返回列表 發帖
只可以講歌手一定係食最大嘅死貓
long816 發表於 2018-7-15 13:30

編同監責任都好大
歌手表示原編好聽啲
可能佢想用返原編

幕後misunderstand編得似原曲都算
監知道成件事都可以畀首歌出街

簽名被屏蔽

HK01 : 褚鎮東亦舉例,他曾為香港歌手翻唱韓文歌編曲,但當時被要求「跟足」原版的編排,最後歌曲推出時, ...
long816 發表於 2018-7-15 14:46

呢個就好常見,成日都係咁添,司空見慣
我覺得會唔會係買左版權同無買版權既分別?
Jim Ling 覺得Johnny Yim無買就抄左佢?
FIGHT for 陳柏宇

我有另一看法。
香港市場咁細,一般作曲嘅版權都唔會收得多。你試吓問吓Johnny Yim 佢想收版權分紅定係而家佢收嘅編曲費用。所以我認為到底編曲應該收工錢定係版權,響香港來講唔一定同尊重有關,而係市場嘅獨特性。好話唔好聽有好多廣東歌編曲人收嘅費用遠遠高過作曲人收嘅版權。
所以好多音樂人,當然唔係全部啦,都好樂意視編曲為一個工序而唔係一個創作。
如果用呢個方向去睇,Jim Ling响編demo嘅時候係可以收高主教工錢,但係因為係demo嚟嘅,基本上冇版權分紅可言。
可以問下Jim Ling編demo收咗幾錢。
另外必須指出,編曲涉及大量成本。譬如樂手、錄音室,所以編曲人都傾向希望知道自己最終會收到幾多錢,又或者希望自己定價,而唔係收版權。
講到尾,咁樣嘅制度係咪落後,又或者有冇兩全其美嘅方法我覺得可以討論。
所以唱片公司看似霸道嘅回覆,背後係有原因。

呢個就好常見,成日都係咁添,司空見慣
我覺得會唔會係買左版權同無買版權既分別?
Jim Ling 覺得J ...
~蛋撻~ 發表於 2018-7-15 14:58

有問題wor,果首歌嘅词曲分明系高生自己,Jim编好后高生已经买咗呢首歌嘅版权,Jim亲口话已经俾钱佢(報導),咁高生花钱买嘅唔系编曲同整首demo嘅处置权咩?

距自己之前話唔介意
但聽咗人哋話可以追討就轉態
擺明搞事啦
咁你之前講咩唔介意?
明明就好介意囉
扮曬蟹 ...
Qmen 發表於 2018-7-14 23:18

佢係唔介意人唔用佢原編曲既idea,但而家用左但唔落佢credit點會一樣唔介意呢?_少陣

覺得東亞句回應:你係咪決定要咁做

然後無其他回應,好令人心寒
如果係深宮, Jim Ling 應該消失左
【This is MC】澳門見

如果係深宮, Jim Ling 應該消失左 ...
lemontea1069 發表於 2018-7-15 19:11

我瘦係皇后
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

如果係深宮, Jim Ling 應該消失左 ...
lemontea1069 發表於 2018-7-15 19:11

好似仲話東亞有啲人即刻facebook unfd左jim ling

一句到尾咪又係因為冇落credit冇錢收 最緊要係有錢收有獎攞嘅話自己都有份啫 ...
long816 發表於 2018-7-15 20:27

係又點?有咩問題?

成場公關災難

一句到尾咪又係因為冇落credit冇錢收 最緊要係有錢收有獎攞嘅話自己都有份啫 ...
long816 發表於 2018-7-15 20:27

佢唔系已經收咗錢咩?仲有呢個不過係fans po上网個野又唔系官方說辭,佢系同邊個計??

係又點?有咩問題?
721AXA 發表於 2018-7-15 20:35

sorry啊,你可唔可以話俾我知,高生俾佢嘅錢系乜嘢黎噶,我真系唔知,我以為係果首demo嘅版權,咁高生賣咗版權俾唱片公司,佢地唔系可以使用咩,Jim唔系已經收咗錢咩??剩低嘅唔係祇有credit嘅問題咩?仲有,褚生話佢改韓國音樂編曲近似原版,公司都系只屬佢,即係最終編曲人嘅名wor,呢個唔系唱片公司嘅慣例咩

sorry啊,你可唔可以話俾我知,高生俾佢嘅錢系乜嘢黎噶,我真系唔知,我以為係果首demo嘅版權,咁高生賣 ...
Allen_ms 發表於 2018-7-15 20:54

高皓正係俾錢jimling叫佢幫手做demo既編曲
你話呢筆錢係咪當買左個版權,我唔清楚,但我就覺得唔係

仲有,論追究第一個也冇可能系追究sammi,佢系幕前俾人狂插就算,成班作曲音樂都未討論出結果,點可以怪到sammi唔夠敏感??唱片公司花錢買左个版權,宜家系使用範圍存在爭議,金培達都系話爭議系高生是否買斷个demo版權(包括編曲),如果真系有權合法使用,咁凭乜嘢上黎就話Johnny“抄襲”呢?

高皓正係俾錢jimling叫佢幫手做demo既編曲
你話呢筆錢係咪當買左個版權,我唔清楚,但我就覺得唔係 ...
721AXA 發表於 2018-7-15 21:01

咁高生自己已經系填詞同埋作曲,Jim只不過系編曲,然後做好成只demo高生俾佢錢,話以後會賣即係佢有權處置果首demo,咁錢唔系買編曲系買乜嘢??

我覺得問題从高生同Jim兩人就冇溝通好,高生直接把demo賣俾唱片公司,唱片公司就以為有權使用成只demo好似褚講改韓國音樂一樣處理緊,嚴生也都編咗一個版喇,咁sammi覺得原版好d佢地就按照原版改喇,我霖佢地系以為有權成隻demo使用先至會咁,跟住同褚生講嘅一樣按照慣例屬上最終編曲人嘅名。my opinion

平時日日出po既天后瘀到兩日唔上水

我覺得問題从高生同Jim兩人就冇溝通好,高生直接把demo賣俾唱片公司,唱片公司就以為有權使用成只demo好似 ...
Allen_ms 發表於 2018-7-15 21:24

Demo同正式出街版稅應該係兩舊錢嚟正如Spotify播到咁上下一路都有分幾蚊畀credit嘅人一樣

回復  Frankiekiekie

我嘅意思係我覺得唔關sammi事,但係結果佢係畀人鬧得最勁嘅, 仲有人叫佢快啲死 ...
long816 發表於 2018-7-15 14:19

呢個係正常就算歌手唔知情
但個個聽歌會識歌手
唔會識幕後人(詞人可能多啲人識)

Sammi 上完叱咤樂壇 話開音樂會
然後我就俾錢加入咗歌迷會 然後仔細追返佢嘅facebook po
先發現要7月7之前加入先可以參加音樂會
好心係入會個page度就寫清楚呢啲要求喇
呃錢 哼  我今次都唔幫佢,啲嘢整到求求其其咁,上心啲,OK?
上次「我不是歌手」抄襲風波之後,都唔識檢點注意下,你話第一次犯錯就情有可原啫。

回復  wzx0825
人哋上個月已經不斷講到明, sammi ig仲要連續幾個post,fan club 亦有講過 ...
long816 發表於 2018-7-16 11:21

又唔係個個得閒日日mon住佢啲post。   佢係入會個App嘅頁面條款細則 寫行字有幾難
   明顯有多人係因為想參加呢啲活動先入會架喇,入咗又參加唔到,呢啲咪叫做求其咯。
   我講緊佢間公司啲員工。

然後我就俾錢加入咗歌迷會 然後仔細追返佢嘅facebook po
先發現要7月7之前 ...
wzx0825 發表於 2018-7-16 11:16

笑死
睇多幾個po就知已經截止啦 咁都有得賴
入左會有咩唔好 可能明年又開side track part 2呢 同埋之後開紅館你都會有優先
以後生日會又可以去
講到好似比人騙錢咁

利申: 冇join歌迷會

笑死
睇多幾個po就知已經截止啦 咁都有得賴
入左會有咩唔好 可能明年又開side track part 2呢 同埋之後開 ...
JasOh103 發表於 2018-7-16 11:34

我想參加今次
   魚蛋論:因版權風波問題未解決,是次birthday gig演唱會取消

其實高主教唱歌唔差架
kayzzz 發表於 2018-7-15 01:05

份人on9冇得救呢!
行為偽術

Demo同正式出街版稅應該係兩舊錢嚟正如Spotify播到咁上下一路都有分幾蚊畀credit嘅人一樣 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-7-16 11:09

咁不如下架成隻歌,咁就唔使分錢喇,俾翻前幾日嘅分紅佢,鄭天后快哋派第二首好過

我想參加今次
   魚蛋論:因版權風波問題未解決,是次birthday gig演唱會取消 ...
wzx0825 發表於 2018-7-16 12:00

買碟睇喇,其實一百幾蚊下次唔使買黃牛咪幾好,你哋估下佢三十週年開幾場,佢好似已經入紙紅館申請明年嘅跨年場wor

已經問過黃牛,今次st嘅飛又要兩千蚊啊,唔知一個會員可以買幾張飛呢

而加好似死死氣加番個 credit 上去了

回復 92# gstar

Where?

long816 發表於 2018-7-16 13:57

嘩 咩"音樂"page黎架, 冇版權就代表抄得既咩
佢宜家咪據理力爭咁加自己個名, 唔係出左街佢又點知冇自己個名
所以佢已經第一時間爭取, 但俾呢篇野講到佢因為sammi用左先出黎炒作咁

好懷疑個page既背後動機 係咪東亞啲人黎
成篇嘢提都冇提過音樂製作人, 淨係不斷質疑/針對Jim ling

“而對於Jim Ling指出他的編曲被抄襲,在此也要強調一點,據瞭解在香港任何歌曲被買斷版權之後,唱片公司是可以自由選擇是用原來的編曲人或是新委任編曲人對歌曲進行重編,另外,對於編曲的版本的運用,唱片公司也是有權是沿用原來的編曲或是再編一個版本的。因此,這個中間是不是有什麼誤會,那就需要唱片公司去了解之後再作說明了。”一一睇到樂評人寫嘅片段。

嘩 咩"音樂"page黎架, 冇版權就代表抄得既咩
佢宜家咪據理力爭咁加自己個名, 唔係出左街佢又點知冇自己 ...
721AXA 發表於 2018-7-16 14:18

成篇野充滿歪理

咁都唔叫抄?
東亞係揀過唔要jim個編曲, 先搵johnny yim編
最後johnny出到黎個版本前面又同jim 9成似
連阿mi自己都話原編好d, 即係證明佢都知有呢件事
既然最後個version同jim有9成似, 點解當初唔係要佢個版本落佢名? 咁都唔叫抄?
如果係真係買斷左個demo, 東亞就唔洗揀用唔用jim個編曲啦, 又要同jim講唔用佢啦

香港啲創作人真係好虛偽
一方面喺度鬧人二創乜乜77
另一方面就抄野唔使本

成篇野充滿歪理
lemontea1069 發表於 2018-7-16 14:26

睇到o哂咀 仲寫得專業似層層咁, 唔了解既隨時信左篇野
好彩個page得百幾個like
想幫sammi/製作團隊護航都唔係咁黎

成篇野充滿歪理
lemontea1069 發表於 2018-7-16 14:26

但仲要好理直氣壯

唔系幇唱片公司講,但系蔡德才嚴勵行的確都系有聲譽嘅優秀音樂人黎嘅,呢單野我霖唱片公司都要權衡再三先出面回應。仲有香港嘅版權制度幾時有好清楚咩,改咗咁多年日韓嘅音樂仲未署人哋嘅編曲名(接近原版嘅仲有好多)呢個唔係常態咩,唔單單係千年如一日wor,唔系話呢种處理方式正確與否,呢個衹是乐壇一個縮影,希望透過呢件事香港嘅創作人同埋版權管理部門都可以重視下

成篇野充滿歪理

以下係我對呢位「樂評人」既回fuc_:

身為樂評人既你,明知道需要創意既編曲工作從來無被當成創作,居然無為呢個利所謂常態建議改善,反而加把口去批評編曲人:「你預左無credit架啦」,你會唔會侮辱左所有編曲人既創作?你所講既,的碓係法理之內、行業常態,但請問認真創作既編曲人爭取返僅僅一個credit有咩問題?都係想自己既努力畀人見到而已。過去無人提唔代表而家有人提係問題。

眼見閣下都聽好多歌,真係好不解點解閣下會唔覺得編曲都係一種創作,而同時係應該要畀credit。

嘩,最新消息!高皓正先生delete咗果個聲明wor!佢系咩自己都覺得冇眼睇

先發現要7月7之前 ...
wzx0825 發表於 2018-7-16 11:16

我估佢咁樣係想杜絕黃牛o係公佈演唱會日期後瘋狂入會

平時日日出po既天后瘀到兩日唔上水
JasOh103 發表於 2018-7-16 10:24

匿埋左不停祈禱
希望上帝話比佢知點解決件事

首歌係咪BAN得
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

首歌係咪BAN得
帥小寶` 發表於 2018-7-16 19:43

但係我幾鍾意隻歌

匿埋左不停祈禱
希望上帝話比佢知點解決件事
masterdragon 發表於 2018-7-16 19:26

上帝祖兒預備

睇到o哂咀 仲寫得專業似層層咁, 唔了解既隨時信左篇野
好彩個page得百幾個like
想幫sammi/製作團隊護航 ...
721AXA 發表於 2018-7-16 14:53

今次真係好難拆

比較全面分析
gapgipgap 發表於 2018-7-17 00:09

睇完呢篇周杰倫即刻決定起訴思歪江“抄襲”佢嘅編曲

我估佢咁樣係想杜絕黃牛o係公佈演唱會日期後瘋狂入會
masterdragon 發表於 2018-7-16 19:22

咁佢其實可以係入場嗰時 check下係迷Member 係member先俾入場 咁唔得?   再唔係嘅話 係張飛度 印埋會員number 咁迷得咯。

回復  wzx0825
如果見到佢有音樂會先至加入歌迷會就唔係真心佢嘅歌迷啦,人哋嘅原意就係想回饋返畀三米飯 ...
long816 發表於 2018-7-17 10:59

係啊,我就係你所講嗰種假歌迷.   我就係見有音樂會而且唱side cut先入嘅.

原來做歌迷係要盲撐嘅。我宜家先明。歌迷,不了

人哋小S老公投資嘅麵包店 出咗事,小S都挨_咗幾年喇,人哋都有道歉。

首歌Sammi 唱架喔,編曲抄襲,都可以話Sammi咩都唔知,錯不在佢,只負責唱好首歌, 三米飯糰好叻啊。

咁人哋小S點解唔可以話 啲麵包又唔係我整嘅, 我老公只負責俾錢投資,關我鬼事。