返回列表 發帖
原本以為得三首歌!原來係六首歌EP 趕得切演唱會前出幾好呀

就咁睇歌名嘅話 side tracks好似幾吸引
人間鬍 ...
hehemamama 發表於 2018-6-15 23:11

上榜冠軍歌《很堅強》、《信》咁就順眼曬

《天地一沙鷗》      曲:Vincent Chow    詞:林夕    編:Ted Lo    監:Alvin Leong
...
hehehaha 發表於 2018-6-15 23:31

一早搵alvin leong做監製啦,試咁多監製,alex fung最唔適合佢,
Eric kwok一般般,搵下其他人搏下仲有機會做到big hit,
不過個point係咁多粒大既作曲填詞都整唔到首真係hit既

天地一沙鷗史上最低音
hehehaha 發表於 2018-6-18 01:28

Big hits呢?!

人間鬍子side track feel好重
天地一沙鷗sell唱功,開頭勁低音
抱夢而活個melody最易入口

Eric kwok雖然娘,但啲歌都可以,起碼雙雙很堅強都有noise。
Alex Fung同Fergus Chow可以停止合作啦,再整多幾首和每天講再見出黎真係頂唔順。
搵Alvin Leong班底做歌可能仲好,求其CC陳珀整首中國風都好,又或者CY Kong

CD Warehouse $79, 無海報送
反而隔離 LUNA 第二版 大大隻字話附送海報
好明顯一姐已經換咗人 ...
616.1314 發表於 2018-6-21 14:32

又話 首批附送海報一張??!

天地一沙鷗頭兩句低音唔係咁夾首歌

lol 上年出Live in the moment d人話BeGin正d
現在出B&B就話LitM正d
TheOcean 發表於 2018-6-21 22:30

我個人都鐘意LITM多啲呢隻EP冇咩太大既驚喜

暫時我都係,開頭仲以為會有類似潛水R&B或者芝麻開門既歌, 今次爭個好既concept, 我寧願你玩咩三部曲 ...
TheOcean 發表於 2018-6-22 00:32

結果成隻EP最搶既一首歌就係很堅強很堅強很堅強很堅強Gin Lee嗰隻同名大碟反而先係佢應該做既碟,多K歌

我去cd warehouse 無得賣
Nathan 發表於 2018-6-22 21:11

下?!咁好賣?

天地一沙鷗同抱夢而活plug得啦 首信真係
yoshy 發表於 2018-6-22 21:57

好心環球即刻轉plug天地一沙鷗/抱夢而活啦自我感覺還好完全拖後腿feel,咁都執到個冠軍歌返黎,仲唔派第二首力挽狂瀾,說好的女銀呢!

根據以往,環球唔會比budget谷第4Plug, 最多整個lyris video 之後無宣傳無人聽 ...
Garfield 發表於 2018-6-25 17:06

但係第二主打信三台慘死喎………可能第四主打都仲有啲chance上榜,
不過冠埋第三主打自我感覺還好之後都未必仲有冠軍quota,
Gin最多一年三冠,如果之後冠多一首,年尾又準備不停俾人ban...

Cd warehouse都話賣曬,要下星期先翻貨。。。

很堅強live令我覺得3主打中最好聽
Garfield 發表於 2018-6-25 21:32

同意,令首歌起死回生

環球識做就好似"信"咁即棄自我感覺啦
雖然自我感覺其實唔差,但依d歌根本幫唔到Gin走出死胡同
唔好再浪費 ...
loowee 發表於 2018-6-25 22:46

Personally think that 自我感覺還好 is the worst track in this album!!! Alex Fung's arrangement is quite weird...

好90年代feel,應該似Celine Dion其中一首歌
loowee 發表於 2018-6-26 14:42

Exactly!!!第一次聽天地一沙鷗就覺得有個位可以接落去my heart will go on

暫時唔覺天地一沙鷗吸引喎
lblemon 發表於 2018-6-26 20:36

慢熱係煎煎歌既特色。。。

今晚鑽石山cd倉仲有至少4隻
lblemon 發表於 2018-6-26 23:26

Cd warehouse翻左好多貨

很堅強hit到去泰國!!!
John 發表於 2018-7-3 13:09

點樣紅法???

CD鋪都喪播Gin lee呢隻EP,再加埋喪播精選DVD既mv

姐係本身係大碟啦抽起兩首咁大件事

Gin Lee d碟成日抽歌Ginetic
John 發表於 2018-7-6 20:57

bma執左粒,點先有得聽返

斷估咪出新plug,8月出第二版Bold & Beautiful & Bonus囉
天地一沙鷗9成9成遺珠辣
環球淨係識依個奸招欺騙 ...
loowee 發表於 2018-7-6 21:03

B&B&B個碟名好正喔

我估8月派新歌1
10月再派remix谷十大
11月派新歌2
然後1月出Bold & Beautiful
第二版 "GOLD & Beautiful ...
hehehaha 發表於 2018-7-6 21:20

派“很堅強”live version保左個十大先啦

好想買隻黑膠然後拎俾煎煎簽很堅強三隻大字

聽聞年尾仲有首廣東歌,6+2 ,Gin入環球後每年都出8首歌

以專輯黎排,我中意:
Live in The Moment > Bold ...
Nathan 發表於 2018-11-5 08:50

Bold & Beautiful and more咁冇誠意