返回列表 發帖
比較全面分析
gapgipgap 發表於 2018-7-17 00:09

其實呢篇同上一篇都係同一個tone:係呀 係冇credit架喇 業界係咁架啦 吹呀

唔好俾我見到呢班人反二創
我只會覺得呢班所謂創作人好無恥

回復  wzx0825
如果見到佢有音樂會先至加入歌迷會就唔係真心佢嘅歌迷啦,人哋嘅原意就係想回饋返畀三米飯 ...
long816 發表於 2018-7-17 10:59

有錢先可以入會
如果人地冇錢入唔到就唔叫忠實歌迷?
原來忠實用錢衡量呀?

我相信有好多冇入會既mi迷都係好愛佢 識曬佢啲歌
人地真唔真心係佢歌迷幾時輪到你judge?
咁toxic既會真係入都廢事
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

回復  wzx0825
如果見到佢有音樂會先至加入歌迷會就唔係真心佢嘅歌迷啦,人哋嘅原意就係想回饋返畀三米飯 ...
long816 發表於 2018-7-17 10:59

你咁講好offence,真心同加入歌迷會係2件事,一句講哂要俾錢
Love Mag Love Joey

Sorry  上面激動咗少少

Jim Ling
18 hrs ·
從此以後我編曲都會抄襲其它編得好嘅歌,因為編曲冇版權嗎,好嘢!

#lookwhatyoumademedo #dramadrama

Jim Ling
18 hrs ·
從此以後我編曲都會抄襲其它編得好嘅歌,因為編曲冇版權嗎,好嘢!

#lookwhatyoumade ...
JasOh103 發表於 2018-7-17 15:25

有啲發晦氣

其實宜家各音樂人/唱片公司總結大概就係
一向做法都係照抄/參考demo既編曲 而且係唔會落credit架
擺明係用你既野 係冇權益架啦 個個都係咁 點解你要多口出聲?

佢fb都講過想改變呢個陋習
不過單憑佢一個好難幫編曲呢項工作爭取到啲乜

有啲發晦氣

其實宜家各音樂人/唱片公司總結大概就係
一向做法都係照抄/參考demo既編曲 而且係 ...
721AXA 發表於 2018-7-17 15:51

系,成個行業都系咁,點解周杰倫冇話cy抄襲呢?唱片公司只不過按照慣例做野,呢個慣例从上個世紀就有咗,之前大家都系咁處理,宜家佢提出呢個“慣例”嘅不合理之處,我霖系整個音樂編曲行業版權整改問題。咁宜家唱片公司都好難做,唔單單係佢一個credit嘅問題,仲關係到以後所有demo編曲嘅處理,仲有個intro系“不要惊动爱情”嘅intro来的wor,咁作曲人嘅部分系咩真要落返欧阳业俊個名啫?

版權呢樣嘢當係行業慣例 最多Jim Ling認黑仔當冇嘢
但用人個編曲 credit落一半人哋名有咁難?
呢啲係最基本尊重咯
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

咁講真既然係行業慣例,東亞亦左右兩難,加左credit 就會對之前的案例不公平,隨時之前的案例都有機被追討返,東亞亦冇權話到事。
除非知識版權署出聲或Cash 代表出聲更改就有用姐。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

咁講真既然係行業慣例,東亞亦左右兩難,加左credit 就會對之前的案例不公平,隨時之前的案例都有機被追討 ...
dom 發表於 2018-7-17 09:12 PM

所以唔明有乜好吵
Jim應該同版權署或者cash投訴
而唔系系Facebook公開講
咁對大家都無好處
街外人乜都唔知情況下就胡亂評論
令到件事更加唔會有結果
甚至更進入兩難境地
完全唔明對距有乜好處
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

問題在於demo 這個字, 因為不是完成品, 所以才攪到兩難局面. 如果是完成品,再找人編曲, 咁做無問題. 我個人有小小偏向唱片公司那一方, 因為demo真的不能算什麼, 編曲那部分真的要負責編曲的人是否肯給credit, 如果唔肯都無辦法.

原告好似del左po