返回列表 發帖
對vincent chow嘅melody有信心
抱夢嗰首好似都幾好聽

http://www.joox.com/hk/en/single/Xfk6ib7ONcgHBJPU3ga6ag==
竟然唔駛vip

天地一沙鷗好正喎好大歌feel, 算易上口
前三首都係怨婦 後面三首就好fresh好舒服

點解會有人投訴環球派歌
派左個3首明顯係搶d個3首
無派個3首啱班fans係屋企慢慢聽 街客根本唔會慢 ...
kayzzz 發表於 2018-6-21 00:49

很堅強派得岩 起碼有gimmick
信同自我感覺 悶過天地一沙鷗好多

天地一沙歐melody係K架 但高質K
副歌我聽左兩三次都記得 有啲千禧K歌feel
抱夢個首都係幾K 而且宜家都興正能夢想歌 應該派

首歌適合心情低落熄燈靜靜聽 唔係好radio friendly 派左相信成績仲慘淡過 信

雖然成隻碟黎講我 ...
kayzzz 發表於 2018-6-21 01:12

其實天地去到後面都好激昂好K喎 有層次
Chorus個句都好洗腦下
人間就真係fans暗loop個種

天地一沙鷗
曲:Vincent Chow 詞:林夕

你教會我要高飛 這一世 為何勞碌當趣味
你教我理想不死 不應該習慣 已有福氣
沿途隨著你 得到捨得的勇氣 平庸才自困狹窄天地

慣了與你一起 才明白一起
偏偏阻礙我更遠見地
海鷗只跟海鷗一起 怎麼服氣 只好聽你
我怕對你不起 原來極歡喜
完全無拘束的空氣
放棄你也借你勇氣  都怪你

能鳴謝你吧 讓我相信 誰亦能飛
存在要 未怕死

---
呢種"搜神記"式情歌歌詞最易引起共鳴
極淺白+易記

個包裝都唔係好cheap姐 簡單幾靚喎 國際感呀
仲要冇環球個種核突貼紙

我覺得"抱夢而活"幾有"你是你本身的傳奇"x"假使世界原來不像你預期"ge感覺

又有訪問

原來gin都知演唱會個graphics 出事
HOTMAN 發表於 2018-7-16 23:27

佢冇話出事喎, 仲話好靚
佢只係話冇完整rehearsal所以第一晚唔知後面D graphics會出啲乜