返回列表 發帖
tributeBB 為了推心之科學  

成班祖粉(一小撮Fans)中祖粉tributeBB(派膠人士)計 ...
sam6a 發表於 2018-6-19 14:53

估唔到古有忠臣比干冒死進諫,今有忠粉tributeBB惡言批評
為既都係祖兒同廣東樂壇更好更健康更邁向一個新既高度
我係英皇高層見到佢靈感澎湃如泉湧既攻擊
一定要請佢再俾高見同見過我家祖兒
俾佢聽到直接、真實、貼地而清高既意見
一定會好過一班盲目既忠粉只管阿諛奉承、目不識丁
好好閙醒呢個快餐女皇
造福人民呀!

P.S. 我總覺得Wyman送呢份生日禮物俾Joey係會有一啲心思
佢唔會hea填份詞
正如來回地獄又折返人間當時Joey都覺得會唔會咁浮誇
咪又成為經典
時間會證明一切

其實tributeBB係咪靠狂插Joey引大家出嚟讚Joey啲歌其實都唔係咁差
mosesming 發表於 2018-6-19 13:56

好明顯啦

反而唔明點解關kaybb(最好的債/小白)事 明明人地係嬋粉 kay祖佢兩個都憎死

2005年既ten most wanted都已經開始係唔同風格
water:) 發表於 2018-6-19 14:09

2006出的大碟,轉型成功,唔明批評祖兒無轉型的Kay粉係咩心態?
Love Mag Love Joey

笑死,自己偶像fan屎低汁就索性推佢做祖粉。一個祖粉點會constantly長篇大論咁攻擊自己偶像?祖粉駛你施捨一兩句「啲歌其實冇咁差呀」??咁簡單嘅邏輯都唔明

反OT: 首歌本身唔錯,但聽完某酒店唱衰後覺得應該要俾1分

笑死,自己偶像fan屎低汁就索性推佢做祖粉。一個祖粉點會constantly長篇大論咁攻擊自己偶像?祖粉駛 ...
Polcat 發表於 2018-6-19 18:22

正常就唔洗嘅
但你覺得tributeBB正常嗎
DM多仔多到覆唔哂

1分比編曲,個曲係倉底搵返出嚟,不論演繹曲風主題都好一般,出自女金霸主更加要扣分

正常就唔洗嘅
但你覺得tributeBB正常嗎
mosesming 發表於 2018-6-19 18:35

你覺得呢到其他人正常嗎?
今日之後聽左首歌一百次喇

其實tributeBB係咪靠狂插Joey引大家出嚟讚Joey啲歌其實都唔係咁差
mosesming 發表於 2018-6-19 13:56

我都覺  借機延伸到唱K歌都好有個人風格乜乜乜

我覺得無關K唔K歌事,首歌旋律係容祖兒既歌單入面算好普通

我覺得有D似TBB歌
如果佢出到好睇既MV就會加分la, 如果係娘味就慘

最正係祖祖竟然讚得落方丈份詞

唔講以為作出隻六月飛霜出黎

睇人&唔抵得既問題,你睇下如果基仔拎10年男金唱告別我的戀人們有無咁多好評
呢度啲人都係一付為反 ...
Wing1211 發表於 2018-6-19 13:14

女金11比0都仲要話人唔抵得
容小姐係咪實至名歸到對謝安琪11-0,對陳慧琳11-1,大家自有公論
一次,兩次,都可以係策略係運氣
10次都咁好彩?

見你咁一面倒撐容,反容又收哂聲,唔係好想比祖粉聲音dominate哂
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

到最後希望大家:樂觀d啦~
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

見到大家既留意, 我作係版主想講下我既感想

1. 面對某會員過份認真既指控, 其實最佳既方法係唔理佢
如果你地下下都動晒真火, 個討論氣氛就一定會彊
我唔想下下都要扣分
如果成日都係咁, 我諗我只可以收緊大家既討論既尺度
(自問你地開玩笑既春卷, 淫妻等等, 其實係一律可以扣分)
但係咪值得為左個咁既會員去收緊呢把尺?

2. 一隻手掌打唔響
係咪有必要下下都要駁人?
如果你講黎講去都係果三幅被
其實你留一次言已經有用
因為自然會有人睇到

3. 成日講黎講去都講番以前d獎點點點?
咁就算真係唔值, 咁係咪又可補償?
答案好明顯係唔得,
同埋更重要既問題係
再講番呢D十年前既事
只會引起另一場罵戰
講一兩句而又真係同歌曲有關, fine
但如果真係為講而講, 為比較而比較就算
希望大家真係回歸番首歌既討論
就算比較, 但應該係針對歌與歌既表現

ps. 難得個火頭叫降左溫, 希望大家唔好又整番起佢, thx

CunninG

老老實實,首歌聽咗唔夠1分鐘已經頂唔順,
份歌詞實在太騎呢,
乜嘢“誰的心 似隨意肌”
“月光 有人撈起 有人瞧不起”
“被愛概率 如宇宙 陰森詭祕”
——真係9唔搭8

而且音樂聲好嘈,
蓋過曬主唱把聲

聽到“陰森詭祕”已經唔想聽落去啦!!

綜上所述,我俾1分!(其實想俾0分甚至負分,可惜無Lee個選項)
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

份歌詞實在太騎呢,
“月光 有人撈起  ...
若葉之年 發表於 2018-6-19 23:01

隨意肌係科學term嚟
英文叫voluntary muscle
即係可以用人意控制嘅肌肉
但心肌唔係隨意肌
正如你唔可以控制個心點跳
其實呢句我反而覺得ok
起碼貼返個題
可以解做唔可以控制個心去鍾意人

見到大家既留意, 我作係版主想講下我既感想

1. 面對某會員過份認真既指控, 其實最佳既方法係唔理佢
如果你 ...
CunninG 發表於 2018-6-19 22:54

值得收緊
"見你咁一面倒撐容,反容又收哂聲,唔係好想比祖粉聲音dominate哂"
去反一個歌手根本唔應該係討論首歌既NORM, 唔鍾意首歌係你個人意見, 點係唔比人去支持/DEFEND自己偶像呢D係野蠻人
正如講一句我唔鍾意人妻的偽術講完就算啦,有必要去笑其他喜歡首歌/謝安琪既會員咩?
一個FORUM應該容許其他人有自己既TASTE, 相信CM管理員亦唔係打算幾個壇轉為反容勝地
如果係既,以後所有MARK AP既POST改淨係MARK容祖兒既歌, CHART淨係報容祖兒既位置,等班人一邊DEFEND容祖兒,另一邊就盲踩佢同回憶當年

cm真係一个好搞笑的音乐论坛

真係好正 每日都係咁聽

簽名被屏蔽

喂 板主 我好多時都討論首歌點唔掂 歌詞 主唱點唔掂 你只針對我 扣我分 我咪收聲囉
    反OT : 好多 ...
tributehotel 發表於 2018-6-20 11:06

如果你覺我覺得唔公平
你可以同超版/管理員投訴
但如果你睇清楚
你唔係唯一一個被扣分既人
我地只會對事不對人

再者, 你既扣分唔係針對你既內容
係純粹針對你既言詞同語氣
如果你有唔明歡迎你PM我
我可以同你詳細解釋

愈嚟愈愛呢首歌
你為何心死~

份歌詞實在太騎呢,
“月光 有人撈起  ...
若葉之年 發表於 2018-6-19 23:01

睇完真係得啖笑,你都係聽番serrini 啦

不如都係講返首歌
Dear jane作得首歌比祖兒 我諗都有諗過度過 都係想首歌似連續劇 續集但係要有howie色彩 咁好自然首歌就會似佢地嗰三部曲係情歌feel 咁既feel梗係作呢啲詞 個人覺得題材自然收窄左 yy都已經交左佢既功課
個人鐘意祖rock... 其實如果dj作啲咖啡因眼淚比祖祖其實都會好好 好似澎湃咁多啲rock少啲rock and roll
我諗蛋記都係想首歌易入口啲做first plug 想吸納多啲人去聽 留意下幾時出新碟
心之科學個名其實可以再好啲 聽落去好難記得同首歌有關 搜尋唔到

簽名被屏蔽

如果填”誰的心似括約肌”會正啲

其實《赤地雪》我中意,
但Lee首真係唔得,
曲詞編唱質素全面淪陷
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

Lewis 發表於 2018-6-20 12:00

其實括約肌除咗你諗嗰啲地方有之外
個胃都有
同埋有啲括約肌係隨意肌
有啲唔係
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Lewis 發表於 2018-6-20 12:00

唔啱音喎師兄

即係 hea 貨囉 又無新角度
tributehotel 發表於 2018-6-20 11:55

其實蛋記都係想sell歌 佢地都唔在乎有冇新角度好明白大家都想祖祖出好歌 但係first plug我已經收貨
Ps 你唔係討論緊首歌既我就唔會再多講

唔啱音喎師兄
hlyung 發表於 2018-6-20 12:07

大把詞唔啱音啦依家

鐘意呢款曲風, 可惜D詞就真係好麻麻囉
haha1234

1分比編曲,個曲係倉底搵返出嚟,不論演繹曲風主題都好一般,出自女金霸主更加要扣分 ...
steve32 發表於 2018-6-19 07:10 PM

貴為天后,一般貨足以奪至尊
太平公主

貴為天后,一般貨足以奪至尊
jaytang 發表於 2018-6-20 12:27

祖祖未拎過至尊,即係踩祖祖首首差過一般貨

yy啲詞hea到...

點解首歌可以MIX 到咁嘈!! 全部聲疉住晒!

祖祖未拎過至尊,即係踩祖祖首首差過一般貨
bigmag 發表於 2018-6-20 12:55 PM

你份人咁攻心計既?
我又冇咁既意思, 正所謂: 咩人諗咩野
太平公主

「已經細的 越見卑微」
「已經細的」係咩意思?

「已經細的 越見卑微」
「已經細的」係咩意思?
wzx0825 發表於 2018-6-20 17:59

呢句真係填得好差
【This is MC】澳門見

「已經細的 越見卑微」
「已經細的」係咩意思?

我get到既係 人類其實只係好渺小
何苦因為分手呢件小事而對自己無信心 覺得自卑 令自己更卑微
唔知係咪咁解
但如果真係咁解 我覺得呢句都未算填得好

「已經細的 越見卑微」
「已經細的」係咩意思?

呢句的確填得最差
我get到就佢想講細=地位低

CM至尊歌搖滾之母

評分人數

CM至尊歌搖滾之母
kinkin0706 發表於 2018-6-21 12:15 AM

CM=千千cafe
梗系至尊歌啦
美祖要行埋一邊嘎
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

即食歌,睇好速冠!
都係果句,易入口最啱佢

我get到既係 人類其實只係好渺小
何苦因為分手呢件小事而對自己無信心 覺得自卑 令自己更卑微
唔知係咪 ...
路人乙 發表於 2018-6-20 19:27

「的」後面,一般要跟名詞。    如果好似你講 咁解嘅話,應該係「已經細得 越見卑微」,形容詞後面跟「得」,表程度,咁易明好多。
    美祖係迷唱錯音啊?

已經細的,越見卑微
加個,會唔會好一點
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

Youtube view KO人妻的偽術

考慮了好耐, 終於勉強給了3fun. 曲是了無新意, 似是給捧新人的調子, 討好樂迷的曲,原本祖祖應付有如, 但她又不甘心想突破, 將聲線壓都變哂聲,無咗以前最好聽的聲線, 詞其實還算不錯,起碼製造到話題, 令到一首失戀的歌曲無咁死板和悶.
Youtube view KO人妻的偽術

第一, 兩邊都未出offical MV. 第二, 祖祖都不是好多人去聽, 咁快就下定論, 一陣間人妻過咗就好難收翻.

Moov no.1 埋

Moov no.1 埋
dicksonkwok 發表於 2018-6-21 13:14

本地新歌榜同日日新歌榜完全唔同rank,你早喺本地新歌榜度仲係28...完全唔知咩準則,唔明點解呢度咁多人會覺得個啲platform嘅數字係直接反映聽眾preference

考慮了好耐, 終於勉強給了3fun. 曲是了無新意, 似是給捧新人的調子, 討好樂迷的曲,原本祖祖應付有如, 但她 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-6-21 12:05

第一次覺得中肯