返回列表 發帖

《2018勁歌金曲優秀選第一回》 (2018.07.05)

《2018勁歌金曲優秀選第一回》將於2018年7月5日 (星期四) 舉行,本回合所有「得獎歌曲」將結合big big channel投票、民意調查結果及TVB勁歌評審委員會三項評分,並由核數師核實,最高分的20首歌將會得獎。

106首金曲任你投!你的一票相當重要,誰能奪獎,由你決定!請立即行動!

條款及細則
由2018年6月16日(六)午夜12時正 至2018年7月2日(一)午夜12時正(香港時間),網民可以透過『《2018勁歌金曲優秀選第一回》』投票專區投選心水金曲。所有地區big big channel有效用戶均可投票。如屬香港居民用戶,即可得到參加抽奬的機會,被抽中的用戶必須同時回答電郵內一條簡單問題,抽中而又答中的香港居民即可獲得豐富獎品。《2018勁歌金曲優秀選第一回》將於TVB翡翠台及big big channel播出。得獎名單將於2018年07月13日(星期五)在《東張西望》節目內公佈。得獎結果將有專人電郵聯絡領獎。

投票流程:
步驟1. 點選《2018勁歌金曲優秀選第一回》投票專區。
步驟2. 點選投票專區主頁內心水金曲MV,進入MV專頁。
步驟3. 於心水金曲MV下點選[提交心水選項],然後點選[我要投選候選金曲……] ,然後按[提交],然後再選  [確定],投票便完成。

Big Big Channel投票日期:
2018年6月16日午夜十二時開始 至 2018年7月2日午夜十二時截止。

01. 染色體 - Cassette
02. 瞳 - Cassette
03. FreshLife - FreshLife
04. 飛蛾撲火 - Hana菊梓喬
05. 聽雪落淚 - Hana菊梓喬
06. 回到以前 - Hana菊梓喬
07. 維多利亞 - JW王灝兒
08. 你帶着我的青春離去 - JW王灝兒
09. 撞柱 - KillerSoap
10. Fire - MastaMic
11. 往事 - MFM
12. 你班友 - Pandora
13. 捉緊心跳 - Pandora
14. 後來沒有你 - Rainky蔚雨芯
15. Stay With Me - ReVe
16. 再見一面 - Sukie S石詠莉
17. 橙海 - Supper Moment
18. 不要死在崇拜裡 - Supper Moment
19. 大丈夫 - Supper Moment
20. 小明少少明 - ToNick
21. So What? - Yanki丁可欣
22. 在長大前找到你 - Zpecial
23. 欲言又止 - 王浩信 Hana菊梓喬
24. Leaving Home - 王嘉儀
25. 經得起變化 - 布志倫
26. 心聲回應 - 可嵐 黎俊彥
27. 如果...信 - 可嵐 ft. MC海
28. 捍衛者 - 安俊豪
29. 不只是朋友 - 伍富橋
30. 放假 - 伍富橋
31. 小器鬼 - 何弘軒
32. 別再記起 - 吳若希
33. 找個離開你的理由 - 吳若希
34. 泣血薔薇 - 吳若希
35. 簡單情歌 - 余香凝
36. 階磚三 - 吳浩康
37. 窮我一生 - 李晧軒
38. 精裝追女仔 - 吳業坤
39. 凱旋門 - 吳業坤
40. 紅色 藍色 - 周沂
41. 騎膊馬 - 泳兒
42. 天若有情 - 泳兒
43. 重光紀念日 - 林欣彤
44. 忍 - 林欣彤
45. 草原 - 林奕匡
46. 是日休息絕不工作 - 林奕匡
47. 自療 - 林若盈
48. 男人背後 - 周柏豪
49. 當下的力量 - 周國賢
50. 自遊 - 胡琳
51. 半邊天 - 胡琳
52. 偷聽情歌 - 胡鴻鈞
53. 最難忘一天 - 胡鴻鈞
54. 今天之後 - 胡鴻鈞
55. 遙不可及 - 胡鴻鈞
56. 紅線 - 馬天佑 ft. 盧巧音
57. 封箱 - 徐加晴
58. 極品 - 郭力行
59. 影子 - 陳明憙
60. 閲後即焚 - 陳柏宇
61. 天才兒童1985 - 張敬軒
62. 缺 - 張敬軒
63. 被討厭的勇氣 - 許靖韻
64. 青春線最後一站 - 陳慧敏
65. 娛樂人生 - 陳蕾
66. Soulmate - 黃思迦
67. 我的光 - 黃翊
68. 那一年零一個月 - 黃淑蔓
69. 當天的我 - 焯皓
70. 一個人的浪漫 - 黃意雅
71. 單身旅遊日誌 - 曾樂彤
72. 殘渣 - 葉巧琳
73. 神把眼淚都留給了人 - 葉巧琳
74. 枷鎖 - 楊斯捷
75. 重新出發 - 甄詠珊
76. 和好 - 鄧小巧
77. 可惜你是個人 - 鄧小巧
78. 信號 - 蔡立兒
79. 有心無力 - 鄭世豪
80. 一個獨唱的理由 - 潘伯仲
81. 我是病人 - 潘伯仲
82. 每一天 - 潘欣妮
83. 逆天 - 鄭俊弘
84. 起跑線 - 鄭俊弘
85. 苦情俠 - 鄧思朗
86. 大個唱 - 黎瑞恩
87. 剩下光年 - 黎瑞恩
88. 說不盡情話 - 鄭敬基
89. 一切天空早注定 - 鄭融
90. 死不了的 - 鄭融
91. 心頭大石 - 鄭融
92. 怕 - 黎曉陽
93. 自由泳 - 黎曉陽
94. 一起不一起 - 糖妹
95. 十萬個激嬲我的理由 - 駱胤鳴 MC國敬
96. 其實我牽掛 - 謝文欣
97. 沒有人是孤島 - 顏卓靈
98. Baby Stop - 顏卓靈
99. 嫁給我 - 羅力威
100. 分手合照 - 羅孝勇
101. 我本無罪 - 關菊英
102. 飢餓遊戲 - 關楚耀
103. 冰傷 - 譚嘉儀
104. 花森林 - 譚嘉儀
105. 新角色 - 蘇菲
106. 筷子 - 蘇煒喬

優秀選仲未執?大部分候選歌都冇上過榜,廢

44. 忍 - 林欣彤

當日以LI個flow播就好。

胡鴻鈞四首 菊梓喬三首半
30克~

FreshLife - FreshLife
呢隊好似無plug過歌去任何台

呢18首都好大機會
39. 凱旋門- 吳業坤
44. 忍 - 林欣彤
51. 半邊天 - 胡琳
55. 遙不可及 - 胡鴻鈞
62. 缺 - 張敬軒
96. 其實我牽掛 - 謝文欣

淨番我估呢度7選2
14. 後來沒有你 - Rainky蔚雨芯 (優秀選常客)
17. 橙海 - Supper Moment (無左CAS TVB應該會谷Supper Moment拎獎)
29. 不只是朋友 - 伍富橋 (劇歌應該有人投,不過太多星夢TVB可能會忍下手,讓俾謝文欣)
36. 階磚三 - 吳浩康 (英皇代表,不過首歌無咩迴響)
45. 草原 - 林奕匡 (視乎Sony玩唔玩)
60. 閲後即焚 - 陳柏宇 (同上)
63. 被討厭的勇氣 - 許靖韻 (參加101人氣高番好多,不過應該仲o係大陸未番得黎)

揀正世界盃休息日星期四
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

投左:

08. 你帶着我的青春離去 - JW王灝兒
14. 後來沒有你 - Rainky蔚雨芯
18. 不要死在崇拜裡 - Supper Moment
19. 大丈夫 - Supper Moment
43. 重光紀念日 - 林欣彤
44. 忍 - 林欣彤
68. 那一年零一個月 - 黃淑蔓
79. 有心無力 - 鄭世豪
95. 十萬個激嬲我的理由 - 駱胤鳴 MC國敬
97. 沒有人是孤島 - 顏卓靈
101. 我本無罪 - 關菊英

無人care
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

大哥唱 黎瑞恩?
當然投關菊英 我本無罪搶最女
iamsingingwong 發表於 2018-6-17 14:49

已改 ->  大個唱 - 黎瑞恩

一二三,三二一居然冇

Sony竟然重玩?

點解無胡定欣,馬浚偉

星期四播???

點解候選歌可以有咁多冇上過榜噶歌

一二三,三二一居然冇
chj0928 發表於 2018-6-17 15:42

好似古巨基初心都冇哦,冇候選即係唔玩咯

點解無胡定欣,馬浚偉
KyleHo 發表於 2018-6-17 16:23

留翻第二回

死不了的贏面好大
但更想看她跳唱新快歌
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

留翻第二回
阿mark 發表於 2018-6-17 17:27

明明出左,點解要留番第二回?

睇候選名單先知其實都仲有好多歌派上大台,但點都諗唔明點解唔上榜
最估唔到係原來周國賢仲有派去大台,同埋Sukie S唔係蕭生旗下架咩?

FreshLife - FreshLife
呢隊好似無plug過歌去任何台

呢18首都好大機會
04. 飛蛾撲火 - Hana菊梓 ...
KITSTON 發表於 2018-6-17 14:09

許靖韻果時已經比完賽翻咗落黎

42. 天若情 - 泳兒
新歌?

睇候選名單先知其實都仲有好多歌派上大台,但點都諗唔明點解唔上榜
最估唔到係原來周國賢仲有派去大台,同 ...
sunnyay1231 發表於 2018-6-17 19:20

係咯,又要候選,又唔俾上榜,明明好多歌

Hana 會唔會一人三首半。。
舞來舞去 不日內開始錄音。

點解候選歌可以有咁多冇上過榜噶歌
阿mark 發表於 2018-6-17 17:18

冇上榜就候選,上過榜就冇得選,奇怪
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

精裝追女仔 新歌未上榜又有投 咩玩法

Hana 會唔會一人三首半。。
黃家正 發表於 2018-6-18 07:30

王浩信呢排咁多新聞應該唔去啦然後聽雪落淚又完全唔hit,所以應該得嗰兩首

Freeze走哂啦,甄詠珊都有派tvb?
iamsingingwong 發表於 2018-6-17 23:14

唔知上年定今年石詠莉入翻去

係咯,又要候選,又唔俾上榜,明明好多歌
阿mark 發表於 2018-6-18 07:19

寧願俾星夢果堆塞榜都唔肯俾其他歌攝下位,如果肯上埋其他歌至少唔會俾人笑係星夢專榜

邊度有得投
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

邊度有得投
PenguinMusic 發表於 2018-6-18 15:06

睇上面段文字有講, bigbig....

(其實投咗有無用, 有無交俾xx會計師點票)

石詠莉係星娛樂
iamsingingwong 發表於 2018-6-18 17:19

佢老公都係星娛樂,但已經被tvb ban左

睇黎已經進化到有俾過 MV TVB 播就有得候選
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

42. 天若友情 - 泳兒
新歌?
hkbaby 發表於 2018-6-17 23:00

already corrected

健弘有新歌?why ban?
iamsingingwong 發表於 2018-6-19 18:53

前幾年同tvb不歡而散~ 有新歌啊,演唱會都開左成兩個月啦

101. 我本無罪 - 關菊英 only

個候選名單真係好肉酸

36. 階磚三 - 吳浩康
39. 凱旋門 - 吳業坤
44. 忍 - 林欣彤
52. 偷聽情歌 - 胡鴻鈞
63. 被討厭的勇氣 - 許靖韻
99. 嫁給我 - 羅力威

34 ...
TBC_YLeung 發表於 2018-6-21 13:45

比較唔確定的:sunnyidea(新歌已經冇上榜了)、sony(上年唔玩)、吳若希(上年唔玩)、張敬軒今年會去撐場吧

希望SM會有歌曲獎

C AllStar原本個quota會比左小巧or顏卓靈?

比較唔確定的:sunnyidea(新歌已經冇上榜了)、sony(上年唔玩)、吳若希(上年唔玩)、張敬軒今年會去 ...
阿mark 發表於 21/6/2018 13:57

今年英皇女新人有冇機呢

總選好小小,
第一二三回奬無乜用 反而用嚟宣傅bbc

比較唔確定的:sunnyidea(新歌已經冇上榜了)、sony(上年唔玩)、吳若希(上年唔玩)、張敬軒今年會去 ...
阿mark 發表於 2018-6-21 13:57

JW No quota la, sony應不玩總選, 吳若希似等約滿走人, 皇上今年要打柏豪實來
Love Mag Love Joey

菊姐,小恩子,融姨年資最老女歌手

菊姐,小恩子,融姨年資最老女歌手
bigmag 發表於 2018-6-21 16:05

唔知小恩子有冇可能好似陳曉東咁,玩下優秀選

唔知小恩子有冇可能好似陳曉東咁,玩下優秀選
阿mark 發表於 2018-6-21 16:56

果次優秀選場地好似係EMAX,比較grand d,如果錄影廠兼玩埋低能遊戲,小恩子唔會去了
反而想小恩子上美女廚房

果次優秀選場地好似係EMAX,比較grand d,如果錄影廠兼玩埋低能遊戲,小恩子唔會去了
反而想小恩子上美 ...
bigmag 發表於 2018-6-21 17:17

美女廚房仲低能