...
kayzzz 發表於 2018-6-21 01:12

其實天地去到後面都好激昂好K喎 有層次
Chorus個句都好洗腦下
人間就真係fans暗loop個種

派信果時
天地一沙鷗可能都未做好
KYC0347 發表於 2018-6-21 01:13

ig睇到08/03錄....

其實都係夕爺 點解第三plug唔派呢首 走去派和每天2.0
雖然都好好聽

Plug 果3首好似都有國語版
可能要幫國語碟鋪路
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

呢隻碟延續好多之前既系列:
雙雙講個個前男友系列:十年如當日、雙雙、月球下的人、和每天講再見、人間胡子、天地一沙鷗
好姊妹搶男友系列:陪襯、好姊妹、獨一無二、很堅強
Gin鬧男友有外遇但唔肯講分手系列:廢話少說、默哀、信
黎香港追夢好攰但要堅持呀系列:如果牆會說話、芝麻開門、和每天講再見、今朝有酒、抱夢而活

痴線無plug個三首好好聽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

天地一沙鷗
曲:Vincent Chow 詞:林夕

你教會我要高飛 這一世 為何勞碌當趣味
你教我理想不死 不應該習慣 已有福氣
沿途隨著你 得到捨得的勇氣 平庸才自困狹窄天地

慣了與你一起 才明白一起
偏偏阻礙我更遠見地
海鷗只跟海鷗一起 怎麼服氣 只好聽你
我怕對你不起 原來極歡喜
完全無拘束的空氣
放棄你也借你勇氣  都怪你

能鳴謝你吧 讓我相信 誰亦能飛
存在要 未怕死

---
呢種"搜神記"式情歌歌詞最易引起共鳴
極淺白+易記

天地一沙鷗
曲:Vincent Chow 詞:林夕

你教會我要高飛 這一世 為何勞碌當趣味
你教我理想不死 不應該習慣 ...
721AXA 發表於 2018-6-21 01:49

因為你對比緊既係富士山下、弱水三千、囍帖街,我對比緊既係原來他不夠愛我、矛盾一生、哪裡只得我跟你、長相廂守

利申:我都想呢首歌hit到

天地份詞好sad
夕爺高質

根本就係佢自己個故事
希望hit到

恭喜美煎出咗張催眠神碟
失眠的人有福了
我都系煲返LITM算了
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

天地一沙鷗幾正

Plug 果3首好似都有國語版
可能要幫國語碟鋪路
KYC0347 發表於 2018-6-21 01:30

國語ep已出

聽完一次,其實Gin仲大把貨,咩曲風都可以唱,可惜環球做野無咩market sense

Eric kwok雖然娘,但啲歌都可以,起碼雙雙很堅強都有noise。
Alex Fung同Fergus Chow可以停止合作啦,再整多幾首和每天講再見出黎真係頂唔順。
搵Alvin Leong班底做歌可能仲好,求其CC陳珀整首中國風都好,又或者CY Kong

Eric kwok雖然娘,但啲歌都可以,起碼雙雙很堅強都有noise。
Alex Fung同Fergus Chow可以停止合作啦,再整 ...
stephybest 發表於 2018-6-21 09:06

同意, ERIC KWOK D歌至少夠商業味先, 又容易聽。

其實, 美煎一年出咁多新歌, 好旋律難求之下, 精品自然少。

今明兩日叱吒樂壇有堅堅show前專訪

喺咪個個習慣曬賓妹果d一年兩三首歌嘅做歌模式?
定系俾走數琪搞到覺得低產系正常?
正常嘅出歌速度唔喺應該好似美煎咁?

btw呢只碟系真係好聽,雖然無乜概念,無LITM咁好,但d歌真心唔差過d乜無期小問題咯
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

《天地一沙鷗》(英語:Jonathan Livingston Seagull)是美國作家李查·巴哈所創作的寓言性小說,於1970年出版,並在美國創下出色的銷售紀錄。

喬納森是一隻特殊的海鷗,他有一般的身體,但是擁有與一般海鷗不同的熱愛飛翔的精神。飛翔應該不僅僅是往返碼頭、掙一點麵包屑、小魚蝦果腹的手段,喬納森花大量的時間練習高超的飛翔技藝。掌握高超技藝的喬納森以為他的族群會歡迎他,但是他的鷗族因為他的特立獨行驅逐了喬納森。鷗生際遇,喬納森孤獨的練習飛行不久,由兩隻卓越的海鷗將他引入新的世界,那裡,所有的海鷗都來自愚昧的地球,都擁有卓爾不凡的、熱愛飛翔的心。在那裡喬納森找到歸屬、日益精進。喬奉行導師在離開世界以前的教誨往更高的境界、愛的境界去實踐。他回到他原來的世界,去引導和他一樣的其他海鷗,幫助他們發現自己天生的卓越;幫助他們超越後天的、加諸自身的限制。文末,喬離開此處前往他鄉,喬的徒弟以一樣的心態,繼續他的偉業。作者傳達出明確的信息:這只是一個開始。

好感人!同時亦系Gin Lee自己的故事!

值得一提係Gin唱歌用的感情比 <beGin> 好好多, 進步好大
唔係只係賣唱功

講咬字, 最正應該係 Alvin Leong 監製o個首

我自己最唔鍾意 <信>, 真心覺得 d 歌詞好核突好煩
最難頂係咩會不會改又堅決說出來 = =

喺咪個個習慣曬賓妹果d一年兩三首歌嘅做歌模式?
定系俾走數琪搞到覺得低產系正常?
正常嘅出歌速度唔喺應 ...
jaydeng 發表於 2018-6-21 12:16

係囉,其實Gin Lee已經係放慢左
一年10隻歌好基本
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

新嗰三首全部聽左一次
最正都係天地一沙鷗
好大氣,曲詞編唱都正
其他兩首可能要再慢慢煲先有味

天地一沙鷗 同抱夢而活都正
環球啲派歌選擇好有問題

CD Warehouse $79, 無海報送
反而隔離 LUNA 第二版 大大隻字話附送海報
好明顯一姐已經換咗人
二〇二三年度全女班投票

個包裝都有啲 Hea
CD盒 + 紙套
二〇二三年度全女班投票

天地一沙鷗超好,首先曲K得黎無咁口水,
二來夕爺填畀煎煎D詞都幾有質素,
天地一沙鷗成個意象好清晰,比喻又tup tup冚,
正過頭兩plug
BTW,見到CD倉賣79,一開賣就要賤價出售,
包裝仲要咁寒酸噶,拍落隔籬美迦度真係好醜樣
FIGHT for 陳柏宇

CD Warehouse $79, 無海報送
反而隔離 LUNA 第二版 大大隻字話附送海報
好明顯一姐已經換咗人 ...
616.1314 發表於 2018-6-21 14:32

cover so sexy居然無海報?so sad
Love Mag Love Joey

從來都唔要D海報

美煎D 廣告,代言JOB 長做長有, 支持到佢 FIGHT資源既.

反煎成日想佢敗走, 成真既機率好低.

D相少到可憐
上兩張都每隻兩本photo book
今次影到咁靚咁sexy 竟然得幾張
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

天地一沙鷗好應該頂信個plug
口話要big hit但plug信真係把鬼

天地一沙鷗好似另一個阿堅想寫嘅主題
但夕爺選擇將首好詞畀呢個堅
將"傻孩子 怎麼啦"畀另一個堅
堅Lee=真愛將

天地份詞好sad
夕爺高質

根本就係佢自己個故事
希望hit到 ...
JasOh103 發表於 2018-6-21 02:33

堅堅好無情

Gin版自由飛翔

天地一沙鷗好似另一個阿堅想寫嘅主題
但夕爺選擇將首好詞畀呢個堅
將"傻孩子 怎麼啦"畀另一個堅
堅Lee=真愛 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-6-21 15:41

我都覺得林夕好錫gin gin 首首都度身訂造 又填得好用心

天地一沙鷗好應該頂信個plug
口話要big hit但plug信真係把鬼
Frankiekiekie 發表於 2018-6-21 15:37

同意。

你可以入環球做

同意。

你可以入環球做
Nathan 發表於 2018-6-21 15:58

不過可能係呢首做唔起國語版?

好想呢首plug