返回列表 發帖

[Sep/2018] 金光燦爛徐小鳳演唱會2018

金光燦爛徐小鳳演唱會2018
演唱會日期 : 2018年9月7,8,9 及 14,15,16日(8:15pm)
票價 : HK$880 / HK$580 /HK$380/ HK$180

地點 : 紅磡香港體育館
開售日期:2018年7月5日 10:00 AM

共6場,約26 000門票於城市售票網公開發售

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

真係估唔到小鳳姐上一次780都升價為880,但仲有180飛,抵睇吖,到底開咗幾多次金光燦爛喇?

點解尾場要隔10-13號?加場用?
Love Mag Love Joey

bigmag 發表於 2018-6-22 15:47

我估喺因為票房唔好,想開週末,加場只會加15號週六16號週日

bigmag 發表於 2018-6-22 15:47

因為要比小鳳姐抖抖~
日日喜氣洋洋都搞唔掂~

好想美祖又做嘉賓

真係好開心佢又開show

要求會場加設1萬2千個平安鐘

原來佢後生過荃荃
FIGHT for 陳柏宇

gooloo 發表於 2018-6-22 18:47

座椅都要加裝氧氣罩?

gooloo 發表於 2018-6-22 18:47

笑死人咩?
聖約翰救傷隊隨時stand by

座椅都要加裝氧氣罩?
Jacz 發表於 2018-6-22 19:47

全場關愛座
反OT:
期待小鳳姐加場嚇窒GIN LEE

你地留言好鬼正

其實幾好睇的
不過唔好再唱同一個快歌medley了

全場關愛座
反OT:
期待小鳳姐加場嚇窒GIN LEE
gooloo 發表於 2018-6-22 21:01

個演唱會既觀眾年紀會唔會破香港紀錄?

個演唱會既觀眾年紀會唔會破香港紀錄?
Jacz 發表於 2018-6-22 23:42

問過修哥未?
【This is MC】澳門見

你地留言好鬼正

其實幾好睇的
不過唔好再唱同一個快歌medley了  ...
masterdragon 發表於 2018-6-22 23:29

我殷切希望佢唔好再翻炒上一次,起碼唱多啲自己歌,但我見到個廣告咁hea就知應該都唔會喇......應該又係2016翻炒咁上下......唉

第一名 徐小鳳 183場 女歌手紅館開show場次之王
徐小鳳,在華人地區極具影響力的香港殿堂級歌手,人稱「小鳳姐」,憑借低沈磁性聲線縱橫樂壇超過四十年。徐小鳳以低沈磁性聲線及樸實的風格享譽樂壇,廿年內出版唱片超過五十張,銷量達白金者眾多,成績斐然,亦是演唱會史上的重要人物。1990年,因其卓越成就,獲香港電台頒發金針獎,成為首位獲得此獎項的女歌手。在1983年至2006年期間,徐小鳳在香港共開了169場演唱會(不計兩場因病補場),特別是1992年的43場個唱,根據香港旅遊協會小冊子資料記錄,更被列入當時的世界紀錄。而直至今天,在53天內舉行43場演唱會仍是香港最長的連續開演唱會紀錄。徐小鳳的顛峰時期可以說是從演唱會開始,有趣的是,這是在後輩梅艷芳大紅大紫之後的事,當時兩人你爭我奪,我一個徐廿二,你一個梅廿八,我再一個徐卅三,演唱會王者之爭方休。
紅館演唱會列表:
1985年18場《停不了的動感演唱會》
1987年22場《金光燦爛徐小鳳演唱會》
1989年33場《金光燦爛徐小鳳演唱會》
1992年43場《金光燦爛徐小鳳演唱會》
1995年18場《農歷新年徐小鳳演唱會》
2005年23場《金光燦爛徐小鳳演唱會》
2006年10場《金光燦爛徐小鳳演唱會》
2014年8場《小鳳姐走過順逆流,依然金光燦爛徐小鳳2014演唱會》
2016年8場《徐小鳳演唱會2016》

梅艷芳147
鄭秀文89
容祖兒62
陳慧琳47
王菲43
葉倩文42
甄妮42
楊千嬅42
林憶蓮41

PS小鳳姐巧勁勁嘎
唔知祖兒同克勤個十二場演唱會點計呢?
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

小鳳姐記錄無人能破阿,遲啲連麟伯個記錄都超越。sammi可能連梅姐都超越唔到,畢竟時代唔同,唔會好似以前甘20場起跳黎開

都金光燦爛咗好多次啦喎 可唔可以比少少新意啊小鳳姐 買到$180都想入場 睇一次少一次

居然冇人講佢啲飛有幾跳樓
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

王菲如果唔係退出,唱到今時今日肯定不止43場了
TheOcean 發表於 2018-6-24 06:00

菲姐三次紅館,兩次都喺做跨年show,菲姐唔系退出,只不過佢喺大陸做show姐

居然冇人講佢啲飛有幾跳樓
hehe 發表於 2018-6-24 08:29

Sam & tam,阿lam,小鳳姐,汪阿姐,秋官……呢d開show通常都幾多跳樓飛咖,每次都搵到有

我殷切希望佢唔好再翻炒上一次,起碼唱多啲自己歌,但我見到個廣告咁hea就知應該都唔會喇......應該 ...
hv8638 發表於 2018-6-23 00:57

我睇2016年果次就係想聽D 2014無乜唱過既歌
點知2016果次又唱左好多人地既歌+基本有既歌
而家都諗緊睇唔睇今次好

我睇2016年果次就係想聽D 2014無乜唱過既歌
點知2016果次又唱左好多人地既歌+基本有既歌
...
masterdragon 發表於 2018-6-24 18:41

唉,2014有徐日勤做音樂總監,好正2016就無,即刻就無曬方向咁
不過點都入場,因為真係都唔知下次幾時再開,同埋作為歌迷一定撐

都金光燦爛咗好多次啦喎 可唔可以比少少新意啊小鳳姐 買到$180都想入場 睇一次少一次 ...
royloyloy 發表於 2018-6-24 04:30

金漆招牌點改

徐小鳳,在華人地區極具影響力的香港殿堂級歌手,人稱「小 ...
Qmen 發表於 2018-6-23 02:20

王菲如果肯keep 住開 (2-3年一次)
應該可以過梅姐
【This is MC】澳門見

徐小鳳,在華人地區極具影響力的香港殿堂級歌手,人稱「小 ...
Qmen 發表於 2018-6-23 02:20

仲有人夠膽話謝安琪係天后 20場都冇反ot 入去睇小鳳姐都幾悶,又唔跳舞齋唱

好懷念以前嘅紅館可以20/30/40場咁開……個d先叫大型演唱會。而家d阿貓阿狗開個一場半場就已經吹捧到上天咁誇張

仲有人夠膽話謝安琪係天后 20場都冇反ot 入去睇小鳳姐都幾悶,又唔跳舞齋唱 ...
stephybest 發表於 2018-6-25 13:33

算吧啦 阿key 呢d無場數認證既a貨天后

Wow 有$180飛,好懷念呢個價

加15同16號, 共6場, 聽日公售

$180霏居然幾前下
同埋全場最尾幾行都係黑左, 唔知咩玩法

加15同16號, 共6場, 聽日公售

$180霏居然幾前下
同埋全場最尾幾行都係黑左, 唔知咩玩法
...
阻住 發表於 2018-7-4 20:36

真係估佢唔到吖,初初都仲以為180喺得38/39兩行

買到180就睇頭場 真心

果然係加14號之後場

可能係俾d好位人買  山到頂嗰d吉咗佢   

仲有人夠膽話謝安琪係天后 20場都冇反ot 入去睇小鳳姐都幾悶,又唔跳舞齋唱 ...
stephybest 發表於 2018-6-25 13:33

徐小鳳183
梅艷芳147
鄭秀文89
容祖兒62
陳慧琳47
王菲43
葉倩文42
甄妮42
楊千嬅42
林憶蓮41
何韻詩16
謝安琪11
鄭欣宜2
方皓玟0

徐小鳳只著波波裙都夠開
Love Mag Love Joey

有時dry唱有dry唱好  跳舞留番俾專業舞者吧

買到字母行聽小鳳講爛gag
love wins!

買到180 29行

今次冇曬英皇嗰啲合辦  主辦得一間叫香港演唱會

冇特價飛?

冇特價飛?
lightupmylight 發表於 2018-9-6 08:27

聽晚頭場 我會睇 睇下票房如何

頭場95%滿 好勁

今晚嘉賓 青山 張帝

頭場cut喜氣洋洋,重有個rundown整體始終都係翻炒上兩次,始終都係有啲失望。同埋佢今次嗰期根本係就啲小朋友,兩個禮拜嘅五六日

有冇mark rundown吖

20180907(五) 頭場 rundown
1. Opening 神鳳
2. 漫漫前路
3. 風的季節
4. 深秋立樓頭
5. 流下眼淚前
6. 徐想曲
7. 隨想曲
8. 無奈
[樂團演奏]
9. 飛砂風中轉
10. 陪著你走
11. 有了你
12. 今宵多珍重/南屏晚鐘
13. 南屏晚鐘 (與青山合唱)
14. 愛的開始 (與青山合唱)
15. 尋夢園 (青山獨唱)
16. 淚的小花 (青山獨唱)

17. 人似浪花
18. 想...
19. 讀書郎
20. 榕樹下 (與張帝合唱)
21. 順流逆流 (張帝獨唱+張帝急智改版)
22. 禪院鐘聲 (與張帝合唱) + 月亮代表我的心 (張帝獨唱清唱)
[中敲表演]
23. 激光中
24. 獨自去偷歡 (為顧及觀眾改唱獨自去街街)
25. 夢伴
26. 信者得愛
27. 唱這歌
[鳴謝]
28. 風雨同路

-
Encore:
29. 帝女花之香夭 (與蓋鳴暉合唱)
30. 叉燒包
31. 郊道
32. 我沒有騙你 (上海話版)
33. 順流逆流

真係太多自己歌冇唱