返回列表 發帖
Eric kwok雖然娘,但啲歌都可以,起碼雙雙很堅強都有noise。
Alex Fung同Fergus Chow可以停止合作啦,再整 ...
stephybest 發表於 2018-6-21 09:06

同意, ERIC KWOK D歌至少夠商業味先, 又容易聽。

其實, 美煎一年出咁多新歌, 好旋律難求之下, 精品自然少。

從來都唔要D海報

美煎D 廣告,代言JOB 長做長有, 支持到佢 FIGHT資源既.

反煎成日想佢敗走, 成真既機率好低.

鬧還鬧,唔係有環球
可能gin lee 已經永遠消失係香港樂壇
lemontea1069 發表於 2018-6-25 22:52

X2

球記真係花唔少錢捧佢

美煎好似簽左球記3年, 估計續約的機會好大了

買極都買唔到隻碟
HOTMAN 發表於 2018-6-26 11:17

大眾有冇?

3年?投資咁多錢最後轉公司咪大濟?
bigmag 發表於 2018-6-26 14:50

冇呀, 只聽聞過球記180萬簽美煎3年, 美煎願意賺少D, 寧願唱片公司多投放資源比佢. 呢D傳聞唔知真假的.

暫時唔覺天地一沙鷗吸引喎

買極都買唔到隻碟
HOTMAN 發表於 2018-6-26 11:17

今晚鑽石山cd倉仲有至少4隻

嗱,據我所知呢度話會買嗰啲人真係有買噶
That's why Gin Lee d碟長期賣得而Kary唔得
Fans的重要性 ...
hehehaha 發表於 2018-7-8 15:57

呢度話會買嗰啲人真係有買--->講得岩

之前明明話下半年出國語碟

而家變籌備
HOTMAN 發表於 2018-7-16 23:59

美軒而家話返唔到內地姐, 即使出事前, 都仲未可以出到國語碟, 因為在香港要扎得好穩好深先得. 美煎未夠穩啦

有由國語市場紅左打返黎香港市場既歌
亦有香港撈唔好走左去國語市場
當然都有香港國語兩邊都撈掂既 ...
HOTMAN 發表於 2018-7-17 19:29

畢竟出左國語碟就會盡量多在內地台灣宣傳, 在香港曝光率就少左,好容易在香港的人氣/存在感降低
千禧年來,真正香港/國語市場都好有人氣的,只有醫臣一個(唔係喎,仲有TWINS)

國語市場紅左打返香港---》方大同?但方大同之前在香港都冇基礎
香港撈唔掂走去國語市場---》的士陳?但的士陳在內地係靠拍劇走紅

好似美煎呢D 在香港有少少基礎的,一分心攻國語市場好易兩頭唔到岸

twins攻台果年香港人氣都跌左,只係相對跌得少,一日未拎女金都咪出國語碟 ...
bigmag 發表於 2018-7-18 09:55

雖則香港樂壇已死, 但是, 如果攻國語市場果一兩年, 同代的歌手/下一代歌手有表現的話, 存在感便立即下降, 要追返果一年本地樂壇的存在感未必容易.

twins 06年都有追番,但爆左閃卡後都唔使追了
gin攻國語一兩年肯定俾aga追過啦 ...
bigmag 發表於 2018-7-18 10:33

睇球記市場策略想點玩, 如果GIN 真係攻國語, 咁香港呢邊一定會盡谷AGA

但Aga都攻緊大陸市場,
有錢賺就番大陸架啦
Nathan 發表於 2018-7-18 12:53

正确黎講, AGA係攻緊珠三角市場, 成功的話已經夠做. 珠三角市場較易做, 因呢班人本身比較傾向留意香港樂壇, 在香港樂壇有人氣的, 在珠三角唔會差得去邊, 只要多D安排歌手去珠三角露面就得

但香港歌手攻國語人群就難好多了.

其實最好好似容祖兒咁
國語碟當side project
同步做香港歌
John 發表於 2018-7-18 13:33

兼顧香港和國語市場的人氣, 其中一個關鍵係歌手要夠勤力, 事業心要夠強先有機會成功.

祖祖已經係最勤力最有事業心的香港歌手,不認為勤力係關鍵
gin lee都算勤力,可惜環球不勤力 ...
bigmag 發表於 2018-7-18 14:08

勤力係關鍵, 不過不是唯一關鍵.  勤力唔一定得, 但不勤力的歌手就一定唔得.

美煎算勤力, 不過真心唔夠美祖勤力.

HOCC都算係成功嘅
kelvinyu188 發表於 2018-7-18 17:19

同意,數漏左佢.

我質疑而家攻大陸市場仲需唔需要出碟
近年好紅既大部份都係靠狂出綜藝/拍劇+單曲續命
不過攻台就真 ...
HOTMAN 發表於 2018-7-19 16:05

狂出綜藝/拍劇+單曲--->一樣好花時間

其實呢隻碟都几有主題喎(勇敢)

“上榜冠軍歌”, 冠軍歌梗係上榜架啦

美煎每一隻專輯都有黑膠