返回列表 發帖
Gin gin已成cm棄將

https://ushop.umwebzine.com/6770537.html

實力女歌手最新唱片試聽

佢食緊老本咋

你繼續自high啦 bye
kayzzz 發表於 2018-6-18 18:43

很堅強係老本?廣告又係老本?半年九首新歌又係老本?

Bb 你應該認真考慮重考中文dse

食老本係回應以下兩句

銷量榜用隻精選碟都夠同Loony鬥長命
紅 ...
kayzzz 發表於 2018-6-18 19:40

原來上兩年個d都叫老本 你真係夠哂live in the moment架啫

夢境都有起承轉合
bagfgfcde 發表於 2018-6-18 20:14

咁又岩呀 Gin Lee既碟真係有哂起承轉合 邊似得某d單曲collection咁求其炒埋一碟

今晚決定唔訓了 只聽呢隻碟

抱夢而活好正丫

點解會有人投訴環球派歌
派左個3首明顯係搶d個3首
無派個3首啱班fans係屋企慢慢聽 街客根本唔會慢 ...
kayzzz 發表於 2018-6-21 00:49

認同你 近年hit既歌都係歌詞極易明 hook極突出+易記得

天地一沙鷗兩樣都無 但都不失為一首高質k歌

(不過要比較信既話 即使信具備以上兩樣野 但都係太廢)

好失望
隻碟好悶
本來想買
已經真係要再諗諗
616.1314 發表於 2018-6-21 01:09

LITM太勁 要對比一定有落差

首歌適合心情低落熄燈靜靜聽 唔係好radio friendly 派左相信成績仲慘淡過 信

雖然成隻碟黎講我 ...
kayzzz 發表於 2018-6-21 01:12

如果派既話好想首歌hit到 已經好耐都冇一首意象靚既歌hit得起

呢隻碟延續好多之前既系列:
雙雙講個個前男友系列:十年如當日、雙雙、月球下的人、和每天講再見、人間胡子、天地一沙鷗
好姊妹搶男友系列:陪襯、好姊妹、獨一無二、很堅強
Gin鬧男友有外遇但唔肯講分手系列:廢話少說、默哀、信
黎香港追夢好攰但要堅持呀系列:如果牆會說話、芝麻開門、和每天講再見、今朝有酒、抱夢而活

天地一沙鷗
曲:Vincent Chow 詞:林夕

你教會我要高飛 這一世 為何勞碌當趣味
你教我理想不死 不應該習慣 ...
721AXA 發表於 2018-6-21 01:49

因為你對比緊既係富士山下、弱水三千、囍帖街,我對比緊既係原來他不夠愛我、矛盾一生、哪裡只得我跟你、長相廂守

利申:我都想呢首歌hit到

今明兩日叱吒樂壇有堅堅show前專訪

天地份詞好sad
夕爺高質

根本就係佢自己個故事
希望hit到 ...
JasOh103 發表於 2018-6-21 02:33

堅堅好無情

Gin版自由飛翔

天地一沙鷗好似另一個阿堅想寫嘅主題
但夕爺選擇將首好詞畀呢個堅
將"傻孩子 怎麼啦"畀另一個堅
堅Lee=真愛 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-6-21 15:41

我都覺得林夕好錫gin gin 首首都度身訂造 又填得好用心

同意。

你可以入環球做
Nathan 發表於 2018-6-21 15:58

不過可能係呢首做唔起國語版?

好想呢首plug

環球員工咁快手。派完貨轉頭又買返晒。
好似Alan伯伯咁環球自稱賣晒但仲可以重上銷量榜。 ...
dom 發表於 2018-6-22 21:40

環球入面好多gin fans?

買極都買唔到隻碟

雖然大家好想plug天地一沙鷗 但第一week kkbox人間鬍子fight低左沙鷗

其實Gin做既慢歌係好有氣質同埋要慢慢細味,但總係有班人一聽係慢歌就話悶 ...
aussie2013 發表於 2018-6-30 20:26

認同 gin既歌有種氣質係度 連很堅強咁八婆既歌佢都唱到好典雅 又有d楚楚可憐咁

人間鬍子唱得好有憶蓮嘅感覺。呢隻EP雖然全慢歌,不過隻隻都有唔同,旋律都唔錯,做得幾好。 ...
Serendipity 發表於 2018-6-30 17:15

好鍾意人間鬍子

+1
少少似林宥嘉d歌
開頭聽無咩感覺
而編曲都幾特別下
聽幾次之後就好鍾意 ...
hehehaha 發表於 2018-7-1 15:27

你講起又係 唔怪得我愛呢首

我都會買 一齊用行動支持煎煎
帥小寶` 發表於 2018-7-6 15:39

我都係

Alvin Leong 仲合作左一首,抽起左無出到
Gin話留返下隻碟用
fifty1205 發表於 2018-7-6 16:07

嘩嘩嘩 唔通係big hit

斷估咪出新plug,8月出第二版Bold & Beautiful & Bonus囉
天地一沙鷗9成9成遺珠辣
環球淨係識依個奸招欺騙 ...
loowee 發表於 2018-7-6 21:03

好慘

支持!
上面個D 偽粉好嘔心
616.1314 發表於 2018-7-8 13:34

諗住谷多幾周銷量榜

嗱,據我所知呢度話會買嗰啲人真係有買噶
That's why Gin Lee d碟長期賣得而Kary唔得
Fans的重要性 ...
hehehaha 發表於 2018-7-8 15:57

真fans vs 偽fans

買完碟 希望幫bb續命

希望快d plug很堅強edm mix

又有訪問

原來gin都知演唱會個graphics 出事

下半年籌備國語碟

bye我都係出返去先
JasOh103 發表於 2018-7-16 23:47

之前明明話下半年出國語碟

而家變籌備

美軒而家話返唔到內地姐, 即使出事前, 都仲未可以出到國語碟, 因為在香港要扎得好穩好深先得. 美煎未夠穩 ...
lblemon 發表於 2018-7-17 18:14

有由國語市場紅左打返黎香港市場既歌
亦有香港撈唔好走左去國語市場
當然都有香港國語兩邊都撈掂既歌手
要等香港打到好穩先可以出國語碟既話 就有機會變左fiona咁
反而我覺得可以盡快出 反正不見得下年出同今年出有咩分別

咪有國語EP囉
Qmen 發表於 2018-7-17 18:08

諗唔明個三首想點

兼顧香港和國語市場的人氣, 其中一個關鍵係歌手要夠勤力, 事業心要夠強先有機會成功. ...
lblemon 發表於 2018-7-18 13:55

我質疑而家攻大陸市場仲需唔需要出碟
近年好紅既大部份都係靠狂出綜藝/拍劇+單曲續命
不過攻台就真係要出碟

原來咁快就過左一個月
聽住天地一沙鷗期待second of all

收外國歌要搵番個識填詞既,Falling 隨風 填得幾好,信 填得格硬左d

隻碟又係Alex 同Fergus  ...
Nathan 發表於 2018-7-26 08:24

Fall零同信係同一個人填

不過由此可見 Gin gin自主度都幾高 plug邊首都有say

我諗Gin Lee意思係佢覺得呢兩隻唔易唱但大家都仲覺得係K歌。認真呢兩首其實唔易唱,只係佢唱得順大 ...
Serendipity 發表於 2018-7-26 00:42

其實信已經好接近falling個種

年度好碟 推介比大家

燒車燒到冇錢拍MV
不過佢都係有lyrics video既歌正啲
JasOh103 發表於 2018-7-28 00:11

認同

同意,但我都唔明點解ban得咁勁。佢連AGA個數都仲有一段距離,況且最後唔似會俾AGA女金。
最驚就係要留返 ...
Serendipity 發表於 2018-8-4 17:41

算吧啦 人地連首咁既demo都有mv 天地就得slideshow 明顯有quota都唔會過落gin度

發覺被瘋狂吹捧既天地一沙鷗雖然好聽但唔cum聽 都係很堅強 自我感覺還好 抱夢而活好聽d

天地一沙鷗真係寫得好好!

天地一沙鷗好適合全家一齊聽

Bold & Beautiful and more咁冇誠意
stephybest 發表於 2018-11-5 09:23

Keep到每季一碟