返回列表 發帖

[Jul/6/2018] Recall A Little Bit - 小塵埃 (EP)

歌手:小塵埃
唱片名稱:Recall A Little Bit
唱片封面:

推出日期:2018/07/06
唱片類型:EP

TrackList:
CD
1. 阿花的故事
2. 小太陽
3. 哪兒
4. 仙樂處處飄
5. 如果一打
6. 生命有價

附加資料:
小塵埃2018概念大碟 
《Recall A Little Bit》 
視經典兒歌為寶藏 重新編製承傳後世 
為樂迷送上6首經典兒歌,讓大朋友小朋友一同分享彌足珍貴的音樂寶藏。 

為了貫穿整張專輯的概念,在封面設計及MV製作上,小塵埃都花了不少心思。
特別找來一班好友,包括Yukilovey、Sticky Line Studio虫先生、好時光Dicky & Cathy、 Typography 及 Album Art Designer Mag,當中的MV以animation、paper art或video shooting製作,不同的創作理念與手法,但卻有著一脈相通的連貫性。 

出處:yesasia
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好期待小太陽 由細到大都好鍾意呢首
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好期待生命有價 由細到大都好鍾意呢首

好期待阿花的故事 由細到大都好鍾意呢首
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

上面好多老人家
我既兒歌係We Are Family, 哈姆太郎, 百變小櫻魔法神奇誰可阻擋, 彩雲國密宇同我的驕傲 -,-

上面好多老人家
我既兒歌係We Are Family, 哈姆太郎, 百變小櫻魔法神奇誰可阻擋, 彩雲國密宇同我的驕傲 -,- ...
bagfgfcde 發表於 2018-7-4 18:12

鍾意聽唔代表係我個年代 我都係我的驕傲年代架(仲有明日恩典!!!!!)
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

概念大碟
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

6首歌嘅"大碟"...

上面好多老人家
我既兒歌係We Are Family, 哈姆太郎, 百變小櫻魔法神奇誰可阻擋, 彩雲國密宇同我的驕傲 -,- ...

上面好多老人家我既兒歌係心之科學

期待小太陽

6首兒歌,袁鳳瑛有兩首咁多

6首歌嘅"大碟"...
數彩虹 發表於 2018-7-4 20:24

可能以後6首=大碟,3首=ep

又話小太陽搞唔掂版權嘅
Anyway, 估唔到咁快就出得
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

Cover幾有趣,可惜當年個叱咤live太恐怖

6首歌嘅"大碟"...
數彩虹 發表於 2018-7-4 20:24

而家有碟出都要還神

個封面係咪抄祖兒JPop 玩貼紙

有某年仲夏更好

早兩日唔係播咗小時候咩?

上面好多老人家我既兒歌係心之科學

期待小太陽
放空 發表於 2018-7-4 20:37

上面好多老人家我既兒歌係天然呆

期待生命有價
Love Mag Love Joey

stephybest 發表於 2018-7-4 22:36

同感, 果次表現實在太驚嚇...都覺得自果年叱咤嚴重失准後, 公司雪左佢地一段時間過冷河

原唱者
1 袁鳳瑛
2 路家敏
3 葉蘊儀
4 袁鳳瑛
5 梁詠琳
6 王馨平
全女班

做咩唔作新歌

stephybest 發表於 2018-7-4 22:36

係,一講起佢哋,我第一時間就諗起當年你叱咤~

好期待如果一打 由細到大都好鍾意呢首

原唱者
1 袁鳳瑛
2 路家敏
3 葉蘊儀
4 袁鳳瑛
5 梁詠琳
6 王馨平
全女班
林仔 發表於 5/7/2018 12:40
咁唔通叫Pollie 唱小明上廣州咩 -_-

上面好多老人家

我記得明日恩典拎最佳兒歌金曲金曲金獎

想聽小時候

好正WO
d arrangment 完全可以當新歌聽

我記得明日恩典拎最佳兒歌金曲金曲金獎
賴爽 發表於 2018-7-5 21:13

拎完兒歌金曲金又拎十大勁歌金曲
翻唱兒歌除了twins,仲有咩歌手?
Love Mag Love Joey

上面好多老人家

我聽開當年兒歌界女金歐倩怡問題天天都多加皇家雙妹嘜

第一隻碟高質
加上哪兒Keep到水準
琪袋呢隻大碟

如果一打好好聽
childhood memories

小太陽有點雞餅數字搖滾的感覺,除了這一首稍顯另類,其他都是比較大路的

除咗哪兒都改得好難聽

個包裝好正

有某年仲夏更好
cathay1996 發表於 2018-7-4 23:08

選曲好似由小塵埃話事
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

袁鳳瑛嗰兩首都好好聽

小塵埃好得意 好鍾意佢地

生命有價最後好正笑死

上面好多老人家

一首都未聽過
我聽twinkle twinkle lucky little star大架!!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

隔左咁耐點解唔出下新歌

1 作曲:鄧雨賢 填詞:林夕 編曲:Edward Chan 李一丁 監製:Edward Chan 李一丁 鄺梓喬
2 作曲:顧嘉煇 填詞:鄭國江 編曲:Edward Chan 李一丁 監製:Edward Chan 李一丁 鄺梓喬
3 作曲:梁志成 填詞:林瑞峯 編曲:Edward Chan 李一丁 監製:Edward Chan 李一丁 鄺梓喬
4 作曲:羅大佑 填詞:林夕 編曲:Edward Chan 李一丁 監製:Edward Chan 李一丁 鄺梓喬
5 作曲:蔡更德 填詞:蔡更德 編曲:Edward Chan 李一丁 監製:Edward Chan 李一丁 鄺梓喬
6 作曲:歐湛光 填詞:歐湛光 編曲:Edward Chan 李一丁 監製:Edward Chan 李一丁 鄺梓喬

回復 25# 賴爽

得獎跟住咪嘴
舞來舞去 不日內開始錄音。

仲以為翻唱高山低谷都係兒歌嚟架
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

仲以為翻唱高山低谷都係兒歌嚟架
JayantL 發表於 2018-7-10 15:56

根據當年新城對兒歌嘅定義黎講,係嘅

係咪一定要整爛個袋/拆左D線先開到個包裝??

hehehaha 發表於 2018-7-11 15:16

好有心

好有心
帥小寶` 發表於 2018-7-11 15:33

暫時最鍾意仙樂處處飄

哪兒全碟最佳

生命有價個完結好正