返回列表 發帖

搖滾之母 - 楊千嬅

單選投票, 共有 191 人參與投票
54.45% (104)
5.24% (10)
7.85% (15)
5.24% (10)
27.23% (52)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 搖滾之母
主唱: 楊千嬅

派台日期: 2018-6-19

曲 : 黃貫中
詞 : 林海峰
編 : Edward Chiu
監 : 王雙駿

佢當你冇到 溫書唱歌
又話做 就做 就做 都未做完 一頁 鬥磨
大大叠練習 操卷有益
日夜唸 背黙 背黙 測驗就黎 周末 戰禍

錯錯錯
鬥鍛練鍛練到大家也憤怒  
鬥放學去學會不愛創造
去你吧教育教育這個態度
每次為了對付考試就嘈
你變癲婆 怪獸噴出火

四歲佢氹你 枕邊唱歌
為入學 日學 夜學 偏學大人 鄙視 對望
越背黙越靜黙 匿響個房
日夜做 練習 練習 終做敵人 反目 碰撞

錯錯錯
答錯就要爆到結他掟爛埋
答錯就嗌到喇叭拆爛埋
答錯亂叫亂跳插水再活埋
兩套互插綫路燒到壞埋
你變癲婆 發洩唱ROCK歌

錯錯錯
答錯就記大過就一世折墮
答對定會令你解決肚餓
答案沒對錯算了不要折磨
答應吧你兩個不再拔河
你唱ROCK歌 我送上冧歌

禮拜六報讀對話使你進步
禮拜日再學與親愛散步
要記住每日猛背 相愛態度
最快樂與 最愛 擁抱愛慕

勇武高歌
妥協會熄火
我報一科  
愛要再安歌

盲粉表示投5分!

真CM天後
盲粉5分too

投1分既希望條友日日俾佢老母搖滾

投1分既希望條友日日俾佢老母搖滾
Lewis 發表於 2018-6-24 13:16

你個留言已經值5分啦
【This is MC】澳門見

盲粉表示二手旋律都會畀5分

5分之作

仲以為會公開投票tim
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

希望以後投票嘅歌公開,CM已經好少人玩啦。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

五分呀唔該

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我已經想像到林海峰自己唱首歌嘅情況

投1分都要俾人小 仲要1分都唔係好多
邊班fans最惡好明顯啦

利申投3分
放係碟會聽下 拎黎loop就唔會

編曲,楊千嬅5分
寰亞0分
初心傷過
重新再跳

仲以為會公開投票tim
John 發表於 2018-6-24 14:20

john 子投左幾分

等左咁耐仲終有得投啦!
一定五分!本身聽唔慣覺得麻麻,出左full version後好正!日日loop不停!
撐千嬅新嘗試

個埋字同個你字唱得好聽

個動畫真係好cute, 似足千嬅同佢個仔
仲咩唔加埋丁生入去。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

好難聽,不了

加油, 5分
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

千千全身發力,係咪plug完新歌可以巡迴?
舞來舞去 不日內開始錄音。

特別, 但係抽唔過卷卷同淫妻
FIGHT for 陳柏宇

嬅嬸可唔可以唔好再出依d自以為好有型嘅歌,真系好X老土。

簽名被屏蔽

新鮮感係有
但真係聽一次就算
1分
始終呢類曲都唔係佢擅長

盲粉表示搖滾老母好正, 正過WONDER WOMAN好多
5fuN

係幾上腦既 係份詞比較膠
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

所以算唔算改編歌?

所以算唔算改編歌?
treee 發表於 2018-6-25 17:34

原曲係劉華首馬龍白蘭度
初心傷過
重新再跳

發現唔睇個MV , 就咁聽首歌好聽好多
視覺影響左個聽覺

係幾上腦既 係份詞比較膠
帥小寶` 發表於 2018-6-25 17:10

錯錯錯 學很堅強很堅強很堅強
Love Mag Love Joey

Chorus其實幾有Play It Loud啲歌感覺
但Intro"溫書唱歌"同"操卷有益"令我有唔知邊間教會嘅感覺

弱弱的問一句:改編廣東歌係咩玩法?
如果呢首歌a記出,肯定又插到飛天
【This is MC】澳門見

5分 好好聽

其實搖滾又唔係未試過~
上面講個D+吵我+扭到十都好過呢首~

以她把聲同技巧泥講,唱到甘已經好好,但當然,要聽Rock緊係要 美斗啦4分

5分
Miriam <3 Sammi <3 Joey <3 Jinny <3 Ivana <3 Hacken <3 C Allstar <3 Hubert <3 Alfred <3

原本想俾零分
但見首歌好un過ready or not 5FUN
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

冇可能唔係5分,楊千嬅今日仲肯唱就一定5分

數字歌就拎到5分!~~
呢首就不了~~

歌一般,但詞好,有突破,由3分 upgrade 到4分

其實結咗婚生咗仔,唔駛下下都出賣自己嘅故事囉,做得多好悶
行為偽術

其實結咗婚生咗仔,唔駛下下都出賣自己嘅故事囉,做得多好悶
dropdabeat 發表於 2018-6-28 08:36

同意……美千真心唔好再成日都挂老公,挂个仔系口边,会审美疲劳
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

希望佢學下蝦餃老母出首其後
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望佢學下蝦餃老母出首其後
帥小寶` 發表於 2018-6-28 15:35

我寧願佢繼續試下新野,無論成績係點都好。