返回列表 發帖
如果今晚有encore就好
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

如果今晚有encore就好
oreo 發表於 2018-8-31 14:00

美之係上次happiness is有encore一少段

霉到連d娛樂新聞都唔多提

霉到連d娛樂新聞都唔多提
cathay1996 發表於 2018-8-31 18:03

冇記者訪問姐,今晚應該有

其實有少少失望
當然高質嘅嘢繼續高質
好鍾意佢發揮廣東歌去旅行嘅特質
個 concept 係好而執行得好

音樂上 ...
just11256 發表於 2018-8-30 23:28

我反而覺得選曲好正常
你講嗰幾隻唱厭嘅歌
除咗安妮法蘭克 其他嗰幾首喺年頭麥花臣嗰個show都冇唱
咁今次唱返都好正常
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

美之係上次happiness is有encore一少段
stephybest 發表於 2018-8-31 17:39

上次把聲靚d tim佢已經好耐冇唱
恨也講資格,幸福,原來如此,永遠幾遠,面具,滿天星但呢d都冇
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

恨也講資格,幸福,原來如此,永遠幾遠,面具,滿天星但呢d都冇 ...
oreo 發表於 2018-8-31 19:57

今次講旅行係開人THEME, 呢D SAD歌應該唔會唱

點解啲人入場都係例遲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

嘩月亮說呀

大家唔肯走,美之出左黎唱我真的受傷了

愛之之
雖然仲有好多首歌想聽 much feeling less thinking唱得好少
大路既+上年幾首都冇 應該係唔啱theme啦 都唔期望有小手術
成晚好多語言 好似環遊世界咁

不過第一次聽佢live係覺得值回票價既
燈光都好好 根本係小紅館: 留白 我來自火星 好正
最後就係如一 迷失藝術好聽到喊
支持Ivana 支持talent
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

今晚有月亮說同encore我真的受傷了
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

美之把聲沙沙哋 但真係好正!!!!
音樂一響就上曬身

愛之之
雖然仲有好多首歌想聽 much feeling less thinking唱得好少
大路既+上年幾首都冇  ...
JasOh103 發表於 2018-8-31 23:04

臨尾唱迷失藝術無啦啦開頭甩左一甩

臨尾唱迷失藝術無啦啦開頭甩左一甩
abcxyz302006 發表於 2018-8-31 23:58

我以為佢係激動/喊

今日好似rundown順序同歌都轉咗少少?
冇睇尋晚嗰場
有冇人講俾我知大概有邊啲位唔同thx

今晚好似冇左好時辰
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

今晚月亮說取代咗好時辰,Ivana好似病病哋,不停飲水又沙沙哋聲,有啲美中不足。不過唱咁多種語言好犀利,個台簡單得嚟都唔錯,細場觀眾氣氛好好多。
開心有唱如一,但如果多啲唱菀之論之後嘅歌會好啲,因為比較少聽到live。

今晚月亮說取代咗好時辰,Ivana好似病病哋,不停飲水又沙沙哋聲,有啲美中不足。不過唱咁多種語言好犀利, ...
Serendipity 發表於 2018-9-1 00:58

許願池的希臘少女好似都冇唱?
冇乜印象添

聽到月亮說真係超級驚喜!!!!!
好似水百合之後就冇唱過
好聽到癲

Unforgettable(Nat King Cole)

離遊記

留白

邊一個發明了返工(my little airport)

與愛人飛

討好自己(王菲)

法文歌: Les yeux ouverts

(巴黎沒有)摩天輪

大笨鐘

意大利文歌: ‘O Sole Mio

安妮.法蘭克

我來自火星

I’ve Seen It All (Radiohead Featuring Bjork) (馮翰銘合唱)

國語歌:許願池的希臘少女(唔記得有冇唱)

沉默的士高

日劇Medley – La La La Love Song (Long Vocation)/ひだまりの詩( (同一屋簷下續集主題曲)/ラブ•ストーリーは突然に(東京愛的故事主題曲)

開籠雀

融了鐘的時間

柳暗花明

如一

月亮說

末日

小團圓

迷失藝術

Encore清唱我真的受傷了

攞咗前面po嘅尋晚rundown改咗下 外文歌唔識唔sure有冇變化
其他大概差唔多
好時辰變咗月亮說 以及最後四首順序唔同咗

恨也講資格,幸福,原來如此,永遠幾遠,面具,滿天星但呢d都冇 ...

恨也講資格好鍾意

滿天星好似火星果次有唱
幸福同面具真係唔見左
小心易碎都想聽

愛<3 主題感超重既演出

有我最愛小團圓揀歌上我已經心滿意足
然後終於聽到美之唱bjork又係爽
但我想講AF先係重點!!
迷幻感既VOCAL再加個舊唔知咩係咁呱呱扮套戲個幕D火車路軌聲
再加上最正既係中後段兩個指住對望合唱個PART 個畫面勁震撼
我真係睇到O曬 直情超越佢同張軒唱井
全晚最愛!!
另一個最愛就係火星
燈光再加上節奏強勁既鼓聲 又係睇到勁HIGH
火星又多個REMIX啦

小團圓迷失藝術一貫咁正

就連本身冇乜太大感覺既開籠雀
佢最後個句上番台個一刻 一個字形容 DIVA!!!!!!!!!!

月亮說同好時辰本身都冇乜太大感覺
但係兩首揀咁聽到月亮說當然好過聽好時辰<3
安妮法蘭克始終都係超越唔到菀之論 今次就未感動到喊出黎
離遊記留白擺係頭我覺得曬佐D 如果擺埋係企起身個PART應該會更HIGH
不過美之應該會太辛苦....可惜

BTW唔計講credit 今晚講既野已經多過曬佢咁多次個人演唱會加埋
今晚氣氛超好! 講野都冇咁怕羞講都講得多D

始終都係覺得細館岩佢多D

恨也講資格好鍾意

滿天星好似火星果次有唱
幸福同面具真係唔見左
小心易碎都想聽 ...
艾石仔 發表於 2018-9-1 03:01

原來如此 港樂有唱!!!!!!!!! 當時聽到真係勁開心!!!!!! 又係首勁想聽LIVE既歌

依家只係差認命!!!!!!!!!!!!!!! 就無憾!!!!!!

開籠雀成為觀眾大合唱既歌好估唔到

屮SiU霖屮 發表於 2018-9-1 03:06

火星真係好多玩法,
港樂個jazz慢版好驚喜,而今次個編曲有種trendy既感覺

今次好鐘意,要主題有主題,要音樂性有音樂性,
要氣氛有氣氛,係差在vocal未係最好狀態,不過已經夠贏好多其他歌手既大騷

原來如此 港樂有唱!!!!!!!!! 當時聽到真係勁開心!!!!!! 又係首勁想聽LIVE既歌

依家只係差認命!!!!!!!!! ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-9-1 03:09

港樂嗰次就鐘意左原來如此~其實今次好多歌都係新野,
唔知點解會有人覺得唱黎唱去都係嗰啲,
Bjork之前有唱過?!意文歌之前有唱過?!
日劇歌之前有唱過?!沉默的士高都係first live添!
大笨鐘又係n耐冇唱過,與愛人飛直頭係首唱咁濟啦

咦 你咪我地既xxx xxx? 好好笑
Paris-Big Ben-Anne Frank呢個flow好美 仲回味緊

btw個場冇冷氣架? 好熱

我仲諗住佢真係會分享多啲旅行寫歌既故事添,不過啲tag好夾硬美之好搞笑好cute

咦 你咪我地既xxx xxx? 好好笑
Paris-Big Ben-Anne Frank呢個flow好美 仲回味緊

btw個場冇冷氣架?  ...
JasOh103 發表於 2018-9-1 11:49

啲冷氣好勁wor
跳咗成part都冇出過汗

啲冷氣好勁wor
跳咗成part都冇出過汗
JayantL 發表於 2018-9-1 12:34

痴線 6段完全冇風

港樂嗰次就鐘意左原來如此~其實今次好多歌都係新野,
唔知點解會有人覺得唱黎唱去都係嗰啲,
Bjork之前 ...
stephybest 發表於 2018-9-1 10:12

原來如此上次真係千呼萬喚始出來
點解美之可以咁正

我反而覺得選曲好正常
你講嗰幾隻唱厭嘅歌
除咗安妮法蘭克 其他嗰幾首喺年頭麥花臣嗰個show都冇唱
咁今次 ...
JayantL 發表於 2018-8-31 18:25

你都識講正常,就係太正常
不過聽到第二場有月亮說都開心嘅,佢之前好似又係忘記咗呢首歌嘅存在咁

個音樂會開完都無乜人知

個音樂會開完都無乜人知

kayzzz 發表於 2018-9-1 15:08

係你唔知咯~

係你唔知咯~
newguy 發表於 2018-9-1 17:44

啲反堅人士係特別低質
係都要入黎抽水
唔知既就係無知 尋晚冒雨去睇完全感受到大家對佢既愛

係你唔知咯~
newguy 發表於 2018-9-1 17:44

我梗係知
講緊個討論度唔夠啫

宣傳又無乜 我身邊有幾個有睇過佢concert既非粉都唔知有依個音樂會

啲反堅人士係特別低質
係都要入黎抽水
唔知既就係無知 尋晚冒雨去睇完全感受到大家對佢既愛{:1_ ...
JasOh103 發表於 2018-9-1 17:50

完全估唔到出面咁多人打蛇餅排隊咁等入場,完全估唔到最後好多觀眾唔走逼佢出黎安歌。

完全估唔到出面咁多人打蛇餅排隊咁等入場,完全估唔到最後好多觀眾唔走逼佢出黎安歌。 ...
stephybest 發表於 2018-9-1 19:06

把聲攰成咁 都行番出去清唱成段

完全估唔到出面咁多人打蛇餅排隊咁等入場,完全估唔到最後好多觀眾唔走逼佢出黎安歌。 ...
stephybest 發表於 2018-9-1 19:06

佢唔知唱乜大家都勁拍手

細場真係好好FEEL
D人終於唔係石頭人,識叫識搖識叫

細場真係好好FEEL
艾石仔 發表於 2018-9-1 22:30

美之既觀眾好高質

細場真係好好FEEL
艾石仔 發表於 2018-9-1 22:30

其實成part日文我都未聽過
但我都un埋一份(連隔離左右嗰啲都係

美之既觀眾好高質
stephybest 發表於 2018-9-1 22:44

有個月亮說劣粉(?)咯

開籠雀成為觀眾大合唱既歌好估唔到
stephybest 發表於 2018-9-1 03:41

原來佢大叫係見到自己老公
好pun 不過好sweet

原來佢大叫係見到自己老公
好pun 不過好sweet
JasOh103 發表於 2018-9-2 00:56

哦你唔係忠粉我未入場係門口已經見到佢老公
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

哦你唔係忠粉我未入場係門口已經見到佢老公
oreo 發表於 2018-9-2 02:00

我唔係呀
知佢老公係邊個 但係入場又冇留意到
唱開籠雀突然咁興奮仲以為係見到一啲unexpected guest 點知
好有愛

有個月亮說劣粉(?)咯
屮SiU霖屮 發表於 2018-9-2 00:13

嘩,呢條友劣到,月亮說未唱完就大叫,成晚兩父女不停大聲傾計,
如一哼歌咁靜都keep住講,真心想少佢,
好似兩隻烏蠅

嘩,呢條友劣到,月亮說未唱完就大叫,成晚兩父女不停大聲傾計,
如一哼歌咁靜都keep住講,真心想少佢,
...
stephybest 發表於 2018-9-2 12:14

好在我坐係佢後面
完全聽吾到佢地廢up

睇過ivana幾場演唱會,有d歌例如我來自火星,幾乎每次演唱會都會唱,但每次都有新元素,都唔會令人失望的。呢一點係佢堅持和熱愛做好音樂的表現。
今次我覺得除咗佢把聲有d沙之外,其餘都無乜挑剔,睇得出好用心編排,唱自己想唱嘅歌,自己開心,然後感染到現場觀眾都睇得好開心。
有人話今次2場麥花臣係為明年紅館試水,睇今次銷情,都有點擔心明年開唔開到。