返回列表 發帖

《千年如一日》編曲Johnny Yim疑似抄Jim Ling

Jim Ling響自己FB到大鬧被人抄左佢原版編曲,疑似仲被人強制滅聲。
CM人覺得似唔似?

蘋果報導 source:
【原作fb控訴】鄭秀文新歌編曲被指抄襲 唱片公司:正了解及處理

2018年過咗大半,天后鄭秀文終於有新歌派台,新歌《千年如一日》由高皓正作曲作詞,相信歌迷都等咗好耐喇,不過近日呢首《千年如一日》就捲入咗抄襲風波。

香港音樂人Jim Ling噚日就喺社交網站發文話:「我唔介意呢首歌最後冇搵我編曲,但係點解要抄我個編曲而唔搵我編呢?!」指摘鄭秀文新作抄襲,《蘋果》搵到佢了解,佢話其實呢首歌早喺2013年高皓正就已經搵咗佢編曲,佢話當日高皓正都有表示將來可能會將首歌賣出去搵歌手唱,最後呢首歌就落咗鄭秀文手上。

Jim話:「阿正都有同我講過,首歌搵咗Johnny Yim編曲,但Sammi聽完後都想要番本來編曲多啲,佢話佢都有提意Sammi,搵番我修改,但Sammi同Johnny合作開。」Jim話本來佢都唔介意,但近日就發現咗呢首歌嘅編曲,同佢個極為相似,佢又話已經好多行內人聽過,都覺得佢可以追討!

Jim話噚日有同東亞A&R同事短訊聯絡過,表明想追討番,要加名等等,但對方未有實質回覆,只反問咗佢一句:「你係咪決定要咁做」就冇其他回應喇!
今日《蘋果》亦搵過Sammi唱片公司東亞,對方回應話:「公司已知悉事件,正了解及處理中!」

金培達就喺Jim回應到指,如果高皓正當初同Jim有金錢上嘅協議,技術上高皓正係購買咗個版權。Jim就答係有金錢上嘅協議,但正式推出去都應該要俾知道佢曾經付出過。

Jim Ling FB: https://www.facebook.com/jim.ling.9
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
FIGHT for 陳柏宇

似就的確有d似 但係冇佢所講咁樣抄喎我覺得

個post好多音樂人出聲
Ted lo, 金培達, 禇鎮東, 歐陽業俊
Johnny yim會點回應呢

似就的確有d似 但係冇佢所講咁樣抄喎我覺得
HeithWong 發表於 2018-7-14 19:54

聽左一次
除左key唔一樣 基本都90%一樣
Intro outro都係

聽左一次
721AXA 發表於 2018-7-14 20:25

哥我就不太熟樂理, 不過既然有咁多音樂人出聲都應該唔係片面之詞

反文之路永不獨行

個post好多音樂人出聲
Ted lo, 金培達, 禇鎮東, 歐陽業俊
Johnny yim會點回應呢 ...
721AXA 發表於 2018-7-14 20:09

咁多音樂人都覺得有抄, 都幾難甩身

聽左一次
721AXA 發表於 2018-7-14 20:25

再聽多次 原來真係好似 7咗
不過咁多音樂人都出聲 咁johnny yim真係pk得

其實大家覺得呢件事係邊個嘅責任?
Sammi 佢團隊 公司 定 johnny yim

正常黎講, 最大責任應該係johnnyyim然後就係蔡德才
編同監就係base on demo黎做歌架嘛
至於sammi, 我諗佢都唔知咩事, 除非佢非常細心

不過又有可能係佢公司/a&r要求編曲要貼近demo
所以都係睇佢地點回應先知

希望鄭秀文即刻將呢首歌抽起
咁肉酸就唔好再派台搶AP啦

快啲派下首!!
咁就可以一個月有兩首新歌聽
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

我反而覺得melody有幾個位似Kelly首伶仃
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

Jim話:「阿正都有同我講過,首歌搵咗Johnny Yim編曲,但Sammi聽完後都想要番本來編曲多啲,佢話佢都有提意Sammi,搵番我修改,但Sammi同Johnny合作開。」Jim話本來佢都唔介意,但近日就發現咗呢首歌嘅編曲,同佢個極為相似,佢又話已經好多行內人聽過,都覺得佢可以追討!

我等我在 發表於 2018-7-14 21:17

只怕難捱的是你

個demo仲好聽過sammi版

我等我在 發表於 2018-7-14 21:17

第一次聽我都覺
另外有D音唔係好順 ("你於平行時空找到我"果度)

好似耶教詩歌夾硬填D詞咁

唔明點解又搵高生作曲作詞

回復 13# 721AXA

覺得高生句句子有誤導成份

sammi 想跟原編曲  
於是同 johnny 合作開 所以搵 johnny

但 johnny 同 蔡德才 都可以落返 jim credit 落去

sammi 搵個相識的人處理  而處理人無處理好 只係覺得咁樣

另金培達講法

是否 :

高生俾左錢 jim  以為高生買斷左成隻歌
咁高生再賣走隻歌  情理上 個交易就無左 jim 在內 ?

距自己之前話唔介意
但聽咗人哋話可以追討就轉態
擺明搞事啦
咁你之前講咩唔介意?
明明就好介意囉
扮曬蟹咁
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

距自己之前話唔介意
擺明搞事啦
咁你之前講咩唔介意?
明明就好介意囉
扮曬蟹 ...
Qmen 發表於 2018-7-14 23:18

Jim Ling
昨天下午7:43 ·
我唔介意呢首歌最後無搵我編曲,但係點解要抄我個編曲而唔搵我編呢?!#鄭秀文 #千年如一日

人哋唔介意呢首歌最後無搵佢編曲ja wor
人哋好介意點解唔直接用佢編曲/落番佢個名喎, 你唔好扭曲人哋嘅意思

Jim Ling
昨天下午7:43 ·
我唔介意呢首歌最後無搵我編曲,但係點解要抄我個編曲而唔搵我編呢?!#鄭秀 ...
721AXA 發表於 2018-7-14 11:23 PM

呢啲咪溝通問題囉
唔難保唱片公司都好似我咁諗
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

第一次聽我都覺
另外有D音唔係好順 ("你於平行時空找到我"果度)

好似耶教詩歌夾硬填D詞咁

...
masterdragon 發表於 2018-7-14 22:16

親愛的弟兄啊,有一件事你們不可忘記,就是主看一日如千年,千年如一日。(彼得後書 3:8)

香港真係有班音樂人同公司視抄野如無物

呢單野無得死撐啦
【This is MC】澳門見

快歌都拍完Mv啦
轉plug啦

瘦文好紅
一出新歌全城起哄

回復 15# kayzzz

Demo 係高皓正唱

回復  kayzzz

Demo 係高皓正唱
long816 發表於 2018-7-15 01:03

其實高主教唱歌唔差架

Jim話:「阿正都有同我講過,首歌搵咗Johnny Yim編曲,但Sammi聽完後都想要番本來編曲多啲,佢話佢都有提意 ...
721AXA 發表於 2018-7-14 21:52

即係臭四知情 呢鋪佢點拆

親愛的弟兄啊,有一件事你們不可忘記,就是主看一日如千年,千年如一日。(彼得後書 3:8) ...
kenny1102 發表於 2018-7-14 23:48

真係唔知道呢
btw 見到有人話高生又將首歌既意思包裝到愛情歌咁
其實呢首都係一首耶教歌唔係愛情歌

有無其他人覺得?

真係唔知道呢
btw 見到有人話高生又將首歌既意思包裝到愛情歌咁
其實呢首都係一首耶教歌唔係 ...
masterdragon 發表於 2018-7-15 01:14

唔覺
除左歌名五個字聖經有出現過 份詞完全係講一對情侶
咩平行時空 耶歌準你提呢樣咩 個世界唔係得一個版本咩

撇除編曲照抄唔加credit醜聞
我好開心佢今次揀高生份詞係完全避開提及神 出一首大眾都可以buy既歌
今次唱又好過上隻碟兩首慢歌
加返不要驚動愛情intro亦係一個好好既reference

就睇佢點處理
期待天后&天后級團隊會點化解件事 做得咁vocal既基督徒相信都有好多人想睇佢點死落井下石
但係我瘦連抑鬱都殺佢唔死 應該會頂得住
比起千千琳琳派歌冇noise 今次真係贏曬

高主教repost左某娛樂公司聲明
話高主教男版係jim ling編曲
鄭秀文女版係johnny yim編曲

都係睇唱片公司/johnny/Jason/sammi點講好啲

...
721AXA 發表於 2018-7-15 01:40

災難式回覆

唔覺
咩平行時空 耶歌準你提呢樣咩 個世界唔係得一個版 ...
JasOh103 發表於 2018-7-15 01:30

其實首歌真係幾好聽

...
721AXA 發表於 2018-7-15 01:40

笑死

最衰就係比鄭秀文唱,剩收版税都收到手軟。
如果比陳嘉茵/麥家瑜咪冇事囉
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

我不是歌手都甩到身啦,怕咩

根本落返佢credit俾返錢咪得
又有得免費宣傳見報
最好笑係sammi都覺得原編好過Johnny yim

一場耶教徒的風波,其實都幾睇到人就算有咩宗教都好,始終都係會利慾薰心

簽名被屏蔽

唔覺
咩平行時空 耶歌準你提呢樣咩 個世界唔係得一個版 ...
JasOh103 發表於 2018-7-15 01:30

計noise排名 :
1. 自我感覺還好 (成首都係noise)
2. 千年如一日 (歌名暗串競爭對手楊千嬅、李幸倪等人;抄編曲事件)
3. 心之科學 (新一代音樂才子林家謙作曲惹全城關注)
4. 人妻的偽術 (歌詞引起網友遐想;MV於眾討論區被熱議及恥笑)
5. 搖滾之母
6. 花見小路
7. 小問題 (已經成為某失戀會員嘅私家音樂)

最衰就係比鄭秀文唱,剩收版税都收到手軟。
如果比陳嘉茵/麥家瑜咪冇事囉 ...
dom 發表於 2018-7-15 07:42

呢個都有好多版稅收

一陣叫人上天家,一陣又叫人落地獄,仲要到sammi嘅fb專頁下咒佢,果d人係真心想搞清楚版權呢單野定係搵藉口抹黑sammi啫?

回復 45# iamsingingwong

咁你問佢地喇!早知Sammi應該直接搵Jim編就冇咁多野烦,但係Johnny又系“不要驚動愛情”嘅編曲人,佢地之前果張Faith已經合作紧,Sammi信任佢都系理所當然,宜家仲好,歌都未出几日负面新闻先出街,sammi仲要俾人插,你话佢系咩好黑仔?

我不是歌手都甩到身啦,怕咩
賴爽 發表於 2018-7-15 08:45

抄邊首?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

Sammi都有責任囉, 唔可以話唔關佢事
佢聽過demo, 高皓正又建議過佢搵原編曲者執(新聞咁講)
佢亦都上過電台宣傳咁多, 點會唔知編曲欄淨係寫johnny yim
敏感度太低太低

距自己之前話唔介意
擺明搞事啦
咁你之前講咩唔介意?
明明就好介意囉
扮曬蟹 ...
Qmen 發表於 2018-7-14 23:18

唔介意最後唔搵佢
同唔介意拎佢個編落其他人名再出歌

係兩件事

災難式回覆
HOTMAN 發表於 2018-7-15 01:50

Jim話噚日有同東亞A&R同事短訊聯絡過,表明想追討番,要加名等等,但對方未有實質回覆,只反問咗佢一句:「你係咪決定要咁做」就冇其他回應喇!

呢句都已經災難到核爆

一場耶教徒的風波,其實都幾睇到人就算有咩宗教都好,始終都係會利慾薰心 ...
Wing1211 發表於 2018-7-15 09:32

上帝早已預備

計noise排名 :
1. 自我感覺還好 (成首都係noise)
2. 千年如一日 (歌名暗串競爭對手楊千嬅、李幸倪等人; ...
bagfgfcde 發表於 2018-7-15 11:04

Admin!有人反堅!

btw點解近年咁多呢啲事
同曲賣兩次又係唔知想點