返回列表 發帖

心之科學 - 容祖兒

單選投票, 共有 324 人參與投票
49.38% (160)
6.17% (20)
6.79% (22)
2.47% (8)
35.19% (114)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 心之科學
主唱: 容祖兒

派台日期: 2018-6-16

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/xh3hmCUTj18pZMUrg5Bixg==

作曲:Howie@DearJane、林家謙
填詞:黃偉文
編曲:Dear Jane
監製:舒文@Zoo Music

分一次手 你大傷元氣 病兩世紀
已經細的 越見卑微
他的五官 也並不完美
提前到末期 絕非因你 下錯棋
曾多麽愛亦會膩~
誰的心 似隨意肌

情人 不愛你 還 不愛你 憑什麼 否定你
月光 有人撈起 有人瞧不起~
被愛概率 如宇宙 陰森詭祕
神也摸不透的 問你怎麼與它 鬥氣

傾心變心 有什麼定理
纏綿有效期誰都不似别去比
誰失戀 要受責備~
何必將 責任揹起

情人 不愛你 還 不愛你 憑什麼 否定你
月光 有人撈起 有人瞧不起~
被愛概率 如宇宙 陰森詭祕
無法主宰那些誰那麽蠢與它鬥氣

離離合合 百世紀
段段看破 無常理~
不必 嘔心瀝血 叫他愛你
有人是獨個 離場才完美

無人生哲理 能急救你 唯獨這歌 贈你
幸福 既然隨機 你為何心死~
大腦細胞 調校著 戀之分泌
無法阻他變心 仍有胸襟永不 洩氣

1 分今次應該得45%

投呢首歌 1 分既咁岩投人妻5分既暫時有: remus, sam6a, JasonYuen, kilai, 潘思銳

1分係俾wyman
咁難得今次首歌個曲咁正咁大歌格 祖祖今次個聲底又厚左正左又好loop
但詞都硬係覺得爭dd 可以更盡善盡美

希望下首唔止曲高分 詞都可以高分
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

1分係俾wyman
咁難得今次首歌個曲咁正咁大歌格 祖祖今次個聲底又厚左正左又好loop
但詞都硬係覺得爭dd 可以 ...
sam6a 發表於 2018-6-17 01:42

其實今次D詞普通,已經冇之前WYMAN填比佢果D咁無厘頭

唔係首曲唔夠好,
有時都真心欣賞JY唱的每粒音都好順耳,
不過我覺得份詞同個唱法都差咁DD,
份詞有唔少奇怪位,"月光 有人撈起 有人瞧不起" 真係十萬個為甚麼,
至於唱,我覺得感情唔夠細膩,唔,可能係現實太傷?
Make it simple.

上一次唱這類soft rock係咪已經係赤地雪?

見到dear jane班底心諗佢地今年真係好發力寫歌俾人
但睇到Y個fb又話首歌係兩年前既demo

覺得Joey唱得麻麻地,曲又冇乜特別,領完聽重光紀念日...

其實今次D詞普通,已經冇之前WYMAN填比佢果D咁無厘頭
SPNicole 發表於 2018-6-17 01:44

諗起無人知道雙子座全靠祖祖演繹救返首歌
不過相比之下今次個詞都的確依舊普通
期望wyman可以回復返2010寫俾祖祖個水準

但睇到Y個fb ...
masterdragon 發表於 2018-6-17 01:52

赤地雪真心覺得係神作 特別係個獨特既旋律
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

umm......我諗起蓮神嘅為何他會離開你

唔係首曲唔夠好,
份詞有唔少奇 ...
stone@stone 發表於 2018-6-17 01:47

即係同一樣野有人欣賞有人冇興趣 好難明咩

諗起無人知道雙子座全靠祖祖演繹救返首歌
不過相比之下今次個詞都的確依舊普通
期望wyman可以回復返2010寫 ...
sam6a 發表於 2018-6-17 01:57

呢首真心好好聽,
10年後呢首都會係神作,
除非佢唔再出天然呆

唔係首曲唔夠好,
份詞有唔少奇 ...
stone@stone 發表於 2018-6-17 01:47

我反而覺得帶少少傷咁唱唔錯 反而更有感覺

呢首真心好好聽,
除非佢唔再出天然呆
SPNicole 發表於 2018-6-17 02:05

天然呆如果當side track其實唔錯 甚至好過某幾首廣告歌
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

份詞 ok 啊,啲意象唔算突出但整體符合主題,措辭就算有啲科學術語得嚟唔算怪(比起佢近排算好好),仲要一韻到底加唔少內韻

即係同一樣野有人欣賞有人冇興趣 好難明咩
721AXA 發表於 2018-6-17 02:03

唔係唔明, ==我知佢想講咩,但你唔覺呢個比喻好奇怪咩?

stone@stone 發表於 2018-6-17 02:12

佢咪已經解釋左囉
一樣野有人撈起當係寶, 同時有人覺得一文不值

stone@stone 發表於 2018-6-17 02:12

怪,首歌個 gimmick 係「科學」,無啦啦彈個月亮出嚟唔知想點

得你自己一個覺得奇怪囉

我反而覺得帶少少傷咁唱唔錯 反而更有感覺

天然呆如果當side track其實唔錯 甚至好過某幾首廣告歌 ...
sam6a 發表於 2018-6-17 02:08

但有好多廣告歌都冇出碟/派台

「月光 有人撈起 有人瞧不起」呢句仲有另一種解讀
月亮可以代表悲傷,「有人瞧不起」可能代表意中人未必能夠明白或尊重你或者你心入面嘅想法

得你自己一個覺得奇怪囉
cathay1996 發表於 2018-6-17 02:15

(攤手)一定係啦,EVEN係都唔緊要,因為我真心覺得呢個比喻唔MAKE SENSE,亦唔夾首歌的意境。
你繼續J首歌,J份詞啦~

仲有啲細微嘢,例如「x 還 x」根本係口語,將「還」改做「就」已經好好多
「急救」當動詞用,明明拯救都啱音

yy 近年就係畀人呢種 hea 嘅感覺,已經唔關佢啲 concept 膠唔膠事

umm......我諗起蓮神嘅為何他會離開你
10A=] 發表於 2018-6-17 02:00

我都覺得似曾相識,係林憶蓮啊

好似幾有至尊歌既勢 越聽越想loop

算係近幾年最好聽既容祖兒派台歌 5分

簽名被屏蔽

Loop足一日,5分

(攤手)一定係啦,EVEN係都唔緊要,因為我真心覺得呢個比喻唔MAKE SENSE,亦唔夾首歌的意境。
你繼 ...
stone@stone 發表於 2018-6-17 02:33

同你一樣,明係明咩意思,但係就硬係覺得個比喻好怪

太DJ好扣分 尤其對本身唔鍾意佢地啲歌既人而言
黃偉文今次既歌詞都有少少un耳 編曲OK但唔夠突出
但因為喜歡祖兒 所以不自覺地聽左好多次
最後俾左4分 Love Joey Love Four
如果唔係祖兒唱 我應該會俾1-2分

已經picture到個MV會好《在時間面前》,有風,有街頭
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

5分,超級好聽,令我對呢隻碟好期待。唱返urban touch。唱返情歌。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

咦 點解睇唔到邊個投咩既?
咁我可以大條道理投1分

呢首真係有緣先會聽
而我唔覺我同祖兒有緣分 好憎佢
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

係近期新貴之後最好聽的歌,好好loop, 其實我中意佢夠K, 比5分。

5分for Joey!佢嘅演繹真係救咗首歌好多

支持祖祖唱衰D男人,重回hocc懷抱
FIGHT for 陳柏宇

呢首真係好正
後面音樂冇咁嘈就perfect
5分

但睇到Y個fb ...
masterdragon 發表於 2018-6-17 01:52

但赤地雪正好多呢
聽多幾次先
唔比分住
初心傷過
重新再跳

唔好意思 我唔鍾意
唔太好聽
加上對偏dj風 冇咩好感
1分
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

美卷一日唔飛咗黑手龍,佢d歌幾好聽都照投1分

呢首歌真係好好loop

呢首好聽過逆成長少少啦 但又冇自我感覺還好咁好聽

1分
隻歌太dj而且係唔好聽嗰種
份詞更加係不知所謂
唔該俾返黃昏點唱機同鴛鴦襪嗰個早早我

睇完大家D COMMENT
我覺得"月光有人撈起 有人瞧不起"真係填得好精警

呢首真心好好聽,
除非佢唔再出天然呆
SPNicole 發表於 2018-6-17 02:05 AM

O左咀
點解10年後係神作?
咩事。。。。

其實曲風對祖祖黎講,唔係咩新鮮野,都係Pop rock
不過係餓左好耐,好耐冇聽祖祖把厚聲唱rock
同埋拍埋人妻,個曲真係好好多 起碼依首有新血,個邊真係好保守
但詞真係輸晒....
照比5分女金

O左咀
點解10年後係神作?
咩事。。。。
jaytang 發表於 2018-6-17 11:34

當年赤地雪一出  個個都話垃圾  唱得難聽  1分居多 如今赤地雪好多人話好聽  
nonkul

曲普通 編曲搭救

咁多人話yy d詞 我反而覺得ok

3分啦

Btw 列晒d 投依首1分又投人妻首歌5分既人 既行為真係好小學雞 惡到
仲話自己唔霸道  

美卷一日唔飛咗黑手龍,佢d歌幾好聽都照投1分

Lewis 發表於 2018-6-17 10:55

飛左好耐啦ching

CunninG 發表於 2018-6-17 11:25

祖祖=月光

CunninG 發表於 2018-6-17 11:25

夜色即將逝去 月色握在手裡
幸福關係也因此握碎

相信大家都聽過洗定個八月十五等坐監, 所以大家應該對
八月十五=月亮=月光=o個個身體部份 有所共識

咁樣睇呢句歌
“夜色即將逝去 月色握在手裡
幸福關係也因此握碎”
我o地重組一下案情, 大約係指臨天光的時候, o個個身體部位比”某人””搾”次一下, 亦因為呢一下令雙方的幸福關係被”搾”碎……
我絕無斷章取義, 因為呢句句子講的係因果關係, 大家留意一下”因此”一字, 而除左我上述講的情況, 我暫時諗唔到第2個解釋

大家再睇之後呢句 “讓背影 盪游湖水深處擁抱我月光”, 就會知道歌詞有幾咁暴露, 不堪入目 ……
另外值得留意的係, 被人”搾”過的人的矛盾心情, 係又愛又恨的, 係以下呢一句可以睇到 “歲月短 遺下一片弱質纖纖愉快感覺”

所以, 成首歌的主題 “撈月亮的人” = 一個色狼.
唔知大家覺得上述的理解o岩唔o岩呢, 我自己就覺得呢類型的主題好新鮮, 比o個d無聊同重重複複的k歌好好多~~~
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

曲普通 編曲搭救

咁多人話yy d詞 我反而覺得ok

3分啦

Btw 列晒d 投依首1分又投人妻首歌5分既人 既行為 ...
kayzzz 發表於 2018-6-17 12:08

呢個post好正
容粉無所遁形
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒