返回列表 發帖

人妻的偽術 - 謝安琪

單選投票, 共有 309 人參與投票
66.67% (206)
7.44% (23)
7.77% (24)
1.29% (4)
16.83% (52)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 人妻的偽術
主唱:  謝安琪

派台日期: 2018-6-11

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/TOWWfeLhd3gTqACKnIFXdw==

曲:雷頌德
詞:林夕
編:雷頌德
監:麥浚龍/ 雷頌德

誰見過我往往為是非黑白論辯
不想爭拗對你極和善
如你愛笑我對大事並沒有主見
要軟弱笨拙亦熟練

明白回到往日叛逆令你討厭
寧願和氣那面盡量被看得見
成為賢內助令大家都滿意
壓抑了個性來奉獻

誰亦要去演
為了相處愉快演好我的每一天
若有需要做好彼此角色理應親善
理所當然如毅行慈善
不要問單身過我會點
願你相信是你一手撐起我的天
不應講的死也不說是否等於欺騙
衷心的欺騙我真心想你快活如蜜甜
圓滑到能並肩感激你能合演

能叫你確信我極幸福不是偽善
始終好過對往日懷念
能對你笑到隔著電視亦看得見
要笑著落淚亦熟練
能拿捏進退是藝術就似比劍
模範情愛已被認定沒法改變
人前人後互惠互勉著纏綿
放閃我最愛難避免

誰亦要去演
為了相處愉快演好我的每一天
若有需要做好彼此角色理應親善
理所當然如毅行慈善
不要問單身過我會點
不應講的死也不說是否等於欺騙
衷心的欺騙我真心想你快活如蜜甜

但願在浴缸中赤裸的我
就是做回真得似假的我
不忍傷害著別人才藏起我
是人類美好的錯
自問做自己都有很多個
現在做人妻的我
想恩愛被厚待
很知道要說什麼

誠實會變天
別說穿了大家心中有根刺太尖
為了使你誤解多麼了解我這些年
廚房當做宮殿要修正個性難避免

誰亦有戲演
為了相處下去彼此切磋過每天
沒有必要吝嗇討好讚賞理應修煉更加親善要親暱欺騙
不要問拋開你我會點
講真只懂率性只與任性相差一線
真心跟假意也只差一線你便難入眠
圓滑到能並肩感激你能合演能受騙

此為公開投票,其他人可看到你的投票項目

回復 2# XYZZY

心之科學亦如是

此為公開投票,其他人可看到你的投票項目
XYZZY 發表於 2018-6-17 01:30

見到咪見到囉,我的確會係有緣先會聽首歌

雖然intro幾似最好的債
但整首歌咁密集既旋律又唔似mark lui style
反而似澤日生

嘩 開左個睇到投票個function真係睇到好多野
睇到邊個係扮晒正義既扮嘢L 邊個係曲線都睇到哂

投錯左想投2分

強勢回歸
老闆呢兩個月監督住錄歌 希望真係趕到年尾前出碟 唔會走數 琪待concept album
份詞好美 果然係夕爺愛將之一
演繹都加分 唱得淡淡然但內心好無奈咁 該淫既位又有淫淫地啲氣聲

等睇完美live
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

為左一視同仁
兩邊都投1分

5分係俾夕爺同美kay竟然冇走數
不過mark抄cc style抄得咁明顯
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

早幾日出 post 應該會多好多5分
謝安琪呢啲穩穩陣陣嘅歌好少喺呢度得咁少5分

強勢回歸
老闆呢兩個月監督住錄歌 希望真係趕到年尾前出碟 唔會走數 琪待concept album
份詞好美 果然係夕爺愛將之一
演繹都加分 唱得淡淡然但內心好無奈咁 該淫既位又有淫淫地啲氣聲

等睇完美live
JasOh103 發表於 2018-6-17 01:56

頂你

gum duo 1fun,so many haters in CM
舞來舞去 不日內開始錄音。

投左3分

詞同唱當然好

但MARK LUI 首melody 似最好的債, 但又唔夠最好的債搶耳, 聽左咁多次都唔係好記到入腦

簽名被屏蔽

曲詞編唱都係水準之作。得知係份詞係度身訂做。五分。

咁耐冇出歌,咁有誠意,今次兩邊都比5分。

都係好似最好的債,mark lui第一次合作就交舊貨
FIGHT for 陳柏宇

一開始聽覺得個曲好娘
但愈loop覺得淫K把聲好有味道, 把聲carry埋首歌, 好似講緊內心心聲咁

5分
好耐未聽過咁高汁既歌
唱得好有畫面
但願在浴缸中赤裸的我 呢段唱得最有feel
人妻的偽術個題材其實可以拎嚟拍部電影
初心傷過
重新再跳

1分
悶到仆街
還番12月20果陣既謝安琪比我

評分人數

• CunninG

仲唱呢種歌?
你們的幸福都7 年啦
演繹普通到不行
個曲直頭垃圾
1 分都比多 啦

幾搞笑 呢首同心之科學一樣都係要聽耐啲先覺得好聽
旋律算係喺你們的幸福同獨家村之間啦 有少少唔順但好過你們的幸福好多
不過呢類歌近年佢比較多 而且每次都拎黎做主打 有少少重覆自己既感覺
同埋前段太低音 後段太高音 聽得有啲吃力
當然份詞依然高質 再一次證明林夕係睇人填詞

呢首都係4分 同心之科學打和啦

真係唔係好耐聽,
個曲又平淡又悶~~~

5 分啦

今次mark lui 有驚喜 編曲上拋用 弦樂
明明结他的間奏 同 個bell 咁mark Lui 特色
仲話佢似cc 真係 ...
tributehotel 發表於 2018-6-17 08:19 AM

邊度似CC
CC D曲又密又有層次,
唔會咁悶。。。。

平淡普通但又冇咁流暢既cc式melody
聲同詞搭救
期待成個project 呢首暫時睇唔出juno同佢既火花

本來投4分, 見隔離POST D 春卷粉咁L 惡, 決定比5分YUMK

曲編係敗筆...聽到Mark Lui既罐頭編曲已經唔開胃, 仲要翻炒CC格式
升key個度好似90年代舊歌
份詞係冇得輸, 但人妻下下都靠詞帶起都唔係辦法, 近年既歌仲保守過初出道
想要返Ksus2, 節外生枝級數既歌
2分

完美強勢回歸

簽名被屏蔽

等咗好多年 一定5分!

意境都已經值得畀五分
愈係平淡愈係做到人妻嘅生活日常意境出嚟
整睇亦都係好美Ju會做嘅嘢
琪袋今次概念專輯

因為隔籬post第一個reply我俾五分

恭喜Kay完勝 Joey

同山林道質素差唔多,始終比獨家村差少少,5分
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

作為回歸第一plug真係已經meet咗expectation
尤其係歌詞寫得咁完美 曲都好好loop must5分
浴缸裸體嗰part有少少賴床既感覺
完勝咩心之科學仲起度愛唔愛 mk到一個點
有Juno睇住應該有品質保證 期待年底新碟

有Juno睇住應該有品質保證 期待年底新碟
aussie2013 發表於 2018-6-17 14:13

其實完全唔使擔心

juno不嬲派歌策略 first plug都唔會係最正

依首頭炮目的應該只係宣告美kay回歸 所以派首極大路既歌

唱同詞都正過祖祖果隻
5 分

曲 仲可以再好
詞 出色 用心
1st round呢邊贏
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

這首歌無論曲和詞都是水準之上,特別是林夕的詞,似乎林夕的愛將除了以前的王菲和千嬅外,現在他最愛是Kay和Ivana 。

曲輸
詞贏
唱打和
3分

簽名被屏蔽

唔識欣賞都無辦法 去聽 心之科學啦 夠曬K 歌
tributehotel 發表於 2018-6-17 17:14

笑左.. 我都冇特別踩邊面,盲反護主
繼續自high啦你

簽名被屏蔽

詞真心正wo,用人妻角度解讀偽善

真正的藝術品,5fun
我祈求美雅拎女銅一定要發生

簽名被屏蔽

雖然冇左周博,但係林夕份詞巳經可以媲美獨家村
雖然首歌melody 好澤日生,但係偏偏依款曲風就係食糊歌

有關之前公開左投票選項已經更正番
希望大家聚焦番首歌既討論
同時大家都要注意一下自己既言詞
如有罵戰/OT, 不作警告即時扣分

CunninG

份詞要再浸一浸先
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

笑左.. 我都冇特別踩邊面,盲反護主
繼續自high啦你
dicksonkwok 發表於 2018-6-17 17:33

佢其實好愛祖愛到情不自禁, 之前又話唔會浪費時間聽佢既歌,但反而心之科學吸引到佢聽左幾次TIM

希望下一首KAY既歌更好聽啦

份詞要再浸一浸先
帥小寶` 發表於 2018-6-17 20:39

點浸?在浴缸中赤裸咁浸?